Viisi mielenkiintoista sukellusdronea

Pääsin tutustumaan hiljattain työni puolesta itselleni uuteen ja mielenkiintoiseen aihealueeseen – sukellusdroneihin. Ilmassa lentävät dronet ja kuvauskopterit ovat varmasti lähes kaikille tuttuja, mutta vedenalaiset dronet saattavat olla asia erikseen, niitäkin kuitenkin löytyy.

Tähän artikkeliin on listattu viisi mielenkiintoista sukellusdronea. Näitä kauko-ohjattavia laitteita on käytännössä kahdenlaisia: Toiset kulkevat ainoastaan veden päällä, ja toiset pystyvät sukeltamaan. Potkurien avulla ohjaaja pystyy säätelemään uintisyvyyttä, nopeutta ja suuntaa. Monet dronet vaativat toimiakseen mobiilisovelluksen, jonka kautta ohjaaja voi katsoa dronen kuvaa reaaliajassa. 4K-kamerat ja tehokkaat ajovalot ovat peruskauraa näissä laitteissa, joten kuvanlaatu on yllättävän hyvä.Chasing Dory on yksi pienimmistä vesidroneista. Kuva: amazon.com

1. Chasing Dory

Chasing-yhtiön valmistama Dory-sukellusdrone on todennäköisesti markkinoiden pienin vedenalainen drone. 25 senttimetriä pitkä ja 19 senttiä leveä vesidrone pystyy sukeltamaan noin tunnin ajan, ja sen suurin sukellussyvyys on 15 metriä. Doryssä on kaksi vaakapropellia, jotka liikuttavat laitetta eteenpäin ja taaksepäin. Dronessa on myös kaksi pystypropellia, jotta se voisi liikkua syvyyssuunnassa.

Dronea ohjataan kännykkäsovelluksen avulla, joten ohjaaja saa kuvan reaaliajassa puhelimensa näytölle. FullHD kameran tarkkuus on 1018P, mikä ei ole paras mahdollinen. Monissa sukellusdroneissa on parempikin kamera, mutta 1080P-tarkkuus on monelle käyttäjälle varmasti tarpeeksi hyvä.

Yksin Doryn heikkouksista on kelluva tukiasema, josta lähtee itse droneen kiinnittyvä ohjauskaapeli. Jos tukiasema kulkeutuu vedessä liian kauas, yhteys puhelimeen saattaa katketa. Lisäksi ohjauskaapelin suhteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, se saattaa sotkeutua vesikasveihin ja muihin esteisiin.

PowerRay on ulkonäöltään virtaviivainen. Kuva: amazon.com

2. PowerVision PowerRay

Myös lentäviä droneja valmistavan PowerVisionin PowerRay on selvästi isokokoisempi kuin Chasing Dory. Toimintaperiaate on kuitenkin täsmälleen samanlainen. Dronen sivuilla olevat kaksi vaakapropellia ohjaavat PowerRayta sivusuunnassa, ja yksi pystypropelli säätelee syvyyttä. Tätäkin vesidronea ohjataan puhelinsovelluksen avulla.

Kuten Doryssä, myös PowerRayssa on kamera ja kaksi ajovaloa. PowerRayn 4K-kamera on tarkempi kuin Doryn, mutta Raylla on melkein kolme kertaa enemmän hintaa. Rahalle saa kuitenkin myös enemmän vastinetta, sillä PowerRay soveltuu kuvaamisen lisäksi myös kalastamisen apuvälineeksi. Dronen pohjaan saa kiinni kaikuluotaimen, joka havaitsee kalat ja veden pohjan muodot. PowerRayssa on myös pidike siimalle, jonka avulla syötin voi hinata vaikkapa keskelle järveä ja vapauttaa sopivalla hetkellä.

Kuten Doryn, myös PowerRayn heikkous on ohjauskaapeli, joka yhdistää dronen ja rannalla olevan tukiaseman. PowerRayn tukiasema ei ole kelluva, joten se täytyy pitää kuivalla maalla lähellä ohjainta. Kaapeli on kuitenkin välttämätön paha sukellusdroneissa, sillä signaalit eivät kulje veden alla kovin hyvin.

Keelcrab puhdistaa vedenalaisia pintoja. Kuva: keelcrab.com

3. Keelcrab – vedenalainen robotti-imuri

Keelcrab on ensimmäisiä, ellei jopa ensimmäinen, veneen rungon tai uima-altaan puhdistamiseen suunniteltu vesidrone. Sukellusdronessa ei ole ollenkaan potkureita, toisin kuin muissa listan laitteissa, sillä drone on suunniteltu tarraamaan alipaineella veneen tai altaan pintaan kiinni. Keelcrab onkin tavallaan vedenailainen robotti-imuri.

Drone on varustettu kahdella kumiharjalla, jotka sijaitsevat laitteen molemmin puolin. Harjat pyörivät Keelcrabin alla ja toimivat ikään kuin vedenalaisina telaketjuina. Kumitelojen avulla drone pystyy kääntymään paikallaan samalla, kun ne pyyhkivät veneen tai uima-altaan pintaa puhdistaen sitä.

Keelcrab-sukellusdronessa on myös kamera, koska ohjaaminen veden alla olisi haastavaa ilman sellaista. Kameran avulla voi tarkastella myös mahdollisia vaurioita veneen pohjassa. Valmistaja ei kerro kameran tarkkuutta nettisivuillaan, mutta dronen sivuilla sijaitsee kaksi LED-valoa. Pimeässä kuvaamisen ei siis ainakaan pitäisi olla ongelma.

Painoa Keelcrabilla on muhkeat 10 kiloa, ja se on mikroaaltouunin kokoinen. Mistään pienestä laitteesta ei siis ole kyse.

PowerDolphin ei sukella veden alle, mutta sen kamera taipuu pystysuunnassa 180 astetta. Kuva: amazon.com

4. PowerVision PowerDolphin

Listalle valikoitui toinen PowerVisionin valmistama drone, sillä tämä on yksi harvoista vedenalaisista droneista, johon on asennettu taipuva kamera.

PowerDolphin poikkeaa muista listan vesidroneista myös sen takia, että sitä ei ole suunniteltu sukeltamaan veden alla. PowerDolphin pysyy veden pinnalla, ja nivelillä taipuva kamera kuvaa pinnanalaisia kohteita. Dronen kameralla pystyy kuvaamaan yhtä tarkkaa 4K-videota, kuin PowerRayn kameralla. Dolphinilla ja Raylla on muutakin yhteistä, sillä molempien pohjaan saa asennettua samanlaisen kaikuluotaimen.

PowerDolphin ei sukella veden alle, joten siitä puuttuu ajovalot, jotka löytyvät monista muista vesidroneista. Pimeällä kuvaaminen saattaa siis olla ongelma. Sen minkä PowerDolphin häviää sukellusominaisuuksissa, se voittaa nopeudessa ja ohjattavuudessa. Drone pystyy vaihtamaan paikkaa veden päällä nopeammin kuin sukeltavat dronet veden alla. Toinen Dolphinin etu on, että se ei tarvitse ohjauskaapelia, koska radiosignaalit kulkevat ongelmitta dronen ollessa veden pinnalla.

FIFISH V6 -vesidronen potkurit on aseteltu kekseliäästi. Kuva: amazon.com

5. FIFISH V6

FIFISH V6 päätyi dronelistalle, koska se on todennäköisesti yksi ketterimmistä vesidroneista. Kuusi potkuria pitävät huolen siitä, että V6 liikkuu näppärästi vedessä. Kaksi potkuria työntää sukellusdronea eteen tai taaksepäin, ja neljä potkuria säätelee vesidronen syvyyttä. Potkurit on sijoiteltu niin, että V6 pystyy tekemään 360 asteen käännöksen joka suunnassa. Tällä laitteella voi siis kirjaimellisesti heittää voltteja veden alla.

Tuttuun tapaan tässäkin laitteessa on kaksi LED-valoa sivuilla, jotka auttavat pimeässä liikkumisessa. LED-lamppujen lisäksi tästäkin dronesta löytyy 4K-kamera, jolla kuvata syvyyksien elämää.

Ohjauskaapeli on myös FIFISH V6 -dronen pakollinen paha. Signaalit eivät kulje vedessä hyvin, joten kaapeli on ainoa tapa ohjata sukeltavaa dronea. Toisin kuin muissa listan droneissa, V6-dronen kaapeli on kiinnitetty laitteen peräpäähän, joten se saattaa olla joissakin tilanteissa vähemmän dronen tiellä helpottaen vedessä liikkumista. Puhelinsovellus on toinen ominaisuus, joka yhdistää FIFISH V6 -dronea ja muita vesidroneja. Laitteen ohjaajalla täytyy olla älypuhelin, jonka ruudulta seurata dronen liikkeitä.

Mielenkiintoisia vesidroneja riittää varmasti millä mitalla, mutta nämä viisi valikoituivat blogiin tällä kertaa. Pyrin valitsemaan viisi dronea mahdollisimman erilaisilla ominaisuuksilla ja monesta hintaluokasta. Mitään halpoja sukellusdronet eivät kuitenkaan ole, sillä halvimmat maksavat lähelle 500 euroa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s