Sähköpotkulaudat ovat kevyitä sähköajoneuvoja, joilla ajetaan yleensä kaupungissa tai taajamassa. Sähköpotkulaudat eroavat tavallisista potkulaudoista, koska niissä on sähkömoottori, jonka avulla lauta kulkee eteenpäin. Sähköpotkulaudan, eli skuutin, voi joko ostaa omaksi tai vuokrata.
Toimiakseen sähköpotkulauta vaatii moottorin lisäksi akun, ohjauslaitteet ja tehokkaan laturin. Skuutti ei ole tekniikaltaan kovin monimutkainen laite, koska se on suoraan verrattavissa sähköpolkupyörään.
Sähköpotkulaudan kuitenkin erottaa sähköpyörästä ajotapa ja renkaiden koko. Skuuttia ajetaan siten, että sen päällä seistään, kun taas sähköpyörällä ajetaan samaan tapaan istuen kuin tavallisella polkupyörällä. Sähköpotkulaudassa on kaksi rengasta, jotka ovat kooltaan huomattavasti pienemmät kuin polkupyörän renkaat.

Mistä sähköpotkulaudan voi ostaa tai vuokrata?
Sähköpotkulaudan voi ostaa esimerkiksi *E-Wheelsin verkkokaupasta, joka toimii Norjasta käsin. Heillä on nopeat toimitusajat myös Suomeen ja tuhansia tyytyväisiä asiakkaita. Skuutin voi myös vuokrata suurimmissa kaupungeissa esimerkiksi käyttämällä Voin, Tierin, Limen tai Ryden vuokrattavia sähköpotkulautoja.
Jos aiot käyttää sähköpotkulautaa säännöllisesti, esimerkiksi päivittäin tai viikoittain, sellainen kannattaa ostaa omaksi. Pitkällä aikavälillä sähköpotkulaudan vuokraaminen tulee kalliimmaksi kuin sellaisen ostaminen omaksi.
Alla on erinomaisia vaihtoehtoja sähköpotkulaudaksi sekä kaupunkiin että taajama-alueelle. Voit tutustua kaikkiin neljään skuuttiin tarkemmin E-Wheelsin verkkokaupassa helposti linkkiä klikkaamalla.




Mitä vaatimuksia tieliikennelaki asettaa sähköpotkulaudalle?
Sähköpotkulauta on kevyt sähköajoneuvo, joten siinä täytyy olla ajovalot ja äänimerkinantolaite. Äänimerkin antajaksi kelpaa joko tavallinen soittokello tai sähköinen töötti. Kypärää kannattaa aina käyttää sähköpotkulaudalla ajettaessa.
Skuuteille on myös teknisiä rajoituksia. Sähköpotkulauta ei saa kulkea yli 25 kilometriä tunnissa, ja skuutin moottorin suurin sallittu teho on 1000W. Joissakin sähköpotkulaudoissa voi olla kaksi moottoria, joten molempien moottorien teho lasketaan yhteen. Yhteenlaskettu teho ei saa ylittää 1000W.
Miten sähköpotkulaudalla ajetaan?
Sähköpotkulaudalla ajetaan päällä seisoen. Liikkelle lähdettäessä kannattaa potkaista hieman vauhtia toisella jalalla samaan aikaan, kun toinen jalka on skuutin päällä. Voit lisätä kaasua maltillisesti samaan aikaan, kun potkaiset vauhtia.
Skuutilla ajettaessa kannattaa käyttää aina kypärää ja tarvittaessa muita suojaimia. Kypärä on halpa henkivakuutus, joka maksaa itsensä heti takaisin mahdollisessa vaaratilanteessa. Liikenteessä kannattaa myös ajaa maltillisesti, jotta muut tiellä liikkujat voisivat ennustaa liikkeesi mahdollisimman tarkasti.
Jos sähköpotkulaudassa on suuntavalot, eli vilkut, niitä kannattaa käyttää. Tällä tavalla pyöräilijät ja jalankulkijat huomaavat, minne olet kääntymässä. Autoilijoiden suhteen kannattaa olla varovainen, koska nopeasti liikkuva mutta pienikokoinen skuutti saattaa yllättää autolla liikkuvan henkilön helposti.
Ajaessa kannattaa myös ottaa huomioon maasto ja sen vaihtelu. Asfaltilla on yleensä hyvä pito, mutta jos tien pinta on märkä tai sillä on hiekkaa tai puiden lehtiä, täytyy olla varovainen. Myös valkoiset tiemaalaukset saattavat olla liukkaita kostealla kelillä.
Mikä on paras sähköpotkulauta?
Paras sähköpotkulauta on yksinkertaisesti se, joka sopii parhaiten sinun käyttöösi. Markkinoilla on useita erilaisia skuutteja, jotka ovat tehokkuudeltaan, toimintamatkaltaan ja hinnaltaan kaikki erilaisia. Sähköpotkulaudan valintaan vaikuttaa se, miten usein haluat ajaa, missä maastossa haluat kulkea ja miten paljon olet halukas maksamaan skuutista.
Projektiloodalla on erinomaisia vertailuja, joiden avulla löydät hyvin todennäköisesti sopivan sähköpotkulaudan! Linkit artikkeleihin löydät alta.
Lue myös: Parhaat sähköpotkulaudat 2023 – Vertailu ja hinnat
Lue myös: Paras halpa sähköpotkulauta 2023 – Vertailussa 10 edullista skuuttia
Sähköpotkulautojen valmistajat
Sähköpotkulautojen valmistajia on olemassa todella monia. Suuri osa valmistajista pitää päämajaansa Kiinassa, mutta valmistajia löytyy muualtakin päin maailmaa. Ehkäpä tunnetuin valmistaja on Xiaomi, joka valmistaa skuutteja hyvillä ominaisuuksilla mutta halvalla hinnalla. Toinen hyvin tunnettu merkki on E-Wheels, joka on E-Wheels -verkkokaupan oma nimikkomerkki.
Ninebot ja Vsett ovat todella suosittuja valmistajia, joiden valikoimassa on laaja kattaus erilaisia sähköpotkulautoja. Ehkäpä hieman vähemmän tunnettuja valmistajia ovat Zero ja Kaabo, jotka keskittyvät kalliimpien ja tehokkaampien sähköpotkulautojen tuotantoon.
Alta löydät linkin jokaisen valmistajan skuuttiin, jotta voisit vertailla niiden ominaisuuksia ja eroavaisuuksia! Muistathan varmistaa, että sähköpotkulauta on rajoitettu 25km/h ja moottorin teho ei ole yli 1000W. Tätä tehokkaammat laudat eivät sovellu tieliikennekäyttöön ja vakuutusyhtiönkin kanssa voi tulla ongelmia, jos vahinko sattuu.
*Xiaomi: Mi Essential -sähköpotkulauta
*E-Wheels: E2S V2 Standard -sähköpotkulauta
*Vsett: Vsett 8+ -sähköpotkulauta (yli 1000W moottori)
*Zero: Zero 10X -sähköpotkulauta (yli 1000W moottori)
*Kaabo: Wolf Warrior X -sähköpotkulauta (yli 1000W moottori ja huippunopeudesta ei tietoa)
Miten paljon sähköpotkulauta maksaa ja mikä vaikuttaa hintaan?
Sähköpotkulaudan hintaan vaikuttaa moni tekijä, mutta yleensä isoimmat tekijät ovat akku ja toimintamatka. Mitä suurempi akun koko on sitä pidemmälle skuutti jaksaa kulkea yhdellä latauksella. Myös moottorien teho ja määrä vaikuttavat sähköpotkulaudan hintaan. Joissakin skuuteissa on vain yksi moottori, mutta joissakin menopeleissä on niitä kaksi kappaletta.
Sähköpokulautojen hinta vaihtelee siis todella paljon ja erihintaisia skuutteja on laidasta laitaan. Hinnat alkavat yleensä noin 300 eurosta ja ulottuvat aina useisiin tuhansiin euroihin asti.
Sähköpotkulaudan historia ja skuutin keksijä
Yhdysvaltalainen keksijä Arthur Hugo Cecil Gipson keksi sähköpotkulaudan vuonna 1913. Laitteen nimi oli Autoped, ja moottoroitu skuutti maksoi 100 Yhdysvaltain dollaria. Nykyrahaan muunnettuna hinta olisi yli 2700 dollaria. Kyseessä ei siis ollut mikään halpa laite.
Potkulauta ei kuitenkaan ollut täysin sähköinen, koska siinä oli 155 kuutioinen nelitahtimoottori. Polttomoottorista huolimatta Autopediä pidetään modernin sähköpotkulaudan esikuvana. Keksintö saavutti aikanaan huikean suosion rikkaan kansanosan keskuudessa, mutta innostus lopahti yhtä nopeasti kuin oli alkanutkin.
Sähköpotkulautojen uusi tuleminen ajoittuu vuoteen 2018, jolloin useat yhdysvaltalaiset yritykset alkoivat tarjoamaan vuokrattavia sähköpotkulautoja amerikkalaisten kaupunkien asukkaille. Vuokraskuutit rantautuivat hyvin nopeasti sen jälkeen Pohjois-Eurooppaan. Ensin skuutit valloittivat Ruotsin, minkä jälkeen Voi toi ensimmäiset vuokrattavat sähköpotkulaudat Helsinkiin vuonna 2019.
Sähköpotkulauta verrattuna sähköpyörään
Sähköpotkulautaa ja sähköpyörää on helppo verrata toisiinsa, koska molempien toimintaperiaate ja tekniikka ovat niin samanlaisia. Kyseessä on kuitenkin kaksi täysin erilaista liikkumistapaa, joissa on molemmissa omat hyvät ja huonot puolensa.
Sähköpyörällä pääsee yleensä pidemmän matkan yhdellä latauksella kuin sähköpotkulaudalla. Koska sähköpyörä on vain sähköavusteinen kulkuväline, polkemalla lisävauhtia akun saa kestämään pidempään. Sähköpyörä ei voi kuitenkaan toimia täysin ilman lihasvoimaa, koska muuten kyseessä ei olisi enää polkupyörä, vaan laite nähtäisiin lain silmissä mopona.
Sähköpotkulauta on kuitenkin eri asia, koska se saa toimia pelkästään moottorin voimalla. Vauhtia voi toki potkia lisää, jos akku alkaa hyytymään, mutta yleensä skuutilla liikkumiseen ei käytetä lihasvoimaa.
Sähköpolkupyörä onkin siis erinomainen valinta, kun haluat liikuntaa ja päästä paikasta toiseen myös silloin, kun akku on tyhjä. Sähköpotkulauta taas on hyvä valinta, kun haluat tehdä liikkumisesta mahdollisimman helppoa käyttämättä omia voimiasi turhan paljon. Monet skuutit ovat myös kevyitä ja ne pystyy taittelemaan, joten niitä on helppo kantaa paikasta toiseen. Sähköpyörä on paljon painavampi ja isompi.
Sähköpotkulautojen tulevaisuus
Sähköpotkulaudat ovat tulleet jäädäkseen ja ne ovat helppo tapa liikkua paikasta toiseen kaupungissa ja taajamassa. Skuuttien hullut vuodet ovat kuitenkin jo takana päin, koska esimerkiksi sähköpotkulautoja vuokraavat yritykset ovat rajoittaneet skuuttien käyttöä yöaikaan ja niiden käyttöä voidaan myös rajoittaa alueen mukaan.
Kaikki eivät kuitenkaan ole tyytyväisiä, koska huolimattomasti lojumaan jätetyt skuutit aiheuttavat haittaa liikkumiselle ja joskus niitä heitetään jopa vesistöihin. Pariisista tulikin vuonna 2023 ensimmäinen eurooppalainen pääkaupunki, joka kielsi vuokrattavat sähköpotkulaudat.
Lue myös: Miksi Pariisi kieltää sähköpotkulaudat? Entä kielletäänkö ne myös Suomessa?
Tulevaisuudessa yksityiset sähköpotkulaudat saattavat siis olla yhä suositumpia, kun vuokrattavien lautojen rajoitukset yleistyvät. Liikkumisen vapaus saattaa toteutua paremmin, kun menopeli on yksityishenkilön omistuksessa.
Markkinoilla tullaan varmasti näkemään vielä enemmän erilaisia sähköpotkulautoja, kun tekniikka ja litiumioniakut kehittyvät tarpeeksi. Uusia valmistajia tulee ja menee, mutta samalla parhaat ideat ja skuutit jäävät käyttäjiensä suosioon.
Toivottavasti sait lisää tietoa sähköpotkulaudoista ja niihin liittyvistä asioista! Voit tutustua Projektiloodan sähköpotkulautoja käsitteleviin artikkeleihin alla.