Miten katalysaattori toimii ja miksi se on kallis autonosa?

Auton katalysaattori toimii kemiallisen reaktion avulla. Katalysaattoriin tulevat pakokaasut kulkevat jalometallien läpi katalysaattorin sisällä. Jalometallit imevät haitallisia kaasuja, jotta auton pakoputkesta ulos tulevat kaasut olisivat puhtaampia. Katalysaattori sisältää platinaa, palladiumia ja rodiumia.

Moni ei tiedä, että katalysaattori on yksi auton kalleimmista osista. Se tulee monelle yllätyksenä, koska katalysaattoreista puhutaan todella vähän. Ne eivät ole mitenkään näkyvä osa autossa, vaan ne ovat piilossa auton pohjassa. Katalysaattorin näkeekin yleensä vain, kun auto on nostettu tunkilla tai nosturilla ylös.

Vaatimattoman näköinen katalysaattori on yksi kallemmista autonosista.

Katalysaattorilla on kuitenkin tärkeä rooli autossa, ja se on itseasiassa tärkeä laite, josta riippuu auton menestys katsastuksessa. Jos katalysaattorissa on vikaa, auto ei mene pakokaasutestistä läpi. Siksi katalysaattori, eli “katti” on tärkeä autonosa.

Mikä on katalysaattorin tehtävä autossa?

Katalysaattorin tehtävä autossa on puhdistaa moottorista tulevia pakokaasuja, ennen kuin ne pääsevät pakoputken päästä ulos ulkoilmaan. Autoilla on tarkat rajat siitä, miten paljon tiettyjä kaasuja saa tulla ulos pakoputkesta.

Jos auto ei mene läpi katsastuksesta hylätyn pakokaasutestin takia, niin syy voi olla vanhentuneessa katalysaattorissa. Useimmiten ongelma on kuitenkin pakoputkessa oleva reikä, joka sekoittaa mittaustulokset. Katalysaattoria ei kannata lähteä uusimaan siis ihan helpolla, vaan ensin kannattaa selvittää muut mahdolliset syyt hylätylle pakokaasutestille.

Katalysaattori siis nappaa osan auton moottorista tulevista kaasuista ja sitoo ympäristölle haitalliset hiukkaset itseensä. Katalysaattoria voisi sanoa auton pakokaasujen suodattimeksi.

Katalysaattori puhdistaa pakokaasuja, jotta putken päästä tulevat kaasut olisivat puhtaampia.

Miten auton katalysaattori toimii?

Katalysaattori on kytketty auton pakoputkeen niin, että moottorista tulevat pakokaasut kulkevat sen läpi ennen niiden pääsemistä ulos pakoputken päästä. Katalysaattori toimii siis auton pakokaasujen suodattimena, joka hyödyntää pakoputken sisässä vapaasti virtaavia kaasuja.

Auton katalysaattorin rakenne voi vaihdella hieman automallista riippuen. Jokaisessa katalysaattorissa on kuitenkin kuori, joka on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Kotelo on katalysaattorin osa, joka näkyy paljaalla silmällä katsoessa.

Tärkeimmät katalysaattorin osat ovat sen sisällä. Katalysaattorissa on erilaisia kerroksia, joiden läpi auton pakokaasut virtaavat. Nämä kerrokset koostuvat jalometalleista, jotka sitovat pakokaasujen haitallisia hiukkasia itseensä. Katalysaattorin sisällä on rakenne, joka muistuttaa hunajakennoa. Sisältä on sen muotoinen, koska tällä tavalla saadaan enemmän pinta-alaa katin sisälle.

Katalysaattorin sisällä on yleensä kolmea metallia, platinaa, palladiumia ja rodiumia. Nämä metallit muodostavat kennomaisen rakennelman katalysaattorin sisällä. Metallien tehtävä on imeä itseensä moottorista tulevat haitalliset kaasut, kuten hiilimonoksidin, typen oksidit, hiilivedyt ja muut haitalliset kaasut.

Auton katalysaattori ei toki poista haitallisia kaasuja kokonaan, vaan suodattaa niistä suurimman osan ja tekee osasta vähemmän haitallisia. Katalysaattorin toimintaa valvoo kaksi lambda-anturia, joista toinen on kytketty pakoputkistoon ennen katalysaattoria ja toinen katalysaattorin jälkeen.

Pakokaasut menevät katalysaattoriin moottorilta ja tulevat ulos katalysaattorin toisesta päästä.

Mistä uusi katalysaattori autoon?

Uusia katalysaattoreita myydään useissa autojen osiin erikoistuneissa suomalaisissa kivijalkakaupoissa ja verkkokaupoissa. Esimerkiksi Trodo.fi -verkkokaupassa on laaja valikoima erilaisia autonosia, kuten katalysaattoreita, muita pakoputkiston osia, jarrujen osia ja suodattimia.

Yksi varteen otettava valinta voisi olla Walkerin yleismallinen katalysaattori, joka sopiimonille bensiiniautoille. Hintaa yleismallisella katilla on 82 euroa, ainakin kun viimeksi tarkistin.

*Trodo.fi: Walker yleismallinen katalysaattori 66923

Toinen yleismallinen katalysaattori Walkerilta. Tällä katilla on hintaa muutama euro enemmän, mutta siinä on leveä 50,5mm sisääntulo sekä ulostulo. Tämän ansiosta katalysaattorin saa kiinni hieman paksummalla pakoputkella varustettuihin autoihin.

*Trodo.fi: Walker yleismallinen katalysaattori 69002

Jos etsit katalysaattoria Fordiin, niin Trodolta löytyy ASMET-katalysaattori, joka sopii Ford Focuksen vuosimalleihin 98-07. Hintakaan ei päätä huimaa, sillä katalysaattori maksaa vain 42 euroa.

*Trodo.fi: ASMET katalysaattori Fordiin

Skoda Octaviaan sopiva katalysaattori löytyy myös Trodolta, ja hintakaan ei ole paha, ainoastaan 42 euroa. POLMO-merkkinen katalysaattori on erinomainen vaihto-osa vuosimallien 1996-2010 Skoda Octavioihin.

*Trodo.fi: POLMO katalysaattori Skoda Octaviaan

Yllä mainittujen katalysaattorien lisäksi Trodolta löytyy monia muita autojen katalysaattoreita. Kaupasta voi etsiä tuotteita näppärästi auton merkillä tai rekisterinumerolla, joten sopivan osan löytyminen pitäisi olla helppoa.

Trodo.fi – autojen katalysaattorit ja muut varaosat

Erilaiset katalysaattorimallit

Katalysaattoreita on montaa erilaista mallia, jotkin niistä ovat säädettäviä ja toiset taas ovat hapettavia ja varaavia. Niiden toiminta eroaa hieman toisistaan, mutta pääpiirteittään niissä on sama toimintaperiaate.

Säädettävä katalysaattori

Säädettävä katalysaattori tarvitsee toimiakseen kaksi lambda-anturia, joiden avulla moottorin ohjausyksikkö säätelee polttoaineen sekä hapen määrää moottorissa. Tällä tavalla moottori saa parhaan mahdollisen seoksen polttoainetta ja happea, ja katalysaattori toimii mahdollisimman tehokkaasti. Itse katalysaattori ei ole siis säädettävä, koska katin toimintaan vaikuttavat säädöt tehdään moottorilla.

Säätämättömät katalysaattorit

Säätämätön katalysaattori on periaatteessa samanlainen katalysaattori kuin säädettävä katti. Erona on vain se, että säätämättömässä järjestelmässä ei ole lambda-antureita. Moottorille tulevaa polttoaineen ja ilman seosta ei siis säädetä, vaan moottori ottaa sen, mitä tarvitsee. Tällä tavalla ei saada parasta mahdollista lopputulosta, mitä tulee pakokaasujen puhdistamiseen. Kaikki nykyaikaisissa autoissa olevat katalysaattorit ovat säädettäviä.

Varaava NOx katalysaattori

Jatkuvasti puhdistavan katalysaattorin sijaan autossa voidaan käyttää myös varaavaa katalysaattoria, joka on yleinen diesel-autoissa. Varaava katalysaattori toimii kahdessa vaiheessa, ensin se hapettaa pakokaasut ja sitten se regeneroi ne. Hapettuminen takaa sen, että pakokaasut palavat loppuun tehokkaammin. Regenerointi vaiheessa pakokaasut muutetaan rikkaammiksi, jotta niiden kuona-aineet kuten hiilidioksidi olisivat vähäisempiä.

SCR-katalysaattori

SCR-katalysaattori on niin sanottu selektiivinen katalysaattori, joka puhdistaa vain tiettyjä ympäristölle haitallisia kaasuja. SCR-katalysaattori puhdistaa typen oksideja, jolloin pakokaasuista tulee puhtaampia. Tämä puhdistusmenetelmä toteutetaan lisäaineen avulla. Lisäaine sisältää ureaa ja vettä, jotka hajoavat ammoniakiksi ja hiilidioksidiksi pakoputken lämmössä. Lisäaine suihkutetaan pakoputkeen, jolloin aine reagoi lämmön kanssa. Ammoniakki pelkistää typen oksidit vedeksi sekä typpikaasuiksi.

Auton katalysaattorin tehtävä on puhdistaa pakokaasuja. Eri katalysaattorimallit eroavat hieman toisistaan, mutta toimintaperiaate on kaikissa sama.

Missä auton katalysaattori sijaitsee?

Auton katalysaattori saattaa sijaita joko pakoputken keskivaiheilla auton pohjassa, tai sitten auton pakosarjan yhteydessä. Katalysaattori on helppo huomata, sillä se on paksumpi kuin muu pakoputki. Katalysaattori voi olla ulkomuodoltaan monen muotoinen, ja joskus se saattaa olla vuorattu metallisella harsolla.

Katalysaattoriin on helpompi päästä käsiksi, jos se sijaitsee pakoputkiston keskivaiheilla. Tällöin se on helppo nähdä ja irrottaa tarvittaessa. Pakosarjaan kiinnitetty katalysaattori on vaikeampi irrottaa, koska silloin täytyy ottaa yleensä koko pakosarja irti autosta.

Joissakin autoissa katalysaattori sijaitsee pakosarjan yhteydessä. Kuvassa moottorin pakosarja.

Miksi auton katalysaattori on kallis?

Auton katalysaattori on kallis, koska se sisältää paljon arvokkaita metalleja. Platina, palladium ja rodium ovat kaikki harvinaisia metalleja, joita ei ole paljoa saatavilla. Yksi gramma platinaa maksaa noin 37 euroa, gramma palladiumia noin 50 euroa ja rodiumin hinta grammaa kohde on noin 320 euroa. Vertailun vuoksi, gramma kultaa maksaa noin 50 euroa.

Katalysaattorin metalleista rodium on siis selvästi arvokkainta. 320 grammaa kohden on paljon, joten katalysaattorin hinnasta suuri osa muodostuukin siis rodiumista, joka on katin sisällä. Katalysaattorien hinnat vaihtelevat aika paljon, sillä halvimmat maksavat vähän alle 100 euroa. Kalliimmasta päästä olevat katalysaattorit taas maksavat jopa 1000 euroa.

Erityisesti rodiumin hinta on ollut nousukiidossa viime vuosina. Siksi maailmalla, ja myös Suomessa on noussut esiin uusi ikävä ilmiö. Katalysaattoreita on alettu varastaa monista autoista. Varkaat tulevat ja tunkkaavat auton yöllä ylhäälle, ja leikkaavat katalysaattorin irti autosta. Rosvot myyvät katalysaattorit romuttamoille, ja saavat jopa noin 300-600 euroa rahaa katalysaattoria kohden.

Katalysaattoreissa käytettävä rodiumi on monta kertaa kalliimpaa kuin kulta.

Miten katalysaattorivarkaudelta voi välttyä?

Katalysaattorivarkaudelta voi välttyä monella eri konstilla. Jotkin keinot ovat helpompia toteuttaa kuin toiset. Katalysaattorin voi esimerkiksi maalata kuumuutta kestävällä maalilla tai sen voi merkitä jotenkin. Katin merkitseminen jollakin tavalla voi kuitenkin olla työläs homma. Auton voi myös ajaa paikalle, missä liikkuu ihmisiä myös yömyöhään. Tällöin auto on koko ajan vartioitutuna.

Yksi keino on myös laittaa autoon OBD-lukija, joka tunnistaa, jos autoa yritetään tunkata ylös päin. Tällainen lukija on esimerkiksi *Tramigon OBD-testeri, jota itsekin olen testannut. OBD-lukija ei välttämättä ole halvin keino suojata katalysaattoria varkauksilta, mutta se on ehdottomasti varmin ja helpoin keino.

*Tramigo: Tramigon OBD-lukija

Lue myös: Miten katalysaattorivarkauden voi estää OBD-lukijan avulla?

Toinen laite, jolla katalysaattoria voi kokeilla suojata on kojelautakamera. Jos kojelautakamerassa on parkkivahti, se aktivoituu liikkeestä. Tällöin voit hyvällä tuurilla saada katalysaattorivarkaat nauhalle. Tämä voi kuitenkin olla haastava konsti, sillä varkaat eivät välttämättä liiku ajoneuvon edessä kameran kuvausalueella.

Katalysaattorivarkauden voi välttää esimerkiksi OBD-lukijan avulla. Jos laitteessa on korkeusanturi.

Yhteenveto auton katalysaattorin toiminnasta

Auton katalysaattorin toimintaperiaate on todella yksinkertainen. Pakokaasut kulkevat katalysaattorin läpi, ja laitteen sisällä olevat metallit sitovat haitallisia kaasuja itseensä, tai sitten muuntavat kaasut vähemmän saastuttaviksi. Katalysaattorin koko ja muoto voi vaihdella eri autovalmistajien ja automallien mukaan. Toiminnassa saattaa olla myös pieniä eroja, mutta pääpiirteittäin ne toimivat samalla tavalla.

Katalysaattorit ovat kalliita, koska niiden sisällä olevat metallit ovat arvokkaita. Palladium ja platina ovat melkein yhtä arvokkaita kuin kulta, ja rodium on yksi maailman arvokkaimmista metalleista. Ainoastaan yksi gramma rodiumia maksaa jo yli 300 euroa.

Kalleimmat katalysaattorit voivat maksaa jopa lähemmäs 1000 euroa.

Nykyaikaisten katalysaattorien tehokkuus on huippuluokkaa, joten haitallisten kaasujen määrä pakokaasuista on huomattavasti pienempi kuin ensimmäisissä polttomoottorissa, mitä kehitettiin. Nykyään kaikkia katalysaattoreita ohjataan kahden lambda anturin avulla, joiden avulla moottorin seossuhde saadaan parhaaksi mahdolliseksi. Tällä tavalla katalysaattori saadaan toimimaan parhaalla tehokkuudella.

Lopuksi voisi todeta, että katalysaattori on autossa yksi tärkeimmistä osista. Se on kallis ja se pitää huolen, että pakokaasut suodattuvat oikein. Kyseessä on siis yksi auton hyödyllisimmistä osista.

Lue myös: Miten suojata auton katalysaattori varkauksilta?

Lue myös: Miksi bensan hinta nousee ja mikä vaikuttaa hintaan?

4 kommenttia artikkeliin ”Miten katalysaattori toimii ja miksi se on kallis autonosa?

  1. Paluuviite: Miten suojata auton katalysaattori varkauksilta? | Projektiloota

  2. Paluuviite: Miten katalysaattorivarkauden voi estää OBD-lukijan avulla? | Projektiloota

  3. Paluuviite: Mikä on paras autovaha? Vertailussa 8 hyvää autovahaa | Projektiloota

  4. Paluuviite: Miten GPS-paikannin toimii? | Projektiloota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s