Miksi sähköpotkulauta piippaa? Mahdolliset syyt piippaukselle

Sähköpotkulauta piippaa, koska siinä on vika tai sitä ei ole kytketty puhelinsovellukseen. Esimerkiksi Xiaomi M365 -sähköpotkulauta voi ilmoittaa piippausten avulla siinä olevan vian. Jos M365-skuutti piippaa koko ajan tasaisesti, niin sitä ei ole kytketty puhelinsovellukseen. Piippauksen saa loppumaan korjaamalla vian tai yhdistämällä laudan sovellukseen.

Joissain tapauksissa sähköpotkulauta piippaa taukoamatta, ja jatkuva piippaaminen saattaa olla ärsyttävää. Yleisin syy sähköpotkulaudan piippaamiselle on se, että lautaa ei ole yhdistetty älypuhelinsovellukseen. Piippauksen pituus ja tiheys paljastaa, mistä piippaaminen johtuu.

Sähköpotkulaudan piippaaminen voi johtua muutamasta eri syystä.

Miksi sähköpotkulauta piippaa tasaisesti koko ajan?

Yleensä sähköpotkulauta piippaa tasaisesti koko ajan, kun sitä ei ole kytketty älypuhelinsovellukseen. Skuutti täytyy kytkeä puhelinsovellukseen turvallisuussyistä, jotta mahdollisen varkauden sattuessa se olisi helpompi jäljittää. Piippaava sähköpotkulauta herättää muiden tienkäyttäjien huomion, ja jotkin sähköpotkulaudat pystyy myös jäljittämään puhelinsovelluksen avulla.

Voit kytkeä sähköpotkulautasi puhelinsovellukseen seuraamalla valmistajan ohjeita. Ohjeet puhelinsovelluksen lataamiseen löytyvät yleensä sähköpotkulaudan käyttöohjekirjasta. Käydään kuitenkin skuutin ja puhelimen yhdistäminen pääpiirteittäin läpi esimerkin avulla. Tässä esimerkissä on käytetty Xiaomi M365 -sähköpotkulautaa ja sen puhelinsovellusta. Ohjeet saattavat vaihdella sähköpotkulaudan valmistajasta riippuen.

Lue myös: Miten sähköpotkulauta toimii? Laudan tekniikka ja osat

Skuutin piippaaminen voi johtua siitä, että jokin on pielessä puhelinsovelluksen kanssa.

Sähköpotkulauta piippaa, jos lukitustila on päällä

Yksi syy sähköpotkulaudan piippaamiseen voi olla, että puhelinsovelluksesta on laitettu päälle Lock-tila, eli lukitustila. Lukitustilan saa päälle pienestä lukon kuvasta sovelluksen vasemmassa alareunassa. Lukitustilan voi myös kytkeä pois päältä painamalla lukon kuvaa uudestaan. Lukitustilan tunnistaa siitä, että piippaamisen lisäksi sähköpotkulaudan takavalo välkkyy ja potkulautaan yhdistetty älypuhelin värisee.

Lukitustilan muita ominaisuuksia on muun muassa se, että pystyt ajamaan skuutilla vain alhaista nopeutta. Lukitustila onkin siis erinomainen keino hidastaa varkaiden matkaa, jos joku päättää varastaa sähköpotkulautasi. Lukitustila kannattaakin laittaa päälle, kun menet käymään esimerkiksi kaupassa ja potkulauta jää ulos. Hyvää lukkoa kannattaa toki myös käyttää.

Jos sähköpotkulauta piippaa ajon aikana, lukitustila saattaa olla päällä. (Kuva: YouTube – rjm tv)

Miten Xiaomi M365 -sähköpotkulauta yhdistetään puhelinsovellukseen?

Ensin sovellus täytyy ladata älypuhelimeen. Latauslinkki löytyy aina sähköpotkulaudan käyttöohjeesta QR-koodina tai tavallisena linkkinä valmistajan nettisivulle. Xiaomi-potkulautojen käyttämä älypuhelinsovellus on nimeltään: “Xiaomi Home – Xiaomi Smarthome”. Puhelinsovelluksen nimellä ei siis ole mitään tekemistä sähköpotkulaudan kanssa, mutta lauta täytyy kuitenkin yhdistää siihen.

Kun olet ladannut Xiaomin sovelluksen, voit laittaa sähköpotkulaudan virtanapista päälle. Tämän jälkeen voit avata puhelinsovelluksen, ja pääset sovelluksen aloitussivulle. Sovelluksen oikeassa yläkulmassa näkyy iso plus-merkki (+). Napsauttamalla merkkiä voit yhdistää uuden laitteen sovellukseen.

Mentyäsi kyseiseen valikkoon, näet valikon yläreunassa lähellä olevat Xiaomi-laitteet. Sähköpotkulautasi pitäisi ilmestyä näytön yläosaan, koska se on kytketty päälle ja olet aivan sen vieressä. Joskus laitteen yhdistämisessä on kuitenkin ongelmia, joten se täytyy yhdistää manuaalisesti.

Potkulaudan voi yhdistää puhelinsovellukseen manuaalisesti menemällä laitevalikkoon. Valikossa on paljon erilaisia Xiaomin laitteita, joten sinun täytyy etsiä oikean mallinen sähköpotkulauta valikosta. Sähköpotkulaudat löytyvät valikon alaosasta kohdasta: “Car-carride”. Valitse valikosta oikea malli, Xiaomi Pro, Xiaomi Pro2, Xiaomi S1 tai Xiaomi Essential.

Kun olet valinnut oikean sähköpotkulaudan, klikkaa sen kuvaa. Paina ok, kun sovellus kysyy lupaa yhdistää potkulautaan. Tämän jälkeen sovellus pyytää sinua painamaan skuutin virtanappia yhdistääksesi laitteen. Joskus yksi painallus riittää, mutta joskus virtanappia täytyy painaa useamman kerran ennen kuin sovelluksen näytölle tulee ilmoitus: “Adding” (lisätään). Tämä tarkoittaa sitä, että puhelinsovellus on aloittanut potkulaudan yhdistämisen laitteeseen. Tähän pitäisi mennä muutama sekunti.

Yhdistämisen jälkeen sovellus pyytää sinua valitsemaan paikan, missä käytät laitetta. Hieman hupsu kysymys, sillä sähköpotkulautaa käytetään yleensä ulkona ja kaupungilla. Voit kuitenkin valita valikosta esimerkiksi “Backyard” (takapiha), tai voit lisätä jonkin toisen paikan sovellukseen.

Käyttöpaikan valitsemisen jälkeen paina sovelluksen alareunasta “Next”, niin pääset eteenpäin. Tämän jälkeen sovellus pyytää sinua nimeämään sähköpotkulautasi. Voit antaa laudallesi minkä nimen haluat. Kannattaa pitäytyä mahdollisimman siveellisissä nimissä, sillä sovellus voi lähettää joskus ilmoituksia puhelimen lukitusnäytölle.

Potkulaudan nimeämisen jälkeen voit painaa uudestaan “Next” (jatka), minkä jälkeen voit jatkaa jälleen eteenpäin painamalla “Let’s get started”. Tämän jälkeen puhelinsovellus yhdistää uudestaan sähköpotkulaudan kanssa, ja tämänkin pitäisi kestää muutaman sekunnin ajan.

Seuraavaksi sovellus pyytää sinua katsomaan lyhyen turvallisuusvideon. Uudemmissa Xiaomin sähköpotkulaudoissa videon katsominen on pakollista, eikä lautaa voi käyttää ennen videon katsomista loppuun. Vanhemmissa laudoissa videon voi ohittaa.

Kun olet päässyt videon loppuun, paina “Done” (valmis). Tämän jälkeen pääset takaisin sähköpotkulaudan etusivulle, mistä näet potkulaudan nopeuden, akun latauksen sekö muuta hyödyllistä tietoa.

Jos sinulla on ongelmia yhdistää sähköpotkulautaa älypuhelinsovellukseen, niin kokeile sijainnin vaihtamista sovelluksen asetuksista. Mene sovelluksen asetuksiin “Settings”, ja valitse asetusvalikosta sijainti “Region”. Tällä tarkoitetaan maata, missä sähköpotkulautaa käytetään.

Joskus yhdistäminen on hankalampaa, kun maaksi on valittu jokin Euroopan maista. Syytä tälle ei tiedetä, mutta yhdistäminen saattaa olla helpompaa, jos valitset valikosta maaksi Kiinan (China mainland) tai Venäjän (Russia). Sovelluksen kieli ei vaihdu, mutta käyttöpaikka vain muuttu sovelluksen asetuksissa. Tämän jälkeen voit kokeilla yhdistämistä uudestaan.

Puhelinsovelluksen yhdistämisen jälkeen käyttäjän täytyy katsoa turvallisuusvideo. (Kuva: YouTube – rjm tv)

Miksi sähköpotkulauta piippaa epäsäännöllisin välein?

Jos sähköpotkulauta piippaa epätasaisesti ja piippausten pituudet vaihtelevat, niin lauta haluaa todennäköisesti ilmoittaa viasta tai ongelmasta. Tällainen toiminto on ainakin Xiaomin sähköpotkulaudoissa. Piippauksen saa loppumaan, kun ongelma on korjattu. Kun vika on korjattu, voit laittaa lautasi uudestaan päälle, ja piippauksen pitäisi olla loppunut.

Miksi Xiaomin sähköpotkulauta piippaa vian takia?

Xiaomin sähköpotkulaudasta voi lukea vikakoodit neljällä eri tavalla mallista riippuen. Joissakin malleissa pystyt näkemään vian suoraan älypuhelimen näytöltä, mutta toisissa potkulaudoissa lauta ilmoittaa viasta vilkuttamalla valoa näytöllä, pitämällä piippausta tai näyttämällä vikakoodin numeron potkulaudan näytöllä.

Kun potkulauta viestii viasta piippausten tai vihreän valon väläyttelyllä potkulaudan näytöllä, koodi koostuu pitkistä sekä lyhyistä piippauksista tai välähdyksistä. Ensin tulevat pitkät piippaukset, jotka tarkoittavat vikakoodin ensimmäistä numeroa. Tämän jälkeen tulevat lyhyet piippaukset, jotka tarkoittavat koodin toista numeroa. Esimerkiksi yksi pitkä piippaus tarkoittaa numeroa 1, ja neljä lyhyttä piippausta tarkoittaa numeroa 4. Vikakoodi olisi siis numero 14, mikä tarkoittaa viallista kaasuvipua.

Xiaomi Pro, Pro2, S1 ja Essential vikakoodien numerot

 • 10: Bluetooth-moduuli
 • 11, 12, 13, 27, 28, 29 ja 39: Ohjainyksikkö
 • 14: Kaasuvipu
 • 15: Jarruvipu
 • 18: Hall-anturit
 • 21: Akku
 • 22 ja 23: BMS (Akku)
 • 24: Jännite on väärä
 • 36: Akku on ylikuumentunut tai sen lämpöanturi ei toimi
 • 40: Ohjainyksikkö on ylikuumentunut tai sen lämpöanturi ei toimi
Skuutti voi piipata myös sen takia, että se ilmoittaa viasta.

Sähköpotkulaudan vikoja voi ehkäistä säännöllisellä huollolla. On hyvä muun muassa pitää sähköpotkulauta kuivana ja lisätä voiteluainettä tärkeisiin osiin.

Lue myös: Sähköpotkulaudan huolto – Viisi toimenpidettä

Yhteenveto siitä, miksi sähköpotkulauta piippaa

Sähköpotkulaudan piippaaminen voi johtua monesta eri syystä. Piippaaminen ei ole kuitenkaan aina huono asia, joten sitä ei pidä säikähtää. On oikeastaan parempi, että sähköpotkulauta piippaa kuin, että se olisi kokonaan hiljaa.

Joskus piippaaminen voi olla hyvä asia, sillä sen avulla lauta voi antaa tärkeää tietoa siitä, mikä skuutissa on vikana. Jos potkulauta varastetaan, niin silloinkin piippauksesta on hyötyä, koska näin skuutti kiinnittää muiden tienkäyttäjien huomion. Xiaomin puhelinsovelluksen lukitusominaisuutta kannattaakin käyttää, kun jätät sähköpotkulaudan yksin joksikin aikaa.

Sähköpotkulaudalla on mukavampi ajaa ilman häiritsevää piippausta.

Toisinaan piippaaminen voi olla ärsyttävää, etenkin jos se jatkuu pitkään. Siksi syy sähköpotkulaudan piippaamiselle kannattaakin etsiä ohjekirjasta. Käytyöohjeissakaan ei kuitenkaan aina kerrota kaikkea, joten netistä etsimällä voi löytää apua joihinkin ongelmiin. Esimerkiksi vikakoodien etsiminen voi olla helpompaa netistä, ja keinot vikakoodit aiheuttavan vian korjaamiseen voivat löytyä helposti. Vaikeammissa tapauksissa kannattaa kuitenkin kääntyä korjausliikkeen puoleen, tai myyjän puoleen jos skuutissa on vielä takuuta jäljellä.

Turvallista ja piippauksesta vapaata ajoa!

Lähteet: rjm tv – How to Fix Beebing Sounds Mi Electric Scooter

Lue myös: Voiko sähköpotkulaudalla ajaa sateella? Skuutista vedenpitävä

Lue myös: Voiko sähköpotkulaudalla ajaa talvella? Vinkit talviajoon

5 kommenttia artikkeliin ”Miksi sähköpotkulauta piippaa? Mahdolliset syyt piippaukselle

 1. Paluuviite: Paras Xiaomi sähköpotkulauta ja Xiaomi skuutin hinta | Projektiloota

  • Moi Keijo,

   kuulostaa siltä, että skuuttisi on jonkinlaisessa vikasietotilassa, eli laitteessa on jonkinlainen vika. Vilkkuuko jakoavaimelta näyttävä valo tai pitääkö lauta piippausta? Piippaukset tai vilkkuva valo voivat kertoa vikakoodin numeron. Kun vikakoodin numero on tiedossa, vian paikantaminen on helpompaa.

   Tykkää

   • Kyllä jakoavainkuva vilkkuu ja pätkivä piippausääni. Nro 21 näkyy olevan näyttötaulussa. Potkulauta on ninepot KickScooter E45E

    Tykkää

   • Vikakoodi on siis 21, eli akku, kontrolleri tai akun kaapelit.
    Vikaa kannattaa lähteä etsimään niistä, ja kannattaa viedä skuutti johonkin lähellä olevaan liikkeeseen, joka korjaa esimerkiksi sähköpyöriä. Usein samat liikkeet suostuvat korjaamaan myös sähköpotkulautoja.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s