Hyödylliset 3D-tulostukset – ”Onko sellaisiakin?”

3D-tulostetuista esineistä puhuttaessa joillekin voi tulla usein mieleen kaikenlainen hauska ja epäkäytännöllinen. Eikä siinä oikeastaan mitään pahaa ole. Monet 3D-tulostukset kun ovat hauskan näköisiä tai tehty vain katsottavaksi.

Joskus tulee kuitenkin päiviä, kun kysyntä kohtaa tarjonnan, ja hyödyllinen 3D-tulostettu esine syntyy jopa aloittelijan käsissä.

Hyödyllisiä tulosteita voivat olla esimerkiksi hajonneiden arkipäiväisten esineiden tilalle tulostetut tavarat. Itse sain idean eräänä helmikuisena aamuna, kun jääskrapani hajosi pakkaseen.

Aloitinkin korvaavan kappaleen suunnittelun heti Tinkercadilla, joka on ilmainen nettisivu 3D-suunnitteluun. Sivusto on aloittelijalle sopiva. Se ei liian monimutkainen, sillä kohteet suunnitellaan ainoastaan valmiita muotoja yhdistelemällä.

Suunnittelun jälkeen siirsin 3D-mallin Slic3r-ohjelmaan. Ohjelma tekee 3D-tiedostosta G-koodin, jonka tulostin voi tulostaa. Koodi koostuu jokaisesta liikkeestä, jotka tulostimen askelmoottorien täytyy tehdä. Se pitää sisällään myös lämpötilan, johon tulostuspää kuumentaa itsensä. Slic3r-ohjelmassa päätetään myös esimerkiksi tulostettavan kappaleen täyttötiheys ja kuvio, jonka tulostin tekee esineen sisälle.

bandicam 2020-02-15 10-51-58-229

Tulostettava kappale Slic3r-ohjelmassa.

Ohjelmassa näkee myös tulostettavan esineen tulostusajan. Tällä kertaa valitsemillani asetuksilla ajaksi tuli noin 4 tuntia. Tronxy X1 suoriutui tehtävästä helposti, ja tulostusjälki oli parempaa kuin odotin.

mde

Vanha ja uusi.

Tässä saattaa olla nyt hieman itsekehua mukana, mutta mielestäni itsetekemäni jääskrapa on parempi kuin vanha pakkaseen hajonnut. Se on jykevämmän näköinen ja hieman isompi. Aika näyttää, miten se suoriutuu tehtävästään. Näemme viimeistään ensi talvena.

Lisää hyödyllisiä 3D-tulosteita löytyy hieman uudemmasta ertikkelistani, jossa käsittelen Creality CR10 S4 3D-tulostimen hyviä ja huonoja puolia. Kyseessä on hieman suuremman kokoluokan tulostin kuin Tronxy X1.

Lue myös: Creality CR10 S4 -kokemuksia – Testissä iso 400x400x400mm 3D-tulostin

Jos haluat lukea lisää Tronxyn tulostimesta, niin alhaalta löytyy linkki kattavampaan artikkeliin, jossa käsitellään myös tulostimen kokoamista.

Lue myös: Halpa 3D-tulostin – Tronxy X1 -kokemuksia

Yksi kommentti artikkeliin ”Hyödylliset 3D-tulostukset – ”Onko sellaisiakin?”

  1. Paluuviite: Creality CR10 S4 -kokemuksia – Testissä iso 400x400x400mm 3D-tulostin | Projektiloota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s