Voiko sähköpotkulaudalla ajaa vesisateessa? Skuutista vedenkestävä

Sähköpotkulaudalla voi ajaa vesisateessa, jos valmistaja antaa siihen luvan. Monet valmistajat eivät kuitenkaan suosittele sähköpotkulaudalla ajamista vesisateessa. Ennen sateessa ajamista potkulaudan omistajan on syytä selvittää, mikä on hänen lautansa kestävyysluokitus vettä vastaan.

Sateella ajaminen on siis kiinni siitä, miten hyvin sähköpotkulauta on suojattu vedeltä. Valmistaja ilmoittaa yleensä laudan vedenkestävyysluokan tuotetiedoissa, mutta jos tieto on epäselvä, kannattaa ottaa yhteyttä sähköpotkulaudan maahantuojaan ja kysyä lisätietoja.

Tässä kuitenkin lyhyt johdatus siihen, minkälaisella sähköpotkulaudalla voi ajaa vesisateessa ja mitä sateella ajaessa kannattaa ottaa huomioon.

Moni valmistaja ei suosittele sähköpotkulaudalla ajamista vesisateessa.

Selvitä sähköpotkulautasi vedenkestävyys

Monien tuotteiden, kuten puhelimien veden- ja pölynkestävyyttä mitataan IPX-skaalalla. Laitteen vedenkestävyys voidaan ilmoittaa esimerkiksi muodossa: IPX1. Tällöin laitteen suojausluokka on yksi, ja kyseinen laite on suojattu kondensaatiovettä vastaan. Voidaankin siis todeta, että IPX1-luokiteltu  laite ei kestä juuri yhtään ulkopuolelta tulevaa vettä. Esimerkiksi tietokoneesi voi olla IPX1-luokiteltu, ja sitä ei saa altistaa ollenkaan vedelle. Yleensä tietokoneen kaltaisia sähkölaitteita ei kuitenkaan luokitella ollenkaan IPX-skaalalla, koska niitä ei ole tarkoitettu käytettäväksi ulkona.

IPX-luokitukset numeroittain:

 • IPX1: Laite on suojattu kondensaatiovettä vastaan
 • IPX2: Laite on suojattu ylhäältä tulevia pisaroita vastaan -15 asteen tai +15 asteen lämpötilassa
 • IPX3: Laite on suojattu ylhäältä tulevia pisaroita vastaan -60 asteen tai +60 asteen lämpötilassa
 • IPX4: Laite on suojattu roiskeilta joka suunnasta
 • IPX5: Laite on suojattu pieniltä vesisuihkuilta kaikista kulmista
 • IPX6: Laite on suojattu voimakkailta vesisuihkuilta
 • IPX7: Laite on suojattu upottamiselta, joka kestää 30 minuuttia ja syvyys on enintään yhden metrin

Surullinen totuus on, että monet sähköpotkulautojen valmistajat eivät ole määritelleet laudoilleen minkäänlaista IPX-luokitusta. Alle puolella Suomessa myytävistä sähköpotkulaudoista on IPX-luokitus. Ja lähes kaikki valmistajat,  joiden laudoissa on luokitus, eivät siltikään suosittele ajamista vesisateella, lätäköissä tai märässä maastossa.

Esimerkiksi IPX4-luokitus ei riitä vesisateessa ajamiseen, koska monissa sähköpotkulaudoissa on osia, jotka eivät kestä vettä. Monissa sähköisissä potkulaudoissa on LCD-näyttö, jota ei ole suojattu vedeltä. Sateella ajaminen siis vaurioittaa sähköpotkulautasi LCD-näyttöä, ja useimmiten takuu ei korvaa sateella ajamisesta tulleita vaurioita. Käyttöohjeethan kieltävät sateella ajamisen.

Tilanne vaikuttaa siis aika toivottomalta, jos haluat ajaa sähköpotkulaudalla vesisateella.

Keinoja löytyy kuitenkin muutama, sillä sähköpotkulaudalla pystyy varoituksista huolimatta ajamaan vesisateella (jos siis on aivan pakko ajaa vesisateella). Missään kaatosateessa ei kannata toki ajaa. Täytyy myös ottaa huomioon, että vesisateesta tulleet vauriot eivät kuulu takuun piiriin.

Sähköpotkulaudasta voi esimerkiksi yrittää muokata vedenpitävän, mutta Suomessa myydään myös joitakin vedenkestäviä sähköpotkulautoja. Esimerkiksi E-Wheelsin verkkokauppa myy montaa erilaista vedenkestävää skuuttia.

*Voit käydä tutustumassa E-Wheelsin valikoimaan linkistä: E-Wheels -verkkokauppa

Sähköpotkulaudasta voi yrittää tehdä vedenpitävän muutamalla konstilla, mutta yleensä takuu raukeaa muutoksia tehtäessä.

Miten tehdä sähköpotkulaudasta vedenkestävä?

Voit yrittää muokata sähköpotkulaudasta vedenkestävän muutamalla helpolla kikalla. Nämä toimenpiteet eivät suojaa sähköistä potkulautaa aivan kokonaan vedeltä, mutta näillä neuvoilla pääsee jo pitkälle.

 • Liimaa potkulaudan rungon pienet reiät umpeen silikonilla
 • Käsittele muut vedelle alttiit osat silikonilla, esimerkiksi LCD-näyttö
 • Pistä vaseliinia tai muuta paksua rasvaa pyörän akseleihin
 • Asenna isommat lokasuojat
 • Sähköpotkulaudan rungon käsittely silikonilla
 • Muista, että sähköpotkulaudan takuu menee lähes varmasti umpeen tehtyjen muutoksien vuoksi

Sähköpotkulaudan rungon suojaaminen vedeltä

Voit aloittaa paikantamalla pienet reiät sähköpotkulautasi rungossa. Tällaisia voivat olla johtojen läpiviennit sekä muut reiät. Jos sähköpotkulaudassasi on reikiä, joiden tiedät olevan tarpeettomia, niin tuki ne ehdottomasti.

Johtojen läpivienneissä voi olla läpivientikumi, mutta se ei ole yleensä tarpeeksi vedenpitävä. Läpivientikumin päälle kannattaakin siis pursottaa silikonikerros. Sähköpotkulaudan runko on syytä avata, jotta voit laittaa reikiin silikonia molemmilta puolilta. Ulkoa käsin on myös hankala havaita kaikkia mahdollisia aukkoja, jotka olisi syytä tukkia.

Kun laitat sähköpotkulautaa takaisin kokoon, niin ruuvien reikiin on hyvä laittaa myös silikonia. Vettä voi tulla paljonkin ruuvien välistä laudan sisään, ja silikoni pysäyttää sen tulemisen lähes aina. Ruuvit saattavat olla operaation jälkeen hieman hankalampia avata, ja jos avaat laudan uudestaan, niin ruuvien reikiin täytyy laittaa uusi silikoni.

Tarkista myös, että latauspistokkeen saa suojattua esimerkiksi kumiläpällä. Monissa sähköpotkulaudoissa on kuminen suojus jo valmiina, joten asia on yleensä kunnossa. On kuitenkin hyvä varmistaa, että suojus on tiukka ja vesitiivis. Jos suojus vuotaa ja päästää vettä latauspistokkeen sisään, se aiheuttaa isoja ongelmia.

Sähköpotkulaudan rungon tiivistäminen silikonilla on helpommin sanottu kuin tehty. Kaikkien reikien tukkimisessa voi kuitenkin onnistua kun on tarkkana.

Jos sähköpotkulaudan rungon ulkopuolelle jää sähköliittimiä, niin niissä olevien johtojen juureen kannattaa laittaa myös silikonia. Johtojen juuressa oleva silikoni suojaa sähköjohtoja vedeltä ja estää mahdollisen oikosulun.

Joudut siis uurastamaan paljon silikonin kanssa, joten kannattaa harkita, miten paljon olet valmis näkemään vaivaa täysin vedenpitävän skuutin eteen. Jos joudut poistamaan silikonia jossain vaiheessa, niin voin kertoa, että silikonin poistamiseen kuluu aikaa. Olen joutunut poistamaan silikonia ruuvien rei’istä ja muista koloista, eikä se ole mukavaa puuhaa.

Lisäksi täytyy huomauttaa, että on sanomattakin selvää, että sähköpotkulaudan takuu menee umpeen, jos alat muokkaamaan sitä omin nokkinesi. Jos haluat tehdä sähköpotkulaudasta vedenkestävän, niin käytetty lauta voi olla passeli valinta sinulle.

Sähköpotkulaudan LCD-näytön suojaaminen sateelta

Silikonin kanssa työskenteleminen jatkuu, sillä nyt sinun täytyy irrottaa LCD-näyttö sekä muut vastaavat osat sähköpotkulaudasta.

Jos kyseessä on esimerkiksi LCD-näyttö, sinun täytyy avata näytön muovikotelo. Muovikotelossa on pienet reunat, jotka menevät toistensa sisään, kun suljet kotelon. Levitä silikonia kyseisille reunoille, jotta se tiivistyisi muoviosien väliin muodostaen vettä hylkivän tiivisteen.

Kuten rungon kanssa, myös LCD-näytön tai muun vedelle alttiin osan kanssa kannattaa ottaa huomioon samat asiat. Eli haluat suojata myös ruuvien reiät sekä johtojen läpiviennit, koska niistä voi tulla helposti vettä laitteen sisään vesisateella ajaessa. 

Kun olet suojannut rungon, johtojen läpiviennit sekä muut laitteet, sähköpotkulaudan elektroniikan pitäisi olla vesitiivis.

Näytölle pystyy myös hankkimaan vesitiiviitä suojia, jotka voi vain painaa paikalleen näytön päälle. Suojus on erinomainen lisätarvike muutenkin, jos pieni tihkusade sattuu yllättämään. Alla muutama linkki Banggoodin verkkokauppaan.

*Banggood: Vesitiivis suoja Xiaomi M365 -sähköpotkulaudan LCD-näytölle

*Banggood: Vesitiivis suoja Ninebot-sähköpotkulaudan LCD-näytölle

Myös sähköpotkulaudan LCD-näyttö kannattaa suojata sateelta.

Vaseliini suojaa sähköpotkulaudan akseleita sateelta

Vaseliinin tai muun paksun voiteluaineen laittaminen sähköpotkulaudan renkaiden akseleihin ehkäisee veden pääsemistä sähköpotkulaudan moottoriin. Potkulaudan sähkömoottori on rakennettu potkulaudan vanteen sisään, joten akselien aukoista voi päästä vettä vanteeseen. Akseleita ei pysty suojaamaan silikonilla, kuten elektroniikkaa.

Voiteluainetta on syytä laittaa myös muihin liikkuviin osiin, kuten taittoniveleen, jos potkulautasi on taittuvaa mallia. Nivel on yleensä paljas jostain kohtaa, joten roiskuva vesi osuu suoraan paljaaseen metalliin. Siksi taittonivel ja muut liikkuvat metalliosat on tärkeä suojata.

Paksu voiteluaine hylkii vettä, joten vesi ei pääse voiteluaineen läpi. Voiteluaine ehkäisee myös paljaiden metalliosien ruostumista, kuten taittonivelen kohdalla. Siksipä hyvä voitelu on erityisen tärkeää, kun haluat ajaa sähköpotkulaudalla vesisateessa.

Sähköpotkulaudan renkaiden akselit saattavat olla herkkiä ruostumiselle. Paksu vaseliini auttaa pitämään veden pois akselista.

Asenna isommat lokasuojat suojaamaan vedeltä

Asentamalla isommat lokasuojat sähköpotkulautaasi vältät suurimmat roiskeet. Roiskeiden vähentyessä voit olla myös varmempi, että vedeltä suojatut komponentit kestävät. Mitä vähemmän elektroniikan ja muiden osien vedensuojaus joutuu koetukselle sen parempi.

Isompia lokasuojia voi olla vaikea löytää sähköpotkulaudoille, koska kustomoituja osia ei juurikaan tehdä skuuteille. Lokasuojat voikin yrittää valmistaa itse esimerkiksi muovipaloista, jotka muotoilet oikeaan asentoon. Toinen konsti voi olla lokasuojien irrottaminen jostain toisesta laitteesta, ja niiden asentaminen sähköpotkulautaan.

Leveämmät lokasuojat auttavat roiskuvaa vettä vastaan.

Voit myös lisätä jo valmiiksi olemassa oleviin lokasuojiin laajennusosan, joka on kuminen. Rautakaupoista löytyy kumimattoa, josta voit leikata haluamasi kokoisen palan sähköpotkulaudan lokasuojaan. Tällä tavalla ylimääräinen vesi ei pääse enää roiskumaan.

Vaikka kustomoituja osia onkin vaikea löytää sähköpotkulautoihin, niin Kiinasta pystyy tilaamaan joitain osia. Alla on linkki Banggoodissa myynnissä olevaan extraleveään lokasuojaan, voit tarkistaa tämän hetkisen hinnan linkistä. Viimeksi kun katsoin, niin hinta oli alle 30 euroa postikuluineen.

*Banggood: Laotie leveä lokasuoja sähköpotkulautaan

Vedenkestävät sähköpotkulaudat

Vaikka vedenkestävät sähköpotkulaudat ovatkin harvinaisia, niin Suomessakin toimii yksi kauppa, joka myy niitä. Monet E-Wheelsin sähköpotkulaudat ovat sateen kestäviä, ja laudoilla on IP-luokitus. E-Wheels on luotettava Norjalainen verkkokauppa, joka toimittaa lähetykset nopealla aikataululla myös Suomeen.

Alla on muutama vedenkestävä sähköpotkulauta heidän valikoimastaan.

*E-Wheels: E2S V2 -sähköpotkulauta IP66-vedenkestävä

*E-Wheels: Joyor F-sarjan sähköpotkulauta IP54-vedenkestävä

*E-Wheels: Joyor X5S -sähköpotkulauta IP54-vedenkestävä

*E-Wheels: E2S V2 Max -sähköpotkulauta IP56-vedenkestävä

Vinkkejä sateella ajamiseen

Vesisateella kannattaa pitää huoli myös siitä, että kuski ei kastu. Hanskat ovat aivan ehdoton lisävaruste sähköpotkulautailijalle, sillä sateella kaikki tuntuu kylmemmältä. Jokainen meistä tietää tunteen ajaa polkupyörällä kylmällä kelillä. Käsiin voi tulla aika kylmä sadekelillä.

Kypärä on myös ehdottoman tärkeä varuste, sillä jos vahinko sattuu, niin kypärä on kaikkein hyödyllisin varuste, mitä voi olla. Renkaiden pito ei nimittäin ole paras mahdollinen sadekelillä. Kaikkeen kannattaa varautua.

Kypärä ja muut suojavarusteet ovat ehdottomia lisävarusteita haastavissa olosuhteissa.

Älä tee äkkinäisiä liikkeitä sähköpotkulaudalla sateessa, sillä ne saattavat johtaa pidon katoamiseen ja voit kaatua. Sähköpotkulautaa ei kannata myöskään kallistaa liikaa märällä kelillä, sillä silloin pienempi osa renkaasta koskettaa tiehen. Pito voi kadota myös silloin.

Varo myöskin suojateiden maalauksia sekä muita valkoisia maalauksia tien pinnassa. Maalin kohdalla on vähemmän pitoa, ja tie on liukkaampi siitä kohdasta. Syksyisin puiden lehdet voivat vähentää renkaiden pitoa. Kannattaa ottaa huomioon siis monia asioita myös tienpintaan liittyen.

Renkaiden kunto on hyvä tarkistaa, jos aikeenasi on ajaa sateella. Sähköpotkulaudan liian kuluneet renkaat eivät syrjäytä vettä yhtä hyvin kuin tuliterät kumit. Pahimmassa tapauksessa aivan sileät renkaat voivat pitää hyvin kuivalla asfaltilla, mutta sateella voi olla kuin ajaisit jääradalla.

Sähköpotkulaudan renkaiden kanssa on siis hyvä olla erityisen tarkkana sateella ajaessasi.

Varo vesiliirtoa

Vesiliirto voi olla hyvin vaarallinen, ja se saattaa iskeä yllättäen. Vesiliirrolla tarkoitetaan tilannetta, jossa ajoneuvon rengas nousee vesimassan päälle. Kun rengas on veden päällä, siinä ei ole ollenkaan pitoa, ja rengasta ei voi ohjata.

Voit ehkäistä vesiliirtoon joutumista välttämällä isoja vesilätäkköjä ja ajamalla tarpeeksi maltillista nopeutta. Vesilätäkköön ajaminen ei ole vaarallista, jos nopeutesi on tarpeeksi pieni. Suurissa nopeuksissa pieneltäkin näyttävä lätäkkö voi vetää eturenkaasi vesiliirtoon, etenkin jos renkaasi on kulunut ja siinä ei ole uraa.

Vesiliirrossa rengas irtoaa maasta ja nousee vesimassan päälle. Tämän vuoksi ohjattavuus ja pito katoaa.

Vesisateessa ajamisen jälkeen

Märällä kelillä ajamisen jälkeen sähköpotkulauta on hyvä kuivata. Kuivaaminen ehkäisee metalliosien ruostumista, ja samalla pidennät lautasi käyttöikää pitämällä siitä hyvää huolta. Jos laudassasi on taittomekanismi, niin sitä ei kannata käyttää ennen kuin lauta on kokonaan kuiva. Kuivaamisen jälkeen voit rasvata metalliset osat uudestaan ja tarkastaa, että silikoni on pitänyt veden pois laudan sisältä.

Älä koskaan lataa märkää sähköpotkulautaa. Sähkö ja vesi eivät ole milloinkaan hyvä yhdistelmä.

Pidä hauskaa sateessa, jos välttämättä haluat ajaa skuuttia sadekelillä!

Lue myös: Voiko sähköpotkulaudalla ajaa talvella? Vinkit talviajoon

Lue myös: Voiko sähköpotkulaudalla ajaa hiekalla tai maastossa?

7 kommenttia artikkeliin ”Voiko sähköpotkulaudalla ajaa vesisateessa? Skuutista vedenkestävä

 1. Paluuviite: Voiko sähköpotkulaudalla ajaa talvella? Vinkit talviajoon | Projektiloota

 2. Paluuviite: Miten sähköpotkulauta toimii? Laudan tekniikka ja osat | Projektiloota

 3. Paluuviite: Miksi sähköpotkulauta piippaa? Mahdolliset syyt piippaukselle | Projektiloota

 4. Paluuviite: Onko sähköpotkulauta kannattava hankinta? | Projektiloota

 5. Paluuviite: Mitä sähköpotkulaudalla saa tehdä? Kysymyksiä ja vastauksia | Projektiloota

 6. Paluuviite: Miten Tier, Voi ja Lime sähköpotkulauta toimii? | Projektiloota

 7. Paluuviite: Voiko sähköpotkulaudalla ajaa hiekalla tai maastossa? | Projektiloota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s