Miten GPS-paikannin toimii?

GPS-paikannin toimii GPS-satelliittien avulla. Satelliitit kiertävät Maapalloa kiertoradallaan ja ne on varustettu atomikelloilla, jotka laskevat satelliitin sijainnin. GPS-paikannin vastaanottaa signaalin, ja sen kulkuaika paikantimen sekä satelliitin välillä lasketaan. Näin paikannin toimii ja saa sijaintinsa selville.

Jotta paikannin saisi tarkan sijaintinsa selville, sen täytyy saada yhteys vähintään neljään GPS-satelliittiin. Yksi satelliitti ei siis riitä, koska GPS-paikantimen sijainti täytyy määrittää monesta eri suunnasta.

GPS-paikannin toimii laajan satelliittiverkoston avulla.

GPS-käyttöön tarkoitettuja satelliitteja kiertää Maan ympärillä 36 kappaletta. Satelliiteista 24 on aktiivisessa käytössä ja loput kahdeksan ovat varasatelliitteja, jotka voivat korvata vaurioituneen satelliitin ongelmatilanteessa. Järjestelmä on siis todella toimintavarma, koska GPS-paikantimia käytetään monessa tärkeässä tehtävässä.

Mihin GPS-paikantimia käytetään?

GPS-paikantimia käytetään puhelimissa, navigaattoreissa, rahdin seurannassa, lentokoneissa, maatalouskoneissa, sähköpotkulaudoissa ja niin edelleen. Lista on oikeastaan loputon, ja paikantimia on joka puolella. GPS-paikannin toimii siis monessa eri kohteessa sen käyttötavasta riippuen.

Ajan myötä GPS-paikantimet ovat kehittyneet pienemmiksi ja niiden valmistaminen on halventunut. Siksi erilaisia GPS-paikannuslaitteita on nykyään runsaasti myös kuluttajakäytössä. Paikannin löytyy puhelimesta, autokamerasta ja monista muista autoiluun kehitetyistä laitteista.

GPS-paikantimia käytetään nykyään melkein joka paikassa. Kuvassa Tramigon Asset Tracker GPS-paikannin, joka toimii myös kovissa olosuhteissa.

Yksi näistä laitteista on *Tramigo Asset Tracker, joka on veden- ja iskunkestävä GPS-paikannin. Laite sopii sekä yrityksille että yksityisille ja moniin muihin käyttötarkoituksiin, sillä sen paikannusalue on käytännössä rajaton. Suomen lisäksi Asset Tracker toimii siis ulkomailla.

Kyseessä on yksi parhaimmista GPS-paikantimista, mitä kuluttajakäyttöön on tehty. GPS-paikannin toimii yhdellä latauksella jopa vuoden päivät. Jos siis tarvitset GPS-paikantimen autoon, peräkärryyn, traktoriin, aggregaattiin tai mihin tahansa arvokkaaseen laitteeseen tai muuhun omaisuuteen, kannattaa harkita Asset Trackeria.

Pääset tutustumaan laitteeseen tarkemmin Tramigon nettisivuilla.

*Tramigo: Asset Tracker GPS-paikannin

Miten GPS-paikannin keksittiin?

GPS, eli Global Positioning System, kehitettiin alun perin sotilaskäyttöön Yhdysvalloissa 1970-luvun puolivälissä. Sotilaskäyttöön haluttiin tehokas paikannusjärjestelmä, jonka avulla kohteiden tarkka sijainti voitaisiin selvittää.

Myös Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välisellä avaruuskilpailulla oli osansa GPS-järjestelmän kehityksessä. Maata kiertävien satelliittien käyttömahdollisuudet huomattiin, kun Yhdysvallat piti silmällä Neuvostoliiton laukaiseman Sputnik 1 -satelliitin sijaintia.

Järjestelmä otettiin kuitenkin pian käyttöön myös kaupallisella puolella, kun GPS-paikantimien tuotanto muuttui halvemmaksi. Ensimmäiset paikantimet maksoivat jopa puoli miljoonaa euroa, nykyään GPS-jäljitin maksaa halvimmillaan muutaman euron.

Avaruuskilpailulla oli oma osansa, joka nopeutti GPS-järjestelmän kehittämistä. Kuvassa Space X -yrityksen raketti.

Maapalloa kiertää avaruudessa 36 GPS-satelliittia. Periaatteessa olisi mahdollista nähdä enintään 11 satelliittia samaan aikaan, jos ne olisivat tarpeeksi isoja näkyäkseen Maan pinnalle asti. Hyvä GPS-paikannin havaitsee kaikki 11 satelliittia samaan aikaan ja saa todella tarkan paikannustuloksen. Neljä satelliittia riittää kuitenkin paikantimen toimintaan ja sijainnin paikantamiseen hyvin.

Yhteensä GPS-satelliitteja on laukaistu Maan kiertoradalle jo useita kymmeniä kappaleita. Osa satelliiteista on jo pudonnut tai lakannut toimimasta, joten alkuperäiset GPS-sateliittit ovat ollet pois käytöstä jo pitkän aikaa.

GPS-satelliiteissa oleva atomikello on mielenkiintoinen laite. Se on todella kallis valmistaa, joten sen hinta voi olla mitä tahansa 50 000 – 100 000 euron väliltä. Lisäksi satelliitti sijaitsee kaukana maanpinnasta avaruudessa, joten aika kulkee hitaammin satelliitin luona. Atomikellon täytyy kuitenkin olla tarkassa ajassa, jotta GPS-paikantimen sijainti pystyttäisiin laskemaan oikein maanpäällä. Tämän takia atomikello on säädetty 38 mikrosekuntia etuaikaan.

Parhaat GPS-paikantimet

GPS-jäljittimiä on kehitetty monenlaisia ja moneen eri käyttöön. Yksi kehittyneimmistä GPS-paikantimia kuluttajakäyttöön valmistavista yrityksistä on Tramigo. Heillä on aiemmin mainitun Asset Trackerin lisäksi myös muita GPS-paikantimia, joille on omat käyttötarkoituksensa.

Tässä listassa käydään lyhyesti läpi kaikki Tramigon GPS-paikantimet, jotta voisit valita käyttöösi sopivan jäljittimen.

Tramigo OBD-lukija ja GPS-paikannin

OBD-lukijan avulla pystyy paikantamaan auton mutta myös lukemaan sen vikakoodit.

Tramigon OBD-lukija tulee kiinni auton OBD-porttiin, jolloin auton vikakoodit pystyy lukemaan näppärästi suoraan menopelin ohjausyksiköltä. Diagnostiikan lisäksi lukijassa on kuitenkin myös todella tarkka GPS-paikannin, jonka avulla auton liikkeitä voi seurata. OBD-lukijan GPS-paikannin toimii auton virran avulla.

Lukijassa on paljon toimintoja, esimerkiksi GEO-aita, jonka avulla voit määritellä alueen, jolta ajoneuvo ei saa poistua. Jos auto poistuu määritellyltä alueelta, laitteen puhelinsovellus antaa ilmoituksen suoraan kännykkään.

GPS-paikantimen avulla auton nopeutta ja sijaintia pystyy seuraamaan reaaliajassa, ja halutessasi voit säätää laitteen antamaan ilmoituksen äkkinäisistä liikkeistä. GPS-paikantimen avulla voidaan seurata esimerkiksi nopeita jarrutuksia sekä liiallista ajonopeutta.

Kyseessä onkin siis erinomainen GPS-paikannin autoon niin yksityisille kuin myös yrityksille. Tämän laitteen avulla ajoneuvon sijaintia ja kuljettua matkaa pystyy seuraamaan kätevästi!

Voit tutustua OBD-lukijaan ja GPS-paikantimeen tarkemmin Tramigon nettisivuilla.

*Tramigo: Premium OBD-lukija ja GPS-paikannin

Tramigo Asset Tracker GPS-paikannin

Asset Tracker on yksi parhaista GPS-paikantimista, joka toimii myös vaikeissa olosuhteissa.

Asset Tracker on GPS-paikannin, joka on toimii kovissa olosuhteissa. Laite kestää vettä, pakkasta ja iskuja, joten tämä jäljitin ei ihan pienestä hätkähdä. Se pystyy paikantamaan sijaintinsa mistä tahansa päin maailmaa, joten laite toimii myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Akku voi kestää jopa vuoden, jos jäljitystiheys on säädetty minimiin. Asset Trackeria ei siis tarvitse ladata kovinkaan usein. IP67-suojattu kotelo pitää laitteen kuivana ja kestää iskut sekä pölyn. Voit laittaa GPS-jäljittimen esimerkiksi auton pohjaan kiinni pakkauksen mukana tulevalla magneettitarralla, jolloin laite on todella vaikea huomata päältä katsoen. GPS-paikannin myös kestää kovat olosuhteet auton pohjassa.

Myös Asset Trackerin käyttöönotto on todella helppoa, sillä laite täytyy vain ladata täyteen ja yhdistää puhelimeen. Tramigon mobiilisovelluksen avulla GPS-paikantimen sijaintia pystyy seuraamaan koko ajan. Sisäänrakennetun SIM-kortin ansiosta et tarvitse omaa korttia.

Asset Tracker onkin siis ykkösvalinta, kun haluat selvittää ajoneuvosi tai muun omaisuuden sijainnin helposti. Tässä on kätevä laite esimerkiksi varkauksien ehkäisyyn tai rahdin seuraamiseen.

*Tramigo: Asset Tracker GPS-paikannin

Tramigo Y5 GPS-jäljitin

Y5 on henkilöille tarkoitettu GPS-paikannin, joka voi toimia useita viikkoja yhdellä latauksella.

Kevyt ja pienikokoinen Y5-henkilöjäljitin on erinomainen valinta GPS-paikantimeksi, kun haluat pitää läheisesi turvassa tai haluat muiden tietävän oman sijaintisi. Jäljittimessä on GPS-paikannuksen lisäksi WiFi-yhteys ja SOS-nappi. Vahva signaali läpäisee rakennusten seinät, joten laite sopii hyvin ihmisten jäljittämiseen myös kaupunkiympäristössä.

Y5 lähettää hätäviestin, kun SOS-nappia painaa kolme kertaa. Voit siis tarvittaessa pyytää apua, jos joudut vaaraan kaukana kotoa tai jossain muussa tilanteessa. Pienen koon ansiosta jäljitintä voi pitää esimerkiksi taskussa ja sitä on vaikea huomata.

Akun kesto on tässäkin GPS-paikantimessa erinomainen, sillä akku voi kestää yhdellä latauksella jopa useita viikkoja käytöstä riippuen. Isolla koolla akkua ei kuitenkaan ole pilattu, sillä sen tilavuus on vain 450mAh. Kyseessä on siis pienikulutuksinen GPS-jäljitin, joka on kuitenkin saatu mahdutettua pieneen tilaan. Y5 toimii 173 eri maassa.

Voit siis jäljittää henkilöt todella helposti tämän näppärän paikantimen ansiosta!

Pääset tutustumaan Y5-paikantimeen alla olevaa kuvaa klikkaamalla.

Yhteenveto siitä, miten GPS-paikannin toimii

GPS-paikantimen toiminta on loppujen lopuksi todella yksinkertaiselta kuulostava kokonaisuus, mutta tekniikka on silti suhteellisen monimutkaista. GPS-satelliitit ovat huipputeknisiä laitteita, jotka maksavat miljoonia euroja valmistaa sekä lähettää Maan kiertoradalle.

Puhelimissa ja kuluttajille suunnatuissa GPS-paikantimissa tekniikka on kuitenkin yksinkertaisempaa ja halvempaa, sillä niiden tehtävä on ainoastaan selvittää niiden oma sijainti satelliittien avulla. Avaruudessa Maapalloa kiertävä satelliitti sen sijaan joutuu laskemaan koko ajan omaa sijaintiaan sekä määrittämään ajan suhteessa paikannettavaan kohteeseen.

GPS-paikannus toimii, kun kaikki palaset loksahtavat paikalleen Maapallon päällä ja sen kiertoradalla.

GPS-järjestelmää täytyy myös huoltaa säännöllisesti, koska satelliitit voivat mennä epäkuntoon ja joskus niitä täytyy myös korvata uusilla. Tavallinen GPS-paikannin toimii kuitenkin yllättävän pienellä määrällä satelliitteja, sillä sen täytyy saada yhteys ainoastaan neljään satelliittiin.

Mitään halpaa tämä lysti ei ole, sillä GPS-järjestelmän ylläpito maksaa yhdysvaltalaisille noin kaksi miljoonaa dollaria päivässä. Heidän verorahansa menevät siis todella hyödylliseen käyttöön. Toki järjestelmä tuo myös tuloja Amerikkaan, ja Yhdysvaltojen armeijalla on aina käytössään viimeisin GPS-teknologia.

Toivottavasti kirjoituksesta oli hyötyä ja sait enemmän tietoa GPS-paikantimen toiminnasta!

Lue myös: Paras GPS-paikannin autoon tai peräkärryyn – Tramigo Asset Tracker

Lue myös: Miten katalysaattori toimii ja miksi se on kallis autonosa?

Lähteet:

https://fi.wikipedia.org/wiki/GPS#Paikannustarkkuus

https://www.youtube.com/watch?v=wCcARVbL_Dk&ab_channel=BRIGHTSIDE

https://www.youtube.com/watch?v=H–Mi1CNlJ4&ab_channel=EnviroOnline

2 kommenttia artikkeliin ”Miten GPS-paikannin toimii?

  1. Paluuviite: Autokameran asennus – Miten kojelautakamera asennetaan oikein? | Projektiloota

  2. Paluuviite: Paras GPS-paikannin autoon tai peräkärryyn – Tramigo Asset Tracker | Projektiloota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s