Miten kaikuluotain toimii? Kaikuluotaimen toiminta

Kaikuluotain toimii ääniaaltopulsseilla, jotka lähetetään alas veteen. Kun pulssit osuvat vedessä kalaan, kasveihin, kiviin tai pohjaan, ne heijastuvat takaisin lähettimeen. Kaikuluotain laskee pulssien matka-ajan ja arvioi kohteen syvyyden.

Kaikuluotaimia on eri mallisia. Osa luotaimista toimii puhelinsovelluksen avulla, kun taas osassa kaikuluotaimia on oma näyttö. Tällä hetkellä yleisimpiä ovat näytölliset kaikuluotaimet, koska ne sopivat parhaiten veneeseen kiinnitettäväksi.

Miten kaikuluotain toimii? Tässä artikkelissa selitetään kaikuluotaimen toimintaperiaate.
Kaikuluotaimen toimintaperiaate on hyvin yksinkertainen.

Tässä artikkelissa käymme läpi yksityiskohtaisesti, miten kaikuluotain toimii sekä annamme hieman vinkkejä siihen, miten kaikuluotaimen antamaa tietoa kannattaa lukea!

Mihin kaikuluotainta käytetään?

Kaikuluotain on tärkeä apuväline kalastajille, sillä sen avulla voidaan paikantaa kaloja ja kartoittaa vedenalaista ympäristöä. Kuluttajille suunnatut kaikuluotaimet asennetaan yleensä veneen kylkeen. Jotkin mallit sopivat kiinnitettäväksi siiman päähän, jolloin ne voidaan heittää veden keskelle.

Ammattikäyttöön tarkoitetut kaikuluotaimet ovat hienostuneempia, ja niillä voidaan suorittaa vaativampia tehtäviä, kuten vesistön pohjan kartoitus. 

Kaikuluotaimen perusteet

Kaikuluotaimesta käytetään englanniksi lyhennettä SONAR (Sound Navigation Ranging). Luotain lähettää ääniaaltopulsseja alas veteen, ja kun nämä pulssit osuvat kohteeseen, kuten kalaan, kiviin tai pohjaan, ne heijastuvat takaisin pinnalle. Kaikuluotain mittaa ajan, joka ääniaallolta kuluu matkallaan alas ja takaisin. Näin laite voi päätellä kohteen syvyyden ja paluupulssin voimakkuuden perusteella myös sen kovuuden.

Luotaussäteet ja skannauskulmat

Kaikuluotaimet käyttävät eri taajuuksia ja skannauskulmia eri tarkoituksiin:

  • Laaja säde (40-60°): Hyvä laajojen alueiden nopeaan luotaukseen ja pohjan yleisen rakenteen kartoittamiseen. Se sopii paremmin matalampiin vesiin, koska kartion peittoalue laajenee syvemmälle mentäessä.
  • Kapea säde (10-20°): Antaa tarkemman kuvan pienemmältä alueelta ja soveltuu paremmin kalan tarkkaan paikantamiseen. Sopii myös syvempiin vesiin.

Kaikuluotaimen osat

Kaikuluotaimen tärkeimmät osat ovat signaaleja lähettävä kaikuanturi sekä itse näyttö, jolta ääniaaltopulssien tiheyttä ja kohteiden syvyyttä pystyy lukemaan. Joissakin kaikuluotaimissa on johto, jonka päähän kaikuanturi tulee. Toiset kaikuluotaimet voivat olla langattomia, jolloin johtoja ei tarvita.

Kaikuluotaimen tärkeimmät osat

  • Näyttö
  • Kaikuanturi
  • Signaalijohto
  • Liittimet
  • Painikkeet

Painikkeiden avulla pystyt valitsemaan kaikuluotaimesta itsellesi sopivat asetukset. Liittimien avulla johdot kytketään laitteisiin. Yleensä johtojen liittimet ovat vedenpitäviä, jotta ne selviytyisivät märistä olosuhteista.

Mistä kaikuluotain saa sähköä?

Kaikuluotain saa sähkönsä joko veneen akulta, tai jos kyseessä on luotain, jota ei kiinnitetä veneeseen, se saa virtansa akusta. Kaikuluotaimen lataamiseen tulee yleensä laturi laitteen mukana. Kaikuluotain ei kuluta paljoa sähköä. joten akku kestää yleensä pitkään.

Pinnan sameisuus ja sokeat alueet

Kaikuluotaimen kartion leveyteen liittyy ilmiö, jossa laite ei havaitse kohteita aivan vedenpinnan alapuolella. Tämä johtuu pinnan sameisuudesta, joka aiheutuu esimerkiksi aalloista, kuplista ja levistä. Sameuden vaikutusta voidaan vähentää käyttämällä suurempaa kaikuluotaintaajuutta.

Kalan paikantaminen kaikuluotaimella

Kaloja etsiessä on tärkeää muistaa, että kaikuluotain luotaa kartioina, ei viivoina. Näin ollen näytölle piirtyvät kalat eivät ole suoraan kaikuluotaimen alapuolella, vaan jossakin kartion alueella. Yleensä kannattaa aloittaa laajalla säteellä ja paikantaa kalan yleinen sijaintialue, jonka jälkeen vaihtaa kapeaan säteeseen tarkan sijainnin selvittämiseksi.

Isommat kalat on luonnollisesti helpompi havaita kuin pienet kalat. Havainnointia helpottaa myös se, jos kaloja on iso parvi. Joskus kaikuluotain voi erehtyä luulemaan suurta kalaparvea yhdeksi isoksi kalaksi.

Kaikuluotain on suosittu apuväline kalastuksessa.

Veden pohjan kaikuluotaus

Kaikuluotain pystyy kertomaan pohjan rakenteen lisäksi myös sen kovuuden. Kovemmat kohteet palauttavat voimakkaamman signaalin, joka näkyy näytöllä elävämpänä värinä ja paksumpana viivana. Näiden tietojen avulla voi päätellä, missä kalat todennäköisesti sijaitsevat.

Biologit ja muut ammattilaiset käyttävät edistyneitä kaikuluotaimia tutkimukseen. Luotain onkin erinomainen laite, kun halutaan selvittää, onko veden pohjassa kasvillisuutta vai onko se rakenteeltaan kivinen. Kalastajalle runsas pohjan kasvillisuus voi kertoa, onko alue suotuisa kaloille piileksiä.

Kaarten ja eri kohteiden tulkinta

Monissa kaikuluotaimissa on erilaisia asetuksia sen mukaan, miten haluat kohteiden näkyvän näytöllä. Aloittelijan kannattaa valita mahdollisimman selkeät asetukset, joista näkee kohteiden tyypin ja koon. Näytöllä voi näkyä esimerkiksi kalojen ja kasvillisuuden kuvakkeita.

Kun olet valmis siirtymään kalakuvakkeista raakatietojen tulkintaan, kytke kalakuvakkeet pois päältä ja etsi kaaria. Useimmissa kaikuluotaimissa kalat piirtyvät näyttöön kaarina, koska ne palauttavat pulssit kaikuluotaimen kartion eri kohdista eri aikaan. Kaarien paksuus kertoo kalan koosta.

Yhteenveto – Miten kaikuluotain toimii

Ääniaaltopulssit ovat erinomainen tekniikka, kun halutaan saada tietoa vedenalaisesta maailmasta. Aaltojen yksinkertaisuus ja varmuus tekevät kaikuluotaimesta yllättävän tarkan laitteen kalojen sekä muiden kohteiden paikantamiseen. Kohteen kovuuden ja rakenteen selvitys on myös mahdollista.

Monissa nykyaikaisissa kaikuluotaimissa on paljon erilaisia asetuksia, joten asetuksia kannattaa muuttaa ja kokeilla rohkeasti, jotta löytäisit itsellesi parhaimmat säädöt. Kaikuluotaimen ohjekirjaan kannattaa tutustua huolella ja netistä löytyy yleensä paljon opetusvideoita aiheesta.

Kun kaikuluotainta oppii käyttämään, siitä voi olla paljon apua kalastuksessa.

Kaikuluotaimen käyttö vaatii hieman opettelua, mutta se tarjoaa arvokasta tietoa vedenalaisesta maailmasta. Ymmärtämällä luotaussäteet, pinnan sameuden vaikutukset, kalan paikantamisen periaatteet ja pohjan kovuuden tulkinnan, voit parantaa saalismäärääsi merkittävästi. 

Kaikuluotaimen näytöt kertovat tiedot laajemmalta alueelta kartion alapuolelta, eivätkä yksittäiset näytön kalakuvakkeet tarkoita aina suurta kalamäärää. Kokeilemalla eri asetuksia ja tulkintatapoja voit kehittää taitojasi ja löytää parhaat kala-apajat.

Sitten vain etsimään sopivaa kaikuluotainta kesän (tai miksei talvenkin) rientoihin!

Lue myös: Miten sähköperämoottori toimii?

Jätä kommentti