Halpa 3D-tulostin – Tronxy X1 -kokemuksia

Tronxyn X1-malli on tällä hetkellä yksi markkinoiden halvimmista 3D-tulostimista. Laitteen hinta vaihtelee myyntipaikasta riippuen 130 eurosta 180 euroon. Toimituskuluja ei yleensä ole, jos tuote on tilattu Kiinasta. Yli 22 euron tilauksista joutuu kuitenkin maksamaan Suomen tullille arvonlisäveron, eli 24 prosenttia tuotteen hinnasta. X1 on halvan hintansa lisäksi myös yksi pienikokoisimmista 3D-tulostimista, ja se mahtuu helposti pienemmällekin työpöydälle. Pienuudessa on tosin se huono puoli, että tulostusalue on vain 150 millimetriä joka suuntaan. Tulostusalustaa ei voi myöskään lämmittää. Hyvä puoli Tronxyssä on, että virtalähde on suljettu, joten se on turvallinen käyttää.

Tilasin oman tulostimeni Gear best -verkkokaupasta. Tronxy saapui kiinalaisittain hyvin tyypilliseen tapaan jätesäkkiin ja pahvilaatikkoon pakattuna, joten ensivaikutelma ei ollut mitenkään huipputekninen tai silmää miellyttävä. Toimitusaikakin oli pitkä, sillä paketin saapuminen Suomeen kesti yli kuukauden.

Epäilys muuttui kuitenkin pieneksi innostukseksi avattuani paketin: kaikki tarvittava löytyi. Muttereita ja ruuvejakin oli enemmän kuin tarpeeksi, eli ne eivät ainakaan loppuisi kesken. Osien lisäksi paketista löytyi myös työkaluja, joita en käyttänyt paljoakaan niiden huonon laadun takia.

Laitteen mukana tuli myös pieni pätkä tulostuslankaa, joka oli katkeillut käyttökelvottomaksi. Onneksi tilaamani kela tummansinistä lankaa oli saapunut perille jo muutamaa viikkoa ennen tulostinta.

mde

Kokoonpano ja välysongelmat

Asennus- ja käyttöohjeet löytyivät helposti tulostimen mukana tulleelta muistikortilta. Toisaalta ohjeiden puuttuminen ei olisi haitannut, sillä ne ovat vapaasti ladattavissa netistä.

Tronxyn kasaaminen oli helppoa ja nopeaa. Itse tulostimen asennus eteni alhaalta ylös niin, että ohjeet neuvoivat kasaamaan ensin X-akselin, joka tuli tulostimen alustaan kiinni. Tämän jälkeen aloin rakentamaan Z-akselia, ja lopuksi asensin Y-akselin paikalleen tulostinpään kanssa. Akselit liikkuvat kolmen askelmoottorin voimin, ja neljäs askelmoottori syöttää muovilankaa kuumennettuun tulostuspäähän.

Edellä luetellut toimenpiteet sujuivat nopeasti. Aikaa vievimmät osuudet olivat ohjainlaatikon kasaaminen ja johtojen vetäminen. Yhteensä tulostimen rakentamiseen meni aikaa noin neljä tuntia.

Tronxy X1 on saanut vaihtelevaa palautetta käyttäjiltään. Halpaa hintaa on ylistetty, mutta tulostimessa on muutama tyyppivika. Y-akselin heiluminen on luultavasti yleisin vika, mutta myös X-akselin välyksestä on valitettu. Heiluminen johtuu siitä, että tulostimen muovirullien ja alumiiniprofiilien väliin jää muutama milli välystä. Minulla saattoi käydä onni oman yksilöni kanssa, sillä ainoastaan Y-akseli heilui muutaman millin. Muutama millikin on kuitenkin jo liikaa. Onneksi isä-ukko oli avulias ja sorvasi messingistä kaksi milliämetriä alkuperäistä leveämmän rullan akselinpäähän.

dig

Ensimmäinen tulostus

Laite on valmis, mutta ennen tulostamisen aloittamista täytyy tehdä vielä muutama asia. Ensinnäkin tulostusalusta täytyy säätää oikealle korkeudelle, niin että tulostuspää on ajettu alarajaansa. Tulostuspään ja -alustan väliin täytyisi jäädä niin pieni rako, että A4-paperi mahtuu juuri ja juuri niiden väliin. Alustan säätäminen onnistuu neljällä ruuvilla, jotka sijaitsevat tulostusalustan jokaisessa kulmassa. Toisekseen tulostimen mukana tullut tulostusohjelma täytyy ladata tietokoneelle.

dig

Ensimmäinen tulostus ei onnistunut kovin hyvin, sillä tulostettava kappale jäi kiinni tulostinpäähän ja lähti liikkumaan sen mukana. Tronxy teki myös pieniä säikeitä kappaleeseen. Nämä ongelmat voi kuitenkin korjata yllättävän helposti. Tulostettava kappale voidaan saada kiinnittymään alustaan paremmin puikkoliimalla, joka tekee tulostusalustasta tahmeamman. Säikeet puolestaan voi häivyttää muuttamalla asetuksia tulostusohjelmasta, mutta ohjelman ominaisuuksista kertominen vaatii aivan oman kirjoituksensa. Ominaisuuksia on nimittäin paljon, ja niistä minulla on aika vähän kokemusta. Myös lisätuulettimen asentaminen tulostuspään kylkeen vähentää säikeiden syntymistä.

dav

Tronxy X1 on käyttöösi sopiva tulostin, jos…

…loputon säätäminen ei haittaa sinua.

…sinun ei ole pakko päästä tulostamaan heti.

…tahdot oppia asioita kantapään kautta.

… et tavoittele huipputason tulostusjälkeä.

…olet tarkka budjetin suhteen.

Yhteenveto

Tronxy X1 on ollut ongelmistaan huolimatta miellyttävä laite. Se on sopiva tulostin aloittelijalle, joka haluaa rakentaa laitteensa itse. Halpuuden vuoksi tulostimessa on muutamia tyyppivikoja, joiden korjaaminen vie ylimääräistä aikaa. Ongelmat ovat kuitenkin korjattavissa, sillä esimerkiksi akselien heiluntaa voi vähentää yksinkertaisella lisäosalla. Tulostusalusta täytyy myös säätää manuaalisesti, joten X1 vaatii käyttäjältään kärsivällisyyttä.

Kivisen alun jälkeen Tronxy toimii, ja tulostujälki on ajoittain katseenkestävää. Hintaansa nähden X1 on toimiva paketti, johon kannattaa kuitenkin suhtautua varauksella.

mde

Hankin myös hiljattain toisen 3D-tulostimen. Creality CR10 S4 on kooltaan paljon Tronxya isompi ja sen kokoaminen oli huomattavasti yksinkertainen prosessi. Lisää kokemuksia ja ajatuksia Creality CR10 S4 -tulostimesta voit lukea alta.

Lue myös: Creality CR10 S4 -kokemuksia – Testissä iso 400x400x400mm 3D-tulostin

4 kommenttia artikkeliin ”Halpa 3D-tulostin – Tronxy X1 -kokemuksia

  1. Paluuviite: Tronxy X1 – lisätuulettimen asentaminen – Projektiloota

  2. Paluuviite: Hyödylliset 3D-tulostukset – ”Onko sellaisiakin?” – Projektiloota

  3. Paluuviite: Hyödylliset 3D-tulostukset – ”Onko sellaisiakin?” | Projektiloota

  4. Paluuviite: Creality CR10 S4 -kokemuksia – Testissä iso 400x400x400mm 3D-tulostin | Projektiloota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s