Voiko sähköpotkulaudalla potkia tai ajaa ilman akkua?

Sähköpotkulaudalla voi potkia ja ajaa ilman akkua. Potkiminen ja ilman akkua ajaminen ei vahingoita sähköpotkulautaa, mutta sähköinen potkulauta ei ole yhtä kevyt potkia kuin tavallinen potkulauta. Sähköllä toimivalla potkulaudalla voi siis jatkaa matkaa, jos akusta loppuu virta.

Skuutilla onkin paljon mukavampi liikkua silloin, kun akku on täynnä. Lihasvoimallakin kyllä pääsee eteenpäin, mutta ei yhtä nopeasti kuin perinteisellä potkulaudalla tai polkupyörällä. Hätätilanteessa akun loputtua sähköpotkulaudalla pystyy siis ajamaan myös ilman akkua.

Sähköpotkulaudalla voi potkia ja ajaa ilman akkua, mutta liikkuminen on raskaampaa kuin tavallisella potkulaudalla.

Onko sähköpotkulaudalla potkiminen haitallista?

Sähköpotkulaudalla potkiminen ei ole haitallista, mutta se ei ole myöskään yhtä helppoa kuin tavallisella potkulaudalla ajaminen. Sähköpotkulaudan moottorit hankaavat hieman vastaan, joten potkiminen ei suju yhtä hyvin kuin ilman moottoria. Potkiminen ei kuitenkaan vahingoita moottoria.

Sähköllä toimiva potkulauta on myös painavampi kuin perinteinen potkulauta. Sähköpotkulaudassa on akku, joka on todella painava laudan osa. Mutta renkaat ovat myös suuremmat, joten sähkölauta vaatii enemmän voimaa potkia eteenpäin.

Voiko Voin, Tierin ja Limen sähköpotkulaudalla ajaa ilman akkua?

Vuokrattavilla sähköpotkulaudoilla ei voi ajaa ilman akkua, koska skuutin käyttöön aktivoiminen vaatii puhelinsovelluksen. Lautaa ei voi aktivoida käyttöön, jos siitä on akku loppu. Tästä syystä Tierin, Voin ja Limen sähköpotkulaudoilla ei voi ajaa tyhjällä akulla. Ajosta täytyy aina maksaa.

Lisäksi vuokrattava sähköpotkulauta tyhjällä akulla on vaikea löytää, koska laudat yleensä kerätään pois kun niistä on akku tyhjä. Sähköpotkulaudat viedään latauspaikkaan, ja ne haetaan sieltä takaisin kaupungille, kun akku on ladattu täyteen.

Lue myös: Miten Tier, Voi ja Lime sähköpotkulauta toimii?

Vuokrattavilla sähköpotkulaudoilla ei voi yleensä ajaa ilman akkua, sillä skuutti täytyy yhdistää puhelimeen.

Miksi sähköpotkulaudasta loppuu akku?

Yleisin syy sähköpotkulaudan akun loppumiselle on se, että skuutilla on ajettu liian kauan ja liian pienellä latauksella. Monissa skuuteissa on tietty maksimikantama, joka tarkoittaa matkaa, minkä sähköpotkulaudalla pääsee yhdellä latauksella. Kannattaa siis tarkkailla ajettua matkaa ja ladata sähköpotkulaudan akku täyteen aina ennen ajoa.

Jos sähköpotkulauta tuntuu hyytyvän kesken ajon täydellä akulla, niin silloin skuutin akussa tai laturissa saattaa olla vikaa. Jos vielä pitkän latauksenkin jälkeen sähköpotkulaudan akku on tyhjä, niin voi olla, että laturissa on vikaa.

Jos sähköpotkulauta ilmoittaa latauksen jälkeen, että akku on täynnä mutta ajossa skuutti hyytyy nopeasti, niin vika on todennäköisesti akussa. Akun kunto huononee sen vanhentuessa, mutta vääränlainen lataus saattaa myös heikentää akun tehoa.

Oikeanlaisella lataustekniikalla skuutin akku voi kestää käytössä kauankin.

Sähköpotkulaudan akku olisi hyvä ladata silloin, kun siinä on latausta jäljellä alle 10 prosenttia. Akkua ei kuitenkaan saisi päästää kokonaan tyhjäksi, sillä litiumakut pysyvät parhaassa kunnossa, kun ne ladataan ajoissa mutta ei kuitenkaan liian tyhjinä. Akku pitäisi myös ladata aina kerralla täyteen, eli ei esimerkiksi puoliväliin.

Lue myös: Miten sähköpotkulaudat ladataan? Skuutin lataaminen pähkinänkuoressa

Miten iso sähköpotkulaudan akku on?

Sähköpotkulaudan akku voi olla minkä kokoinen tahansa, mutta yleensä pienimmät akut ovat kooltaan noin 7 ampeerituntia. Suurimmat Suomessa myytävät sähköpotkulaudat voivat pitää sisällään jopa 40 ampeeritunnin akun. Luonnollisesti isommalla akulla varustetut laudat ovat painavampia ja niissä on myös usein tehokkaampi moottori.

Seitsemän ampeeritunnin akku riittää jo yllättävän pitkälle matkalle, sillä sen kokoisella akulla pystyy jo ajamaan noin 20 kilometrin matkan yhdellä latauksella. Pienellä akulla varustetulla sähköpotkulaudalla pääsee siis jo ihan mukavan matkan esimerkiksi kaupungissa.

Jos tarvetta on kuitenkin pidemmälle matkalle, niin silloin kannattaa suunnata katse skuutteihin hieman suuremmalla akulla. Esimerkiksi 13Ah akku riittää jo hieman pidempäänkin reissuun yhdellä latauksella.

Pitkällä kantamalla varustettu sähköpotkulauta voi olla hyvä etenkin hieman aktiivisempaan ajoon. Iso akku on hyvä esimerkiksi työ- ja koulumatkoille, koska lataus ei lopu kesken päivä. Esimerkiksi *E-Wheels by Joyor F-sarjan sähköpotkulaudassa on 13Ah kokoinen akku, jolla pääsee noin 40 kilometriä yhdellä latauksella. Se on jo tarpeeksi yhden päivän ajoihin.

E-Wheels By Joyor F-sarjan sähköpotkulaudoissa on pitkä kantama ja akkukesto.

Lautaan saa myös halutessaa vieläkin isomman 22Ah akun, jolla pääsee 80 kilometrin matkan täyteen ladattuna. Se tuo tietty hieman lisähintaa laudalle, mutta 22Ah akulla voi pärjätä jo kaksi päivää ilman latausta. Pääset katsomaan tarkempia tietoja F-sarjan sähköpotkulaudasta alta.

*E-Wheels: E-Wheels by Joyor F-sarjan sähköpotkulauta

Miten kauan sähköpotkulaudan akun lataaminen kestää?

Sähköpotkulaudan akun lataaminen täyteen kestää noin 3-10 tuntia riippuen akun koosta sekä laturin tehokkuudesta. Latausajan voi laskea jakamalla sähköpotkulaudan akun koon laturin tehokkuudella. Esimerkiksi 10Ah akun lataaminen 3A tehoisella laturilla kestäisi noin 3 tuntia ja 20 minuuttia.

Latausaika pitenee, mitä isompi akku sähköpotkulaudassa on. 3A tehoisella laturilla 30Ah akun lataaminen kestäisi jo 10 tuntia, joten latausaika kolminkertaistuu kolme kertaa suuremmalla akulla. Yleensä sähköpotkulautojen mukana tulee kuitenkin laturi, jonka tehokkuus vastaa skuutissa olevan akun kokoa. Liian pienitehoinen laturi isolle akulle olisi epäkäytännöllinen.

Sähköpotkulaudan akun latausajan voi laskea alla olevan esimerkin avulla. Sinun täytyy vain selvittää laturin tehokkuus ja akun koko, sitten voit jakaa akun kapasiteetin laturin ampeeriluvulla. Akun koko ilmoitetaan ampeeritunteina (Ah), ja laturin tehokkuus ilmoitetaan ampeereina (A).

  • 10Ah / 3A = 3,3
  • Sähköpotkulaudan latausaika olisi siis 3 tuntia ja 20 minuuttia
  • 30Ah / 3A = 10
  • Sähköpotkulaudan latausaika olisi siis 10 tuntia

Minkälainen akku sähköpotkulaudassa on?

Sähköpotkulaudassa on yleensä litiumioniakku, joka toimii litiumin avulla. Litiumin ionit liikkuvat anodista katodiin akun sisällä, ja liikkeen synnyttämä reaktio antaa sähköpotkulaudalle sen tarvitseman virran.

Litiumioniakku on yleisin sähköpotkulaudan akkutyyppi, mutta muitakin akkuja voidaan käyttää skuuteissa. Sähköpotkulautaan ei saa kuitenkaan vaihtaa erityyppistä akkua esimerkiksi huoltotöiden aikana, vaan litiumioniakku täytyy korvata aina vastaavalla. Sama tietenkin muiden akkutyyppien kanssa.

Sähköpotkulaudoissa käytetään litiumioniakkuja, koska ne ovat tehokkaita ja pieneenkin akkuun mahtuu paljon virtaa. Ne ovat siis tehokkaita niiden kokoon ja painoon nähden. Lisäksi ne kestävät pitkään käytössä, jos niitä lataa ja käsittelee oikein.

Litiumakut ovat tehokkaita ja suhteellisen pienikokoisia, joten ne sopivat täydellisesti sähköpotkulautoihin.

Litiumioniakkujen huono puoli on se, että ne voivat olla vaarallisia vaurioituessaan. Rikkoutunut litiumioniakku on aina vaarallinen, sillä se voi syttyä palamaan tai jopa räjähtää. Siksi vaurioitunutta akkua ei pitäisi ikinä käyttää tai ladata.

Jos tiedät, että skuuttisi akku on vaurioitunut, niin se kannattaa pitää paloturvallisessa paikassa. Hajonnut sähköpotkulauta kannattaa viedä lähimmälle ammattilaiselle korjattavaksi, jotta hajalla oleva akku voidaan poistaa turvallisesti. 

Yhteenveto sähköpotkulaudalla potkimisesta ja ilman akkua ajamisesta

Sähköpotkulaudalla voi siis ajaa ilman akku ja potkia vauhtia, mutta meno ei ole ihan niin sujuvaa kuin tavallisella potkulaudalla. Sähkömoottorit tekevät renkaista hieman raskaat liikutella, ja akku sekä muu elektroniikka tekee potkulaudasta painavamman. 

Skuutin moottori ei myöskään vaurioidu, jos sähköpotkulaudalla potkii vauhtia, joten siitäkään ei ole vaaraa. Käytännössä sähköpotkulaudalla voi siis potkia ja ajaa ilman akkua, mutta se ei ole paras mahdollinen tapa kulkea laudalla.

Kannattaakin siis varmistaa, että sähköpotkulaudassa riittää akku, kun sillä lähtee liikkeelle. Akun kestävyyden varmistamiseksi on monia keinoja, kuten oikea lataustapa sekä tarpeeksi ison akun hankkiminen. Akun kestävyyden varmistaminen on siis paljon helpompaa kuin kulkea loppumatka tyhjällä akulla. Hyvä valmistautuminen säästää paljon vaivaa.

Sähköpotkulaudalla voi ajaa ilman akkua hätätapauksessa, mutta täyden akun kanssa on aina mukavampi liikkua.

Jos siis haluat liikkua kaupungissa sähköpotkulaudalla ilman akkua, niin se on mahdollista. Vuokrattavilla skuuteilla ei kuitenkaan voi ajaa ilman akkua, sillä sähköpotkulaudan aktivointi vaatii puhelinsovelluksen. Jos Voin, Tierin tai Limen akku on tyhjä, niin lautaa ei voi aktivoida käyttöön.

Kannattaakin siis hankkia sähköpotkulauta riittävän isolla akulla, jotta et joutuisi potkimaan vauhtia tai ajamaan tyhjällä akulla. 13Ah akku riittää jo pitkälle ihan päivittäisessä ajossa. Esimerkiksi *E-Wheelsin nettisivuilta löytyy laaja valikoima erilaisia skuutteja.

Mukavaa ajelua, ja toivottavasti akku ei lopu kesken matkan!

Lue myös: Sähköpotkulauta ja sen hinta – Miten paljon skuutti maksaa?

Lue myös: Miten sähköpotkulauta toimii? Laudan tekniikka ja osat

2 kommenttia artikkeliin ”Voiko sähköpotkulaudalla potkia tai ajaa ilman akkua?

  1. Paluuviite: Voiko sähköpotkulaudalla ajaa hiekalla tai maastossa? | Projektiloota

  2. Paluuviite: Miten sähköpotkulaudat ladataan? Skuutin lataaminen pähkinänkuoressa | Projektiloota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s