Miten katalysaattorivarkauden voi estää OBD-lukijan avulla?

Katalysaattorivarkauden voi estää OBD-lukijan avulla, sillä joissakin OBD-testereissä on liiketunnistin. Esimerkiksi Tramigo OBD-lukija lähettää puhelimeen ilmoituksen, jos autoa yritetään tunkata ylös. Liikesensori aktivoituu, ja auton omistaja saa tiedon, että katalysaattoria yritetään varastaa autosta.

Moni on kuullut, että katalysaattorivarkaudet ovat yleistyneet Suomessa hurjaa vauhtia. Uutiset kertovat varkauksista ja työpaikallakin puhutaan katalysaattorirosvoista. Neuvot katalysaattorin suojaamiseen varkauksilta ovat kuitenkin harvassa.

Katalysaattorin voi merkitä jollakin tavalla, sen voi suojata metallilevyllä tai auton voi pysäköidä alueelle, jossa liikkuu paljon ihmisiä. Mikään näistä ei ole kuitenkaan vedenpitävä keino katalysaattorivarkaita vastaan. On kuitenkin olemassa yksi todella kätevä niksi, josta moni ei tiedä.

Tramigon OBD-lukija lähettää ilmoituksen puhelimeen, jos autoa yritetään tunkata.

Katalysaattoria voi nimittäin suojata varkauksilta myös OBD-lukijalla. Mikä tahansa OBD-testeri ei kuitenkaan sovi tarkoitukseen, vaan laitteessa tulee olla anturi, joka tunnistaa auton liikkeen kun autoa yritetään tunkata ylös. Lukijan täytyy myös lähettää hälytys auton omistajan puhelimeen, jotta varkaus huomattaisiin ajoissa.

Vaihtoehdot ovat harvassa, mutta yksi tarkoitukseen sopivista laitteista on Tramigon Premium OBD-lukija. Laitteen voi kytkeä auton OBD-porttiin, ja se saa virtansa auton akulta. Lukija huomaa, kun autoa yritetään tunkata ylös katalysaattorin viemistä varten. Tramigon OBD-lukija lähettää ilmoituksen auton omistajan puhelimeen, ja näin omistaja saa tiedon, että jotain hämärää on tapahtumassa.

Testasin Tramigon OBD-lukijaa, joten tässä artikkeli siitä, miten laite toimii. Tämän helpompaa tapaa suojata katalysaattori on vaikea keksiä.

OBD-lukija on varustettu liikesensorilla, joten se havaitsee, jos autoa tunkataan.

Miten katalysaattorivarkaus tapahtuu?

Katalysaattorivarkaus tapahtuu yleensä illalla pimeään aikaan, koska varkaiden on helpompi toimia huomaamatta hämärässä. Varkaus voi toki sattua myös päiväsaikaan, jos auto on pysäköity syrjäiselle paikalle.

Varkaat valitsevat kohteen sen mukaan, mistä autosta on helppo viedä katalysaattori. Joissakin automalleissa katalysaattori on sijoitettu pakosarjan yhteyteen, joten sitä on hankalampi viedä. Rosvot valitsevatkin siis yleensä auton, jossa katalysaattori on sijoitettu auton pakoputken keskivaiheille.

Eri autoissa on myös eri hintaisia katalysaattoreita. Varkaiden silmätikuksi joutuvat yleensä automallit, joissa katti on mahdollisimman arvokas. Jos siis autossasi on tavallista arvokkaampi katalysaattori, niin kannattaa miettiä auton suojaamista jollakin konstilla.

Kun varkaat ovat valinneet sopivan kohteen, he tulevat paikalle mahdollisimman huomaamattomasti ja tunkkaavat auton ylös. Auton ollessa ylhäällä, varkaat menevät auton alle ja aloittavat pakoputkiston sahaamisen työkaluilla. Rosvoilla on yleensä akkupistosaha tai akkutoiminen rälläkkä mukanaan, joten katalysaattorin irrotus onnistuu nopeasti.

Varkauden jälkeen hämärämiehet lähtevät katalysaattorin kanssa seuraavaan kohteeseen. Myöhemmin varastetut katalysaattorit yritetään myydä romukauppiaille, jotka maksavat hyvän hinnan “kateista” niiden arvokkaiden metallien takia. Romukauppiaiden on vaikea huomata laittomuutta, koska monet rehelliset ihmiset kauppaavat myös katalysaattoreita vanhoista autoista.

Lue myös: Miten katalysaattori toimii ja miksi se on kallis autonosa?

Katalysaattori on yksi auton arvokkaimmista osista.

Miten Tramigo OBD-lukija voi estää katalysaattorivarkauden?

Tramigon Premium OBD-lukija voi estää katalysaattorivarkauden, koska siinä on sisäänrakennettu liiketunnistin. Kun OBD-testeri on kytketty pysäköidyn auton OBD-pistokkeeseen, laite tarkkailee auton asentoa. Jos auton asento muuttuu tai sitä yritetään tunkata ylös, OBD-lukija lähettää ilmoituksen auton omistajan puhelimeen.

Ennen luulin, että katalysaattorivarkauden estämiseen ei ole olemassa helppoja keinoja, mutta Tramigon OBD-lukija sai minut toisiin ajatuksiin. Voit käytännössä vain asentaa laitteen kiinni autoosi, ja sen jälkeen menopelisi on entistä paremmassa suojassa. OBD-laitteessa on 60mAh kokoinen akku, jonka avulla laite pysyy toimintakykyisenä myös silloin, kun auto ei ole käynnissä.

Älypuhelinsovellus ilmoittaa käyttäjälle, jos ajoneuvoa yritetään nostaa ylös katalysaattorin varastamista varten.

OBD-lukijan akku voi kestää jopa päiviä ilman, että autoa käynnistetään. Jos kuitenkin pääsee käymään niin, että akku loppuu, niin älypuhelinsovellus ilmoittaa siitä laitteen omistajalle. Tällä tavalla saat heti tiedon, kun akku uhkaa loppua lukijasta.

Tramigon älypuhelinsovellus on ratkaisevassa osassa varkauksien ehkäisyssä, sillä voit säätää sovelluksen asetuksia mielesi mukaan. Sovelluksessa on monia ominaisuuksia, ja voit valita, milloin saat puhelimeesi ilmoituksen. Voit esimerkiksi valita, että saat ilmoituksen kun autoa liikutetaan tai kun auto pysähtyy ajon jälkeen.

Katalysaattorin suojaamista varten kannattaakin siis mennä sovelluksen hälytysasetuksiin “Alerts”  ja valita listalta “Tow”, eli hinaus. Voit laajentaa valikon painamalla nuolta valikon oikeassa laidassa. Tällöin voit valita ruksin laatikkoon, ja voit halutessasi valita “Push Notofication” tai “Email Notification”. Pystyt siis ohjaaman ilmoitukset joko puhelimeen tai sähköpostiin.

Mitä muita ominaisuuksia Tramigon OBD-lukijassa on?

Tramigon OBD-lukijassa on paljon muita ominaisuuksia katalysaattorin suojaamisen lisäksi. Pystyt esimerkiksi pitämään silmällä ajoneuvon nopeutta reaaliajassa, tai seuraamaan autoa kartalta. Ominaisuuksia on niin paljon, joten tässä lista keskeisimmistä ominaisuuksista.

Tramigo OBD-lukijan ominaisuudet:

 • Varoittaa, jos autoa liikutetaan tai tunkataan ylös
 • Vikakoodien ja huoltovalon nollaus
 • GEO-aidat: Voit valita alueen, jolle auto ei saa mennä
 • Nopeushälytys: Saat ilmoituksen, jos auto ajaa liian lujaa
 • Liiallinen joutokäyntitunnistus
 • Käynnistys- ja pysäytysraportointi
 • Rankan ajotavan valvonta
 • Kolarin havaitseminen
 • Päästöjen valvonta
 • Polttoaineen ja ilman mittaaminen
 • Jarrut- ja veto-ohjaus
 • Korin järjestelmät
 • DTC-nollaus
 • Moottorin kunnon valvonta
 • Akun jännitteen mittaus
 • Jäähdytysnesteen lämpötila

Ominaisuuksia löytyy siis enemmän kuin muille jaettavaksi. Kaikkia niitä ei ole pakko käyttää, mutta jokaisella on varmasti omat mieltymyksensä sekä tarpeensa. Toiset voivat haluta OBD-lukijan, koska se suojaa katalysaattoria varkauksilta, kun taas toiset voivat haluta lukijan, joka seuraa ajoa. Tämän laitteen avulla pystyt saamaan kattavan kuvan omasta ajotyylistäsi.

Pystyt myös jäljittämään auton helposti, sillä laite tallentaa ajomatkat sekä keskinopeuden. Jos autosi varastetaan, voit jäljittää sen helposti Tramigon OBD-lukijan avulla. Näet sovelluksesta myös auton ajoreitin, joten tiedät tarkalleen, missä menopelisi on liikkunut.

Puhelinsovelluksessa on monenlaisia ominaisuuksia, joiden avulla voi kehittää omaa ajotyyliä.

Miten Tramigon OBD-lukijaa käytetään?

Tramigon OBD-lukijan käyttöön ottaminen on hyvin yksinkertaista. Lataat vain ensin Tramigon älypuhelinsovelluksen kännykkääsi, ja tämän jälkeen luota tunnuksen sovellukseen. Yritykset, joilla on useampi auto käytössään, voivat luoda tunnuksen Tramigo Cloud -palveluun. Palvelun avulla pystyy seuraamaan useampaa ajoneuvoa samaan aikaan, ja yritykset pystyvät myös lataamaan raportteja ajoneuvojen käytöstä.

Tramigo.fi: Lataa Tramigon älypuhelinsovellus Androidille tai iOS:ille

Tramigo.fi: Tutustu Tramigo Cloud -palveluun

Kun olet luonut käyttäjätunnuksen onnistuneesti, voit liittää OBD-lukijan sovellukseen. Lukijan yhdistäminen sovellukseen onnistuu siten, että syötät OBD-lukijan kyljessä olevan IMEI-koodin sovellukseen. Samalla valitset aikavyöhykkeen, millä lukijaa käytetään sekä ajoneuvoryhmän. Ryhmän valitseminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä, mutta se on hyödyllistä, jos käytät useampaa lukijaa samaan aikaan.

Tämän jälkeen voit asentaa itse lukijan autoon. Tramigon OBD-lukija asennetaan auton OBD-diagnostiikaporttiin, joka löytyy yleensä autosta kuljettajan puolelta. Tavallisesti portti on auton ratin alla, joten katse kannattaa suunnata sinne. OBD-portin sijainti saattaa kuitenkin vaihdella auton mallista riippuen.

Tramigon OBD-lukijan mukana tulee jatkojohto, jonka avulla pystyt laittamaan lukijan itsellesi mieluisaan paikkaan. Joskus OBD-portti saattaa olla vaikeassa paikassa, joten siihen pääsee helpommin käsiksi jatkojohdon avulla. Kaapelista on myös se hyöty, että voit piilottaa lukijan sen avulla. Tällöin OBD-testeriä on vaikeampi havaita, jos joku yrittää varastaa menopelisi.

Auton OBD-portti löytyy yleensä ratin alta.

Kun lukija on kytketty auton OBD-porttiin, puhelinsovellus ei yhdistä heti OBD-lukijaan. Laitteelle täytyy antaa hieman aikaa yhdistää puhelinsovellukseen, joten pieni autolenkki on hyvä idea lukijan herättämiseen. Itselläni OBD-lukija alkoi toimia kunnolla noin 2 kilometrin ajon jälkeen. Laite siis tarvitsee pienen herättelyn ennen kuin se alkaa lähettämään tietoja puhelimeen.

OBD-lukijan mukana tulee ohjekirja, joka on englanniksi. Ohjeessa on kuitenkin selkeät kuvat, joiden avulla laitteen asentaminen onnistuu sujuvasti. Itse laitteen asentaminen on siis helppoa.

Älypuhelinsovellus on myös helppokäyttöinen, mutta se vaatii hieman enemmän tutkiskelua. Ominaisuuksia on paljon ja niihin kannattaa tutustua ajan kanssa. Tramigon OBD-lukija on todella hyödyllinen laite, kun kaikkia ominaisuuksia oppii käyttämään, ja tietää mitä ne tekevät.

Sininen valo palaa, kun Tramgin OBD-lukija on yhdistetty auton OBD-porttiin.

Kenelle Tramigon OBD-lukijasta voi olla hyötyä?

Tramigon OBD-lukijasta voi olla hyötyä tavallisille autoilijoille, yrityksille tai vaikkapa autokouluille. Laitteella pystyy lukemaan vikakoodeja, suojaamaan auto varkauksilta sekä pitämään silmällä ajotyyliä ja polttoaineen kulutusta.

Tavalliselle autoilijalle Tramigon OBD-lukija on siitä hyödyllinen, että lukija vartioi autoa myös silloin, kun itse olet poissa paikalta. Lukija soveltuu myös oman ajotyylin tarkkailuun. Voit tehdä huomioita omasta ajostasi ja huomata, jos käytät esimerkiksi kaasua turhan paljon kiihdytyksissä. Polttoaineen säästäminen on tärkeää, etenkin kun dieselin ja bensan hinta on korkealla. Varkauden sattuessa pystyt myös jäljittämään autosi tarkasti kartan avulla.

Yrityksille Tramigon OBD-lukija on hyödyllinen, koska järjestelmän avulla voi jäljittää montaa autoa samaan aikaan ja pitää silmällä niiden käytöstä. Dataa on myös helppo kerätä Tramigo Cloudin kautta, joten pystyt tekemään tilastoja yrityksen autojen käytöstä. Tällä tavalla työntekijöitä voi kannustaa esimerkiksi taloudellisempaan ajoon. Yritys pystyy siis säästämään rahaa toimivan logistiikan avulla.

Autokoulut voivat myös hyötyä Tramigon OBD-testeristä, sillä laitteen avulla voi saada arvokasta tietoa autokoululaisten ajotyylistä. Moni autokouluun menevä haluaa oppia ajamaan taloudellisesti ja turvallisesti. Laajaa tietoa tarjoavan OBD-lukijan avulla oppilaita voi ohjata oikeaan suuntaa, jotta he oppisivat ajamaan rauhallisemmin ja taloudellisemmin.

Mistä Tramigon OBD-lukijan voi hankkia?

Tramigon OBD-lukijan löytää yrityksen omilta nettisivuilta. OBD-lukijan lisäksi pakettiin sisältyy vuoden lisenssi. Lukija ja vuoden kestävä lisenssi maksavat yhteensä 99 euroa, ensimmäisen vuoden jälkeen lisenssi maksaa 38 euroa yhdelle laitteelle. Useamman laitteen saa halvempaan yhteishintaan. Lukijan voi hankkia myös 2 vuoden lisenssillä hintaan 119 euroa.

Tramigo.fi: Tramigo Premium OBD-diagnostiikka ja GPS-jäljitys 1 vuosi

Toisin kuin monissa muissa OBD-lukijoissa, Tramigon lukija ei vaadi erillisiä maksuja. Joskus voi käydä niin, että OBD-lukijan käytön kerrotaan olevan ilmaista, mutta todellisuudessa lisäominaisuudet maksavat. Tramigon OBD-lukijan kanssa tilanne ei ole tämän näköinen, vaan kaikki ominaisuudet ovat käytössä niin kauan kuin lisenssi on voimassa.

Tramigolta löytyy myös muita mielenkiintoisia laitteita, kuten Asset Tracker, jonka avulla voi jäljittää peräkärryn tai trailerin sijainnin.

Paketin mukana tulee OBD-lukijan lisäksi jatkokaapeli sekä ohjekirja.

Yhteenveto siitä, miten katalysaattorivarkauden voi estää Tramigon avulla

Katalysaattorivarkaus on yllättävän helppo estää hyvän OBD-lukijan avulla. Moni varas ei edes tiedä, että autoilija voi suojata autonsa OBD-testerillä. Yleensä varkailla on myös kiire, joten heillä ei ole aikaa tarkastaa, onko autossa OBD-lukijaa kiinni. Eikä lukijaa ole edes mahdollista havaita ikkunan läpi. OBD-portti sijaitsee yleensä niin syrjässä, että mahdollinen lukulaite on piilossa.

Tramigon OBD-lukija onkin siis erinomainen laite katalysaattorivarkauksien estämiseen. OBD-lukija on selvästi helpompi konsti estää varkauksia kuin muut keinot, mitä itselleni on tullut vastaan. Kävin muutaman keino läpi aiemmin toisessa artikkelissani, eivätkä kaikki keinot olleet läheskään näin yksinkertaisia.

Lue myös: Miten suojata auton katalysaattori varkauksilta?

Laitteen asentaminen on helppoa, eikä siinä menee kauan aikaa. Itselläni koko prosessiin meni noin 10 minuuttia puhelinsovelluksen lataamisesta siihen, että käynnistin auton ja lähdin koeajolle. OBD-lukijan herääminen vaatii kuitenkin muutaman minuutin koeajon, jotta tiedot alkavat tulla puhelimeen.

Tramigon OBD-lukija osoittautui testissä yllättävän monipuoliseksi laitteeksi.

Puhelinsovellus on monipuolinen, joten jokainen löytää varmasti itselleen sopivat ominaisuudet sovelluksesta. Yksi Tramigon puhelinsovelluksen hienouksista onkin se, että laitteen toimintoja pystyy säätämään mielensä mukaan. Pystyt lukemaan vikakoodit, mutta voit myös jäljittää menopelisi ja suojata sitä hämärveikoilta.

Voisi siis todeta, että tässä on moneen käyttöön sopiva OBD-lukija, josta voi olla hyötyä sekä normaaliin ajoon että yrityksen toimintaa. Käyttäjä saa itse päättää, miten hyödyntää laitetta.

Itse tarkistin vikakoodit ensimmäisenä. Mitä sinä tekisit Tramigon OBD-lukijalla?

Tramigo.fi: Tutustu Tramigon laitteisiin ja palveluihin

Lue myös: Miten Tramigon Premium OBD-lukija toimii?

5 kommenttia artikkeliin ”Miten katalysaattorivarkauden voi estää OBD-lukijan avulla?

 1. Paluuviite: Miten suojata auton katalysaattori varkauksilta? | Projektiloota

 2. Paluuviite: Arvonta – Voita Tramigon Premium OBD-lukija | Projektiloota

 3. Paluuviite: Miten katalysaattori toimii ja miksi se on kallis autonosa? | Projektiloota

 4. Paluuviite: Mikä on Tramigon OBD-lukija ja miten se toimii? | Projektiloota

 5. Paluuviite: Paras GPS-paikannin autoon tai peräkärryyn – Tramigo Asset Tracker | Projektiloota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s