Miten suojata auton katalysaattori varkauksilta?

Katalysaattorivarkaudet ovat olleet rajussa nousussa viime vuosina. Auton katalysaattorin suojaamiseen varkailta löytyy kuitenkin muutama hyvä keino.

Voit suojata katalysaattorin varkauksilta peltipalalla, kaivertaa esimerkiksi rekisterinumerosi katalysaattoriin tai parkkeerata auton vilkkaalle ja valaistulle paikalle. Auton katalysaattorin suojaamiseen varkailta löytyy myös hälytysjärjestelmiä, mutta ne ovat usein turhan kalliita.

Katalysaattorivarkauden uhriksi joutunut tajuaa joutuneensa rikoksen uhriksi yleensä liian myöhään. Moni auton omistaja ei yllätä varkaita itse teossa, sillä katalysaattorivarkaat tykkäävät liikkua öisin syrjäisillä alueilla, ja varkaus tapahtuu yleensä nopeasti. Katalysaattorin voi sahata irti alle kymmenessä minuutissa, ja akkukäyttöisten pistosahojen ääni ei kanna kovinkaan kauas.

Auton omistaja huomaa katalysaattorivarkauden usein, kun pakoputki alkaa pitää kovaa ääntä. Kuvassa pakoputken äänenvaimennin.

Joskus voi mennä päiviäkin itse varkauden jälkeen, ennen kuin omistaja palaa autolleen ja käynnistää sen. Hirveä ääni ja pakoputken pauke kertovat auton omistajalle heti, että jokin on pielessä. Joissain tapauksissa autoilija ei edes katso auton alle, vaan ajaa sen suoraan korjaamolle. Katalysaattorin puuttuminen huomataan vasta huoltamon nosturilla.

Miksi katalysaattoreita sitten varastetaan? Auton katalysaattoreissa on monia arvokkaita metalleja, joiden hinta on ollut nousussa entistä enemmän viime vuosina. Yhdestä katalysaattorista voi saada romuttamolla jopa satoja euroja, ja vastaavasti uuden katalysaattorin hankkiminen tulee auton omistajalle kalliiksi.

Lue myös: Miten katalysaattori toimii ja miksi se on kallis autonosa?

Varkaat yleensä väittävät romuttamoiden omistajille, että katalysaattorit ovat romuautoista otettuja. Romuttamoiden omistajat eivät monesti epäile vilppiä, sillä monet rehelliset ihmiset keräävät romuautoista katalysaattoreita ja myyvät eteenpäin. Varkaat sahaavat katalysaattorin irti yleensä yöllä akkupistosahaa apunaan käyttäen. Nopeus ja huomaamattomuus ovat avainasemassa tämän tyyppisissä varkauksissa. 

Tässä artikkelissa käydään läpi erilaisia keinoja siihen, miten voit suojata autoa katalysaattorivarkauksilta. Keinoja on rajoitetutustï, ja konstit ovat usein yksinkertaisia. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että helpot keinot toimivat tässä tapauksessa riittävän hyvin.

Katalysaattoria voi suojata muutamalla konstilla.

Asenna suojapelti katalysaattorin eteen

Helppo tapa suojata autoa katalysaattorivarkauksilta on asentaa suojapelti katalysaattorin eteen. Suojapellin voi hitsata kiinni tai asentaa paikalleen pulteilla. Pelti on helppo asentaa korjaamolla tai kotioloissa, mutta sen muotoiluun voi mennä pidempi aika. Pellin täytyy vastata auton pohjan muotoa ja suojata samaan aikaan katalysaattoria. Samaan aikaan täytyy ottaa huomioon auton maavara.

Onko suojapelti sitten tarpeeksi tehokas?

Yleensä katalysaattoria suojaava pelti on tarpeeksi tehokas, sillä se saa varkaan kääntymään kannoillaan ja etsimään helpomman kohteen. Suojapellin pystyy toki irrottamaan akkupistosahalla tai muilla työkaluilla, mutta se vie enemmän varkaan aikaa. Huomaamattomuus ja nopeus ovat katalysaattorivarkaiden valttikortteja, ja kattia suojaava pelti tekee operaatiosta astetta vaikeamman.

Suojapellin valmistaminen vaatii hieman kädentaitoja ja kokemusta työkalujen käytöstä. Kaikilla ei välttämättä ole rälläkkää ja hitsikonetta käytössään, joten kaikissa tapauksissa suojapelti ei tule kyseeseen. Jos sinulla sattuu olemaan tuttava, joka korjaa autoja, niin suojapellin asentaminen on nopea homma hänen luonaan.

Katalysaattorin eteen voi esimerkiksi asentaa metallisen suojalevyn.

Kaiverra rekisterinumerosi tai nimesi katalysaattoriin

Tämä on luultavasti yksi helpoimmista tavoista saada varas harkitsemaan vielä kertaalleen valintaansa. Kun varas huomaa nimen tai rekisterinumeron katalysaattorissa, voi olla että hän jättää leikin sikseen. Tämä on myös siitä hyvä konsti, että voit käyttää tätä kikkaa samaan aikaan muiden keinojen kanssa, jos haluat tuplasuojauksen katillesi.

Kaiverruslaitteita saa monesta rautakaupasta, ja kaiverrusvälineet ovat halpoja nykypäivänä. Sähköllä toimiva kaiverruslaite on hyödyllinen myös muihin hommiin, sillä voit merkitä laitteen avulla esimerkiksi avaimia.

Voit siis merkitä katalysaattorisi joko omalla nimelläsi tai autosi rekisterinumerolla. Merkinnän näkeminen voi pysäyttää jotkin varkaat, mutta merkinnän tekeminen ei ole silti vedenpitävä keino estää varkauksia. Jotkin varkaat voivat olla päättäväisempiä, ja merkinnät voi siloitella pois esimerkiksi rälläkän hiomalaikalla. Rälläkällä siloiteltu alue katalysaattorin kyljessä voi kuitenkin herättää romuttamon omistajan huomion.

Moni rosvo ei kuitenkaan jaksa nähdä ylimääräistä vaivaa merkintöjen siloittamisen kanssa, ja he etsivät helpomman kohteen.

Katalysaattoriin voi esimerkiksi kaivertaa oman nimen tai auton rekisterinumeron.

Maalaa katalysaattori

Varkauksia voi ehköistä myös maalaamalla katalysaattorin huomiota herättävällä värillä. Esimerkiksi punainen tai oranssi väri saattaa säikäyttää varkaat pois, koska he huomaavat, että katalysaattori on merkitty jollakin tavalla. Maalattu katalysaattori eroaa muista paljon, ja vanhoja katalysaattoreita ostava romupaja saattaa alkaa kyselemään maalista. Räikeäksi maalattu katalysaattori saattaa aiheuttaa epäilyksiä.

Kannattaa kuitenkin varmistaa, että käyttämäsi maali on lämmönkestävää. Kaikki spraymaalit eivät kestä lämpöä, vaan palavat pois kuumasta pakoputkesta. Kuumakestomaali onkin siis ehdoton valinta tähän hommaan.

Asenna autoon OBD-lukija, jossa on liiketunnistin

Moni ei ehkä ole kuullut tästä, mutta joissakin OBD-lukijoissa on liiketunnistin, jonka avulla katalysaattoria voi suojata. Liiketunnistin huomaa, jos autoa yritetään tunkata ylös katalysaattorin viemistä varten. Tämän jälkeen laite lähettää ilmoituksen auton omistajan älypuhelimeen tai sähköpostiin.

Yksi sellainen OBD-lukija on Tramigon OBD-testeri, joka pystyy huomaamaan, jos autoa tunkataan ylös. Laite tallentaa myös muuta hyödyllistä dataa, jonka avulla autoilija pystyy kehittymään kuljettajana. Tramigon OBD-testeri muun muassa tunnistaa, jos kuljettaja tekee liian nopeita jarrutuksia ja kiihdytyksiä. Kuski voi tarkastella tietoja ajon jälkeen ja nähdä, miten matka on mennyt.

OBD-lukijan käyttäminen on helppoa, sillä testeri vain laitetaan auton OBD-porttiin kiinni. Ilmoituksia varten auton omistajan täytyy hankkia myös älypuhelinsovellus.

Tramigon OBD-lukijaan voi tutustua alla olevasta linkistä.

*Tramigo.fi: Premium OBD-lukija ja vuoden käyttölisenssi

Lue myös: Miten katalysaattorivarkauden voi estää OBD-lukijan avulla?

Tramigon OBD-testeri pystyy huomaamaan katalysaattorivarkauden.

Pysäköi autosi hyvälle paikalle

Yksinkertainen tapa suojata autoasi katalysaattorivarkaillta on pysäköidä se hyvälle paikalle. Varkaat iskevät lähes aina öisin, joten jos pystyt jättämään autosi paikalle, jossa ihmiset kävelevät ohi myös öiseen aikaan, niin autosi pitäisi olla turvassa.

Myös hyvin valaistut paikat ovat erinomainen keino ehkäistä katalysaattorivarkauksia. Valaistulla paikalla auto on paremmin näkyvissä, ja varkaiden työ on hankalampaa. Katalysaattoreita himoitsevat rosvot eivät halua tulla nähdyksi, ja näin ollen ylimääräinen valo on aina huonoksi heidän bisnekselleen.

Syrjäisille paikoille pysäköidyt autot ovat kaikkein alttiimpia katalysaattorivarkauksille, koska ne ovat helppoja kohteita. Syrjäisillä paikoilla liikkuu vähemmän ihmisiä, ja yöaikaan niissä ei liiku lähes kukaan. Pysäköimällä autosi paikkaan, jossa liikkuu koko ajan ihmisiä pienennät riskiäsi joutua katalysaattorivarkauden uhriksi. 

Paras pysäköintipaikka autolle on tietenkin lukittu autotalli, mutta kaikilta ei tallia löydy. Autotalliin murtautuminen vie paljon varkaiden aikaa, ja se tekee katalysaattorivarkauden huomattavasti vaikeammaksi. Riski kiinnijäämiselle kasvaa merkittävästi, ja varkaan murtautuessa autotalliin kyseessä on jo vakavampi rikos.

Auto kannattaa pysäköidä vilkkaasti liikennöityjen teiden lähelle.

Autokamera parkkivahdilla vartioi katalysaattoria

Ehkä hieman yllättäen kojelautakamera on todella näppärä keino estää katalysaattorivarkauksia. Joissakin autokameroissa on parkkivahti, joka menee päälle sen havaitessa liikettä auton luona. Parkkivahdilla varustetussa kamerassa on liikesensori, joka tunnistaa liikkeen ja alkaa kuvaamaan automaattisesti. 

Tällainen kojelautakamera pitää olla koko ajan kytkettynä auton sähköjärjestelmään, jotta se saa virtaa myös auton ollessa pysäköitynä. Ei kuitenkaan hätää, sillä autokamera kyseisellä ominaisuudella ei kuluta autosi akkua loppuun. Parkkivahdilla varustetussa autokamerassa on akku, joka latautuu täyteen autolla ajettaessa. Kun kamera alkaa kuvaamaan parkkivahtitilassa, se käytää akkuun varastoitua virtaa. Joissakin kameroissa akku voi olla sisäänrakennettu, ja toisissa se voi olla ulkoinen akku.

Katalysaattorivarkaat jäävät siis kiinni itse teossa, kun kojelautakamera alkaa kuvaamaan heitä. Jotkin varkaat ovat tarkkaavaisia, ja he huomaavat kameran valon. Tällöin he eivät edes yritä anastaa katalysaattoria.

Autokamerat, joissa on parkkivahti voivat maksaa mitä tahansa 50 ja 200 euron väliltä. Kaikki kamerat eivät siis ole mitään halpoja, mutta toisaalta niistä on muutakin hyötyä. Pystyt esimerkiksi kuvaamaan ajoasi, ja onnettomuuden sattuessa sinulla on todistusaineistoa hallussasi.

Parkkivahdilla varustettu kojelautakamera voi saada varkaan ajattelamaan kahteen kertaan ennen hommiin ryhtymistä.

Lue myös: Autokameran asennus – Miten kojelautakamera asennetaan oikein?

Lue myös: Autokamera vertailu – 10 parasta kojelautakameraa

Katalysaattorin hälytysjärjestelmä

Tämä on hieman harvinaisempi keino suojata katalysaattoria varkailta, sillä katalysaattorille tarkoitettuja hälytysjärjestelmiä ei ainakaan vielä myydä Suomessa.

Järjestelmiä löytyy kuitenkin ulkomailta. Jos hälytysjärjestelmän hankkiminen on tarpeellista, kannattaa ottaa yhteyttä ulkomaalaiseen myyjään ja kysyä toimittavatko he tuotteitaan Suomeen. Tuotteelle on syytä kysyä myös asennusohje mukaan, sillä nämä eivät ole mitenkään yleisiä hälytysjärjestelmiä. Jos aiot asentaa hälytysjärjestelmän itse, niin tarvitset ohjeet. Jos aiot viedä autosi korjaamolle, ja pyydät heitä asentamaan järjestelmän, hekin tarvitsevat ohjeet. 

On nimittäin aivan varmaa, että työntekijät korjaamolla eivät ole myöskään asentaneet katalysaattorin hälytysjärjestelmää ennen.

Procatt on yksi muutamasta yrityksestä, jotka myyvät varashälyttimiä katalysaattoreihin.

Yhteenveto katalysaattorin suojaamisesta varkauksilta

Katalysaattoria voi suojata varkailta monella tavalla, toiset tavat ovat helpompia kuin toiset, ja jotkin tavat maksavat enemmän kuin toiset. Paras tapa suojata katalysaattoria riippuu siitä, miten suuressa riskissä olet joutua varkauden kohteeksi.

Hyvä keino varautua etukäteen on selvittää, miten todennäköisesti autostasi yritetään varastaa katalysaattori. Toisten autojen kateissa on enemmän arvokkaita metalleja kuin toisissa. Rosvot valitsevatkin kohteensa yleensä rahan kiilto silmissä. Jos autosi siis kuuluu riskiryhmään, jotakin on syytä tehdä.

Jos omassa autossani olisi arvokas katalysaattori, jota varkaat himoitsisivat, niin valitsisin varmaan autokameran autoni suojaksi. Varmistaisin vielä, että kamera voi laukaista hälytyksen, jos auto alkaa liikkumaan varkaiden toimesta.

Kameralla saisi myös mukavia videoita talteen yöllisistä puuhastelijoista.

Lue myös: Miten katalysaattorivarkauden voi estää OBD-lukijan avulla?

Lue myös: Mikä on paras autovaha? Vertailussa 8 hyvää autovahaa

7 kommenttia artikkeliin ”Miten suojata auton katalysaattori varkauksilta?

  1. Paluuviite: Miksi renkaissa on karvoja? Renkaiden karvat selitettynä | Projektiloota

  2. Paluuviite: Parhaat joululahjat autoilijalle 2021 | Projektiloota

  3. Paluuviite: Miksi bensan hinta nousee ja mikä vaikuttaa hintaan? | Projektiloota

  4. Paluuviite: Miten katalysaattorivarkauden voi estää OBD-lukijan avulla? | Projektiloota

  5. Paluuviite: Arvonta – Voita Tramigon Premium OBD-lukija | Projektiloota

  6. Paluuviite: Miten katalysaattori toimii ja miksi se on kallis autonosa? | Projektiloota

  7. Paluuviite: Mikä on Tramigon OBD-lukija ja miten se toimii? | Projektiloota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s