Sähköpotkulaudan ikäraja – Kuinka nuori saa ajaa skuutilla?

Kaupunkikäytössä olevien sähköpotkulautojen ikäraja on 18 vuotta. VOI, Tier, Lime ja muut potkulautoja tarjoavat yritykset ovat sallineet sähköpotkulaudoilla ajamisen vain täysi-ikäisille. Yksityiskäyttöön ostetulla sähköpotkulaudalla ei kuitenkaan ole ikärajaa. Liian nopeaa lautaa ei kuitenkaan kannata hankkia alle 18-vuotiaalle.

Sähköpotkulaudat on rajoitettu kulkemaan 25km/h tai vähemmän, koska tieliikennelaki määrää, että sitä nopeammin pyörätiellä käytettävä ajoneuvo ei voi kulkea. Pyörätiellä voi ajaa 25 kilometrin tuntivauhtia, mutta jalkakäytävällä nopeus ei saa ylittää kävelyvauhtia. Pääsääntöisesti jalankulkua avustavilla ja kovaavilla liikkumisvälineillä täytyy kuitenkin ajaa pyörätiellä. Lisäksi sähköpotkulaudassa täytyy olla toimiva etuvalo sekä äänimerkinantolaite. Turvallisuus on kaikki kaikessa.

Traficom: Sähköiset liikkumisvälineet

Nopeaa sähköpotkulautaa ei kannata hankkia alaikäiselle.

Sähköpotkulaudan hankkiminen alaikäiselle

Kaikkein pienimmille lapsille sähköpotkulautaa ei kannata hankkia, koska nopeutta ja tehoa on aivan liikaa pienille lapsille. Jos lastasi kiinnostaa sähköpotkulaudan hankinta tästä huolimatta, viisainta on hankkia ensin tavallinen potkulauta, jotta hän saa kokemusta ja tuntumaa laitteeseen. Sähköttömiä potkulautoja löytyy monesta kaupasta, ja niiden koko sekä hinta vaihtelevat paljon. Kun ikää ja kokemusta karttuu enemmän, sähköpotkulaudan hankkiminen voi tulla ajankohtaiseksi.

Jos lapsesi on kuitenkin jo mopoikäinen, ja kiinnostusta sähköiseen potkulautaan löytyy, niin pienitehoinen sähköpotkulauta saattaa olla varteen otettava valinta. Halvimpien ja pienitehoisimpien sähköpotkulautojen hinnat alkavat noin 300 eurosta, joten mitään aivan halpoja laitteita skuutit eivät ole. Sähköpotkulauta voi olla näppärä laite esimerkiksi koulumatkojen taittamiseen tai harrastuksiin kulkemiseen, mutta isoja jääkiekkokasseja sähköpotkulaudalla ei saa kulkemaan.

Pitkiä matkoja laudalla ei myöskään kannata kulkea, sillä pienemmissä alaikäisille suunnatuissa laudoissa on yleensä myös pienempi akku. Kannattaakin siis huolehtia siitä, että akku on kokonaan täyteen ladattu ennen matkaan lähtöä.

Liikennesääntöjen kertaaminen skuuttikuskille

Sähköpotkulaudan ominaisuuksien selvittäminen on toki tärkeää ennen kuin hankit sähköistä potkulautaa alaikäiselle. Vielä tärkeämpää on kuitenkin kerrata liikennesäännöt ja hyvä liikennekäyttäytyminen ennen laudan hankkimista.

Liikennesäännöt on tärkeä muistaa ja osata ennen sähköpotkulaudalla ajamista, sillä nopeutta ja tehoa on enemmän kuin tavallisessa potkulaudassa tai polkupyörässä. Suurempi nopeus ja teho tuovat enemmän vastuuta, ja liikennesääntöjen sekä rauhallisen käyttäytymisen noudattaminen voivat säästää monia ihmisiä onnettomuuksilta.

Sähköpotkulautailijoita koskevat samat liikennesäännöt kuin polkupyörällä liikkujia. Tilannenopeus kannattaa kuitenkin aina määrittää parhaaksi joka tilanteeseen. Jalankulkijat eivät arvosta yhtä äkkiä takaa päin ohi porhaltavia sähköpotkulautailijoita, myös kulman takaa yllättäen tulevat sähköpotkulaudat voivat aiheuttaa vaaratilanteita.

Auton ja sähköpotkulaudan kohdatessa vastuu on lähes aina autoilijalla. Kaupungilla liikkuessa näkee kuitenkin usein sähköpotkulautailijoita, jotka ajavat punaisia päin liikennevaloissa. Tällaisessa tilanteessa onnettomuuden syypää olisi sähköpotkulautailija. Siksi onkin tärkeää muistuttaa sähköpotkulaudalla ajavaa hyvästä liikennekäyttäyntimisestä.

Äkkinäiset liikkeet kannattaa myös jättää pois ajotyylistä, kun ajaa kaupungilla. Ennustettavuus on liikenteessä paras ominaisuus, mitä sähköpotkulautailijalla, pyöräilijällä tai autoilijalla voi olla. Ennustettavuus vähentää onnettomuuksia, koska muilla tienkäyttäjillä on aikaa reagoida tilanteisiin.

Vastuu on siis monessa tilanteessa autoilijalla, koska autoilija on lähes aina väistämisvelvollinen. Omalla toiminnalla voi kuitenkin vaikuttaa onnettomuuden todennäköisyyteen, olit sitten sähköpotkulaudan päällä tai polkupyörän selässä.

Liikennesäännöt on enemmän kuin tarpeellista kerrata ennen skuutilla ajoa.

Suojavarusteet skuutilla ajoon

Sähköpotkulaudalla ajaessa on hyvä käyttää kypärää. Vahingon sattuessa kypärä suojaa päätä pahimmilta iskuilta, ja voi parhaimmassa tapauksessa estää loukkaantumisen onnettomuudessa kokonaan. Kypärä ei suojaa pelkästään mahdollisilta törmäyksiltä, vaan myös kaatumisilta. Joskus voi käydä niin, että potkulaudan eturengas ottaa kiinni epätasaiseen maastoon. Tällöin sähköpotkulauta keikahtaa, ja ajaja lentää potkulaudan tangon yli.

Esimerkiksi E-Wheelsin verkkokaupasta löytyy laadukkaita kypäriä lapsille. Jos olet etsimässä kypärää, niin kannattaa käydä vilkaisemassa.

*E-Wheels: Rockbros lasten kypärä 59,90 euroa

*E-Wheels: Rockbros MTB lasten kypärä 94,90 euroa

Odottamattomia tilanteita voi sattua myös, jos sähköpotkulaudan kuljettaja on kokematon. Siksi onkin hyvä opetella ajamista, ja totutella lautaan suljetulla alueella ennen liikenteeseen menoa.

Kypärä ja muut suojukset tulevat tarpeeseen.

Sähköpotkulaudan hallinnan opettelu ja skuuttiin totuttelu

Ennen liikenteeseen lähtöä sähköpotkulaudan hallintaan ja ajoon kannattaa totutella. Tämä ei ole hyödyllistä ainoastaan alaikäisille sähköpotkulautailijoille, vaan myös kaikille aloitteleville laudalla ajaville. Hallitut kiihdytykset ja pysähtymiset kannattaa opetella rauhassa, eihän tuoreella sähköpotkulautailijalla ole kiire minnekään. Tärkeintä on, että ajaminen on turvallista mutta myös hauskaa!

Ohjeet kannattaa lukea aina, kun ajat sähköpotkulaudalla ensimmäistä kertaa. Ohjeiden lukeminen auttaa uutta sähköpotkulautailijaa saamaan käsityksen siitä, millainen laite skuutti on. Ajamisen lisäksi on myös tärkeää huomioida sähköisen potkulaudan oikeanlainen lataaminen ja akun kunnosta huolehtiminen. Parhaimmassa tapauksessa sähköpotkuluadan akku kestää pitkään, niin että laudasta voi nauttia monia vuosia ilman remonttia.

Lue myös: Miten sähköpotkulaudat ladataan? Skuutin lataaminen pähkinän kuoressa

Joissakin sähköpotkulaudoissa on rajoitettu tila, jossa nopeus on rajattu tiettyyn maksimiin asti. Joissakin laudoissa rajoitetun nopeuden tila tarkoittaa noin 10km/h vauuhtia, mutta se saattaa vaihdella sähköpotkulaudan mallin mukaan. Tarkempi tieto rajoitetusta nopeudesta löytyy yleensä sähköpoykulaudan ohjekirjasta. Rajoitettu nopeustila on todella hyvä apukeino, kun opettelee ajamaan sähköisellä potkulaudalla. Hitaassa vauhdissa lauta on helpompi kontrolloida ja sen tuntumaan pääsee totuttelemaan rauhassa.

Sähköpotkulaudalla kääntymistä ja jarruttamista kannattaa harjoitella rauhassa muulta liikenteeltä suljetussa paikassa ennen kuin lähtee tienpäälle. Hyvä sähköpotkulaudan hallinta on erittäin tärkeää, kun ajaa muun liikenteen seassa.

Ennen sähköpotkulaudalla liikkeelle lähtemistä

Ennen kuin lähdet ajamaan sähköpotkulaudalla, akun tila on hyvä tarkistaa. Akkuvarauksen tila kertoo sinulle, miten kauan pystyt ajamaan laudalla. Toinen tärkeä asia on varmistaa, että sähköpotkulaudan rungon ja tangon lukitussalvat ovat kiinni. Jotkin sähköpotkulaudat ovat taitettavia, joten ne voi taittaa kahteen tai useampaan palaan. On tärkeää varmistaa, että kaikki liikkuvat osat on kytketty kunnolla paikalleen, jotta ne eivät liikkuisi paikaltaan ajon aikana.

Myös renkaat on hyvä tarkistaa, sillä vahingoittuneet renkaat voivat aiheuttaa vaaratilanteen. Liian kovat renkaat, joissa on liikaa painetta, eivät jousta pienissä töyssyissä tarpeeksi. Vastaavasti taas liian löysät renkaat, joissa on liian vähän painetta, eivät pyöri jouhevasti eteenpäin. Liian löysät renkaat vaativat pyöriäkseen enemmän energiaa, jolloin akku kuluu loppuun nopeammin. Renkaat, joissa on liian vähän ilmaa voivat myös rikkoontua helpommin. Oikea paine sähköpotkulaudan renkaisiin on 3-4bar, riippuen sähköisen potkulaudan renkaan koosta.

Lue myös: Sähköpotkulaudan rengaspaineet – Näin löydät oikeat paineet renkaisiin

Ajovalojen sekä äänimerkin toiminta kannattaa tarkistaa säännöllisesti.

Loppusanat skuutilla ajosta

Toivottavasti artikkelista oli apua ja se vastasi kysymykseen, johon etsit vastausta. Sähköpotkulautaa hankkiessa kannattaa aina ajatella tarkoitusta, mihin lauta tulee sekä ajajan ikää ja ajotaitoja. Sähköpotkulaudan hallintaan kannattaa tutustua rauhassa ennen liikenteeseen lähtöä. Sähköisen potkulaudan ajossa kannattaa pitää myös maltti mukana, sillä sähköskuutissa on enemmän voimaa ja nopeutta kuin lihasvoimalla kulkevissa laitteissa.

Ja kypärää kannattaa luonnollisesti aina käyttää. Mukavaa ja hauskaa ajoa!

Lue myös: Miten sähköpotkulauta toimii? Laudan tekniikka ja osat

Yksi kommentti artikkeliin ”Sähköpotkulaudan ikäraja – Kuinka nuori saa ajaa skuutilla?

  1. Paluuviite: Mitä sähköpotkulaudalla saa tehdä? Kysymyksiä ja vastauksia | Projektiloota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s