Mikä on sähköautojen latauspisteiden määrä Suomessa?

Moni sähköauton hankkimista harkitseva miettii, löytyykö lähistöltä sopiva latauspiste autolle. Sähköautojen julkisia latauspisteitä löytyy varsin hyvin Suomesta, vaikkakin pohjoiseen mentäessä välimatkat pitenevät paljon. Tästä artikkelista näet listan sähköautojen latauspisteistä kunnittain.

Suomessa on noin 1530 julkisesti käytössä olevaa sähköautojen latauspistettä (Latauskartta.fi 10/2021). Eniten pisteitä on Uudellamaalla, mutta mitä pohjoisempaan mennään sitä vähemmän latauspisteitä on. Kaikki latauspisteet eivät ole samanlaisia, joten varmista sähköauton latauspisteen yhteensopivuus.

Sähköauton lataaminen onnistuu myös Suomen olosuhteissa.

Yleisimmät latauspisteiden tyypit ovat Type 1, Type 2, CSS (Combined Charging System), CHAdeMo ja Tesla Super Charger. Monilla latauspisteillä on monta erilaista latauspistoketta, joten pisteillä voi ladata monenlaisia sähköautoja. Joillakin pisteillä voi kuitenkin olla vain yksi latauspiste. Sähköauton lataamista voi kuitenkin helpottaa erilaisilla adaptereilla, joilla voit yhdistää sähköautosi erilaisiin latauspisteisiin. Adapterikaapeleita löytyy sähköautoihin erikoistuneista kaupoista.

Lue myös: Sähköautojen latauspisteiden eri mallit Suomessa

Latauspisteitä on eniten etelässä ja lännessä, vähiten idässä ja pohjoisessa

Suurin osa Suomen latauspisteistä sijaitsee Uudellamaalla, joten latausverkko on siellä tiheä. Sähköautojen latauspisteitä löytyy säännöllisin välimatkoin myös muualta Etelä- ja Länsi-Suomesta, joten sähköisellä menopelillä pärjää hienosti etelässä ja länsirannikolla. Jopa Ahvenanmaan saaristosta löytyy 20 latausasemaan.

Tilanne kuitenkin muuttuu itään ja pohjoiseen mentäessä, sillä latausasemia alkaa olemaan harvakseltaan. Ennen sähköauton ostamista kannattaakin siis tarkastella, minkälaisia latausasemia seudultasi löytyy. Isoissa Kaupungeissa, kuten Kuopiossa, asemia on kunnioitettavat 29 kappaletta. Joensuustakin löytyy 20 latauspistettä. Suomen pohjoisimmassa kaupungissa, Rovaniemellä, asemia on myös 20 kappaletta.

Suuntaa antava kartta sähköautojen latauspisteiden keskittymisestä.

Sähköautojen latauspisteet Suomen 15 suurimmassa kaupungissa

Helsinki: 106 latauspistettä (Type 2, CSS-pikalataus ja CSS-suurteho)

Espoo ja Kauniainen: 84 latauspistettä  (Type 2, CSS-pikalataus ja CSS-suurteho)

Tampere: 54 latauspistettä (Type 2, CSS-pikalataus ja CSS-suurteho)

Vantaa: 55 latauspistettä (Type 2 ja CSS-pikalataus)

Oulu: 36 latauspistettä (Type 2, CSS-pikalataus ja CSS-suurteho)

Turku: 61 latauspistettä (Type 2, CSS-pikalataus ja CSS-suurteho)

Jyväskylä: 30 latauspistettä (Type 2, CSS-pikalataus ja CSS-suurteho)

Kuopio: 29 latauspistettä (Type 2, CSS-pikalataus, CSS-suurteho ja Tesla Super Charging)

Lahti: 29 latauspistettä (Type 2, CSS-pikalataus ja CSS-suurteho)

Pori: 19 latauspistettä (Type 2, CSS-pikalataus, CSS-suurteho ja Tesla Super Charging)

Kouvola: 17 latauspistettä (Type 2 ja CSS-pikalataus)

Joensuu: 20 latauspistettä (Type 2, CSS-pikalataus ja CSS-suurteho)

Lappeenranta: 13 latauspistettä (Type 2 ja CSS-pikalataus)

Hämeenlinna: 16 latauspistettä (Type 2, CSS-pikalataus ja CSS-suurteho)

Vaasa: 25 latauspistettä (Type 2 ja CSS-pikalataus)

(Tilanne 10/2021, Latauskartta.fi)

Sähköautojen latauspiste Tampereella Lielahden kaupunginosassa.

Listasta käy ilmi, että latausasemien määrä vaihtelee suuresti kaupungista riippuen. Latauspisteiden määrä ei myöskään kulje käsi kädessä kaupungin kokoluokan kanssa. Mielenkiintoista on, että Turussa on paljon latauspisteitä suhteutettuna kaupungin kokoon. Turku on Suomen kuudenneksi isoin kaupunki, mutta latauspisteitä löytyy jopa 61. Vastaavasti Oulussa sähköautojen latauspisteitä on vähän suhteutettuna kaupungin kokoon.

Jos siis harkitset sähköauton ostamista, niin oman kaupunkisi tai asuinkuntasi latausasemien tilanne on hyvä tarkistaa. Tilanne päivittyy jatkuvasti, ja uusia asemia avataan koko ajan. Samaan aikaan vanhoja asemia voi kuitenkin myös poistua.

Lue myös: Miten sähköauton lataus onnistuu kotona?

4 kommenttia artikkeliin ”Mikä on sähköautojen latauspisteiden määrä Suomessa?

  1. Paluuviite: Sähköautojen latauspisteiden eri mallit Suomessa | Projektiloota

  2. Paluuviite: Voiko sähköautolla vetää peräkärryä? Sähköauto ja peräkärry | Projektiloota

  3. Paluuviite: Miksi bensan hinta nousee ja mikä vaikuttaa hintaan? | Projektiloota

  4. Paluuviite: Miten sähköauto toimii? Sähköauton osat ja toiminta | Projektiloota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s