Mitä öljynsuodattimen vaihdossa kannattaa huomioida?

Öljynsuodattimen vaihto on yksinkertainen toimenpide, jonka voi suorittaa myös kotona, jos autotallista löytyy työhön oikeat välineet. Suodattimen vaihdossa kannattaa huomioida suodatinmalli, suodattimen koko sekä suodattimen sijainti autossa.

Joissakin autoissa suodattimeen pääsee näppärästi käsiksi ylhäältä käsin, mutta useimmissa autoissa öljynsuodatin täytyy vaihtaa alhaalta käsin. Hyvä nosturi tulee siis tarpeeseen suodattimen vaihdossa. Jos vaihdat suodatinta kotioloissa, kannattaa varmistaa turvallisuus, jotta vahinkoja ei sattuisi. Tavallinen henkilöauto painaa tuhansia kiloja, joten sitä ei kannata päästää tippumaan päälle.

Öljynsuodattimen vaihto onnistuu, kun työhön on sopivat välineet ja oikeanlainen suodatin löytyy.

Oikean öljynsuodattimen valinta on yllättävän helppoa, koska monilla netissä toimivilla varaosakaupoilla on näppärä rekisterinumerohaku. Yksi näistä kaupoista on Trodo, jonka sivuilla voit hakea osia autoosi helposti rekisterinumerolla. Trodon järjestelmä tunnistaa automaattisesti auton mallin, vuosimallin ja tekniset tiedot. Tietojen avulla sivusto suosittelee autoosi sopivia osia. Yhteensopivuus voidaan tarkistaa asiakkaan pyynnöstä.

*Trodo: Hae autoosi sopivia osia Trodon valikoimasta

Oikean suodattimen valinta

Varmista ennen vaihtoa, että hankit oikeanlaisen suodattimen autollesi. Autonvalmistajan suosittelema suodatinmalli ja -koko on paras vaihtoehto. *Trodon valikoimasta löydät varmasti sopivan suodattimen autoosi.

Tarvittavat työkalut

Varmista, että sinulla on tarvittavat työkalut suodattimen vaihtamiseksi. Tavallisesti tarvitset öljynsuodattimen avaimen ja sopivan avaimen auton öljypropun avaamiseen.

Työturvallisuus

Ennen auton alle menemistä tai minkäänlaisten huoltotöiden aloittamista, varmista, että autosi on turvallisesti pysäköity tasaiselle pinnalle ja että käsijarru on käytössä.

Öljyn tyhjentäminen

Ennen suodattimen vaihtamista täytyy yleensä tyhjentää vanha öljy pois auton moottorista. Tämä voidaan tehdä avaamalla auton öljyproppu moottorin öljypohjasta ja päästämällä vanha öljy kanisteriin tai muuhun astiaan. Kannattaa varmistaa, että öljyä ei pääse maahan. Jos öljyä pääsee imeytymään maahan, saastunut maa täytyy kaivaa pois ja toimittaa asianmukaiseen ongelmajätteen käsittelyyn.

Vanhan suodattimen poistaminen

Käytä oikeaa työkalua, kuten öljynsuodattimen avainta, poistaaksesi vanhan suodattimen. Yleensä suodatin sijaitsee auton moottorin alaosassa. Varmista, että suodatin irtoaa kokonaan ja ettei sen tiiviste jää kiinni moottoriin.

Uuden suodattimen asentaminen

Levitä hieman uutta moottoriöljyä uuden suodattimen tiivistepintaan ennen sen asentamista. Kiristä suodatin käsin, älä käytä työkaluja. Noudata suodattimen pakkauksen mukana tulevia ohjeita tiukkuuden suhteen. Yleensä käsitiukkuus on hyvä kiristystiukkuus öljynsuodattimelle, mutta kireys kannattaa varmistaa myös työkalulla. Liian tiukkaan suodatinta ei kannata kuitenkaan kiristää.

Uuden öljyn lisääminen

Kun uusi suodatin on asennettu, voit lisätä uutta moottoriöljyä auton valmistajan suositusten mukaisesti. Käytä oikeaa öljyä ja tarkista öljytaso mittatikulla.

Testaus ja tarkistus

Käynnistä moottori ja anna sen käydä muutaman minuutin ajan. Tarkista sen jälkeen öljynpaineen mittarista tai auton tietokoneen näytöltä, että öljynpaine on normaalilla tasolla.

Muuta öljynsuodattimen vaihdossa huomioitavaa

On tärkeää noudattaa autonvalmistajan suosituksia öljynsuodattimen vaihdosta ja varmistaa, että työ tehdään asianmukaisesti. Jos et ole varma omista kyvyistäsi, kannattaa ottaa yhteyttä lähimpään autohuoltoon ja kysyä hintaa öljynsuodattimen vaihdolle. Ammattilaisen käsissä öljynsuodattimen vaihto kestää tavallisesti noin 30 minuuttia.

Öljyt vaihdetaan yleensä suodattimen vaihdon yhteydessä

Kun autoon vaihdetaan öljynsuodatin, tavallisesti vaihdetaan myös öljyt. Monissa autoissa suodatin on auton moottorin alaosassa, joten suodattimen avaaminen päästää moottorin öljyt ulos koneesta. Tämän vuoksi vanhat öljyt otetaankin yleensä heti ensimmäisenä pois ennen kuin suodatinta aletaan edes vaihtamaan.

Öljynsuodatin ja öljyt vaihdetaankin yleensä samalla kerralla. On fiksua suorittaa molemmat toimenpiteet samaan aikaan, koska vanha öljynsuodatin vain pilaisia uutta öljyä ja moottorin vanha öljy sotkisi uuden öljynsuodattimen nopeasti.

Mistä löydän oikean öljynsuodattimen autooni?

Öljynsuodattimia myydän monissa kivijalkakaupoissa ja verkkokaupoissa. Yksi verkossa toimivista kaupoista on Trodo, jolla on nopeat toimitusajat joka puolelle Suomessa. Voit tutustua alta muutamiin yleismallisiin öljynsuodattimiin tai tutustua valikoimaan laajemmin *Trodon verkkokaupassa.

Mukavia huoltohetkiä!

Jätä kommentti