Projektiloodan 3D-tulostus Tampereella

3D-tulostus onnistuu Tampereella monessa eri paikassa. Voit mennä esimerkiksi kirjastoon tai voit tilata 3D-tulostuksen ammattilaiselta. Jos kyseessä on pieni projekti ja et tarvitse ammattitason laatuista tulostusta, voit ottaa yhteyttä Projektilootaan yhteydenottolomakkeella.

Ehkäpä haluat tulostaa hauskan lahjan jollekulle tai haluat testata jotain ideaa? Silloin 3D-tulostimella tehty esine saattaa olla ratkaisu. Teen 3D-tulostusta harrastepohjalta, joten teollisuustason laatuun en valitettavasti kykene. Tulosteiden postitus onnistuu myös muualle päin Suomea.

3D-tulostamalla voi tehdä monenlaisia kappaleita ja osia.

Millä materiaaleilla tulostus tapahtuu?

Tällä hetkellä pystyn tulostamaan ainoastaan PLA-muovilla, koska minulla ei ole suljettua tulostinta esimerkiksi ABS-muovien tulostamiseen. ABS-muovin tulostukseen tarvitaan yleensä suljettu tulostustila, koska siitä syntyy höyryjä, jotka saattavat olla haitallisia hengittää. PLA-muovi on turvallisempaa, koska se on valmistettu enimmäkseen luonnollisista raaka-aineista.

PLA-muovi on myös ympäristöystävällinen vaihtoehto 3D-tulostukseen, sillä tämän tyyppinen muovi maatuu luonnossa. Tarkkaa maatumisaikaa minulla ei ole tiedossa, mutta puhutaan kymmenistä vuosista, toisin kuin teollisesti valmistetut muovit, joiden maatumisessa voi kestää jopa satoja vuosia.

3D-tulostusta on siis saatavilla Tampereella Projektiloodan toimesta ainoastaan PLA-muovilla tällä hetkellä. Tulevaisuudessa saatan laajentaa myös muiden muovien tulostukseen, mutta nyt aika ja resurssit eivät riitä. PLA on kuitenki hyvä materiaali monien esineiden tulostamiseen. Tulostusohjelmalla pystyy säätämään kappaleen tiheyttä 20-100 prosentin välillä, joten esineestä voi saada kestävän.

Millä laitteella 3D-tulostus tapahtuu?

Tällä hetkellä käytössäni on Creality CR10 S4, jonka tulostusalue on kooltaan 400 x 400 x 400 millimetriä. Laitteella pystyy siis tulostamaan maksimissaan 40cm kokoisia esineitä. Kun kokemusta löytyy enemmän, saatan hankkia lisää tulostimia. Tämän hetkiseen tarpeeseen riittää kuitenkin vain yksi.

CR10 S4 on isokokoinen tulostin, jolla pystyy tulostamaan PLA-muovia hyvällä laadulla.

Miten paljon 3D-tulostaminen maksaa?

3D-tulostamisen hinta riippuu siitä, miten suuri tulostettava kappale on. Mitä suurempi esine on kyseessä, sitä pidempään tulostamisessa kestää ja muovia kuluu. Tulostusnopeuteen ja muovin määrään vaikuttaa myös kappaleen tiheys. Jos esineen ei tarvitse olla kovin kestävä, tulostustiheys voi olla alhainen, eli esimerkiksi 20 prosenttia. Suurta lujuutta vaativat kappaleet voivat olla tulostustiheydeltään 50 prosentin paremmalla puolella.

Tulostuksen tarkkuus on myös yksi vaikuttava tekijä, koska mitä tiheämmin 3D-tulostuksen kerrokset tulostetaan toistensa päälle sitä tarkempi esineestä tulee. Kerrosten suuri tiheys vaikuttaa kuitenkin myös tulostusaikaan, jolloin sähköä kuluu enemmän.

Pienten, 10 x 10 x 10 cm esineiden tulostus on kuitenkin suhteellisen halpaa, ja hinta saattaa pyöriä 5-25 euron tienoilla kappaleen monimutkaisuudesta ja vaadittavasta muovista riippuen.

Mistä tulostettavia esineitä tai lahjoja löytää?

Yksi hyvä paikka etsiä tulostettavia 3D-malleja on Thingiverse. Suunnittelijat pystyvät lataamaan sivulle omia luomuksiaan, ja muut käyttäjät voivat tulostaa niitä. Joissakin 3D-malleissa on kuitenkin rajoituksia, eli niitä ei saa käyttää kaupalliseen toimintaan.

3D-mallin pystyy suunnittelemaan myös itse. Esimerkiksi Tinkercad on aloittelijaystävällinen suunnitteluohjelma, jota on helppo oppia käyttämään. Kokeneemmat 3D-suunnittelijat käyttävät yleensä muita ohjelmia, kuten esimerkiksi Blenderiä.

Thingiverse: Tulostettavia esineitä

Tinkercad: Ilmainen suunnitteluohjelma

3D-tulostusta tarjoavat kirjastot Tampereella

Tampereella on muutamia kirjastoja, jotka tarjoavat asiakkaiden käyttöön 3D-tulostimia. Esimerkiksi Sampolan kirjastossa on 3D-tulostimia, jotka on mahdollista varata käyttöön. Tulostus maksaa euron kappaleelta, joten hinta on todella halpa. Huono puoli on kuitenkin se, että tulostimen saa käyttöönsä enintään neljäksi tunniksi. Siinä ajassa ei ehdi tekemään kovin suurta esinettä.

Aikarajoitus on ongelma myös silloin, jos ensimmäinen tulostettava kappale menee pieleen. Esineen uudelleen suunnitteluun menee aikaa, ja puolet tulostusajasta saattaa mennä laitteen käytön opetteluun. 3D-tulostus ei ole nopea tuotantotapa.

Jos et tiedä, miten tulostin toimii, kannattaa kysyä neuvoa asiasta tietävältä henkilöltä. Neuvoa voi kysyä myös muulta osaavalta taholta, esimerkiksi Projektiloodalta. Teen tulostusta kuitenkin täysin harrastepohjalta, joten teollisuustason 3D-tulostuksessa en pysty auttamaan. Harrastetason tietämystä kuitenkin löytyy jonkin verran!

Jos sinulla on kysyttävää 3D-tulostuksesta, voit ottaa yhteyttä Projektilootaan lomakkeen avulla.

Projektiloota: Yhteydenottolomake

Tutustu myös 3D-tulostusta käsitteleviin artikkeleihin!

Projektiloota: 3D-tulostusta käsittelevät artikkelit