Kuinka virittää sähköpotkulauta? Skuutin virittäminen

Yleisin tapa virittää sähköpotkulautaa on nopeusrajoittimen poisto. Sähköpotkulaudan virityksessä täytyy kuitenkin ottaa huomioon, että tieliikennelaki rajoittaa kevyet sähköajoneuvot 25km/h huippunopeuteen. Kaikki tätä nopeammat potkukaudat ovat laittomia. Sähköpotkulaudan takuu raukeaa myös todennäköisesti, jos virität sitä.

Kuinka sitten virittää sähköpotkulauta? Virittäminen onnistuu eri valmistajien sähköpotkulaudoissa eri tavoin, esimerkiksi Xiaomin ja Ninebotin potkulautoja pystyy virittämään eri tavoin. Kaupunkiajoon vuokrattavia VOI:n, Tierin ja Limen sähköpotkulautoja ei pysty virittämään.

Sähköpotkulaudasta voi parhaimmassa tapauksessa saada lisää tehoja irti virittämällä, mutta viritystä ei usein suositella.

Sähköpotkulautojen valmistajat eivät suosittele laudan virittämistä, enkä itsekään suosittele sitä. Mutta esimerkiksi kuluneen moottorin uusiminen voi olla erinomainen keino pidentää laudan käyttöikää sekä antaa sille uutta puhtia.

Sähköpotkulaudan virittämiseen liittyy aina riskejä. Jos siis haluat tehokkaan sähköpotkulaudan, paras ratkaisu on hankkia sellainen uutena. Yksi hyvistä kaupoista on norjalainen E-Wheels, jolla on suomen kielinen asiakaspalvelu ja nopeat toimitusajat Suomeen. Voit tutustua kymmeniin eri vaihtoehtoihin, edullisiin ja kalliisiin, E-Wheelsin verkkokaupassa.

*E-Wheels: Sähköpotkulaudat

Esimerkiksi E-Wheelsin E2S V2 Standard -sähköpotkulauta on hyvä valinta, kun haluat edullisen mutta laadukkaan skuutin. Lautaa saa sekä laillisena 25km/h -versiona että rajoittamattomana 30km/h -versiona.

*E-Wheels: E-Wheels E2S V2 Standard -sähköpotkulauta

Lue myös: Sähköpotkulauta ja sen hinta – Miten paljon skuutti maksaa?

Sähköpotkulaudan nopeusrajoittimen poistaminen

Sähköpotkulaudan nopeusrajoittimen poistaminen on helpommin sanottu kuin tehty, koska nopeusrajoitin on koodattu potkulaudan ohjainyksikköön. Mitään tiettyä johtoa katkaisemalla tai osaa vaihtamalla nopeusrajoitinta ei siis pysty kiertämään.

Esimerkiksi Xiaomin ja Ninebotin käyttö vaatii puhelinsivelluksen, joka on päällä aina potkulaudalla ajettaessa. Nopeusrajoittimen poistaminen onnistuukin siis älypuhelinsovellusta peukaloimalla. Netistä voi löytää sovelluksia, jotka toimivat skuutin oman sovelluksen rinnalla, ja poistaa samalla nopeusrajoituksen sähköpotkulaudan ohjainyksiköstä.

Eri valmistajille on erilaisia sovelluksia, ja sovellukset voivat vaihdella myös potkulaudan mallin sekä valmistusvuoden mukaan. Sähköpotkulautojen valmistajilla on kuitenkin halu estää lautojen viritys, joten ne julkaisevat säännöllisesti päivityksiä potkulaudan omaan älypuhelinsovellukseen. Päivitykset paikkaavat aukkoja sovelluksessa, joten laudan virittämisestä tulee vaikeaa.

Sähköpotkulautojen virittäjät etsivät kuitenkin koko ajan uusia aukkoja sovelluksista, ja silloin tällöin niitä löytyy. Tällöin uusi virityksen mahdollistava sovellus ilmestyy nettiin. Kannattaa kuitenkin olla varovainen, jos lataat sovelluksia netistä. Kaikki latauspaikat eivät ole turvallisia.

LCD-näyttö kertoo tärkeää tietoa ajon aikana. Sen ominaisuudet vaihtelevat laudan mallin mukaan.

Sähköpotkulaudan virittäminen akun avulla

Sähköpotkulautaa pystyy virittämään myös vaihtamalla akkua. Voit vaihtaa sähköpotkulaudan vakioakun tehokkaammalla akkupaketilla. Useimmissa sähköpotkulaudoissa on 24 voltin akku, ja sen pystyy vaihtamaan isompaan tai volteiltaan suurempaan.

24 voltin akun korvaaminen esimerkiksi 36 volttisella on kuitenkin aikamoinen riski. Voi nimittäin olla, että sähköpotkulaudan moottori ja nopeudensäädin eivät kestä ylivoltitusta. Suuremmalla jännitteellä toimiva sähköpotkulauta voi olla myös vaarallinen, sillä liian suuret voltit voivat polttaa jotakin laudan sisältä ja aiheuttaa tulipalon.

Jos sähköpotkulaudan akkua haluaa virittää, niin viisaampaa onkin siis vaihtaa vakioakku kapasiteetiltaan suurempaan. Suurempi kapasiteetti tarkoittaa kuitenkin usein myös suurempaa kokoa, joten on syytä varmistaa, mahtuuko uusi akku sähköpotkulaudan runkoon. Suurempi akku vaikuttaa myös positiivisesti laudan kantamaan, eli sähköpotkulaudalla pääsee pidemmän matkan yhdellä latauksella. Toisaalta akun lataaminen vie kauemmin, ellet hanki akun lisäksi myös tehokkaampaa laturia. Skuutin paino suurenee myös isomman akun takia.

Lue myös: Miten sähköpotkulaudat ladataan? Skuutin lataaminen pähkinänkuoressa

Sähköpotkulautaan voi esimerkiksi asentaa suuremman akun. Täytyy kuitenkin varmistaa, että akku sopii ja sille on riittävästi tilaa.

Skuutin virittäminen lisäakun avulla

Sähköpotkulaudan nopeutta pystyy parantamaan myös lisäakun avulla. Lisäakku ei oikeastaan paranna skuutin huippunopeutta, mutta ylimääräisen akun avulla potkulauta pystyy pitämään kovempaa vauhtia yllä pidemmän aikaa.

Olet ehkä huomannut, että sähköpotkulauta liikkuu nopeammin, kun olet juuri lähtenyt ajamaan. Se johtuu siitä, että skuutin akku on täysin täyteen ladattu. Täyteen ladattu akku haluaa purkautua nopeammin. Siksi kaksi akkua antaa suuremman keskinopeuden pidemmän aikaa.

Lisäakun asentamiseen liittyy kuitenkin samat ongelmat kuin suuremman akun asentamiseen sähköpotkulautaan. Täytyy varmistaa, että tilaa on riittävästi toiselle akulle, ja että liitännät tulevat oikein. Sähköpotkulaudan akkua ei kannata sörkkiä, jos ei tiedä, mitä on tekemässä. Vahingoittunut tai väärin kytketty akku voi syttyä palamaan.

Skuuttiin voi asentaa lisäakun, jos tilaa on riittävästi. Usein sähköpotkulaudan runko on kuitenkin suunniteltu mahdollisimman pieneksi.

Sähköpotkulaudan virittäminen välityksiä muuttamalla

Yksi keino, jonka avulla sähköpotkulautaa pystyy virittämään on välitysten muuttaminen. Se tarkoittaa periaatteessa sitä, että vaihdat moottorilla olevan hihnapyörän tai hammasrattaan suuremmaksi. Vastaavasti voit vaihtaa renkaalla olevan rattaan tai hihnapyörän pienemmäksi.

Tämä on kuitenkin mahdollista ainoastaan sähköpotkulaudoissa, joissa on hihna tai ketjuvälitys. Jos skuutissasi on renkaan sisäänrakennettu moottori, niin tämä temppu ei onnistu.

Toinen ongelma on, että saat kyllä nopeutta hammasrattaan tai hihnapyörän vaihtamalla, mutta vetävä rengas saa vähemmän voimaa. Pystyt siis ajamaan sähköpotkulaudalla nopeammin, mutta jyrkät ylämäet voivat tuottaa vaikeuksia, kun moottorilla oleva ratas tai hihnapyörä on pienempi.

Välityksien muuttaminen sähköpotkulautaan on siis hyvä keino virittää skuuttia, se ei vain ole läheskään aina mahdollista laudan rakenteen vuoksi. Renkaan sisään rakennetut moottorit ovat hyvin suosittuja.

Löydät enemmän tietoa sähköpotkulaudan tekniikasta ja rakenteesta Projektiloodan kirjoituksesta, joka käsittelee aihetta laajemmin. Voit lukea artikkelin linkistä alempaa.

Lue myös: Miten sähköpotkulauta toimii? Laudan tekniikka ja osat

Joskus välitysten muuttaminen on mahdollista, mutta useimmiten sähköpotkulaudan moottori on rakennettu renkaan sisälle.

Sähköpotkulaudan virittäminen moottoria vaihtamalla

Skuuttia pystyy virittämään myös vaihtamalla moottorin tehokkaampaan tai uudempaan. Tehokkaamman moottorin avulla pystyt ajamaan nopeammin, sillä moottori ottaa enemmän kierroksia. Tehokas moottori kuluttaa kuitenkin enemmän virtaa, joten akku kuluu nopeammin loppuun.

Jos sähköpotkulautasi on vanha, niin alkuperäisen moottorin päivittäminen uudempaan voi olla hyvä ratkaisu. Sähkömoottorien tekniikka kehittyy koko ajan eteenpäin, ja markkinoille tulee koko ajan parempia sekä tehokkaampia moottoreita. Vanha sähköpotkulaudan moottori on myös kulunut, joten vaihtamalla uudempaan lautasi toimii jälleen paremmin.

Ennen moottorin vaihtamista kannattaa tarkistaa, käyttääkö sähköpotkulautasi harjatonta vai harjallista sähkömoottoria. Harjattoman sähkömoottorin teho ilmoitetaan KV-lukuna ja harjallisen moottorin teho puolestaan T-luvulla.

Tämäkin toimenpide on helpompi, jos sinulla on sähköpotkulauta, jossa ei ole renkaan sisään rakennettua moottoria. Jos moottori sijaitsee sähköpotkulautasi renkaan sisällä, niin silloin on mahdollista, että sinun täytyy vaihtaa koko rengas. Joihinkin sähköpotkulautoihin saattaa löytyä vaihtomoottoreita, jotka sopivat renkaan sisään. Niitä on tosin harvakseltaan.

Skuutin nopeutta voi lisätä vaihtamalla moottorin parempaan. Tämä on luultavasti paras sekä turvallisin keino virittää sähköpotkulautaa.

Mitkä tekijät vaikuttavat skuutin nopeuteen?

Sähköpotkulaudan nopeuteen ei vaikuta ainoastaan se, miten tehokas moottori tai akku laudassa on. Moni muukin tekijä vaikuttaa skuutin nopeuteen, eikä muita syitä kannata jättää huomiotta. Tässä muutama asia, mitkä vaikuttavat skuutin nopeuteen.

Sähköpotkulaudan akun kapasiteetti

Suuremman akun avulla sähköpotkulauta pystyy kulkemaan huippunopeudellaan pidempään. Pienempi akku on kevyempi kuin suurikokoinen akkupaketti, mutta täysi akun lataus kestää vähemmän aikaa pienessä akussa.

Sähköpotkulaudan rengaspaineet

Rengaspaineet vaikuttavat sähköpotkulaudan nopeuteen, sillä täydet renkaat aiheuttavat vähemmän kitkaa. Liian tyhjät renkaat huonontavat sähköpotkulaudan huippunopeutta ja akun lataus kuluu loppuun nopeammin. Littanat renkaat luovat siis enemmän kitkaa ja vastusta, mikä taas saa moottorin tekemään töitä kovemmin.

Lue myös: Sähköpotkulaudan rengaspaineet – Näin löydät oikeat paineet renkaisiin

Jos sähköpotkulautasi renkaat ovat vanhat, niin kannattaa harkita niiden vaihtamista uuteen. Tuoreet kumirenkaat voivat antaa paremman kiihtyvyyden sekä huippunopeuden. Uusissa renkaissa on yleensä parempi pito.

Lue myös: Sähköpotkulaudan renkaan vaihto – Uusi rengas skuuttiin

Skuutin kuljettajan paino

Sähköpotkulaudalla ajavan ihmisen paino vaikuttaa siihen, miten nopeasti laudalla pääsee. Paino vaikuttaa myös skuutin kiihtyvyyteen. Sähköpotkulaudan akku ja moottori tekevät enemmän töitä sitä mukaa, miten paljon laudan päällä on painoa. Painorajoitus kannattaa tarkistaa ennen sähköpotkulaudan ostamista, sillä pienimmät laudat eivät välttämättä kestä isokokoisia miehiä.

Maasto, jossa skuutilla ajetaan

Ajomaasto vaikuttaa sähköpotkulaudan nopeuteen jonkin verran. Asvaltilla sähköpotkulaudan nopeus on suurempi kuin hiekkatiellä, koska maastossa renkaat eivät saa parasta mahdollista pitoa. Sähköpotkulaudan renkaat painuvat pehmeään maahan ja hiekkaan, toisin kuin asvaltilla. Myös irtokivet ja sora heikentävät pitoa ja sen seurauksena myös nopeutta.

Ajomaasto vaikuttaa hieman skuutin huippunopeuteen. Kaikkia sähköpotkulautoja ei ole suunniteltu haastavaan maastoon.

Kannattaako sähköpotkulaudan virittäminen?

Henkilökohtainen mielipiteeni on, että sähköpotkulautaa ei kannata virittää. Virittämällä lautaa nopeutta saa hieman lisää, mutta se ei ole takuun menettämisen arvoista. Lisäksi, jos nopeus menee yli 25km/h, laudasta tulee laiton. Yli 1000 watin moottori on myöskin tieliikenteeseen sopimaton.

Virittäminen voi myös lyhentää sähköpotkulaudan käyttöaikaa, sillä laakerit, moottori ja muut komponentit joutuvat suuremman rasituksen alaiseksi. Viritettyyn skuuttiin voi siis joutua tekemään huoltotoimenpiteitä säännöllisesti. Sähköpotkulautaa ei ole suunniteltu kestämään suurempaa nopeutta kuin mihin se on rajoitettu.

Virittämisen sijaan parempi vaihtoehto on hankkia valmiiksi tarpeeksi tehokas sähköpotkulauta. Alhaalle on listattu muutama mukavan tehokas skuutti, ja voit käydä tutustumassa niihin *E-Wheelsin nettisivuilla. Muistathan kuitenkin varmistaa, että sähköpotkulauta on laillinen, jos haluat ajaa sillä liikenteessä. Vakuutusyhtiöt voivat myös suhtautua epäsuotuisasti liian nopeaan tai tehokkaaseen skuuttiin.

*E-Wheels: E-Wheels E2S V2 Standard -sähköpotkulauta

*E-Wheels: Xiaomi Pro 2 -sähköpotkulauta

*E-Wheels: Kaabo Mantis 8 Plus -sähköpotkulauta (moottori tehokkaampi kuin 1000W)

Ainoa keino, mitä käyttäisin sähköpotkulaudan virittämiseen on moottorin vaihtaminen uuteen tai tehokkaampaan. Moottorin vaihtaminen ei ole yhtä riskialtista kuin sähköpotkulaudan rajoittimen poistaminen tai muut suuremmat muutokset. Toinen keino voisi olla akun korvaaminen paremmalla, mutta se on isompi homma. Akun vaihtamiseen liittyy myös riskejä, sillä uusi akku ei välttämättä sovi paikalleen ja liitäntöjen täytyy mennä täysin oikein. Muuten tuloksena voi olla savua.

Skuutin virittäminen on kiinni monesta eri seikasta.

Yhteenvetona voisin siis todeta, että sähköpotkulaudan virittäminen onnistuu monin keinoin. Toiset keinot ovat parempia kuin toiset, ja niiden soveltaminen on kiinni potkulaudan omistajasta.

Sähköskuuttia voi tuunata toki muillakin tavoilla, aina ei tarvitse virittää potkulautaa nopeammaksi. Monesta suomalaisesta kaupasta löytyy lisätarvikkeita sähköpotkulautoihin, mutta ulkomaalaisilla sivustoilla on myös laaja valikoima. 

Voit tutustua 10 edulliseen lisätarvikkeeseen toisessa Projektiloodan artikkelissa, linkki kirjoitukseen löytyy alhaalta. Mukavaa sähköpotkulautailua!

Lue myös: Sähköpotkulaudan edulliset lisätarvikkeet – 10 järkivalintaa

Lue myös: Voiko sähköpotkulaudalla ajaa hiekalla tai maastossa?

Yksi kommentti artikkeliin ”Kuinka virittää sähköpotkulauta? Skuutin virittäminen

  1. Paluuviite: Parhaat sähköpotkulaudat 2022 – Vertailu ja hinnat | Projektiloota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s