Voiko sähköpyörällä ajaa talvella? Sähköpyörä ja talviajo

Sähköpyörällä voi ajaa talvella, mutta muutama asia on syytä huomioida. Suojavarusteet, kuten kypärä ovat ehdottomia talvella ajaessa. Ajotyyliä kannattaa myös muuttaa rauhallisemmaksi. Huomioi myös, että sähköpyörän akku kuluu nopeammin kylmässä ilmassa. Talvirenkaat voivat olla hyvä hankinta, jos aiot ajaa talvella.

Liikkumisemme muuttuu koko ajan sähköisemmäksi, ja sähköpolkupyörä on hyvä esimerkki siitä. Polkupyörä oli pitkään pelkällä lihasvoimalla kulkeva väline, mutta sitten tulivat vaihteet ja myöhemmin kuvaan astuivat sähkömoottorit. Sähköinen polkupyöräily on toki kätevää, mutta sähköisessä järjestelmässä on omat hankaluutensa talvella.

Sähköpyörä voi olla erinomainen menopeli talvikeliin. Isot nietokset voivat kuitenkin tuottaa ongelmia.

Suomalaiset ovat polkupyöräilleet talvella iät ja ajat. Pieni pakkanen ja lumi ei pysäytä meitä, ja eteen päin päästään vaikka pakkasta olis 30 astetta. Kun sähköpyörällä ajaa talvella, niin täytyy kuitenkin ottaa muutama asia huomioon.

Sähköpyörät ovat vedenpitäviä ja sopivat paremmin talvikäyttöön, toisin kuin esimerkiksi sähköpotkulaudat. Siksi sähköpolkupyörällä voikin liikkua talvella luotettavammin, kuin monilla muilla sähköllä toimivilla kulkuvälineillä.

Lue myös: Voiko sähköpotkulaudalla ajaa talvella? Vinkit talviajoon

Tässä artikkelissa keskitytään siihen, voiko sähköpyörällä ajaa talvella ja annetaan muutamia vinkkejä talviajoon. Osa huomioitavista asioista ovat tärkeämpiä kuin toiset, mutta kaikista voi saada hyviä ideoita.

Muuta ajotyyliä rauhallisemmaksi, kun ajat sähköpyörällä talvella

Rauhallisella ja maltillisella ajotyylillä voi saada aikaan ison eron, kun sähköpyörällä ajaa talvella. Pitoa löytyy enemmän, kun pyörää ei kallista voimakkaasti kaarteissa ja ottaa mutkat muutenkin rauhallisemmin.

Vauhdin hidastaminen on yksi keino, millä voi tehdä ajamisesta varmempaa ja turvallisempaa talvella. Hitaampi vauhti talviajossa on takuulla yksi helpoimmista tavoista, miten voit sopeutua talviajoon sähköpyörällä. Vauhdin hidastaminen tulee useimmiten luonnostaan, sillä kokeneen pyöräilijän vaisto kertoo, milloin renkaan alla ei ole yhtä paljon pitoa kuin tavallisesti. Nopealla ja tehokkaalla sähköpyörällä halutaan kuitenkin ajaa usein nopeaa vauhtia, siksi nopeutta täytyy muistaa hidastaa.

Rauhallisuus täytyy muistaa myös kiihdytyksissä ja jarrutuksissa, sillä nopeat liikkeet vähentävät renkaan ja tien välissä olevaa kitkaa. Jos moottorille antaa yhtäkkiä liikaa vauhtia, niin takarengas voi alkaa sutimaan. Takarenkaan sutiminen ei ole aina ongelma, mutta jos moottori sijaitsee eturenkaan navassa, niin sutiminen voi olla aika vaarallista.

Jarrutukset kannattaa ottaa rauhallisesti, sillä äkkinäiset pysähdykset voivat saada sinut menettämään pyörän hallinnan. Pito voi kadota yllättäen, jos tien pinnassa sattuu olemaan jäätä, tai jää on lumen alla piilossa. Erityisen varovainen kannattaa olla eturenkaan jarrutuksen kanssa, sillä eturenkaan luistaminen on hankalampaa korjata kuin, jos takarengas lähtee luistamaan tien pinnalla.

Yllätysten välttämiseksi kannattaakin pitää katse tiessä ja tarkkailla pyörätien tai minkä tahansa maaston pintaa, millä ajat. Jos tien pinta näyttää jäiseltä, on parempi pelata varman päälle. Joskus hiekka ja pakkaslumi voivat tarjota hieman lisäpitoa, mutta tarkkana on silti syytä pysyä.

Rauhallisella ajotyylillä voi päästä jo pitkälle, kun ajaa sähköpyörällä talviolosuhteissa.

Voiko etuvetoisella ja takavetoisella sähköpyörällä ajaa talvella?

Sähköpyörän vetotapa kannattaa ottaa huomioon, kun ajat pyörällä talvella. Takavetoiset sähköpyörät ovat yleensä parempia talviajoon, sillä moottorin voima kohdistuu takarenkaalle. Etuvetoisessa sähköpyörässä veto on eturenkaalla, jolloin eturenkaasta tulee hieman vaikeammin hallittava.

Takavetoinen sähköpyörä on talvella parempi sen takia, koska takarenkaan lähtiessä irti tien pinnasta, virhe on helposti korjattavissa. Kun pyörä on etuvetoinen, eturenkaalla on suurempi riski livetä, jos pyöräilijä antaa sähkömoottorille liikaa nopeutta. Takarenkaan luistaessa pyörän saa oikaistua helpommin.

Voisi siis sanoa, että takavetoinen sähköpyörä on turvallisempi talviajoon. Mikään ei toki estä etuvetoisella pyörällä ajoa talvella, mutta nopeuden kanssa kannattaa olla tarkkana.

Takavetoisessa sähköpolkupyörässä moottori voi sijaita joko takarenkaan navassa tai keskellä pyörää. Takanapaan asennettu moottori kerää enemmän painoa takarenkaalle, siinä on omat hyvät ja huonot puolensa. Sähköpyörän keskelle poljinten kohdalle asennettu sähkömoottori puolestaan tasapainottaa sähköpyörää antaen sille paremmat maasto-ominaisuudet.

Takavetoinen ja etuvetoinen sähköpyörä käyttäytyvät hieman eri tavalla talvella.

Suojavarusteet kannattaa muistaa sähköpyörän talviajossa

Kypärä ja muut suojavarusteet ovat ehdottomia, kun sähköpyörällä ajetaan talvella. Kaatumisen riski kasvaa, kun tien pinnalla on lunta ja jäätä. Siksi suojautuminen kannattaa, jotta mahdollisen vahingon sattuessa pääsisi mahdollisimman vähällä murheella.

Kestävä kypärä suojaa toki hyvin, mutta muutkin suojavarusteet voivat tulla tarpeeseen. Paksut hanskat paitsi pitävät kädet lämpiminä, mutta ne myös auttavat kaatuessa. Ihmiset kun tuppaavat usein ottamaan kaatumisen vastaan käsillään. Paksut hanskat suojaavat kämmeniä ja käsien ihoa, joten ne voivat olla erittäin hyödyllinen suojavaruste talvella.

Mahdollisia vahinkoja vastaan voi varustautua myös paksulla takilla sekä housuilla. Nekin suojaavat kaatuessa, sillä mahdolliset kivat ja asvaltti voivat tehdä vahinkoa paljaalle iholle tai ohuiden vaatteiden alla olevalle iholle.

Kunnollinen pukeutuminen ja laadukas suojakypärä siis ehkäisevät vammoja ja pahoja onnettomuuksia. Se on tärkeää talviajossa.

Suojavarusteet, kuten kypärä, ovat ehdottomia sähköpyörän talvi- ja maastoajossa.

Vaihda tavalliset sähköpyörän renkaat talvirenkaisiin

Talven tullen autoihin täytyy vaihtaa talvirenkaat alle, mutta polkupyöriä ei koska samanlainen lainsäädäntö. Sähköpyörällä voi siis ajaa talvella vallan mainiosti ilman talvirenkaita, mutta nastarenkaat voi kuitenkin halutessaan hankkia.

Talvirenkaita hankkiessa on syytä kiinnittää huomiota polkupyörän vannekokoon. Yleisimmät vannekoot ovat 26 tuumaa, 27,5 tuumaa, 28 tuumaa ja 29 tuumaa. Kannattaakin siis tarkistaa, mikä vannekoko sinun sähköpolkupyörässäsi on.

Nastoilla varustetut talvirenkaat antavat paljon pitoa jäällä ja lumella, joten ne voivat olla todella hyödylliset talvikelillä. Joskus sähköpolkupyörät on kuitenkin niin leveät renkaat jo valmiiksi, että varsinaisia talvirenkaita ei edes tarvita. Esimerkiksi sähköfatbike on rakennettu niin leveille renkaille, että varinaisia talvirenkaita ei edes kannata hankkia.

Myös tavalliseen sähköpyörään voi laittaa tavallista leveämmät renkaat, mutta sopivuus on syytä varmistaa. Liian leveät renkaat eivät välttämättä mahdu etuhaarukan ja takahaarukan putkien väliin.

Talvirenkaat onkin hyvä hankkia sähköpyörään, jos ajat tavallista haastavammissa talviolosuhteissa. Jos tie on melkein sula tai ainoastaan hieman luminen, niin talvirenkaat saattavat vain hidastaa ajoa. Joissakin tapauksissa nastarenkaiden hankkiminen sähköpyörään voi siis aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Kannattaakin siis miettiä ajomaastoa ja omaa tarvetta talvirenkaille, ja tehdä päätös sen mukaan.

Nastarenkaita ei välttämättä tarvita, jos sähköpyörän renkaat ovat muutenkin leveät.

Puhdista sähköpyörä talviajon jälkeen

Kun sähköpyörällä ajaa talvella, lumi ja loska voivat roiskua aika paljon. Etenkin märkä lumi voi olla sähköpyörälle haitaksi, koska vesi ja kosteus jäävät pyörän osiin. Sitten kun ilma kylmenee jälleen, osien väliin jäänyt vesi voi jäätyä uudestaan. Veden jäätyessä se laajenee osien välissä, ja osat voivat rikkoutua veden takia.

Vettä voi estää pääsemästä mekaanisiin osiin voitelemalla ne huolellisesti. Esimerkiksi ketjujen öljytilanne kannattaa tarkistaa, samoin vaihteiston ja rattaiden. Myös vaijereille ja muille liikkuville osille on hyvä antaa hieman voitelua, esimerkiksi silikonispray on erinomainen voiteluaine vaijerille, joka kulkee muoviputken sisällä.

Polkupyörä kannattaa myös kuivata ajon jälkeen, jotta mahdollinen vesi saadaan pois. Rakenteisiin jäänyt vesi saattaa ruostuttaa suojaamattomia metalliosia, jolloin voi syntyä ongelmia. Ruostetta on vaikea poistaa, joten sen syntymistä kannattaa ehkäistä rasvalla sekä muilla suojilla, kuten maalilla.

Lumet ja jää kannattaa putsata pyörästä säännöllisesti

Pidä sähköpyörän akusta hyvää huolta talvella

Sähköpyörän akkua ei saa ladata pakkasessa, sillä se vaurioittaa akun kennoja. Pyörän akku kestää ajon jopa -20 asteen lämpötilassa, mutta lataaminen kannattaa suorittaa sisätiloissa, jos vain mahdollista. Sähköpyörää ei saisi laittaa lataukseen heti, kun se on tuotu sisälle. Sähköpyörän akun täytyy antaa lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen lataamista.

Huono puoli talviajossa on se, että sähköpolkupyörän akun tehosta katoaa noin kolmannes talvella. Toimintamatka siis lyhenee huomattavasti, ja sähköpyörään tuo oman lisäpainonsa akku sekä moottori, toisin kuin tavallisessa polkupyörässä.

Akkua ei pitäisi päästää ikinä kokonaan tyhjäksi, vaan se pitäisi ladata täyteen kun varaus on alle 10 prosenttia. Jos akun päästää kokonaan tyhjäksi, se lyhentää akkupaketin käyttöikää. Sähköpyörän akun varaustilannetta kannattaa siis pitää silmällä, kun ajat talvella. Joissain tapauksissa akku saattaa päästä tyhjäksi yllättävänkin nopeasti. Paljon riippuu toki myös akun koosta.

Esimerkiksi sähköpyörän jarrujen toiminta on syytä tarkistaa ennen talviajoa.

Laita lämmintä vaatetta päälle, kun ajat sähköpyörällä talvella

Lämmin vaatetus on tärkeää muistaa, kun ajat sähköpyörällä talvella. Sähköllä toimiva polkupyörä ei hyydy ylämäkiin ja haastavaan maastoon yhtä helposti kuin tavallinen pyörä. Vauhti pysyy siis tasaisen vauhdikkaana koko ajan, ja viima voi ottaa helposti pyöräilijän kasvoihin sekä käsiin.

Vilustumisen ehkäisemiseksi onkin siis hyvä pukea lämmintä päälle ennen sähköpyörän talviajoa. Paksut toppavaatteet toimivat myös suojana, jos satut kaatumaan pyörällä. Kypärä on ehdoton suojavaruste, ja se pitäisi olla päässä aina talviajossa. 

Reaktioaika voi myös hidastua, jos kylmyys iskee kesken ajon. Hitaat reaktiot voivat aiheuttaa läheltä piti -tilanteita ja virheiden korjaamisesta tulee hankalampaa ajon aikana. Jos esimerkiksi takarengas lähtee luistamaan kesken ajon, hitaat reaktiot voivat aiheuttaa kaatumisen.

Paksu takki ja muut lämpimät vaatteet auttavat lumisateessa.

Mahdolliset muokkaukset sähköpyörän talviajoon

Talvirenkaiden vaihtamisen lisäksi sähköpyörään voi tehdä muitakin muutoksia. Voit esimerkiksi asentaa hieman leveämmät lokasuojat pyörääsi. Leveät lokasuojat näyttävät hyvältä, ainakin omasta mielestäni, mutta ne myös estävät lumen ja loskan lentämisen ympäriinsä. Leveät lokasuojat ovat siis erinomainen lisävaruste sähköpyörän talviajoon.

Jos sähköpyörässäsi on säädettävä jousitus, niin voit säätää sen talviajoon sopivaksi. Yleensä pehmeämpi jousitus on parempi talvella, koska se lisää vakauttaa muuttuvassa maastossa. Voit saada saman lopputuloksen alentamalla sähköpyörän rengaspaineita talviajoa varten.

Leveät lokasuojat auttavat räntää ja loskaa vastaan.

Sähköpyörän ajovalot talvella

Ennen talvella ajoa kannattaa tarkistaa, että sähköpyörän ajovalot toimivat hyvin. Talvella kelit ovat pimeämmät ja ilta tulee nopeammin. Hyvät ajovalot ovat siis todella tarpeen talviajossa, koska näkyvyys ei ole ikinä pahitteeksi.

Tehokkaissa ajovaloissa on myös se hyvä puoli, että muut tiellä liikkujat huomaavat sinut helpommin. Et siis pelkästään itse näe eteesi paremmin, mutta myös esimerkiksi autoilijat näkevät sinut jo kaukaa. Joissakin valoissa on vilkkutila, jonka avulla ajovalon saa vilkkumaan tiheään. Tällä tavalla huomion voi kiinnittää vieläkin helpommin.

Myös heijastimet kannattaa tarkistaa, sillä ne auttavat muita tienkäyttäjiä huomaamaan sinut paremmin. Sähköpyörässä pitäisi olla heijastimet sivuilla, jotta pyörä huomattaisiin myös sivusuunnassa. Takavalo auttaa perässä tulevia huomaamaan pyörän ajoissa.

Jos valotehoa ei ole riittävästi jostain syystä, niin voit aina hankkia pyöräilyliikkeestä tai netistä lisävalon polkupyörääsi. Monissa kaupoissa myydään tehokkaita LED-lisävaloja sähköpyöriin. Valot toimivat yleensä joko paristoilla tai ladattavan akun avulla. Myös lisävalon akun kesto kannattaa huomioida talvella, se saattaa nimittäin lyhentyä pakkasen takia.

Ajovalot ovat tärkeät, kun sähköpolkupyörällä ajaa talvella.

Yhteenveto siitä, voiko sähköpyörällä ajaa talvella

Sähköpolkupyörä on erinomainen kulkuväline talveksi. Usein pyörään ei tarvitse tehdä suuria muutoksia, ja pelkällä ajotyylin muuttamisella pääsee jo pitkälle. Kun ajotyyli on rauhallinen ja ennakoiva, talvirenkaita ei välttämättä tarvitse hankkia.

Muutama asia kannattaa silti huomioida, sillä maasto on hyvin erilaista verrattuna siihen, mitä se on kesällä. Pito saattaa kadota välillä, jos tiellä on jäätä. Siksi turvallisuus onkin tärkeä osa talvipyöräilyä, ja kypärä kannattaa aina olla päässä. Muitakin suojavarusteita voi toki käyttää, sillä niistä on aina hyötyä.

Vinkkejä sähköpyörän talviajoon:

 • Hidasta vauhtia ja ennakoi
 • Huomioi pyörän vetotapa
 • Laita kypärä päähän
 • Vaihda talvirenkaat, jos tarvetta
 • Puhdista pyörää säännöllisesti
 • Pidä akusta erityisen hyvää huolta
 • Tarkista jarrut ja tee mahdolliset säädöt
 • Katso, että ajovalot toimivat

Akun kuntoa kannattaa pitää silmällä, koska se kuluu luonnollisesti nopeammin loppuun pakkasella. Sähköpyörän akkua ei saa ladata ulkona pakkasessa, koska se vaurioittaa akkua. Siksi sähköpyörää kannattaakin ladata sisällä, joko autotallissa tai jossain muualla lämpimässä. Akku kannattaakin siis irrottaa lataamista varten, jotta koko pyörää ei tarvitse viedä sisälle.

Sähköpolkupyörä voi olla erittäin kätevä menopeli talvella, kun ajotyyli on rauhallinen ja pyörä hyvin huollettu.

Ajovalot on syytä tarkistaa, koska talvella on lähes aina pimeä. Valot siis todellakin tulevat tarpeeseen monessa tilanteessa. Joskus lisävalot ovat järkevä hankinta, ja välillä ne voivat olla tehokkaampia kuin sähköpyörän omat ajovalot. Heijastimet ja takavalo on myös syytä käydä läpi.

Muut säädöt voivat myös tulla tarpeeseen, kuten lokasuojien vaihtaminen leveämpiin sekä jousituksen säätäminen. Molemmat toimenpiteet voivat tuoda oman loppusilauksensa sähköpyörän mukavaan talviajoon.

Toivottavasti artikkeli oli hyödyllinen ja sait uusia ideoita sähköpyörän ajoon talvella. Turvallista ajoa, missä ikinä liikutkaan!

Lue myös: Miten sähköpyörä toimii? Sähköpolkupyörän osat ja toiminta

Lue myös: Voiko sähköpotkulaudalla ajaa talvella? Vinkit talviajoon

3 kommenttia artikkeliin ”Voiko sähköpyörällä ajaa talvella? Sähköpyörä ja talviajo

 1. Paluuviite: Miten sähköpyörä toimii? Sähköpolkupyörän osat ja toiminta | Projektiloota

 2. Paluuviite: Voiko sähköpotkulaudalla ajaa talvella? Vinkit talviajoon | Projektiloota

 3. Paluuviite: Sähköpyörä Fischer Terra testissä - miten akku kestää pakkasella?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s