Sähköpotkulaudan rengaspaineet – Näin löydät oikeat paineet renkaisiin

Sähköpotkulaudan rengaspaineet ovat hyvät noin 3-4bar välillä. Sopivat rengaspaineet vaihtelevat sähköpotkulaudan mallin ja renkaan koon mukaan. Liian pieni rengaspaine voi johtaa renkaan nopeaan kulumiseen, ja liian suuri rengaspaine johtaa siihen, että rengas ei jousta tarpeeksi töyssyissä.

Yleisin syy sähköpotkulaudan renkaan puhkeamiselle on väärät rengaspaineet. Paineet kannattaakin tarkistaa noin 3 kuukauden välein, jotta pysyt kartalla siitä, missä kunnossa paineet ovat. Sähköisten potkulautojen rengaspaineet ovat kuitenkin riippuvaisia monesta tekijästä.

Sähköpotkulaudan rengaspaineet kannattaa tarkistaa vähintään noin 3 kuukauden välein.

Sähköpotkulaudan rengastyypit ja niiden rengaspaineet

Kuten sähköpyörissä ja muissa kulkuneuvoissa, myös sähköpotkulaudoissa voidaan käyttää monenlaisia rengastyyppejä. Tavalliset sisäkumilla varustetut renkaat ovat yleisimpiä, mutta joskus sähköpotkulaudoissa voidaan käyttää myös tubeless- ja hunajakennorenkaita.

Sisäkumillisten sähköpotkulaudan renkaiden rengaspaineet

Sisäkumillisten renkaiden etu on se, että ne ovat halpoja ja varaosia saa helposti. Sisäkumillisten sähköpotkulaudan renkaiden rengaspaineet ovat tyypillisesti lähempänä 4bar painetta, koska liian pieni rengaspaine saattaa aiheuttaa sisäkumin liikkumisen renkaan sisällä. Jos sisäkumi pääsee liikkumaan renkaan sisällä, se voi johtaa kumin hajoamiseen. Kitka tekee tuhoja kahden kumin hinkatessa toisiaan vasten, ja kulumasta kehkeytyy jossain vaiheessa reikä.

Lue myös: Sähköpotkulaudan renkaan vaihto – Näin vaihdat renkaan skuuttiin

Sisäkumillisissa renkaissa ei kannata pitää liian pieniä paineita.

Tubeless-renkaan paineet sähköpotkulaudassa

Tubeless-rengas on hyvä vaihtoehto sähköpotkulautaan, mutta sitä ei kuitenkaan käytetä yhtä usein kuin tavallista sisä- ja ulkokumin yhdistelmää. Tubeless-rengas eroaa tavallisesta renkaasta siten, että rengas koostuu ainoastaan vanteesta ja ulkokumista. Sisäkumia ei siis ole ollenkaan tubeless-renkaassa. 

Tubeless-renkaan vahvuuksia ovat renkaan helppo vaihtaminen sekä toimintavarmuus. Tubeless-renkaan venttiili ei ole ollenkaan kiinni sisäkumissa, joten riski hankaumille on huomattavasti pienempi. Ilman sisäkumia renkaassa on myös vähemmän erilaisia osia, joten mahdollisia rikki meneviä osia on myös vähemmän. Jos vahinko kuitenkin sattuu, niin rengas on helppo vaihtaa, sillä sinun täytyy vain ottaa ulkorengas irti ja vaihtaa se.

Voit myös halutessasi laittaa tubeless-renkaaseen pienemmät rengaspaineet kuin tavalliseen renkaaseen. Tubeless-renkaan sisällä ei ole sisäkumia, joten pieni rengaspaine ei aiheuta tarpeetonta kitkaa renkaan sisällä.

Toki tubeless-renkaassakin on huonoja puolia. Jos ulkokumi puhkeaa esimerkiksi naulan tai terävän kiven takia, niin rengas on silloin puhki. Tubeless-renkaassa ei ole kahta kumikerrosta, toisin kuin tavallisessa renkaassa. Tubeless-renkaan ulkorenkaat ovat myös kalliimmat kuin tavallisen renkaan ulko- ja sisäkumit. Monesti sinun täytyy vain vaihtaa sisäkumi tavalliseen renkaaseen, kun se puhkeaa. Pelkän sisäkumin vaihtaminen tulee halvemmaksi kuin tubeless-renkaan vaihtaminen.

Tubeless-renkaissa lukee yleensä teksti ”tubeless”, jos renkaisiin ei tarvitse sisäkumia.

Sähköpotkulaudan hunajakennorenkaat

Hunajakennorenkaisiin ei tarvitse laittaa ilmaa ollenkaan. Kennorenkaat koostuvat nimensä mukaisesti kennoista, jotka joustavat renkaan mukana. Rengas on siis käytännössä täynnä reikiä sivusuunnassa, ja reikien seinämät joustavat tarpeen mukaan. Tämä tarkoittaa sitä, että hunajakennorengas ei voi puhjeta, koska sen sisällä ei ole ilmaa.

Se ei kuitenkaan tarkoita, että hunajakennorenkaita ei pitäisi koskaan vaihtaa. Joskus nekin saattavat mennä rikki, sillä kennojen seinämät kuluvat koko ajan niiden joustaessa yhä uudestaan ja uudestaan. Jossain vaiheessa jokin seinämä tai useampi niistä antaa periksi, ja silloin ajettavuus huononee. Rengas ei jousta enää tavalliseen tapaan, ja kyyti saattaa olla töyssyistä, koska kennorakenne menettää muotonsa.

Hunjakennorenkaatkin täytyy siis korvata uusilla jossain vaiheessa.

Hunajakennorenkaat eivät ole vielä kovin yleisiä sähköpotkulaudoissa.

Miten valitsen täsmälleen oikeat rengaspaineet?

Täsmälleen oikeita rengaspaineita ei oikeastaan ole edes olemassa. Yleensä rengaspaineet ovat sähköpotkulaudoissa 3-4bar luokkaa. Voit tarkastaa sähköpotkulaudallesi sopivat rengaspaineet lautasi ohjekirjasta ja täyttää renkaat sen mukaan. Tämän jälkeen voit testata lautaa, joko ajamalla tai seisomalla laudalla ajoasennossa. Jos renkaissa tuntuu olevan sopivasti joustoa, mutta vanteet eivät kuitenkaan kolahda töyssyissä maahan, niin paineet ovat hyvät.

Jos renkaat tuntuvat joustavan liikaa, lauta tuntuu tahmealta kääntyä, eikä se kiihdy toivotulla tavalla, niin painetta voi olla renkaissa liian vähän. Lisää rengaspaineita maltillisesti, kunnes ajotuntuma vaikuttaa hyvältä ja lauta ohjautuu toivottavalla tavalla.

Ylitäytetyt renkaat puolestaan tuntuvat liian kovilta, ne eivät jousta tarpeeksi ja pienetkin töyssyt tuntuvat suurilta. Vähennä rengaspaineita painamalla renkaan sielua esimerkiksi kuusiokoloavaimella alas päin. Jos sinulla on renkaantäyttöpistooli käytössäsi, käytä sitä renkaiden tyhjentämiseen, jotta näet rengaspaineet tarkasti täyttöpistoolin mittarista.

Onko takarenkaan ja eturenkaan paineissa eroa?

Kyllä. Sähköpotkulaudan eturenkaaseen laitetaan yleensä hieman pienemmät rengaspaineet kuin takarenkaalle, koska eturenkaan on hyvä joustaa ajossa enemmän kuin takarenkaan. Eturengas ottaa enemmän iskuja vastaan ja sillä on myös enemmän painoa. Esimerkiksi, jos päätit laittaa eturenkaalle 3,6bar verran painetta, niin voit kokeilla laittaa takarenkaalle 3,8bar verran painetta. Tällä tavalla ajotuntuman pitäisi olla paras mahdollinen.

Sähköpotkulaudan eturenkaan on hyvä joustaa hieman enemmän kuin takarenkaan.

Täytyykö rengaspaineet valita maaston mukaan?

Joskus rengaspaineita on hyvä säätää ajomaaston mukaan. Jos laudalla ajetaan pääasiassa kaupungissa, niin suositellut rengaspaineet ovat yleensä paras valinta. Mutta jos ajat paljon maastossa, etkä asfaltilla, niin paineita kannattaa testata hieman enemmän. Hiekkaisilla teillä ja epätasaisessa maastossa ajettaessa pienemmät rengaspaineet ovat yleensä parempi valinta, koska tällöin renkaat joustavat enemmän ja saat paremman pidon hiekalla.

Maastoajossa voit säätää skuutin rengaspaineet hieman pienemmiksi.

Lue myös: Miten sähköpotkulauta toimii? Laudan tekniikka ja osat

6 kommenttia artikkeliin ”Sähköpotkulaudan rengaspaineet – Näin löydät oikeat paineet renkaisiin

  1. Paluuviite: Sähköpotkulaudan ikäraja – Kuinka nuori saa ajaa skuutilla? | Projektiloota

  2. Paluuviite: Sähköpotkulaudan renkaan vaihto – Näin vaihdat renkaan skuuttiin | Projektiloota

  3. Paluuviite: Voiko sähköpotkulaudalla ajaa talvella? Vinkit talviajoon | Projektiloota

  4. Paluuviite: Sähköpotkulaudan huolto – Hyödylliset toimenpiteet | Projektiloota

  5. Paluuviite: Kuinka virittää sähköpotkulauta? Skuutin virittäminen | Projektiloota

  6. Paluuviite: Voiko sähköpotkulaudalla ajaa hiekalla tai maastossa? | Projektiloota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s