Voiko sähköpotkulaudalla ajaa talvella? Vinkit talviajoon

Sähköpotkulaudalla voi ajaa talvella, mutta muutama asia täytyy ottaa huomioon. Ajotyyliä täytyy muuttaa rauhallisemmaksi ja renkaiden ilmanpaineita täytyy madaltaa. Nastarenkaat antavat pitoa lumella, mutta talvirenkaita on vaikea löytää skuuttiin. Suojavarusteet ovat välttämättömiä talviajossa.

Syksyn tullessa on aika laittaa sähköpotkulauta talviteloille, jotta se olisi jälleen valmis tulevan kesän seikkailuihin. Vai täytyykö sähköpotkulautaa sittenkään hylätä talveksi? Talvella ajaminen saattaa olla houkutteleva ajatus, ja talviajosta on varmasti hyötyä kaupungissa asuville. Talviajoon liittyy kuitenkin monia asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon, akun oikeanlaisesta lataamisesta aina turvavarusteisiin.

Talvella ajaminen on siis helpommin sanottu kuin tehty. Monet sähköpotkulaudat eivät toimi kunnolla talvella, saati sitten ankarassa pakkasessa. Jos sähköpotkulaudassasi on kuitenkin tarpeeksi ytyä, ja pystyt ajamaan talvella ilman skuutin hyytymistä, niin tässä on muutama vinkki talvella ajamiseen.

Kaikki sähköpotkulaudat eivät sovellu talviajoon.

Hidasta sähköpotkulaudan vauhtia talvella ja ole varovainen

Paras asia, mitä voit tehdä talvella sähköpotkulaudalla ajaessa, on hidastaa vauhtia ja olla tarkkaavainen. Lumi ja jää tekevät ajamisesta haastavampaa, ja rehellisesti sanottuna sähköpotkulautaa ei ole tehty talviajoon. Kuljettajan täytyy siis olla tarkkaavainen ja pitää silmällä koko ajan tien kuntoa. 

Äkkinäiset ohjausliikkeet eivät ole hyvä idea talviajossa, sillä pito voi kadota todella helposti liikkeen seurauksena. Sähköpotkulautaa ei pidä myöskään kallistaa talvikelillä, sillä tällöin pienempi osa renkaasta koskettaa maata. Kun kitkapintaa koskee mahaan vähemmän, silloin luonnollisesti myös pitoa on vähemmän.

Myös äkkijarrutuksia kannattaa välttää, sillä rengas lukkiutuu paljon helpommin talvella. Lukkiutunut rengas ei ole kunnolla hallinnassa, ja hallitsematon rengas saattaa saada lautasi kaatumaan.

Ajovauhtia kannattaa pienentää talviajossa.

Vähennä rengaspaineita sähköpotkulaudan talviajossa

Tämän kikan avulla suurempi osa sähköpotkulaudan renkaasta koskettaa tien pintaa. Vähentämällä laudan renkaiden paineita teet niistä hieman littanammat, jolloin suurempi osa renkaasta koskee tiehen. Kun rengas koskee enemmän tiehen, renkaan ja tien välille syntyy enemmän kitkaa. Suurempi kitka puolestaan lisää pitoa.

Renkaita ei kannata kuitenkaan päästää liian tyhjiksi, sillä vanne voi tällöin osua tiehen. Jos sähköpotkulaudan vanne osuu tiehen, niin silloin vanne menee luonnollisesti pilalle. Oikeiden rangaspaineiden kanssa kannattaakin siis olla tarkkana.

Lue myös: Sähköpotkulaudan rengaspaineet – Näin löydät oikeat paineet renkaisiin

Pienemmissä rengaspaineissa on kuitenkin se huono puoli, että tien ja renkaan välille syntyvä suurempi kitka vaatii myös moottorilta enemmän. Niimpä akku kuluu nopeammin loppuun, kun renkaissa on vähemmän ilmaa.

Talviajoa varten kannattaa hankkia talvirenkaat, myös rengaspaineita kannattaa vähentää.

Pidä akusta erityisen hyvää huolta talvella

Jos tyhjennät renkaita talviajoa varten, se voi vaikuttaa akun kestävyyteen. Moottori joutuu tyhjempien renkaiden vuoksi kovemmalle koetukselle, ja akku kuluu nopeammin.

Pakkanen on kuitenkin akulle paljon pahempi vihollinen kuin löysät renkaat. Kylmä ilma vaikuttaa akun kestävyyteen, ja usein sähköpotkulaudalla pääseekin lyhyemmän matkan täyteen ladatulla akulla talvella kuin kesällä. Siksi talviajossa onkin tärkeä huolehtia akun kestävyydestä tavallistakin paremmin.

Lataa akku talvella aina täyteen ennen kuin lähdet ajamaan, tällä tavoin maksimoit lautasi suorituskyvyn kylmässä ilmassa. Älä myöskään päästä akkua täysin tyhjäksi, sillä se voi johtaa siihen, että sähköpotkulaudan akun kunto huononee.

Sähköisen potkulaudan akkua ei pitäisi milloinkaan ladata pakkasessa. Älä siis lataa akkua ulkona, vaan lämpimässä sisätilassa. Ulkona pakkasessa ajon jälkeen ota lauta sisälle, jotta se lämpenisi. Kun lauta on lämmennyt sisällä tarpeeksi, voit aloittaa lataamisen.

Sähköpotkulaudan akusta kannattaa pitää erityisen hyvää huolta talvella.

Vaihda normaalit renkaat talvirenkaisiin

Sähköpotkulaudan normaalit renkaat ovat sileät, eikä niissä ole lähes yhtään pitoa talvikelillä. Pitoa voi lisätä vähentämällä rengaspaineita, mutta parasta olisi kuitenkin hankkia kunnon talvirenkaat. Joillekin potkulaudoille löytyy myös extraleveitä renkaita, ja leveämmät renkaat voivat myös toimia. Toki renkaiden yhteensopivuus skuutin kanssa täytyy aina varmistaa.

Erikoisleveitä renkaita saattaa olla hieman hankala löytää, mutta esimerkiksi Banggoodista löytyy sellaisia. Hinnan 11 tuuman renkaalle voit tarkistaa alla olevasta linkistä. Viimeksi kun tarkistin, hinta oli noin 50 euroa postimaksuineen.

*Banggood: CST 11 tuuman rengas sähköpotkulaudalle

Toinen keino saada enemmän pitoa leveämpien renkaiden lisäksi olisi asentaa talvirenkaat, joissa on nastat. Nastarenkaita on kuitenkin haastava löytää sähköpotkulautoihin, joten usein joudut tekemään sellaiset itse.

Nastarenkaiden valmistaminen sähköpotkulautaan on suhteellisen helppoa. Sinun täytyy vain hankkia uusi pari tavallisia renkaita lautaasi. Tämän jälkeen ruuvaat irtonastoja hankkimiisi renkaisiin. Nastoja on onneksi helppo löytää, ja hyvästä kaupasta tilaamalla saa rengasnastoja yllättävän halvalla.

Virtasenkauppa myy halpoja nastoja 100 kappaleen paketeissa. Mukana tulee myös avain, jonka avulla nastat on helppo asettaa renkaisiin. Varovainen kannattaa silti olla, koska nasta ei saa puhkaista sisärengasta. Itse tehdyissä talvirenkaissa ei myöskään ole välttämättä samaa pitoa, kuin tehtaassa valmistetuissa.

*Virtasenkauppa: 100 jäänastaa renkaille

Ruuvaa nastat renkaan paksuihin osiin, jotta ne eivät menisi liikaa läpi rengaskumista. Nastojen ruuvaamisen jälkeen voit ottaa yhden ylimääräisen sisäkumin ja leikata siitä sopivan kokoiset palaset molempiin renkaisiin. Liimaa sisäkumista leikkaamasi palat ulkorenkaiden sisäpinnalle, niin että mahdolliset nastojen päät jäävät piiloon. Ylimääräisen kumin tarkoitus on suojella sisäkumia mahdollisesti läpi tulevilta nastoilta.

Sähköpotkulautoihin on haastava löytää talvirenkaita.

Tarkista jarrut ja tee tarvittavat huollot ennen talviajoa

Jotta sähköpotkulaudalla voisi ajaa turvallisesti talvella, kaiken täytyy toimia täydellisesti. Jarrut ovat ehdottoman tärkeä osa, jonka toimivuus kannattaa tarkistaa.

Tarkista siis jarrujen vaijerien kireys ja jarrukahvan toiminta. Kannattaa myös varmistaa, että jarrupaloissa on tarpeeksi kulutuspintaa jäljellä. Jos kaikki vaikuttaa olevan kunnossa, niin jarrujen puhdistaminen on parasta, mitä voit tehdä potkulaudallesi ennen talviajoa.

Jos palat ovat kuluneet, niin ne on syytä vaihtaa ennen talvella ajamista. Tai jos jarruvaijerisi on löysällä, niin se on hyvä kiristää. Joissakin tapauksissa vaijeri saattaa olla jopa niin kulunut, että paras ratkaisu olisi vaihtaa koko vaijeri.

Myös muut tarvittavat huollot on syytä tehdä, jos tarvetta on. Jarrujen voitelun lisäksi myös muut voitelua kaipaavat osat kannattaa tarkistaa ja lisätä voiteluainetta tarpeen mukaan. Pakkanen voi purra pahastikin voitelemattomiin osiin.

Lue myös: Sähköpotkulaudan huolto – Viisi toimenpidettä

Sähköpotkulaudan jarrut kannattaa tarkistaa ennen haastavissa olosuhteissa ajoa.

Puhdista sähköpotkulautasi ajon jälkeen

Talvella loska ja lumi voivat jäädä helposti kiinni sähköpotkulaudan akseliin ja muihin osiin. Pahimmillaan paakkuuntunut lumi saattaa estää renkaiden pyörimistä tai jarruttamista. Onkin siis hyvä pitää silmällä laudan rakenteisiin kerääntyvää lunta, ja puhdistaa kertynyt lumi laudasta säännölisesti.

Sähköpotkulaudan puhdistaminen on järkevää myös mahdollisen ruosteen takia. Loska ja vesi voivat vaurioittaa paljaita metalliosia helposti, ja ruosteen ehkäiseminen on helpompaa kuin sen poistaminen. Ruosteen syntymistä voi ehkäistä esimerkiksi voitelemalla liikkuvat osat sekä paljaat metallipinnat.

Tee tarvittavat muutokset talven varalle

Jos suinkin mahdollista, niin sähköpotkulautaan kannattaa tehdä talviajoa helpottavia muutoksia. Esimerkiksi renkaan akseleihin on hyvä laittaa paksua rasvaa, joka ehkäisee kosteuden pääsyä sähköpotkulaudan moottoriin. Samalla akseli pysyy hyvässä kunnossa.

Pakkaskelillä ei tarvitse huolehtia märästä kelistä, mutta jos lämpötila menee vähänkin plussan puolelle, niin keli saattaa muuttua märäksi todella nopeasti. Siksi kannattaakin ottaa huomioon sähköpotkulaudan vedenkestävyys. Valmistaja ei ole myöntänyt useimmille laudoille vedenkestoluokitusta, joten periaatteessa sähköpotkulaudat eivät kestä vettä. Sähköpotkulaudasta voi toki tehdä vedenkestävän, mutta yleensä takuu umpeutuu lautaan tehtyjen muutosten takia.

Leveämmät lokasuojat eivät ole myöskään pahitteeksi, koska ne estävät lumen lentelyn laudan sisuksiin ja muualle. Leveitä lokasuojia voi kuitenkin olla hankala löytää Suomen markkinoilta.

Leveämmät lokasuojat voivat auttaa skuutin talviajossa.

Laita päälle suojavarusteita ja lämmintä vaatetta

Talvella ajaessa kypärä on ehdoton turvaväline. Ilman kypärää ei kannata lähteä edes pienelle lenkille, sillä mahdollinen kaatuminen voi johtaa loukkaantumiseen. Myös muut suojavarusteet ovat suositeltuja, koska kyynärpäihin ja polviin voi myös sattua kaatuessa.

Lämpimät vaatteet kannattaa myös pukea ylle, sillä talvella on kylmä, luonnollisesti. Sähköpotkulaudalla ajaessa viima saa kylmyyden tuntumaan entistä kylmemmältä, joten hyvä pukeutuminen tulee todellakin tarpeeseen. 

Paksun takin lisäksi kypärän alle kannattaa laittaa pipo. Korvat ja pää voivat paleltua helposti viimassa ja pakkasessa. Paksut hanskat ovat myös ehdoton lisä varustukseen, koska kylmä tuuli ottaa ajaessa sormiin saaden ne jähmettymään. Alla olevasta linkistä näet hyvät hanskat, jotka minulla on ollut mukana muutamalla reissulla.

*Banggood: Viimaa ja pakkasta kestävät hanskat

Ajaminen voi olla talvella aika hyytävää puuhaa, joten lämmintä kannattaa laittaa päälle.

Hanki maastoajoon tarkoitettu sähköpotkulauta talveksi

Yksi ratkaisu, miten talviajosta selviytyy sähköpotkulaudalla on oikeanlaisen laudan hankkiminen. Monet sähköpotkulaudat on tehty kaupunkiajoon, eivätkä ne ole kovin tehokkaita talvella tai hankalissa olosuhteissa. On kuitenkin olemassa maastoon sekä talviajoon paremmin sopivia vaihtoehtoja. Esimerkiksi Norjalaisen E-Wheels -verkkokaupan valikoimassa on monia jämeriä sähköpotkulautoja, joilla pystyy ajamaan myös haastavissa olosuhteissa. E-Wheels toimittaa lautoja myös Suomeen nopealla aikataululla, joten alla on muutama esimerkki hyvistä talvilaudoista.

*E-Wheels: E7-sähköpotkulauta maastorenkailla

*E-Wheels: Zero 10X -sähköpotkulauta kaksoismoottorilla

*E-Wheels: Kaabo Mantis 10 Pro -sähköpotkulauta jämerällä jousituksella

*E-Wheels: Kaabo Wolf Warrior 11 -sähköpotkulauta kovaan maastoajoon

Yhteenveto skuutin talviajosta

Mikään sähköpotkulautojen valmistaja ei suosittele talvella ajamista laudalla. Jos tarve on kuitenkin kova, ja talvella on pakko ajaa, niin kunnon valmsitautuminen on hyvä alku. Sähköisen potkulaudan toiminta kannattaa tarkistaa, ja kaikki mahdollinen tulee huoltaa.

Sulava lumi voi aiheuttaa sen, että vesi pääsee potkulaudan sisään. Jos siis etsit sähköistä menopeliä talveksi, niin vedenkestävä laite voi olla parempi vaihtoehto.

Lue myös: Voiko sähköpyörällä ajaa talvella? Sähköpyörä ja talviajo

Renkaiden kanssa kannattaa olla erityisen tarkkana, sillä niiden avulla voit vaikuttaa pitoon huomattavasti. Voit alentaa rengaspaineita tai hankkia talvirenkaat. Hyvät renkaat auttavat sinua todella paljon talvella. Tämä pätee kaikkiin ajoneuvoihin.

Toinen tärkeä asia on kuljettajan suojaaminen. Pää kannattaa suojata hyvin, sillä kaatuminen on paljon todennäköisempää talviajossa. Kukaan ei halua loukata päätään missään tilanteessa, eihän?

Pää kannattaa pitää myös kylmänä vauhdin suhteen, sillä liika vauhti aiheuttaa ongelmia talvisella kelillä. Pipoa on kuitenkin syytä pitää, jotta pää ei menisi liian kylmäksi viiman takia. Paleltuminenkaan ei ole hyvä asia!

Lue myös: Voiko sähköpotkulaudalla ajaa vesisateella? Skuutista vedenkestävä

Lue myös: Voiko sähköpotkulaudalla ajaa hiekalla tai maastossa?

12 kommenttia artikkeliin ”Voiko sähköpotkulaudalla ajaa talvella? Vinkit talviajoon

 1. Paluuviite: Voiko sähköpotkulaudalla ajaa vesisateessa? Skuutista vedenkestävä | Projektiloota

 2. Paluuviite: Miten sähköpotkulauta toimii? Laudan tekniikka ja osat | Projektiloota

 3. Paluuviite: Voiko sähköpyörällä ajaa talvella? Sähköpyörä ja talviajo | Projektiloota

 4. Paluuviite: Miksi sähköpotkulauta piippaa? Mahdolliset syyt piippaukselle | Projektiloota

 5. Paluuviite: Onko sähköpotkulauta kannattava hankinta? | Projektiloota

 6. Paluuviite: Miten sähköpotkulauta lukitaan? Erilaiset lukkotyypit | Projektiloota

 7. Paluuviite: Parhaat sähköpotkulaudat 2022 – Vertailu ja hinnat | Projektiloota

 8. Paluuviite: Onko sähköpotkulaudan ostaminen ekologisempaa kuin vuokraaminen? | Projektiloota

 9. Paluuviite: Miten Tier, Voi ja Lime sähköpotkulauta toimii? | Projektiloota

 10. Paluuviite: Onko sähköpotkulaudan ostaminen halvempaa kuin vuokraaminen? | Projektiloota

 11. Paluuviite: Mitä sähköpotkulaudalla saa tehdä? Kysymyksiä ja vastauksia | Projektiloota

 12. Paluuviite: Voiko sähköpotkulaudalla ajaa hiekalla tai maastossa? | Projektiloota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s