Miten hankkia katulaillinen karting auto?

Katulaillisen karting auton pystyy hankkimaan esimerkiksi Saksasta tilaamalla. Tavallista karting autoa ei voi saada liikennerekisteriin, joten se ei voi olla katulaillinen. Katulaillisen karting auton rungon täytyy olla E-hyväksytty. Karting autosta täytyy löytyä myös vilkut, ajovalot, jarruvalo ja sivupeilit.

Moni varmasti ihmettelee, että miten karting auto voi edes olla katulaillinen? Kyllä se vain on mahdollista, sillä E-hyväksytyllä rungolla varustetun karting auton voi saada rekisteriin ja tieliikenteeseen. Tiettyjen ehtojen täytyy vain täyttyä, ja karting autoon täytyy tietenkin ottaa vakuutus.

Katulaillisen karting auton hankkiminen ei ole helppo homma. Kuvankaltainen tavallinen auto ei menisi katsastuksesta läpi.

Helppoa katulaillisen karting autin hankkiminen ei kuitenkaan ole, ja Suomessa katulaillisia karting autoja on tiettävästi vain yksi. Suomen todennäköisesti ainoa katulaillinen ja rekisterissä oleva karting auto kuuluu EMILinHD-nimistä YouTube-kanavaa pyörittävälle Emil Auraselle. Hänen videonsa ansiosta minäkin kuulin, että karting auton rekisteröinti tieliikenteeseen on mahdollista. Sain videosta idean tämän artikkelin kirjoittamiseen.

Kannattaa käydä tutustumassa hänen YouTube-kanavaansa, sillä siellä on muitakin mielenkiintoisia videoita. Karting autoakin näkyy säännöllisesti videoilla, esimerkiksi pätkä, jossa poliisit tulevat kyselemään karting autosta.

Mistä katulaillisen karting auton voi hankkia?

Katulailliseksi rakennettuja karting autoja löytyy eniten Saksasta, toki muualtakin Euroopasta voi löytyä, mutta harvakseltaan. Saksa on hyvä paikka etsiä E-hyväksytyllä rungolla rakennettuja karting autoja, sillä niitä on valmistanut saksalainen yritys nimeltä Kreidler.

Kreidler on valmistanut vuosien saatossa monenlaisia hyödykkeitä. Yritys on tuottanut metallia, johtoja, moottoripyöriä, karting autoja ja sähköpyöriä. Yhtiö valmisti katulaillisia karting autoja vuosina 2005-2009. E-hyväksytyt rungot valmistettiin Kiinassa, ja lopullinen kokoonpano suoritettiin Saksassa. Nykyään Kreidler keskittyy sähköpolkupyörien valmistamiseen.

Lue myös: Miten sähköpyörä toimii? Sähköpolkupyörän osat ja toiminta

Katulaillisen Kreidler F-Kart 100 – tai F-Kart 170 -karting auton voi löytää saksalaisilta nettisivuilta, jotka myyvät autoja ja moottoripyöriä. F-Kart 100 -autossa on 100-kuutioinen kaksitahtimoottori, ja F-Kart 170 -autossa on 170-kuutioinen nelitahtikone. Autot voivat olla harvassa, joten ihan helposti niitä ei Saksastakaan löydy. Ne ovat toki myös erittäin haluttuja laitteita.

Kreidler pähkinänkuoressa:

  • Perustettu vuonna 1903
  • Aloitti metalli- ja johtotehtaana
  • Rakensi ensimmäisen moottoripyörän vuonna 1951
  • Vuonna 1959 joka kolmas saksalainen moottoripyörä oli Kreidler
  • Menestyi moottoriurheilussa hyvin 1970-luvulla
  • Valmisti F100- ja F170- karting autoja vuosina 2003-2009
Kreidler on valmistanut monenlaisia laitteita vuosien saatossa. Nykyään yhtiö keskittyy sähköpolkupyöriin.

Miten katulaillinen karting auto ostetaan?

Kun katulaillinen karting auto on vihdoin löytynyt Saksasta tai jostain muualta, niin auto täytyy tietenkin ostaa. Voit joko mennä itse ulkomaille katsomaan ajoneuvoa, tai voit hoitaa prosessin agenttipalvelun kautta, joka tarkastaa auton puolestasi. Auranen kertoo videolla käyttäneensä itse agenttipalvelua, sille sen avulla ostoprosessi sujui kätevästi.

Hinnat voivat vaihdella palvelusta riippuen. Yleensä agentit veloittavat tarkastuskäynnin ja paperityöt erikseen, jolloin tarkastukselle hintaa voi tulla noin 200 euroa ja paperihommat hoituvat noin 350-400 eurolla. Se hyvä puoli agenttipalvelussa on, että voit vain antaa rahat palvelulle, ja he hoitavat ostamisen ja kaiken muun puolestasi.

Agenttipalvelun hinta voi tosin olla korkeampi, jos auton ostaa yksityiseltä myyjältä. Autoliikkeiden kanssa asiointi on yleensä mutkattomampaa.

Katulaillisen karting auton rungon täytyy olla E-hyväksytty.

Miten katulaillinen karting auto saadaan Suomeen?

Auton ostamisen jälkeen katulaillinen menopeli pitäisi saada vielä Suomeen. Karting auton kuljettaminen Suomeen onnistuu monen eri rahtiyhtiön avulla. Yleisin rahtipalvelu on DHL, mutta muitakin palveluja löytyy. Rahti kannattaakin valita mahdollisimman luotettavalta mutta edulliselta yhtiöltä.

Mitään halpaa karting auton rahtaaminen Suomeen ei ole, sillä rahtimaksu on yleensä yli 500 euroa, jos auto toimitetaan Keski-Euroopasta. Jos auton onnistuu löytämään lähempää, niin silloin kuljetuksen hintakin on toki pienempi.

Kuljetus hoituu kätevimmin laivarahtina tai kumipyörillä. Lentorahti ei ole mahdollinen vaihtoehto eikä siinä olisi järkeä, sillä lentorahti on tunnetusti paljon kalliimpaa.

Miten katulaillinen karting auto rekisteröidään?

Katulaillisen karting auton rekisteröinti voi viedä konttorilla aika pitkään, joten kannattaa varata ylimääräistä aikaa katsastuksen läpivientiin. On hyvä ilmoittaa etukäteen myös katsastusaseman henkilökunnalle, että on tuomassa hieman erikoisempaa ajoneuvoa näytille.

Videollaan Auranen kertoo, että katsastus kesti noin kaksi tuntia, minkä jälkeen hän sai hankkia siirtokilvet karting autoonsa. Katsastusaseman henkilökunnan piti tehdä täysin uudet paperit karting autolle, sillä vastaavaa pohjaa ei ollut olemassa valmiiksi.

Miten paljon katulaillinen karting auto maksaa?

Itse auto maksoi Aurasen mukaan 3800 euroa, mutta koko prosessiin ostamisesta rekisteröintiin meni yli 5000 euroa. Samalla hinnalla saisi toki hyvän käytetyn auton, mutta katulaillinen karting auto on ainutlaatuinen ilmestys tien päällä. Eihän niitä ikinä tule vastaan, edes ulkomailla, saati sitten Suomessa.

Karting auto oli hieman kalliimpi, sillä Auranen osti sen autoliikkeestä. Yksityiseltä myyjältä katulaillisen karting auton voisi saada halvemmalla, mutta agenttipalvelu voi olla hintavampi ja prosessi saattaa kestää kauemmin.

Tieliikenteeseen sopivan karting auton hankkiminen vie aikaa ja rahaa.

Miten kauan katulaillisen karting auton hankinta kestää?

Auranen kertoo videolla, että koko prosessiin meni yhteensä noin kolme kuukautta. Siitä hetkestä, kun agenttipalvelu kävi katsomassa autoa ensimmäisen kerran kului 20 päivää siihen, kun karting auto jo saapuikin Vantaalle. Itse auton ostaminen ja kuljettaminen Suomeen on siis aika nopea prosessi.

Enemmän aikaa kuluu kuitenkin Suomessa siihen, että auto katsastetaan ja rekisteröidään. Se ei ole ihan mikään läpihuutojuttu, sillä viranomaisten täytyy tehdä paperitöitä ja tarkastaa kaikki tarvittava karting autosta. Etenkin E-hyväksytyn rungon paperit katsotaan tarkkaan läpi.

Yhteenveto siitä, miten hankkia katulaillinen karting auto

Katulaillisen karting auton hankkiminen on halvempaa kuin luulin. Ajattelin, että sellainen harvinaisuus tulisi maksamaan hieman enemmän kuin päälle 5000 euroa. Täytyy myös huomioida, että karting auto on todella säästeliäs polttoaineen kanssa, joten autolla ajaminen ei maksa itsessään paljoa.

Aikaa katulaillisen karting auton hankkiminen kuitenkin vaatii, ja sitä Auranen myös videollaan korostaa. Homma ei hoidu muutamassa viikossa, vaan prosessiin kannattaa varata aikaa kuukausia. Ja täytyy myös ottaa huomioon, että katulailliset karting autot ovat harvinaisia ja haluttua tavaraa. Eli karting auton etsimiseen täytyy käyttää oma aikansa.

Käytännölliseksi laitteeksi karting autoa ei voi kuitenkaan kutsua, sillä eihän autoon mahdu oikeastaan mitään tavaraa mukaan. Kuljettaja mahtuu penkilleen, mutta tavaroille ei ole tilaa. Reppuakaan ei voi pitää selässä, kuten mopolla ajaessa, koska penkin selkänoja tulee vastaan. Ei siis käytännöllisin hankinta.

Kauppakasii ei välttämättä mahdu karting auton kyytiin, mutta menopeli on omiaan kääntämään ihmisten päät liikenteessä.

Käytännöllisyyttä voisi toki lisätä jonkinlaisen kuljetuslokeron avulla, sillä sen voisi asentaa karting auton runkoon ja laittaa tavaraa sisään. En kuitenkaan tiedä, onko sellaiselle tilaa tai onko sellaisen asentaminen laillista.

Mutta viis käytännöllisyydestä! Katulaillinen karting auto vaikuttaa hauskalta laitteelta, ja sillä on taatusti viihdyttävää kruisailla pitkin katuja. Samanlaiseen fiilikseen tuskin pääsee tavallisella henkilöautolla. Varovainen täytyy toki olla, koska pieni karting auto jää takuulla törmäyksessä aina kakkoseksi. Painoa laitteella kun ei ole paljoa.

Onkin virkistävää nähdä katulaillisen karting auton kaltaisia laitteita tien päällä. Ei kaikkien ajoneuvojen täydy olla harmaita kauppakasseja, vaan jännittäviä laitteita saa ja pitää myös olla. Toivottavasti samanlaisia hienoja laitteita saadaan Suomeen enemmänkin.

Ja kyllähän tuollaisella pieni moottorisella laitteella säästää myös kallista polttoainetta.

Lähteet: YouTube – EMILinHD – Miten hankkia katulaillinen karting auto? + Hinta

Lue myös: Miksi bensan hinta nousee ja mikä vaikuttaa hintaan?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s