Joulukuusen kuljettaminen auton katolla

Muutama asia kannattaa ottaa huomioon, kun kuljetat joulukuusta auton katolla. Joulukuusen kuljettaminen auton katolla ei ole vaarallista tai laitonta, mutta turvallisuudesta täytyy pitää huoli. Kuusen kuljettamisessa kannattaa huomioida samanlaisia asioita kuin minkä tahansa muunkin kuorman kuljettamisessa.

Jos vain mahdollista, kuusi kannattaa kuljettaa metsästä tai ostopaikasta kotiin kuomullisen perävaunun sisällä tai pakettiautolla. Tällöin joulukuusi ei likaannu kuljetuksen aikana, ja kuusen mahdolliset vauriot jäävät pieniksi. Kuusi täytyy kuitenkin sitoa myös, kun sitä kuljetetaan pakettiauton sisällä.

Mitään älyttömän isoa kuusta autonkatolle ei kannata sitoa. Siitä koituu vain ongelmia.

Tässä artikkelissa käydään muutama asia läpi, mitkä ainakin kannattaisi ottaa huomioon joulukuusen kuljettamisessa. Asiat liittyvät sekä turvallisuuteen että auton kunnossapitoon.

Miten sidon kuusen turvallisesti kiinni auton katolle?

Kuten minkä tahansa kuorman kuljettamisessa, myös joulukuusi täytyy muistaa sitoa paikalleen. Joulukuusi ei saa päästä tippumaan katolta takana ajavan tuulilasiin. Pahimmassa tapauksessa auton katolta lentävä kuusi voi aiheuttaa todella vakavan onnettomuuden.

Jotta joulukuusen voisi sitoa auton katolle, autossa täytyy olla taakkatelineet katolla. Muussa tapauksessa kuusta ei ole mahdollista saada paikalleen tarpeeksi tukevasti. Taakkatelineiden alta on hyvä pujottaa sidontanarut.

Joskus näkee, että kuusta kuljettava on sitonut kuusen kiinni oksistaan auton katolle. Niin ei saisi ikinä tehdä sillä oksat taipuvat ja liikkuvat moneen suuntaan. Kun oksat liikkuvat, myös sidontanarut liikkuvat. Jos kuusen sitoo auton katolle oksista, niin koko joulukuusi liikkuu katolla. Se ei ole kovin turvallista.

Joulukuusen sidonta auton katolle onnistuu turvallisesti, kun kiinnität sidontanarut kuusen runkoon. Tällä tavalla joulukuusi kiinnittyy auton katolle tukevasti eikä kuusi pääse liikkumaan kuljetuksen aikana. Kuljetusnarut kannattaa laittaa tarpeeksi kireälle, jotta voit olla varma kuusen paikallaan pysymisestä.

Joulukuusi kannattaa sitoa tukevasti auton katolle. Kuvan auto ei ole hyvä esimerkki.

Minkälaista kiinnitysnarua joulukuusen sitomiseen?

Kuljetukseen käytettävän narun on syytä olla tarpeeksi vahvaa. Muutaman sentin vahva köysi toimii erinomaisesti kiinnikkeenä joulukuuselle, mutta kunnon sidontaliina on aina paras valinta. Sidontaliinat on tehty kestämään suuriakin kuormia, ja liinojen tehtävä on pitää lasti paikallaan kuljetuksen aikana.

Jos sidontaliinassa on metallinen liinankiristin, niin kannattaa varmistaa, että se ei hakkaa auton kattoa vasten. Liinankiristimissä on myös yllättävän paljon voimaa, joten kattotelineiden kestävyyttä kannattaa pitää silmällä. Liian kireä hihna voi rikkoa telineet. Käsin sitomalla telineitä ei saa kuitenkaan rikki.

Miten päin kuusi pitäisi laittaa auton katolle?

Joulukuusi kannattaa laittaa katolle ehdottomasti niin, että kuusen latva osoittaa taaksepäin. Joulukuusen jalkaosa on aina painavampi, joten se kannattaa laittaa osoittamaan eteenpäin. Tällä tavoin kuusen paino jakaantuu paremmin, eikä auton peräpäästä tule liian painavaa.

Toinen syy, miksi kuusi kannattaa kiinnittää auton katolle latva taaksepäin on se, että kuusen oksat kasvavat ylöspäin. Kun laitat kuusen latvan osoittamaan taaksepäin, tällöin myös joulukuusen oksat osoittavat taaksepäin. Tämä vähentää ilmanvastusta, sillä oksat taipuvat kohti kuusen runkoa ilman osuessa niihin.

Jos joulukuusen laittaisi toisinpäin auton katolle, niin silloin oksat avautuisivat ja taipuisivat ilmavirran takia pois päin rungosta. Aukinaiset oksat lisäävät ilmanvastusta, ja kuusesta tulee auton katolla jättimäinen hidaste.

Ilmanvastuksen vähentäminen lisää myös turvallisuutta, sillä jos viima tarttuu kuusen oksiin, on mahdollista että kuusi alkaa nousta auton katolla. Tällöin huonosti kiinnitetty joulukuusi voi pudota auton katolta.

Joulukuusi on hyvä laittaa katolle niin, että latva osoittaa taaksepäin.

Miten vältän auton katon naarmuuntumisen joulukuusen kuljetuksen aikana?

Kuusen oksat voivat tehdä auton katolle rumaa jälkeä, sillä ne hinkkaavat ajon aikana paljon maalipintaa vasten. Siksi kannattaakin miettiä ratkaisuja auton maalipinnan suojaamiseksi jo hyvissä ajoin ennen joulukuusen sitomista katolle.

Yksi keino estää oksien hinkkaaminen ja niiden aiheuttamat naarmut on kuusen laittaminen säkkiin. Voit hankkia sopivan kokoisen kuljetuspussin tai säkin kuuselle, jolloin säkki suojelee auton maalipintaa oksilta ja neulasilta.

Kannattaa kuitenkin varmistaa, että pussi tai säkki on sopivan kokoinen, niin että se peittää suurimman osan kuusesta. Tai ainakin, että se peittää sen osan kuusesta, joka koskettaa auton kattoon.

Pussi tai säkki kannattaa myös laittaa joulukuusen päälle niin, että kuusi menee pussiin jalka edellä. Näin pussi suu tulee auton katella niin, että se osoittaa taaksepäin. Jos pussin suu osoittaisi eteenpäin menosuuntaan, niin pussi tai säkki täyttyisi ilmalla. Se ei olisi hyvä juttu, koska ilmanvastus lisääntyy, ja pahimmassa tapauksessa kuusi saattaa irrota kiinnityksistä.

Toinen keino suojata auton kattoa joulukuusen kuljetuksen aikana on laittaa jotakin pehmustetta, esimerkiksi matto, joulukuusen ja maalipinnan väliin. Tämä on kuitenkin hieman riskialtis valinta, sillä sinun täytyy kiinnittää myös pehmuste kunnolla. Pehmusteeseen onkin hyvä tehdä reikiä naruille kiinnitystä varten, jos vain mahdollista. Tällä tavalla voit sitoa pehmusteen tukevasti kiinni joulukuuseen.

Tärkeintä on varmistaa, että maalipintaa suojaava säkki, pussi tai pehmuste ei lähde ilmavirran mukana liikkeelle kuljetuksen aikana.

Auton maalipinta voi naarmuuntua joulukuusen kuljetuksen aikana. Naarmut voivat näkyä selvästi etenkin, jos auto on uusi.

Huomioi näkyvyys ja joulukuusen oksat

Autoa ajaessa hyvä näkyvyys on tärkeintä. Sama pätee myös silloin, kun kuljetat joulukuusta. Kuljetuksen aikana käytettävä säkki tai pussi suojaa kattoa, mutta samalla se voi varmistaa, että oksat eivät tule näkyvyyden tielle.

Joulukuusi kannattaakin asetella auton katolle siten, että sen oksat eivät tule tuulilasin eteen. Tämän vuoksi kuusta ei kannata sijoittaa auton katolla liian eteen, jotta oksat pysyvät takana. Oksia voi myös yrittää sitoa paikalleen, jotta ne eivät liikkuisi ajon aikana. Kuusta suojaava pussi tai säkki ajaa saman asian.

Ota huomioon joulukuusen pituus, kun kuljetat auton katolla

Mitä ikinä kuljetatkaan auton katolla tai peräkärryssä, niin kuorman pituus täytyy aina ottaa huomioon. Jos kuorma tulee auton ulkomitoista yli edes hieman, niin se olisi hyvä merkitä. Kuorman merkitseminen punaisella lipulla tai merkillä on kuitenkin ehdotonta, kun se ylettyy yli metrin auton ulkomittojen ulkopuolelle.

Jos siis joulukuusi on niin pitkä, että se tulee auton ulkomitoista yli, niin silloin sen pää kannattaa merkitä punaisella kankaan palalla tai millä tahansa muulla punaisella merkillä. Merkin tulisi olla pinta-alaltaan vähintään 30x30cm.

Myös liian leveä kuusi saattaa aiheuttaa vaaraa tai hankalia tilanteita. Leveälle levittyvät oksat saattavat mennä yli auton sivuista. Silloinkin oksat olisi syytä sitoa paikalleen narulla tai kuljetuspussilla.

Pituus on syytä ottaa huomioon joulukuusen kuljetuksessa.

Täytyykö joulukuusi sitoa tiukasti, vaikka matka olisi lyhyt?

Täytyy.

Matkan pituudella ei ole väliä, ja turvallisuudesta kannattaa silti pitää huoli, vaikka matka olisikin lyhyt. Vaikka kuljettaisit kuusen kotiisi metsäteitä pitkin eikä muuta liikennettä olisi, niin ikinä et voi kuitenkaan olla täysin varma. Kunnollisella kiinnityksellä varmistat myös, että autosi maalipinta ei naarmuunnu.

Yhteenveto joulukuusen kuljettamisesta auton katolla

Joulukuusi on monille yksi joulun kohokohdista, ja sen hankkiminen kuuluu jouluperinteisiin. Kuusi onkin siis ehdoton hankinta, joten sitä ei voi jättää noin vain väliin. Kuusia voi saada monesta paikasta, jotkut ostavat kuusen ja jotkut hakevat sen omasta metsästä.

Kuusia voi toki hankkia monenlaisia. Pystyt ostamaan aidon kuusen läheltä kotiasi, jos asut kaupungissa. Tällöin kuusen voi mahdollisesti kuljettaa kotiin käsin, joten autokuljetusta ei tarvita. Jotkut puolestaan hankkivat muovisen kuusen, jonka voi hyvin laittaa esimerkiksi auton sisään. Tällöin ei ole vaaraa siitä, että joulukuusi voisi liata auton penkit ja sisätilat.

Turvallisesti hoidettu joulukuusen kuljetus on kaikkien tiellä liikkujien etu.

Kun kuljetat joulukuusta auton katolla, niin turvallisuus on ensimmäinen sekä tärkein asia, mitä tulee ottaa huomioon. Joulukuusi täytyy kiinnittää tukevasti auton katolle, ja näkyvyys täytyy ottaa huomioon. Kuusen koko kannattaa myös huomioida, sillä liian iso joulukuusi ei välttämättä edes sovi auton katolle. Ja auton mitoista ylimenevä kuusi on syytä merkitä asianmukaisesti.

Onnellista ja turvallista joulukuusen metsästystä!

Lue myös: Parhaat joululahjat autoilijalle 2021

Lue myös: Miksi lumilinko ei käynnisty? Ongelmanratkaisu

Lue myös: Miten lumilinko toimii? Lumilingon osat ja toiminta

2 kommenttia artikkeliin ”Joulukuusen kuljettaminen auton katolla

  1. Paluuviite: Parhaat joululahjat autoilijalle 2021 | Projektiloota

  2. Paluuviite: Parhaat joululahjat autoilijalle 2022 | Projektiloota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s