Sähköpotkulaudan huolto – Viisi toimenpidettä

Sähköpotkulaudan huolto ei ole vaikeaa, ja monet toimenpiteet voi tehdä myös kotona. Sähköpotkulautaa ei tarvitse aina viedä korjaamolle, mutta akun vaihtaminen sekä muut vaativammat työt kannattaa teettää ammattilaisella. Tässä viisi huoltotoimenpidettä, jotka voit tehdä kotona.

Lähes kaikki listan toimenpiteet vaativat ainakin jonkinlaista tuntemusta työkaluista ja niiden käsittelystä. Voit huoltaa sähköpotkulautaa esimerkiksi pyörävarastossa, jossa on tarpeeksi tilaa. Vielä parempi on, jos sinulla sattuu olemaan autotalli tai muu työpaja, missä voit tehdä hommia. Huollon kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ja sähköosien kanssa puuhatessa täytyy noudattaa erityistä varovaisuutta.

Sähköpotkulauta joutuu joskus koville käytössä. Siksi säännöllinen huolto tekeekin hyvää laudalle.

Sähköpotkulaudan jarruvaijerin vaihtaminen

Sähköpotkulaudan vaijerin vaihtamista on syytä harkita, jos jarrukahva tuntuu jäykältä tai se ei palaudu kunnolla. Jarrukahvaa kannattaa tunnustella säännöllisin väliajoin, jotta jarruvaijerin kulumisen huomaa ajoissa. Näin vältät ikävät yllätykset ajon aikana.

Jarruvaijerin vaihtaminen kannattaa aloittaa vaijerin päästä, joka on kiinni sähköpotkulaudan levy- tai rumpujarruissa. Ruuvaa jarruvaijerin kiinnike auki. Joskus kiinnike saattaa olla vain yksi ruuvi, joka pitää vaijeria kiinni jarrusatulassa. Ruuvi saattaa lähteä irti joko kuusiokoloavaimella tai muulla työkalulla, ruuvin malli ja koko vaihtelee sähköpotkulaudan mallin mukaan. Muista tarkasti mahdollisten prikkojen paikat, sillä osat on tärkeä kasata alkuperäisessä järjestyksessä. Kuvan ottaminen puhelimella osista ennen purkamista on hyvä niksi, jota kannattaa hyödyntää.

Ruuvaa jarruvaijerin pidike auki ennen vaijerin irrottamista. (Kuva: YouTube – RM TECH)

Seuraavaksi voit leikata sivuleikkureilla vanhan jarruvaijerin pään poikki. Jarruvaijerin päässä on pieni metallinen nuppi, joka on yleensä pitkulan muotoinen. Joskus nuppia ei kuitenkaan ole, ja jarruvaijerin voi vetää pois putkestaan heti kiinnikkeen irrottamisen jälkeen. 

Toisen pään irrottamisen jälkeen voit siirtyä itse jarrukahvan kimppuun. Jarruvaijerin suojus täytyy kiertää ensin irti, jotta pääset käsiksi itse vaijerin kiinnikkeeseen. Kun jarruvaijerin kiinnike on näkyvissä, voi pujottaa sen pois paikaltaan. Kun vaijeri on pujotettu pois paikaltaan, ja se on irti molemmista päistä, voit vetää vaijerin ulos putkestaan.

Vanha vaijeri lähtee jarrukahvan puolelta irti vetämällä, kun vaijerin molemmat päät on irrotettu. (Kuva: YouTube – RM TECH)

Kun vanha vaijeri on poistettu, voit ottaa uuden vaijerin esille. Voit tarkistaa, että vaijerit ovat saman pituisia. Jos uusi vaijeri on pidempi kuin vanha, niin se ei haittaa, sillä voit lyhentää vaijerin jälkikäteen. 

Pujota uusi vaijeri putken sisään jarrukahvan päästä. Kun vaijeri tulee ulos putken toisesta päästä jarrusatulan luona, voit kiinnittää jarruvaijerin kahvaan. Pujota vaijeri paikalleen samalla tavlla kuin vanha vaijerikin oli. Tässäkin työvaiheessa mahdolliset kuvat voivat auttaa, niitä kannattaa ottaa puhelimella aina silloin tällöin ennen osien purkamista.

Pujota vaijeri samaa kautta paikalleen kuin se olikin. (Kuva: YouTube – RM TECH)

Ruuvaa vaijerinsuojus takaisin paikalleen jarrukahvan juureen, ja siirry jarrusatulan luokse. Nyt voit pujottaa vaijerin jarrusatulaan ja vaijerin kiinnikkeeseen samalla tavalla kuin vanha vaijerikin oli. Kiristä kiinnitysruuvin kunnolla, jotta vaijeri ei pääse löystymään käytössä. Nyt kun vaijeri on kokonaan paikalla, voit testata jarrukahvan liikettä, ja että sähköpotkulaudan jarrut toimivat kuten pitääkin. Jos jarrujen tuntuma on jostain syystä huono, voit säätää vaijeria kiertämällä jarrukahvassa olevaa ruuvia. Jos vaijeri on liian pitkä, ja osa siitä tulee jarrusatulan kiinnityskohdan yli, voit lyhentää vaijeria leikkaamaalla sitä sivuleikkureilla.

Voit pidentää jarruvaijerin käyttöikää pistämällä hieman voiteluainetta jarruvaijerin putken sisään. Voiteluaine hylkii vettä, joka on yleisin syy vaijerin ruostumiselle. Ruostunut vaijeri taas katkeaa helpommin. Toinen huomioon otettava asia on jarruvaijerissa olevat mutkat. Liian jyrkät käännökset vaijerissa voivat johtaa siihen, että vaijeri kuluu liian nopeasti mutkien kohdalta. Voit välttää ongelman muokkaamalla vaijerin asentoa niin, että se ei tee liian jyrkkiä mutkia.

Voit ruiskuttaa jarruvaijerin putkeen hieman esimerkiksi silikonivoidetta pidentämään vaijerin käyttöikää. (Kuva: YouTube – RM TECH)

Jarrut on syytä testata aina huollon jälkeen. Jos jarrut eivät toimi kunnolla, sähköpotkulaudalla ei ole turvallista ajaa.

Puhdista sähköpotkulautasi säännöllisesti

Sähköpotkulauta on samanlainen laite kuin monet muutkin kulkuvälineet. Polkupyörät, mopot ja autot on hyvä puhdistaa säännöllisesti, jotta ne pysyisivät parhaassa toimintakunnossa. Sama pätee sähköpotkulautoihin, ja hyvin puhdistetussa laudassa on usein vähemmän ongelmia.

Sähköinen potkulauta on hyvä puhdistaa ajon jälkeen etenkin, jos olet ajanut sateisella tai mutaisella kelillä. Hiekka ja muta voivat jäädä kiinni lautaan ja sen liikkuviin osiin. Kaikenlainen lika ja epäpuhtaudet voivat aiheuttaa osien nopeamman kulumisen.

Helpoin tapa puhdistaa sähköpotkulauta on ottaa lämmintä vettä ämpäriin ja sekoittaa siihen mietoa pesuainetta, esimerkiksi mäntysaippuaa. Vahvoja liuottimia ei kannata käyttää sähköpotkulaudan puhdistamiseen, sillä ne voivat vaurioittaa muovi- ja kumiosia. Lautaa ei kannata myöskään pestä painepesurilla, koska kovalla paineella suihkuava vesi vahingoittaa sähköosia sekä laakereita.

Puhdistaminen kannattaa suorittaa pehmeällä pesusienellä, tavallinen autonpesusieni kelpaa hyvin. Latauspistokkeen tulppa kannattaa sulkea ja samoin muut mahdolliset sähköosat kannattaa suojata pesun ajaksi. Jos olet ajanut märällä kelillä, sähköpotkulauta kannattaa kuivata ennen säilöön tai lataukseen laittamista. Kuiva potkulauta ei ruostu yhtä helposti kuin märäksi jätetty sähköpotkulauta.

Sähköpotkulauta kannattaa puhdistaa tasaisin väliajoin.

Jarrupalojen vaihtaminen sähköpotkulautaan

Sähköpotkulaudan jarrupalat ovat kuluvia osia, ja niiden kuntoa kannattaa pitää silmällä. Skuuttisi jarrupalat saattavat olla loppu, jos jarrujen teho on heikentynyt, tai jos jarrut pitävät ääntä. Joskus oudon äänen syynä saattaa olla myös kivi, joka on jäänyt jumiin jarruihin. Jos lautasi pitää outoa ääntä jarruttaessa, jarrupalojen kunto kannattaa tarkistaa ensimmäisenä. Jos palat vaikuttavat olevan kunnossa, niin kannattaa tarkastella, onko jarruissa jumissa esimerkiksi kivi. Outo ääni saattaa nimittäin johtua siitäkin, että jokin hankaa jarrulevyyn.

Jos sähköpotkulautasi jarrupalat ovat loppu, ne on syytä vaihtaa mahdollisimman pian. Liian kuluneet jarrupalat saattavat vahingoittaa jarrulevyä. Jos jarrulevykin menee huonoon kuntoon, niin huollosta tulee monimutkaisempi ja kalliimpi.

Ennen jarrupalojen vaihtoa sinun kannattaa puhdistaa jarrusatula sekä renkaan jarrumekanismi. Puhdistaminen on helppoa paineilmalla, tai jos sinulla ei ole kompressoria, niin voit ruiskia hieman pesuvettä jarrusatulaan. 

Kun satula on puhdas, aloita jarrupalojen vaihtaminen irrottamalla jarrusatula. Satula voi olla kiinni kahdella kuusiokolopultilla sähköpotkulaudan rungossa, rakenne vaihtelee mallista riippuen. Avaa ruuvit, ja ota jarrusatula irti.

Tämän jälkeen avaa jarrusatulassa oleva jarrupalojen kiinnitystappi, jos sellainen löytyy potkulaudastasi. Kun tappi on irti, voit vetää jarrupalat irti jarrusatulasta. Vertaa vanhoja jarrupaloja uusiin, jotta voi olla varma niiden sopivuudesta.

Työnnä uudet jarrupalat paikoilleen samaan tapaan kuin vanhat palat olivat asennettuna. Voitele jarrupalojen ja jarrusatulan liukupinnat vaseliinilla, jotta palat liikkuvat sujuvasti niille tarkoitetuissa urissa. Varo voitelemasta jarrupalojen kitkapintaa, sillä se tulee aiheuttamaan haittaa jarruille. Älä myöskään päästä vaseliinia ollenkaan jarrulevylle.

Ruuvaa jarrupalojen kiinnitystappi takaisin paikalleen, ja kiinnitä myös muut osat, jotka irrotit. Kiinnitä jarrusatula takaisin paikalleen niin, että jarrulevy menee jarrupalojen väliin. Väli saattaa olla hieman tiukempi, koska uusissa jarrupaloissa on enemmän kulutuspintaa jäljellä. Tämän jälkeen ruuvaa jarrusatula takaisin tiukasti paikalleen.

Liikuttele lautaa niin, että renkaat pyörivät maata vasten. Jarrukahvaa kannattaa myös painella, jotta uudet palat löytäisivät oman paikkansa nopeammin. Jarrut saattavat pitää outoa ääntä lyhyen aikaa jarrupalojen vaihdon jälkeen, mutta ääni menee ohi ajan kuluessa. Jos outo ääni jatkuu pidempään tai jarrutusteho ei ole hyvä, kannattaa tarkistaa, että kaikki on asennettu oikein ja, että jarrumekanismi ei hankaa mihinkään kiinni.

Huollon jälkeen ludan jarruja täytyy aina testata ennen liikenteeseen lähtemistä. Jos jarru ei toimi kunnollisesti, niin sähköpotkulaudalla ei saa ajaa.

Sähköpotkulaudan jarrupalat kannattaa vaihtaa, kun niissä näkyy kulumisen merkkejä.

Tarkista sähköpotkulaudan renkaiden paineet

Väärät rengaspaineet ovat yleisin syy sähköpotkulaudan renkaiden hajoamiseen. Tarkistamalla lautasi rengaspaineet säännöllisesti säästät pitkän pennin, kun uusia renkaita ei tarvitse ostaa. Oikeat rengaspaineet parantavat myös ajomukavuutta huomattavasti. 

Sähköpotkulaudan rengaspaineet ovat parhaimmat yleensä 3-4bar välillä, mutta paineet vaihtelevat renkaan koon sekä sähköpotkulaudan mallin mukaan. Oikean rengaspaineen löytäminen on aina pieni kompromissi. Jos haluat enemmän joustavuutta renkaaseen, niin kannattaa pistää pienemmät rengaspaineet. Jos taas ajat paljon kaupungissa tasaisessa maastossa, niin renkaisiin kannattaa laittaa enemmän painetta.

On hyvä kuitenkin pitää mielessä, että rengaspaineet vaihtelevat rengastyypin mukaan. Tubeless-renkaisiin voi laittaa pienemmät rengaspaineet, eikä se aiheuta vaurioita vanteeseen tai renkaaseen kunhan painetta ei ole liian vähän. Jos vanne osuu maahan töyssyissä, silloin painetta on aivan liian vähän. Vastaavasti taas tavallisiin sisäkumilla varustettuihin renkaisiin ei voi laittaa pieniä rengaspaineita, koska sisäkumi alkaa muuten liikkua renkaan sisällä. Kun sisäkumi ja ulkokumi hankaavat toisiaan vasten, syntyy yleensä reikä, ja rengas täytyy vaihtaa.

Lue myös: Sähköpotkulaudan rengaspaineet – Näin löydät oikeat paineet renkaisiin

Oikeat rengaspaineet voivat muuttaa ajokokemusta huomattavasti mukavampaan suuntaan.

Tarkista skuutin osien kiinnitykset ja voitelu

Sähköpotkulaudan osien kiinnitykset kannattaa tarkistaa silloin tällöin, koska ajaessa syntyvä värinä ja tärinä voi löystyttää osia. Esimerkiksi, jos lautasi on taitettavaa mallia, niin taittomekanismin kiinnikkeet kannattaa tarkistaa. Taittomekanismin kannattaa olla kunnolla kiinni, jotta se ei liikkuisi ajon aikana. Jos taittomekanismi tuntuu jäykältä kääntää tai se pitää outoa ääntä, niin mekanismin nivelet kannattaa voidella.

Muutkin liikkuvat osat on hyvä voidella ja tarkistaa niiden kiinnitys. Esimerkiksi jarrusatuloiden kiinnitys on hyvä tarkistaa, ja ohjaustangon kiinnitysruuvien tiukkuus kannattaa myös varmistaa. Nivelet ja muut liikkuvat osat on syytä voidella myös sähköpotkulaudan pesemisen jälkeen. Ylimääräisen voiteluaineen voi pyyhkiä pois esimerkiksi talouspaperilla.

Skuutin taittomekanismin kiinnikkeet on syytä tarkistaa silloin tällöin.

Yhteenveto ja ajatuksia sähköpotkulaudan huoltamisesta

Sähköpotkulautaa on suhteellisen helppo huoltaa kotona, vaikka osien vaihtamiseen tarvitseekin hieman työkaluja ja tuntemusta niiden käytöstä. Sähköinen potkulauta on kuitenkin oiva kulkuväline, jos tavoitteenasi on opetella huoltamaan kulkupelejä kotona. Potkulaudan kunnossapito on suhteellisen helppoa, mutta samalla opit asioita elektroniikasta ja mekaniikasta.

Vaativammat toimenpiteet, kuten akun vaihtaminen kannattaa kuitenkin jättää ammattilaisille. Vahingoittunut tai viallinen akku saattaa olla vaarallinen, ja litiumakut ovat muutenkin herkkiä, jos niitä käsittelee väärin.

Toivottavasti voit viettää monia rattoisia hetkiä sähköpotkulaudan huollon parissa, ja opit samalla uutta!

Lue myös: Miten sähköpotkulauta toimii? Laudan tekniikka ja osat

Lähteet: Youtube – RM TECH: Xiaomi M365 Brake Cable Replacement

6 kommenttia artikkeliin ”Sähköpotkulaudan huolto – Viisi toimenpidettä

  1. Paluuviite: Sähköpotkulaudan edulliset lisävarusteet – 10 järkivalintaa | Projektiloota

  2. Paluuviite: Voiko sähköpotkulaudalla ajaa talvella? Vinkit talviajoon | Projektiloota

  3. Paluuviite: Miten sähköpotkulauta toimii? Laudan tekniikka ja osat | Projektiloota

  4. Paluuviite: Miksi sähköpotkulauta piippaa? Mahdolliset syyt piippaukselle | Projektiloota

  5. Paluuviite: Onko sähköpotkulauta kannattava hankinta? | Projektiloota

  6. Paluuviite: Sähköpotkulaudan renkaan vaihto – Uusi rengas skuuttiin | Projektiloota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s