Miten sähköauto ladataan kotona?

Sähköauto ladataan kotona yleensä latauslaitteen avulla. Latausaseman johto kiinnitetään sähköauton kyljessä olevaan latauspistokkeeseen, ja auto ladataan sen kautta. Kotona käytettävän latauspisteen kapasiteetti on yleensä 11kW tai 22kW, ja asema voidaan asentaa esimerkiksi autotalliin tai autokatoksen seinään.

Sähköautot yleistyvät vuosi vuodelta enemmän Suomessa. Tämän vuoksi kysyntä ja tarve laadukkaille sähköauton latauspisteille kasvaa. Latausasemat eivät ole enää mikään harvinainen näky katukuvassa, vaan ne yleistyvät vauhdikkaasti omakotitaloissa, työpaikoilla ja taloyhtiöissä. 

Sähköauton latausmahdollisuuteen kiinnitetään yhä enemmän huomiota asuntomarkkinoilla.

Moni asunnonostaja tai vuokraaja kiinnittää huomiota sähköauton latausmahdollisuuteen, siksi latausasema vaikuttaa myös asunnon haluttavuuteen. Latauspiste on siis kannattava hankinta, olit sitten asunnonomistaja tai vuokraaja. Edullisimman hinnan varmistamiseksi latausasema kannattaa kilpailuttaa. Siinä auttaa Paraslataus.fi, joka on Suomen luotettavin latauspisteitä kilpailuttava palvelu.

Sähköauton latausaseman kilpailuttamisen avulla voit säästää pitkän pennin, joten kilpailuttamisen väliin jättämiselle ei ole oikeastaan mitään järkevää syytä.

Miten sähköauton kotilatausasema toimii?

Sähköauton kotilatausasema toimii samaan tapaan kuin muutkin sähkölaitteita lataavat laturit. Latauspiste muuntaa jännitteen sähköauton akulle sopivaksi, ja laturi lataa akun täyteen muutamassa tunnissa laturin tehosta riippuen. Latausasema kytketään talon sähköverkkoon, kuten muutkin sähköverkon jännitteellä toimivat laitteet.

Eri latureissa on eroja ja erilaisia ominaisuuksia. Esimerkiksi moni latausasema on mahdollista kytkeä WiFi- tai 4G-yhteydellä älypuhelimeen, jolloin voit seurata sähköautosi latautumista. Latausasema pystyy myös antamaan yksityiskohtaista tietoa latausprosessista, kuten arvion, milloin auton akku on täynnä. Ominaisuudet vaihtelevat latauspisteestä riippuen, ja voit halutessasi valita laturin ilman älyominaisuuksia.

Latausasemaa ei voi asentaa itse, vaan työ täytyy teettää ammattilaisella. Asennuksessa täytyy ottaa huomioon muun muassa läpiviennit sekä niiden määrä. Myös seinän materiaali saattaa vaikuttaa asennuksen hintaan.

Tarkemmin latausaseman asennuksesta voit lukea Paraslataus.fi:stä. Heillä on todella kattava artikkeli sähköauton latausaseman käytöstä sekä asennuksesta kotona.

Paraslataus.fi: Latausasema ja latauspiste kotiin – Mitä tulisi tietää?

Sähköauton latausaseman käyttäminen on helppoa.

Mitä tulisi huomioida sähköauton latausasemaa hankkiessa?

Latauskapasiteetti

Sähköauton latauspisteen kapasiteetti on yksi pisteen tärkeimmistä ominaisuuksista. Yleisimmät latauskapasiteetit ovat 11kW (16A) ja 22kW (32A). Latausasemien teknisissä tiedoissa mainitaan yleensä suurin mahdollinen latauskapasiteetti, mutta kapasiteetin sopivuus kannattaa silti varmistaa.

Monen kotitalouden pääsulake ei kestä latausaseman 22kW lataustehoa. Siksi onkin hyvä selvittää, mikä on lataupisteen minimikapasiteetti. Vaikka latausaseman maksimikapasiteetti olisikin 22kW, samainen asema voi silti toimia pienemmälläkin kapasiteetilla, ja pääsulake säästyy palamiselta.

Pienemmällä teholla varustettu 11kW latausasema on myös erinomainen valinta kotitalouteen, ja sähköauton lataa helposti täyteen pienempi tehoisemmallakin latausasemalla.

Latausaseman maasulkusuoja

Latausasemassa täytyy olla A- tai B-tyypin maasulkusuoja, jonka avulla latauspisteen turvallinen käyttö varmistetaan. Laki edellyttää, että latausasemassa on maasulkusoja. Kaikissa suurten pohjoismaalaisten valmistajien latauspisteissä on maasulkusuoja, joten Paraslataus.fi:n kautta kilpailutetuissa asemissa asia on kunnossa.

Kannattaa kuitenkin olla varovainen, jos olet tilaamassa latausasemaa tuntemattomalta valmistajalta. Maasulkusuoja ei ole itsestäänselvyys joka puolella maailmaa.

Maasulkusuojan tarkoitus on estää sähkövirtaa kulkemasta väärään suuntaan. Pahimmassa tapauksessa väärään suuntaan kulkeva virta voi aiheuttaa onnettomuuden tai vaurioittaa sähkölaitteita.

Latauskaapeli

Latausaseman latauskaapeli on yksi tärkeimmistä sen käyttöön liittyvistä ominaisuuksista. Siksi latausasemaa hankkiessa kannattaakin ottaa huomioon latauskaapelin malli sekä pituus. Joissakin sähköautojen latausasemissa on sisäänrakennettu latauskaapeli, toisissa taas on pelkkä pistoke kaapelille.

Pitäisikö sitten valita latausasema kiinteällä kaapelilla vai pistokkeella? Se on täysin makuasia ja kiinni siitä, miten haluat ladata autoasi. Kiinteää johtoa on kuitenkin suositeltu erilaisissa testeissä, joita latausasemista on tehty.

Toinen huomioon otettava seikka on latauskaapelin pituus. Kaapelin vaadittuun pituuteen vaikuttaa ratkaisevasti latauspisteen asennuspaikka. Lyhyt johto voi riittää joissakin tapauksissa, mutta usein pitkä kaapeli osoittautuu hyödylliseksi.

Jos auton saa ajettua lähelle latausasemaa, niin lyhyelläkin johdolla pärjää. Mutta jos välimatkaa auton ja latauspisteen lähellä on hieman enemmän, niin pidempi kaapeli voi olla parempi valinta.

Kuormanhallinta

Kuormanhallinta saattaa kuulostaa monimutkaiselta mutta se ei oikeastaan ole sitä. Dynaaminen kuormanhallinta tarkoittaa sitä, että latausasema sovittaa virrankulutuksen kotitalouden muuhun sähkönkulutukseen. Toiminnolla on se hyöty, että sinun ei tarvitse murehtia mahdollisesta sulakkeen palamisesta.

Latausaseman kuormanhallinta siis varmistaa, että yllättäviä virtapiikkejä ei pääse syntymään autoa ladatessa. Käyttämällä tehokkaasti käytössä olevaa sähköä latausasema varmistaa, että sähköä riittää myös muille kotitalouden laitteille. Dynaaminen kuormanhallinta voi säästää satoja euroja vuodessa sähkölaskussa.

Joissakin sähköauton latausasemissa dynaaminen kuormanhallinta on vakiovaruste, mutta sen saa myös lisävarusteena useimpiin latauspisteisiin. Aseman hankkija voi siis usein valita, haluaako latauspisteen dynaamisella kuormanhallinnalla. Useimmat Paraslataus.fi:n käyttäjät valitsevat kyseisen toiminnon, koska pitkällä aikavälillä se säästää rahaa.

Dynaamisen kuormanhallinnan lisäksi latausasemissa voi olla myös staattinen tai manuaalinen kuormanhallinta. Staattinen kuormanhallinta löytyy yleensä julkisista latauspisteistä, joissa on monta pistoketta. Manuaalinen kuormanhallinta tarkoittaa sitä, että voit itse ohjata lataustehoa. Se on yleensä halvempi ratkaisu kuin dynaaminen kuormanhallinta ja riittää hyvin hybridiautolle.

Lisää kuormanhallinnasta voit lukea Paraslataus.fi:n sivuilta.

Paraslataus.fi: Latausaseman kuormanhallinta – Miten se toimii ja kuinka tärkeää se on?

Latausaseman yhdistäminen nettiin

Latausasemassa voi olla WiFi-yhteys, 4G-yhteys tai molemmat. Jos kotitaloudessa on vahva WiFi-yhteys, niin latausasema toimii todennäköisesti hyvin sen avulla, vaikka asema olisikin talon ulkopuolella. 4G-yhteys on parempi silloin, kun riittävän tehokasta WiFi-yhteyttä ei ole saatavilla.

Älykkäät toiminnot

Monissa latausasemissa on älyominaisuuksia, joiden avulla voit seurata latausta helposti älypuhelimesi näytöltä tai vaikkapa tabletilta. Voit saada paljon tietoa auton latausprosessista sekä muuta hyödyllistä informaatiota. Pystyt tarkastelemaan esimerkiksi latausraportteja ja voit aloittaa latauksen etänä. Ominaisuudet vaihtelevat latausasemasta rippuen.

Nettiin kytkeminen ei ole kuitenkaan pakollista, ja latausasemaa voi käyttää perinteiseen tapaan. Kaikki autoilijat eivät välttämättä pidä uusimmista älyominaisuuksista, ja he haluavat käyttää latausasemaa ilman sen kytkemistä älylaitteeseen. Internetiin yhdistäminen on siis täysin aseman käyttäjästä kiinni.

Kahden sähköauton lataaminen

Jos sinulla on kaksi ladattavaa autoa ja haluat ladata molempia samaan aikaan, niin kannattaa harkita latausasemaaa kahdella pistokkeella. Joskus kaksi erillistä latausasemaa saattaa kuitenkin olla kustannustehokkaampi valinta. 

Kannattaakin siis vertailla näitä kahta vaihtoehtoa keskenään ja valita itselleen sopivin latausasema tai kaksi kappaletta asemia. Joskus kaksi erillistä latausasemaa voi olla järkevä valinta myös käytännön syistä. Jos taloudessa on esimerkiksi kaksi erillistä autokatosta molemmille autoille, niin kaksi erillistä latausasemaa voi olla parempi ratkaisu. Joskus taas latausasemaa ei saa asennettua paikkaan, missä olisi tilaa samaan aikaan molemmille autoille. Tällöin kaksi asemaa voi olla parempi.

Parhaan latausaseman valinta onkin siis kiinni monesta erilaisesta tekijästä. Siksi kannattaakin ottaa yhteyttä alan ammattilaisiin, esimerkiksi Paraslataus.fi:n kautta. Rahaa säästävän kilpailutuksen lisäksi saat arvokkaita vinkkejä latausaseman hankintaa.

Latauspisteen valinnassa täytyy ottaa huomioon muutamia tärkeitä asioita.

Parhaat sähköauton latausasemien valmistajat

Pohjoismaiden markkinoilla on muutamia tunnettuja latausasemien valmistajia. Tunnetuimpia ja suosituimpia ovat Easee, Garo ja Charge Amps. Kaikkien kolmen valmistajan latausasemat ovat saatavilla Paraslataus.fi:n kautta, mutta palvelusta löytyy paljon muitakin luotettavia valmistajia, esimerkiksi Zappi, Tibber, Bee, Wallbox ja Zaptec.

Paras latausasema onkin siis se, joka sopii juuri sinun käyttöösi. Ominaisuudet vaihtelevat eri valmistajien välillä, ja toisen valmistajan latauspisteen ulkonäkö saattaa olla miellyttävämpi kuin muiden.

Ulkonäkö onkin yksi tekijä, mitä kannattaa miettiä kun olet valitsemassa latausasemaa. Näet latauspisteen joka päivä talosi tai autotallisi seinässä, joten ulkonäkö kannattaa ottaa huomioon. Esimerkiksi omaan silmääni Easeen latauspisteet näyttävät todella virtaviivaisilta ja kauniilta.

Lisää eri latausasemista voit lukea alla olevasta linkistä.

Paraslataus.fi: Paras latausasema 2021? Tutustu ehdokkaisiin

Easee-latausasemat ovat ulkonäöltään miellyttäviä.

Miksi latausasema kannattaa hankkia Paraslataus.fi:n kautta?

Latausasema kannattaa hankkia Paraslataus.fi-sivuston avulla, koska kilpailuttamalla säästät rahaa. Kilpailuttaminen on myös maksutonta, ja saat kolme ilmaista tarjousta. Sähköauton latausaseman kilpailuttaminen onkin siis fiksu toimenpide, jos olet hankkimassa latauspistettä.

Ilmaisen kilpailuttamisen lisäksi saat myös maksuttoman asennuksen latausasemalle. Maksat siis ainoastaan latausasemasta, joten säästät rahaa myös asennuksessa.

Sähköauton latauspisteitä kannattaa toki vertailla myös itse, mutta Paraslataus.fi hoitaa kustannuksien vertailun ja kilpailuttamisen puolestasi. Palvelun avulla hintojen ja valmistajien vertailu onnistuu kätevästi.

Kaiken lisäksi palvelun kautta saa myös tietoa eri latausasemien valmistajien asiakastyytyväisyydestä sekä toimitusajoista.

Paraslataus.fi-sivuston avulla teet latausaseman kilpailuttamisesta helppoa.

Miten sähköauton latausaseman kilpailuttaminen onnistuu?

Kilpailuttaminen Paraslataus.fi avulla on erittäin helppoa. Sinun täytyy vain vastata muutamaan yksinkertaiseen kysymykseen, jotta asiakaspalvelija saa kattavan kuvan siitä, mitä ominaisuuksia haluat latausasemassa olevan.

Lomakkeen täyttämisen jälkeen Paraslataus.fi ottaa sinuun yhteyttä 24 tunnin kuluessa, ja saat kolme tarjousta eri latausasemista. Tämän jälkeen voit valita mieleisesi tarjouksen, ja pian palvelun yhteistyökumppani on yhteydessä sinuun latauspisteen asennuksen merkeissä. Valinta on kuitenkin täysin sinun, sillä et sitoudu mihinkään kilpailutuksen yhteydessä eikä prosessia ole pakko jatkaa.

Toimitus- ja asennusaika riippuu siitä, minkä latausaseman toimittajan valitset. Jotkin latausasemat on mahdollista toimittaa ja asentaa nopeammin, mutta hinta saattaa olla kalliimpi. Tämä kannattaa siis ottaa huomioon latausaseman asennuksen suhteen.

Latausasemien kilpailuttaminen on ilmaista Paraslataus.fi:ssä.

Yhteenveto

Yhteenvetona voisi todeta, että sähköauton latausaseman hankkiminen kotiin tai taloyhtiöön on todella helppoa. Latausasemia välittävät tahot ovat avuliaita, ja ne neuvovat mielellään oikean latausaseman valitsemisessa. Homma toimii siis mallikkaasti, ainakin Paraslataus.fi:n kautta.

Kannattaakin siis käydä tutustumassa palveluun, jos haluat hankkia latausaseman sähköautolle näppärästi ja kustannustehokkaasti!

Paraslataus.fi: Kilpailuta sähköauton latausasema helposti

Yksi kommentti artikkeliin ”Miten sähköauto ladataan kotona?

  1. Paluuviite: Mikä on sähköautojen latauspisteiden määrä Suomessa? | Projektiloota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s