Sähköpotkulaudan renkaan vaihto – Uusi rengas skuuttiin

Sähköpotkulaudan renkaan vaihto onnistuu lähes samaan tapaan kuin polkupyörän renkaan vaihtaminen. Renkaan vaihdossa täytyy kuitenkin huomioida muutamia asioita, sillä usein joudut irrottamaan ensi muutaman muovisuojuksen ennen kuin pääset käsiksi renkaan muttereihin. Näin renkaan vaihtaminen sähköpotkulautaan käy kätevästi.

Alkuvalmistelut ennen renkaan vaihtamista

Ensin kannattaa varmistaa, että sinulla on kaikki tarvittavat työkalut sähköpotkulaudan renkaan vaihtoon. Tarvitset esineen, jolla kammeta mahdolliset muovisuojat pois kiinnitysruuvien tieltä ja yhden tai kaksi rengasrautaa, lisäksi tarvitse kiinnitysruuvien poistamiseen sopivan ruuvarin sekä sopivan kokoisen kiintoavaimen renkaan muttereille.

Tässä ohjeessa käytetään esimerkkinä Xiaomi M365 -sähköpotkulautaa, mutta sama ohje pätee myös muihin sähköisiin potkulautoihin. Rakenne on kaikissa laudoissa lähes sama, mutta joskus erilaisten ruuvien paikat voivat vaihdella. Netistä löytyy paljon videoita erilaisista laudoista ja ohjeita, joista on apua renkaanvaihdossa. Tässä artikkelissa on kuitenkin selitetty sähköpotkulaudan renkaan vaihto yleisellä tasolla.

Renkaan vaihtaminen käy joka sähköpotkulautaan hieman eri tavalla. Renkaan vaihto riippuu skuutin mallista ja valmistajasta.

Sähköpotkulaudan rengastyypit

Sähköpotkulaudoissa käytetään lähes aina renkaita, joissa on sisäkumi. Rengas koostuu siis kahdesta osasta, ulkorenkaasta ja sisärenkaasta. Sähköisen potkulaudan renkaat ovat siis rakenteeltaan lähes samanlaiset kuin perinteisessä polkupyörässä. Ulkorengas on se osa, joka renkaasta on näkyvillä ja osuu tien pintaan.

Sisärengas taas on vanteen ja ulkorenkaan välissä. Sisärengas on se renkaan osa, joka täytetään venttiilin kautta ilmalla. Joissakin sähköpotkulaudoissa voi olla hunajakennorenkaat, mutta ne ovat harvinaisempia. Tällöin rengas koostuu vain yhdestä kumiosasta ja sitä ei täydy täyttää ilmalla.

Lue myös: Sähköpotkulaudan rengaspaineet – Näin löydät oikeat paineet renkaisiin

Sähköpotkulaudan rengastyypit voivat vaihdella mallista riippuen.

Edulliset sähköpotkulaudan renkaat

Edullisia sähköpotkulaudan renkaita ja sisäkumeja voi olla hankala löytää, mutta hyviä kauppoja on muutamia. Esimerkiksi E-Wheels verkkokauppa myy monenlaisia renkaita erilaisiin sähköpotkulautoihin. Heidän valikoimastaan löytyy renkaita 8 tuuman koosta aina 11 tuumaan asti.

Alle on listattu erilaisia sisäkumeja ja renkaita hintoineen. Voit etsiä omalle sähköpotkulaudallesi sopivimman koon.

Sisärenkaat

*E-Wheels: 8 tuuman sähköpotkulaudan sisärengas – Hinta 20 euroa

*E-Wheels: 8,5 tuuman sähköpotkulaudan sisärengas – Hinta 15 euroa

*E-Wheels: 10 tuuman sähköpotkulaudan sisärengas – Hinta 20 euroa

Ulkorenkaat

*E-Wheels: 8,5 tuuman sähköpotkulaudan rengas – Hinta 29,90 euroa

*E-Wheels: 10 tuuman sähköpotkulaudan rengas – Hinta 39,90 euroa

*E-Wheels: 11 tuuman sähköpotkulaudan rengas – Hinta 44,90 euroa

*E-Wheels: 11 tuuman sähköpotkulaudan rengas off road – Hinta 44,90 euroa

Puhkeamattomat renkaat

*E-Wheels: 8,5 tuuman puhkeamaton rengas (musta) – Hinta 35 euroa

*E-Wheels: 8,5 tuuman puhkeamaton rengas (punainen) – Hinta 35 euroa

*E-Wheels: 8,5 tuuman puhkeamaton rengas (keltainen) – Hinta 35 euroa

*E-Wheels: 8,5 tuuman puhkeamaton rengas (vihreä) – Hinta 35 euroa

Sähköpotkulaudan eturenkaan irrottaminen

Tyhjennä rengas ensin ilmasta avaamalla eturenkaan täyttöventtiili. Tyhjä rengas on helpompi ja turvallisempi vaihtaa kuin täynnä oleva rengas. Kun rengas on täysin tyhjä, aloita renkaan vaihtaminen.

Tyhjennä skuutin rengas ennen sen irrottamista. (Kuva: YouTube – Doug Hnut)

Ensin sinun täytyy poistaa punainen tai muun värinen tarra sähköpotkulaudan etuhaarukasta. Lämmitä heijastintarraa esimerkiksi hiustenkuivaajalla varovasti. Poista tarra rikkomatta sitä. Näin pääset käsiksi kiinnitysruuveihin, jotka ovat renkaan vaihtamisen tiellä. Ruuvit täytyy poistaa, sillä ne pitävät paikallaan muoviosia, joiden takana sähköpotkulaudan renkaiden kiinnitysmutterit ovat. Poistettuasi muoviosat, renkaiden kiinnitysmutterit tulevat näkyviin.

Poista punaiset tai muun väriset tarrat ruuvien päältä. (Kuva: YouTube – Doug Hnut)
Ruuvaa tarrojen takaa paljastuvat ruuvit auki, jotta voit poistaa toiset muovisuojat. (Kuva: YouTube – Doug Hnut)

Kun kiinnitysmutterit ovat näkyvissä, valitse oikean kokoinen kiintoavain ja ala pyörittämään muttereita vastapäivään samalla pitäen renkaasta tukevasti kiinni. Mutterien ollessa tarpeeksi löysällä, liikuta eturengasta varovasti alaspäin etuhaarukassa.

Ole varovainen mahdollisten johtojen ja jarruvaijerien kanssa, sillä ne saattavat vahingoittua, jos kiskot rengasta liian lujaa. Pidä myös mahdolliset prikat tallella, ja muista prikkojen paikat. Valokuvan ottaminen ennen purkamista on hyvä niksi, joka auttaa kasaamisessa jälkeenpäin.

Renkaan mutterit voi irrottaa kätevästi kiintoavaimella. (Kuva: YouTube – Doug Hnut)

Rengas on nyt siis pois paikoiltaan, ja itse kumin vaihtaminen voidaan aloittaa. Tähän tarvitset joko yhden tai kaksi rengasrautaa, joilla alat kampeamaan ulkokumia pois vanteelta. Jos käytät muovisia rengasrautoja, niin vanteisiin ei pitäisi tulla naarmuja. Jos käyttämäsi rengasraudat ovat metalliset, niin silloin kannattaa asettaa esimerkiksi muovin- tai pahvinpala suojaksi vanteen ja rengasraudan väliin.

Muoviset rengasraudat ovat erinomainen apu ulkokumin irrottamiseen. (Kuva: YouTube – Doug Hnut)

Kun ulkorenkaan toinen puoli on pois vanteelta, voit nähdä renkaan sisällä ulkorenkaan. Poista sisärengas varovasti ulkorenkaan sisältä aloittaen ensin venttiilistä. Työnnä renkaan venttiili sisälle renkaaseen, ja vedä sisärengas tämän jälkeen ulkorenkaan sisältä. Sisärenkaan kanssa kannattaa olla tarkkana, jos aikeenasi on vielä käyttää sitä. Jos tarkoituksenasi on kuitenkin vaihtaa sisärengas uuteen, niin sen kanssa ei tarvitse olla kauhean varovainen.

Sisärengas on nyt siis poistettu, ja nyt voit irrottaa ulkorenkaan kokonaan. Voit yrittää irrottaa ulkorenkaan vanteelta käsin vetämällä tai voit käyttää apuna rengasrautaa. Kun olet saanut ulkorenkaan kokonaan pois vanteelta, voit katsoa hieman renkaan sisään nähdäksesi, onko siellä roskaa. Jos käytät vielä vanhaa ulkorengasta, sen sisäpinta kannattaa puhdistaa ennen takaisin paikoilleen laittamista.

Vanteen sisäpinta on hyvä puhdistaa sisäkumin irrottamisen jälkeen. (Kuva: YouTube – Doug Hnut)

Sähköpotkulaudan eturenkaan asentaminen

Aseta ensin sisärengas ulkorenkaan sisälle. Yritä painaa sisärengas ulkorenkaan sisälle mahdollisimman tasaisesti, ja niin että sisärengas ei mene ryppyyn tai mutkalle. Kun asetat rengasta takaisin vanteelle, aseta ensin sisärenkaassa kiinni oleva venttiili vanteessa olevaan reikään. Tällä tavoin ehkäistään venttiiliin tulevia vaurioita, sillä yleensä sisärengas puhkeaa venttiilin kohdalta.

Varmista, että sisärengas ei liiku paljoa, kun laitat uutta rengasta takaisin vanteelle. Kun venttiili pysyy mahdollisimman suorana vanteen reikään katsoen, niin sisärenkaan puhkeamisen riski pienentyy. Muutoin vanteen reikä saattaa hangata venttiilin kumiin ajon aikana.

Paina ulkorengas takaisin paikoilleen sisärenkaineen. Voit käyttää apuna rengasrautoja, ja kammeta ulkorenkaan reunoja paikalleen niiden avulla. Varmista, että renkaan kuvio on samansuuntainen kuin ennen renkaan vaihtoa.

Jos renkaassa on esimerkiksi väkäsen muotoisia kuvioita, niiden tulisi osoittaa menosuuntaan. Oikealla suunnalla edistetään veden poistumista renkaan alta kostealla kelillä. Oikein asennettu rengas parantaa myös ajomukavuutta.

Painele sisärengas paikalleen, niin että se asettuu ulkorenkaan sisään tasaisesti ilman ryppyjä. (Kuva: YouTube – Doug Hnut)

Työnnä rengas takaisin paikalleen etuhaarukkaan, ja varmista, että rengas menee etuhaarukan urien pohjaan asti. Jos rengas jää puolitiehen, se saattaa lähteä irti ajaessa. Kiristä renkaan kiinnitysmutterit huolella, jotta ne pysyvät kunnolla paikallaan. Älä voitele muttereita, ellei ohjekirjassa sanota toisin.

Kiristä renkaan mutterit huolellisesti renkaan vaihtamisen jälkeen. (Kuva: YouTube – Doug Hnut)

Kun mutterit on kiristetty tiukalle, voit laittaa mutterien päällä olleet muovit takaisin paikalleen. Eturenkaan vaihtaminen on nyt valmis. Voit täyttää renkaan ilmalla sopivaan paineeseen.

Sähköpotkulaudan takarenkaan vaihtaminen

Takarenkaan vaihtaminen tapahtuu joissakin sähköpotkulaudoissa samalla tavalla kuin eturenkaan vaihto. Tässä esimerkissä käytetään Xiaomi M365 -sähköpotkulautaa, joten takarenkaan irrottaminen on hieman erilainen prosessi kuin eturenkaan poistaminen. Xiaomin M365 -potkulaudassa takarengas ei ole kiinnitetty paikalleen muttereilla, vaan kuusiokoloruuveilla. Ruuvaat siis kuusiokolot irti, ja renkaan pitäisi luiskahtaa paikoiltaan. Ennen irrottamista muista tyhjentää ilmat myös takarenkaasta.

Takarenkaan kiinnitys voi olla skuutissa erilainen kuin eturenkaan kiinnitys. Renkaan irrottaminen onnistuu pääpiirteittäin kuitenkin samalla tavalla myös takana. (Kuva: YouTube – Doug Hnut)

Takarenkaan ulko- ja sisäkumin irrottaminen ja paikalleen laittaminen tapahtuu samaan tapaan kuin eturenkaan kanssa. Muista varoa mahdollisia jarruvaijereita ja muiden johtojen kiskomista, sillä ne saattavat vahingoittua, jos vedät liian kovaa.

Ulkorenkaan kuvion suunta kannattaa tarkistaa myös takarenkaan kanssa. Jos vaihdat sisä- tai ulkorenkaan taakse ja eteen, kannattaa varmistaa, että renkaiden kuvio osoittaa samaan suuntaan edessä ja takana.

Sähköpotkulaudan renkaan vaihdon jälkeen

Varmista renkaan tai renkaiden vaihtamisen jälkeen, että renkaat ovat kunnolla paikallaan vanteilla. Jos jokin renkaan kulma tulee yli vanteesta eikä ole kunnolla paikallaan, niin irroita hieman rengasta paikaltaan ja yritä asentamista uudestaan. Renkaiden kuuluu olla kunnolla paikallaan ennen niiden täyttämistä ilmalla.

Kun sisäkumi on kunnolla paikallaan, eikä se ole ulkorenkaan sisällä lytyssä, niin renkaan voi vihdoin täyttää ilmalla. Täytä rengasta ensin vähän kerrallaan, jotta näet että sisäkumi on asennettu kunnolla ulkokumiin. Jos täyttämisessä on ongelmia, niin rengas kannattaa ottaa irti ja tarkistaa.

Täytä potkulaudan rengas haluamaasi paineeseen, ja tee paineiden loppusäätö myöhemmin. (Kuva: YouTube – Doug Hnut)

Jos kaikki on kunnossa, niin täytä rengas haluamaasi rengaspaineeseen. Lopulliset paineet kannattaa kuitenkin säätää vasta, kun seisot laudan päällä. Tällä tavoin saat sähköpotkulautaan optimaaliset rengaspaineet, kun renkailla on luonnollinen paino.

Tarkista ennen ajoon lähtöä, että kaikki osat ovat kunnolla paikallaan, ja että mikään ei ole löysällä.

Sitten vain ajelemaan tuliterillä renkailla!

Lähteet: YouTube – Doug Hnut: Xiaomi M365 How To Tire / Tyre Replacement

Lue myös: Sähköpotkulaudan huolto – Viisi toimenpidettä

5 kommenttia artikkeliin ”Sähköpotkulaudan renkaan vaihto – Uusi rengas skuuttiin

 1. Paluuviite: Sähköpotkulaudan rengaspaineet – Näin löydät oikeat paineet renkaisiin | Projektiloota

 2. Paluuviite: Kuinka virittää sähköpotkulauta? Skuutin virittäminen | Projektiloota

 3. Kohdan ”Poista punaiset tai muun väriset muoviosat ruuvien päältä” voisi täsmentää muotoon ”Lämmitä esim. hiustenkuivaajalla punaisia tai muun värisiä heijastintarroja ja poista ne varovasti ” kun nuohan eivät ole todellisuudessa muoviosia vaan suojatarroja/heijastintarroja muovikotelon ruuveille

  Tykkää

  • Moi Pekka, kiitos huomiosta!
   Muokkasin tuota tarroista kertovaa kohtaa. Videolla jostain syystä näyttivät jonkinlaiselta joustavalta muovilta, mutta kyseessö on tosiaan paksu heijastintarra.

   Tykkää

 4. On muoviset rengasraudat ja lisäksi kaikki mahdolliset meisselit, sekä vuosikymmeniä kokemusta polkupyörien, lastenvaunujen ym. renkaanvaihdosta.

  Ei puhettakaan, että olisin saanut näillä välineillä superjäykän ulkokumin kammettua pois vanteelta. Katkaistuani sen kulmahiomakoneella onnistuin siinä vaivoin.

  Seuraava haaste on uuden kumin kampeaminen paikoilleen. Se onnistuu renkaan ensimmäisen laidan osalta, mutta siihen jälkimmäiseen täytyisi löytää joku asiaan erikoistunut liike, jolla on siihen kunnon koneet. Edes eräs PK-seudun suurimmista pyörähuolloista ei ottanut sitä tehtäväkseen, sanoivat että tekemätön paikka heille.

  Ihailen siis suuresti jokaista, joka tässä renkaanvaihdossa kotikonstein onnistuu. Täytyy olla vähintään 4 kättä, todella hyvät työkalut ja aika paljon massia ranteissa.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s