Miten sähköpotkulaudat ladataan? Skuutin lataaminen pähkinänkuoressa

Sähköpotkulaudat ladataan laudan mukana tulevan laturin avulla. Laturin johto kiinnitetään sähköpotkulaudan latauspistokkeeseen. Latauspistoke löytyy yleensä potkulaudan astinlaudan kyljestä. Laturin toinen pää kytketään tavalliseen pistorasiaan. Akun lataaminen voi kestää 3-10 tuntia riippuen akun koosta ja laturin tehokkuudesta.

VOI:n, Tierin sekä muiden sähköpotkulautoja kaupunkikäyttöön tarjoavien yritysten potkulaudat kerätään latauspisteille täyteen lataamista varten. Kerääjät saavat tiedon puhelinsovellukseen, milloin potkulaudan akku on tyhjä. He saavat myös tietoonsa laudan sijainnin sekä tiedon siitä, minne se tulisi palauttaa lataamisen jälkeen.

Sähköpotkulaudan lataaminen on helppoa, kun muistaa muutaman tärkeän asian.

Sähköpotkulaudan lataaminen kotona

Kaupasta ostettu sähköpotkulauta ladataan normaaliin tapaan kotona tai muussa paikassa, missä saat ladata lautaasi. Lataaminen tapahtuu sähköpotkulaudan mukana tulevalla laturilla. Laturin toinen pää kiinnitetään sähköpotkulautaan, yleensä astinlaudan kylkeen tai alle. Toinen pää kiinnitetään tavalliseen pistorasiaan. Älä käsittele laturia tai akkua milloinkaan, jos kätesi ovat märät. Lautaa ei saa myöskään ladata vesisateessa tai kosteassa paikassa.

Ensimmäisellä latauskerralla sähköpotkulauta kannattaa ladata täyteen, koska tällä tavoin parannetaan akun kestävyyttä. Sähköpotkulautaa ei saa pitää koko ajan latauksessa, sillä se voi johtaa akun ylikuumenemiseen ja akun tehon huonontumiseen. Ylilataus on yleisin syy litiumakkujen kunnon huonontumiseen, joten latausajan kanssa on hyvä olla tarkkana. Akkua ei kannata myöskään päästää kokonaan tyhjäksi, sillä sekin johtaa akun tehon huononemiseen. Sähköpotkulauta onkin siis hyvä laittaa lataukseen, kun akku on melkein tyhjä. Tällä tavoin varmistat, että laudan akku kestää mahdollisimman pitkään.

Kun lataat sähköpotkulaudan akkua, pidä silmällä laturia. Potkulaudan laturissa on aina merkkivalo, joka kertoo, milloin akku on ladattu täyteen. Tarkemmat ohjeet löydät sähköpotkulautasi ohjekirjasta. Käyttöohjeet kannattaa lukea aina ensin ennen kuin lataat laudan ensimmäistä kertaa. Netistä löytyy paljon tietoa sähköpotkulautojen latauksesta, mutta emmehän me täällä netissä aina ole oikeassa. Kannattaa siis aina lukea ohjeet.

Lautaa kannattaa pitää silmällä latauksen aikana.

Voiko sähköpotkulautaa ladata ulkona?

Sähköpotkulautaa suositellaan lataamaan suojassa sateelta. Lautaa ei saa ladata myöskään auringon paahteessa tai pakkasessa, sillä ääriolosuhteet voivat vahingoittaa akkua. Pahimmassa tapauksessa sähköisen potkulaudan akun ylikuumeneminen voi johtaa tulipaloon. Sähköpotkulaudan latauspaikka kannattaakin siis valita tarkkaan, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältyttäisiin.

Tukesin mukaan litiumakkuja kannattaa ladata huoneessa, jossa on palovaroitin sekä riittävä alkusammutuskalusto. Melkein kaikki sähköpotkulaudat käyttävät litium-pohjaista akkua. Litiumakkujen hyvä puoli on se, että niissä riittää tehoa ja ne pystyvät vapauttamaan varastoidun tehon nopeasti. Akkuja kannattaa kuitenkin käyttää aina sähköpotkulaudan ohjeessa kerrotulla tavalla, sillä vääränlainen käyttö voi johtaa vahinkoon.

Lautaa voi siis ladata ulkona, jos olosuhteet sen sallivat. Latausprosessia kannattaa kuitenkin tarkkailla aina, latasit akkua sitten huoneistossa, autotallissa tai ulkona. Jos akku tai laturi ylikuumenee, latausjohto kannattaa vetää irti pistorasiasta, jos vain mahdollista.

Sähköpotkulaudan latausaika

Latausaika riippuu siitä, miten iso akku sähköpotkulaudassasi on. Isomman akun lataamiseen saattaa mennä jopa yli 10 tuntia, mutta pienemmät sähköpotkulaudan akut voivat latautua jopa noin kolmessa tunnissa. Lataamisen kestoon vaikuttaa myös laturin teho. 

Latausajan voi arvioida jakamalla sähköpotkulaudan akun koon laudan laturin latausvirralla. Jos sinulla on esimerkiksi laturi, jonka latausvirta on kolme ampeeria, niin kymmenen ampeeritunnin akun lataamiseen menisi noin kolme tuntia. Vastaavasti, jos käytössäsi on kolmen ampeerin laturi ja 30Ah akku, lataaminen kestäisi noin 10 tuntia. Laskutapa havainnollistettuna alhaalla.

10Ah / 3A = 3,3

Latausaika olisi siis 3 tuntia ja 20 minuuttia.

30Ah / 3A = 10

Latausaika olisi siis 10 tuntia.

Sähköpotkulaudan lataaminen varastoinnin aikana

Monet sähköpotkulaudan omistajat eivät aja menopelillään talvella, joten se laitetaan säilöön kylmien kuukausien ajaksi. Potkulaudan akusta kannattaa kuitenkin pitää hyvää huolta myös talvella.

Sähköpotkulautaa kannattaa säilyttää kuivassa ja viileässä paikassa, ei kuitenkaan pakkasessa. Potkulaudan akku ja renkaat voivat vaurioitua pakkasessa, ja niiden vaihtaminen voi tulla kalliiksi. Jos säilytät potkulautaa pidemmän aikaa käyttämättömänä, esimerkiksi talven yli, niin akun lataustilaa kannattaa pitää silmällä.

Akun virta kannattaa tarkistaa noin kahden kuukauden välein. Jos sähköpotkulaudan akku näyttää alle 50 prosenttia virtaa, akkua kannattaa ladata. Akun lataustilaa ei saisi päästää alle puolenvälin, kun lautaa säilytetään pitkiä aikoja.

Jos aikeenasi on säilyttää sähköpotkulautaa pitkän aikaa, niin että sitä ei käytetä, kannattaa akku ladata noin 85 prosenttiin. Tämä on paras mahdollinen akun lataustila pitkään säilytykseen, ja tällä tavalla varmistat akun parhaan kunnon sitten kun otat sähköpotkulaudan takaisin käyttöön.

Pitkään tyhjänä olleen sähköpotkulaudan litiumakun lataaminen on Tukesin mukaan turvallisuusriski. Tällaisessa tilanteessa pitääkin siis noudattaa erityistä varovaisuutta. Latauksessa ja säilytyksessä kannattaa aina seurata käyttöohjeissa olevia neuvoja. Näin varmistat, että sähköpotkulautasi on ajokunnossa heti talven jälkeen.

Tukes: Litiuminoniakkujen turvallinen käyttäminen

Sähköpotkulaudan turvallinen lataaminen

Sähköpotkulautaa ei saa jättää latautumaan yön ajaksi tai yksin asuinhuoneistoon. Latausta pitäisi olla vahtimassa säännöllisesti. Potkulaudan vieressä ei toki täydy seistä koko ajan, mutta lautaa kannattaa silti käydä katsomassa noin tunnin välein. Jos akku tai laturi vaikuttaa epätavallisen kuumalta, niin lataaminen kannattaa keskeyttää. Akussa tai laturissa saattaa olla vika.

Lataamista ei voi vahtia koko ajan, etenkin jos akun lataaminen kestää yli 10 tuntia. Siksi sähköpotkulautaa onkin hyvä ladata paikassa, jossa on palovaroitin tai paikassa, johon on hyvä näkyvyys. Potkulautaa ei saa missään nimessä ladata paikassa, jossa on liian kuuma. Lauta kannattaa pitää myös kaukana palavasta materiaalista. Myös sammutuskalustoa pitäisi olla lähettyvillä.

Sähköpotkulaudan lataamiseen tulisi käyttää aina kyseiselle laudalle suunniteltua laturia. Laturin vaihtaminen saattaa aiheuttaa akun tai laturin ylikuumenemisen, mikä ei ole toivottavaa. Ylikuumentunut akku menettää suorituskykyään, ja ylikuumeneminen on aina turvallisuusriski. Jos laturi on epäkunnossa, niin kannattaa ottaa yhteyttä laudan jälleenmyyjään ja kysyä sähköpotkulautaasi sopivaa laturia sieltä. Mikä tahansa laturi ei sovi litiumakuille, vaan niiden lataamiseen täytyy käyttää niille suunniteltua laturia. Litiumakkuja ei voi ladata esimerkiksi NimH-akun laturilla, eikä toisinpäin.

Vaurioitunutta akkua tai laturia ei tulisi koskaan käyttää, sillä ne voivat ylikuumentua ja pahimmassa tapauksessa syttyä tuleen. Vahingoittuneet akut ja laturit täytyy aina viedä niille tarkoitettuun kierrätyspisteeseen, ja ne pitää hävittää aina ongelmajätteen mukana.

Litiumakkujen kunto kannattaa varmistaa ennen lataamista. Vaurioitunutta akkua ei kannata ladata.

Jälkimietteet potkulaudan lataamisesta

Noh, tulipas vakavan oloinen kirjoitus tällä kertaa. Sähköpotkulaudan lataamisessa on vain niin monta asiaa, jotka kannattaa hoitaa kunnolla. Itsekin olen tehnyt virheitä litiumakkujen lataamisessa, ja nöin akkujen teho on käytön myötä heikentynyt. Yhtään vakavampaa vahinkoa ei kuitenkaan ole onneksi käynyt. Varovainen kannattaa silti olla, sillä akun tehtävä on varastoida energiaa. Jos energia pääsee purkautumaan hallitsemattomasti, niin voi käydä pahasti.

Yhteenvetona voisin kuitenkin todeta, että sähköpotkulaudan akun lataaminen on helppoa ja turvallista kunhan vain noudattaa laudan mukana tulevia ohjeita. Lautaa täytyy myös säilyttää asianmukaisesti, ja akun kunnosta täytyy pitää huolta myös silloin kun lautaa ei käytetä.

Litiumakut ovat täydellinen voimanlähde sähköpotkulaudoille tehokkuutensa ja nopeutensa ansiosta. Niistä voidaan myös tehdä suhteellisen kevyitä ja pieniä, joten ne eivät kasvata sähköpotkulaudan painoa tai kokoa paljoakaan. Teho ja nopeus tuovat kuitenkin mukanaan vastuuta, sillä litiumakuista täytyy pitää tarkkaa huolta.

Lue myös: Voiko sähköpotkulaudalla potkia tai ajaa ilman akkua?

Lue myös: Miten sähköpotkulauta toimii? Laudan tekniikka ja osat

5 kommenttia artikkeliin ”Miten sähköpotkulaudat ladataan? Skuutin lataaminen pähkinänkuoressa

  1. Paluuviite: Sähköpotkulaudan ikäraja – Kuinka nuori saa ajaa skuutilla? | Projektiloota

  2. Paluuviite: Kuinka virittää sähköpotkulauta? Skuutin virittäminen | Projektiloota

  3. Paluuviite: Miten sähköpotkulauta toimii? Laudan tekniikka ja osat | Projektiloota

  4. Paluuviite: Onko sähköpotkulauta kannattava hankinta? | Projektiloota

  5. Paluuviite: Voiko sähköpotkulaudalla potkia tai ajaa ilman akkua? | Projektiloota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s