Miten sähköperämoottori toimii?

Sähköperämoottori toimii akun avulla, josta sähkömoottori saa virtansa. Tavallisesti sähköperämoottori toimii 12 voltin akulla, mutta sitä suuremmalla jännitteellä toimivia moottoreita on myös olemassa. Sähköperämoottori voi olla varustettu joko harjattomalla tai harjallisella sähkömoottorilla.

Veneen sähköperämoottori on näppärä lisätarvike, jonka avulla saat veneeseesi uutta puhtia. Sähköisiä perämoottoreita käytetään yleensä hieman pienemmissä veneissä, mutta nykyään on olemassa myös hieman kookkaampia sähkötoimisia veneen moottoreita.

Sähköperämoottorin osat yhdessä kuvassa.

Sähköperämoottori on suosittu valinta etenkin pieniin kalastusveneisiin, sillä kevyt ja pienikokoinen sähkömoottori on hyvä apuväline esimerkiksi soudettavalla veneellä liikkumiseen. Sähköperämoottori voi vauhdittaa matkaa mukavasti järven toiselta puolelta toiselle esimerkiksi, jos soutajaltan loppuvat voimat.

Lue myös: Sähköperämoottori vertailu – Hinta ja ominaisuudet vertailussa

Sähköperämoottorin toiminta lyhyesti

Veneeseen kiinnitettävä sähköperämoottori toimii joko harjattomalla tai harjallisella moottorilla, joka saa voimansa 12 voltin tai 24 voltin akulta. Perämoottorin toiseen päähän sijoitettu sähkömoottori alkaa pyöriä, kun perämoottorin ohjainkahvaa vääntää myötäpäivään. Joissakin sähköperämoottoreissa nopeutta pystyy säätelemään enemmän kuin toisissa.

Moottorin pyöriessä sähköperämoottorin propelli alkaa pyöriä ja työntää vettä eteenpäin, jolloin potkuri synnyttää työntövoiman veteen. Työntövoiman suuruus riippuu potkurin mallista sekä moottorin tehokkuudesta.

Sähköperämoottoriin voi asentaa siihen sopivan akun kaapelien avulla. Perämoottorissa olevat kaapelit kiinnitetään akun napoihin, jolloin moottori voi saada virtaa. Akun kytkennässä kannattaa olla varovainen, sillä äkkinäinen perämoottorin käynnistyminen ei ole hyvä asia.

Sähköperämoottori toimii yleensä 12 voltin akulla, joka kiinnitetään moottoriin kaapelien avulla.

Miten sähköperämoottoria käytetään?

Sähköperämoottoria tulee aina käyttää varovaisuus muistaen. Ensin perämoottori kiinnitetään veneen takalaitaan moottorissa olevan kiinnitysmekanimsin avulla. Ennen sähköperämoottorin hankintaa kannattaa varmistaa, että moottorin kiinnitysmekanimsi sopii omaan veneeseesi.

Kun sähköperämoottori on kiinnitetty veneeseen tukevasti, voit laittaa akun veneen pohjalle, niin että sähkömoottorin kaapelit yltävät akun napoihin. Vene kannattaa ensin työntää vesille ennen kuin kytket kaapelit akkuun. Tällä tavoin varmistetaan, että perämoottori ei lähde käyntiin yllättävästi. Jos potkuri alkaa pyöriä heti, kun akku on kytketty kiinni, niin veden alla pyöriminen on turvallinen vaihtoehto.

Monet valmistajat kieltävät moottorin käyttämisen jossain muualla kuin vedessä. Yleensä kielto perustuu turvallisuuteen ja siihen, että veden alla moottori saa tarvittavan jäähdytyksen. Esimerkiksi ilmassa moottori voisi kuumentua liikaa.

Sähköperämoottorin potkuria kannattaa pyörittää ainoastaan vedessä.

Kun vene on vesillä, niin akku voidaan kytkeä kiinni moottoriin. Varmista ennen kytkentää, että mahdollinen virtakytkin on OFF-asennossa.

Perämoottorin kaapelit kannattaa kytkeä siten, että plus-johto kytketään akkuun ensin, ja miinus-johto kytketään viimeisenä. Plus-johto on yleensä punaisen värinen kaapeli, tai sitten se on merkitty + -merkillä. Miinus-johto on väriltään musta tai merkitty – -merkillä. Plus-kaapeli kytketään akun plus-napaan, ja miinus-kaapeli kiinnitetään akun miinus-napaan.

Plussan kytkeminen ensin vähentää mahdollista kipinöintiä. Esimerkiksi 12 voltin akussa ei ole paljoa jännitettä, mutta suuressa akussa voi olla paljon virtaa. Suuri virta saattaa aiheuttaa kipinöintiä, jos akun navat kytkee väärin.

Kun akku on kiinnitetty sähköperämoottorin ja vene on vesillä, voit laittaa moottorin päälle. Moottorissa on yleensä virtakytkin, joka napsautetaan ON-asentoon. Moottorin ollessa päällä, voit alkaa ohjaamaan perämoottoria. Sähköperämoottoria ohjataan yleensä käsikahvasta, joka löytyy moottorin päältä läheltä kaapelien kiinnityskohtaa.

Sähköperämoottorin ohjaaminen riippuu moottorin mallista ja valmistajasta, mutta useimmiten ne toimivat keskenään samalla tavalla. Käsikahvaa myötäpäivään kääntämällä voit lisätä nopeutta, ja veneen suuntaa voi muuttaa kääntämällä moottoria vasemmalle tai oikealle. Käsikahva on näppärä ohjaustapa, sillä voit säädellä veneen nopeutta sekä suuntaa samaan aikaan.

Kun haluat sammuttaa sähköperämoottorin, säädä moottorin nopeus niin pieneksi kuin mahdollista käsikahvaa käyttäen. Sammuta moottori virtakytkimestä ja odota, että perämoottorin potkuri lopettaa pyörimisen. Voit irrottaa akun ottamalla irti ensin miinus-kaapelin, ja sen jälkeen voit irrottaa plus-kaapelin. Tällä tavoin ehkäistään mahdollinen kipinöinti.

Kaapelit kannattaa irrottaa aina oikeassa järjestyksessä, kun veneily lopetetaan pidemmäksi aikaa.

Sähköperämoottori ja sen osat

Sähköperämoottorin tärkeimmät osat ovat akku, virtakaapelit, ohjainyksikkö, käsikahva, potkuri ja sähkömoottori. Moitteettomasti toimivat osat tekevät sähköperämoottorista soivan pelin. Moniin perämoottoreihin myydään varaosia, etenkin potkureita, mutta esimerkiksi ohjainyksikön vaihtaminen saattaa olla haasteellinen operaatio.

Sähköperämoottorin osat

 • Harjaton tai harjallinen sähkömoottori
 • Ohjainyksikkö
 • Akku
 • Virtakaapelit
 • Potkuri
 • Käsikahva
Sähköperämoottorin tärkeimmät osat nuolilla osoitettuna.

Sähköperämoottorin harjaton ja harjallinen moottori

Sähköperämoottoreissa käytetään joko harjallista tai harjatonta sähkömoottoria. Harjattomat moottorit ovat yleistyneet viimeaikoina, sillä ne ovat yleensä tehokkuudeltaan ja kestävyydeltään parempia. Useimmiten perämoottorin sähkömoottori on sijoitettu veden alle laitettavaan osaan, mutta joissain harvoissa malleissa se saattaa olla myös veden päällä olevassa osassa. Tällöin voima siirtyy potkurille akselin kautta.

Akselilla toimivaa voimansiirtoa näkee kuitenkin enemmän bensiinillä toimivissa perämoottoreissa. Sähköperämoottori toimii tehokkaammin ja voimaa menee vähemmän hukkaan, kun moottorin voima siirretään suoraan potkurille ilman välissä olevaa akselia.

Sähköperämoottori toimii joko harjattoman tai harjallisen sähkömoottorin voimalla.

Harjallinen sähkömoottori

Harjallinen sähkömoottori tarkoittaa sitä, että moottorin sisällä on tietty määrä hiiliharjoja, joiden avulla moottori pyörii. Harjallisia moottoreita käytetään yhä vähemmän sähköllä kulkevissa ajoneuvoissa, sillä ne ovat usein vähemmän tehokkaita ja menevät helpommin rikki kuin harjattomat moottorit.

Harjoilla toimivan sähkömoottorin hyvä puoli on kuitenkin se, että sitä on helpompi huoltaa kuin harjatonta moottoria. Jos siis haluat vaihtaa harjallisen moottorin kuluneet hiilet uusiin, niin se on mahdollista.

Harjaton sähkömoottori

Harjattomassa sähkömoottorissa ei ole hiiliharjoja, vaan moottori pyörii kitkattomasti magneettikenttää hyödyntäen. Harjattomia moottoreita on alettu käyttää viime vuosina yhä enemmän työkaluissa sekä kodinkoneissa.

Harjattoman moottorin hyviä puolia ovat energiatehokkuus ja pitkä käyttöikä. Harjaton sähkömoottori toimii ilman kitkaa aiheuttavia osia, joten kuluvia osia on vähän. Varjopuoli on kuitenkin se, että jos harjaton moottori lakkaa toimimasta, sen korjaaminen on hankalaa. Usein helpompaa onkin vaihtaa koko moottori.

Harjaton ja harjallinen sähkömoottori ovat molemmat hyviä omalla tavallaan, mutta nykyään harjattomat moottorit ovat suositumpia.

Sähköperämoottorin ohjausyksikkö

Sähköperömoottorin ohjausyksikkö sijaitsee yleensä lähellä käsikahvaa. Ohjausyksikkö on tavallaan sähköperämoottorin aivot, sillä se pitää silmällä kaikkia laitteen toimintoja. Kaikki käsikahvan toiminnot kulkevat ohjainyksikön kautta moottorille, ja samalla ohjainyksikkö tarkkailee moottorin nopeutta.

Sähkömoottorin nopeuden säätely ei kuitenkaan ole ainoa asia, mitä perämoottorin ohjainyksikkö tekee. Yksikkö tarkkailee myös akun jännitettä, jotta se voisi näyttää akun jäljellä olevan kapasiteetin perämoottorin näytöllä. Kaikissa sähköperämoottoreissa ei kuitenkaan ole toimintoa, joka ilmoittaa akun varauksen.

Sähköperämoottorin ”aivot” sijaitsevat muovikotelossa, josta virtakaapelit lähtevät akulle.

Sähköperämoottorin akku

Sähköperämoottori toimitetaan yleensä ilman akkua, joten se täytyy ostaa erikseen moottorille. Useimmiten sähköperämoottori toimii 12 voltin akulla, mutta joissain harvoissa tapauksissa moottori vaatii myös 24 voltin akun.

Monella valmistajalla on tietty suositus akun kapasiteetille, se voi olla esimerkiksi 60Ah. Valmistajan suositusta pienempää akkua ei yleensä kannata hankkia, koska se kuluu liian nopeasti loppuun. Isomman akun voi aina hankkia, ja moni käyttääkin 120Ah akkua sähköperämoottorissa, koska isoa akkua ei tarvitse aina ladata uudestaan joka reissun jälkeen.

Lue myös: Sähköperämoottorin akku – Parhaat akut perämoottoriin

Akkua valitessa kannattaa myös ottaa huomioon akun fyysiset mitat ja paino. Isompaa akkua on vaikeampi liikutella ja kantaa, joten kompakti akku voi olla parempi vaihtoehto, jos sitä täytyy liikutella usein. Mitoiltaan isokokoinen akku ei välttämättä mahdu joka veneeseen tarpeeksi lähelle sähköperämoottoria.

Tavallinen 12 voltin akku sopii hyvin monen sähköperämoottorin käyttöön. Akun vaatimukset kannattaa kuitenkin tarkistaa perämoottorin ohjekirjasta.

Sähköperämoottorin virtakaapelit

Perämoottorin virtakaapelit ovat yleensä muutaman sentin paksuiset, jotta virtaa pääsee kulkemaan tarpeeksi niiden läpi. Pituus riippuu sähköperämoottorin valmistajasta ja mallista, mutta useimmiten niillä on pituutta 1,5 metriä.

Sähköperämoottorin potkuri

Potkuri on yksi tärkeimmistä sähköperämoottorin osista. Potkuri on tavallaan perämoottorin vaihdelaatikko, sillä sen avulla voi säädellä moottorin työntövoimaa ja veneen maksiminopeutta. Potkurin vaihtaminen sähköperämoottoriin on yleensä helppoa, sillä kyseessä on kuluva osa.

Sähköperämoottoriin voi myös kokeilla erilaisia potkureita eri halkaisijoilla ja mitoilla. Tällä tavalla voit löytää omaan käyttöösi sopivimman potkurin helposti. Potkurin hinta saattaa vaihdella sähköperämoottorin mallin mukaan, mutta hintaan vaikuttaa myös propellin materiaali. Metalliset potkurit ovat luonnollisesti kalliimpia kuin esimerkiksi muoviset.

Sähköperämoottorin potkuri voi olla joko muovinen tai metallinen.

Sähköperämoottorin käsikahva

Käsikahvan avulla moottoria käännetään haluttuun suuntaan, jotta vene voisi tehdä käännöksiä. Samaan aikaan kahvan avulla voi säädellä moottorin nopeutta, joten käsikahvalla pystyy sekä ohjaamaan venettä että käyttämään kaasua.

Sähköperämoottorin mallista ja valmistajasta riippuen käsikahvalla pystyy myös tekemään muita asioita. Toiminnot voivat vaihdella erilaisten moottorityyppien välillä.

Sähköperämoottorin hyvät ja huonot puolet

Sähköperämoottorissa on sekä hyviä että huonoja puolia, koska kyseessä on todella erilainen moottori verrattuna polttoaineella toimiviin perämoottoreihin. Kevyt paino sekä rakenne tekevät moottorista esimerkiksi helpon liikutella.

Lue myös: Sähköperämoottori vs perämoottori – Hyvät ja huonot puolet

Alle on listattu sähköperämoottorin hyviä ja huonoja puolia. Jotkin ominaisuudet ovat keskeisempiä kuin toiset, mutta ominaisuuksien tärkeys riippuu tietenkin myös moottorin käyttäjästä ja käyttötarkoituksesta.

Sähköperämoottorin hyvät puolet

 • Painoltaan kevyt
 • Hiljainen, joten sopii kalastukseen
 • Vähän liikkuvia osia ja helppo huoltaa
 • Ei pakokaasuja
 • Käynnistäminen on helppoa

Sähköperämoottorin huonot puolet

 • Vähemmän tehoa kuin polttomoottorissa
 • Pieni akku kuluu loppuun nopeasti
 • Kaapelit voivat olla tiellä veneessä
 • Altis sähkövioille
 • Yleensä ei saa käyttää suolaisessa vedessä

Sähköperämoottori onkin siis hyvä hankinta pienikokoiseen veneeseen, jolla veneillään makeassa vedessä. Sähköllä toimiva moottori voi olla hyvä valinta etenkin kalastukseen, koska siinä on hiljainen käyntiääni. Polttoaineella toimiva perämoottori on huomattavasti kovaäänisempi.

Polttoaineella toimiva perämoottori on huomattavasti äänekkäämpi kuin sähköperämoottori.

Yhteenveto sähköperämoottoreista

Sähköperämoottori on erinomainen valinta moneen erilaiseen tarkoitukseen. Se on hiljainen ja ympäristöystävällinen keino liikkua vesillä. Toisaalta sähköperämoottorissa ei ole yhtä paljon hevosvoimia kuin polttomoottorissa. Sähköllä toimiva perämoottori on kuitenkin painoltaan kevyt, joten sitä on helppo liikutella paikasta toiseen ja irrottaa veneestä tarvittaessa.

Sähköllä toimiva perämoottori sopii erityisen hyvin esimerkiksi kalatukseen.

Toivottavasti artikkeli tarjosi uutta tietoa sähköperämoottoreista ja niiden toiminnasta. Sopivan sähköperämoottorin valitseminen voi olla kiinni monesta seikasta!

Lue myös: Sähköperämoottori vs perämoottori – Hyvät ja huonot puolet

Lue myös: Miten aggregaatti toimii ja miten se kytketään?

5 kommenttia artikkeliin ”Miten sähköperämoottori toimii?

 1. Paluuviite: Sähköperämoottori vs perämoottori – Hyvät ja huonot puolet | Projektiloota

 2. Paluuviite: Sähköperämoottori vertailu – Hinta ja ominaisuudet vertailussa | Projektiloota

 3. Paluuviite: Sähköperämoottorin akku – Parhaat akut perämoottoriin | Projektiloota

 4. Paluuviite: Miten aggregaatti toimii ja miten se kytketään? | Projektiloota

 5. Kevyt Tohatsu sähköperämoottorit ovat olleet minulle kaikkein sopivimpia. Perämoottorihuollossa ei tarvitse käydä juuri ollenkaan ja soveltuu hyvin Turun seudulla saaristossa meren käyntiin. Kiitos taas kerran kattavasta artikkelista, hyvin olet perehtynyt perämoottoreihin.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s