Miten sähköpotkulauta lukitaan? Paras lukkotyyppi ja vertailu

Sähköpotkulauta lukitaan yleensä tavallisella pyörälukolla. Sähköpotkulaudan voi lukita esimerkiksi tavallisella vaijerilukolla, U-lukolla tai levyjarrulukolla. Voit pujottaa vaijerilukon potkulaudan vanteen läpi ja lukita sähköpotkulautasi pyörätelineeseen.

Joissakin lukoissa on sähköinen hälytin, toisissa ei. Voit valita sähköpotkulaudan lukitsemiseen sopivan lukon käyttötarkoituksesta riippuen. U-lukko on jämerä vaihtoehto, levyjarrulukkoa on vaikea murtaa, vaijerilukko on näppärä lukkotyyppi ja perinteinen munalukko on puolestaan helppokäyttöinen.

Paras lukkotyyppi on siis se, joka sopii sinun käyttötarkoitukseesi parhaiten. Sähköpotkulaudan lukitseminen onnistuukin monella eri tavalla, ja vaihtoehtoja on useita. Tässä vertailussa käydään läpi kaikki sähköpotkulaudan lukitsemiseen tarkoitetut lukkotyypit.

Sähköpotkulaudan lukitseminen onnistuu näppärästi, kun käytössä on paras lukkotyyppi juuri sinun tarkoitukseesi.

Miksi sähköpotkulauta kannattaa lukita?

Kun ostat sähköpotkulaudan ja lähdet kaupungille ajelemaan sekä esittelemään uutta menopeliäsi, kaverisi eivät ole ainoita, jotka kiinnostuvat laudastasi. Myös moni pitkäkyntinen havittelee kalliita sähköisiä potkulautoja. 

Kaikki ovat varmasti kuulleet polkupyörävarkauksista, niitähän on tapahtunut niin pitkään kuin polkupyöriä on ihmisillä ollut. Pyörävarkaudet ovat ikäviä, sillä niistä aiheutuu paljon harmia, ja poliisin resurssit eivät riitä selvittämään läheskään kaikkia varkauksia. Nykyään varkailla on uusi kohde, nimittäin sähköpotkulaudat.

Sähköpotkulaudat ovat usein paljon polkupyöriä arvokkaampia, koska sähköisissä potkulaudoissa on kallista teknologiaa. Laudat voivat maksaa 300 eurosta aina tuhansiin euroihin asti, joten lauta on aika iso sijoitus monelle ihmiselle. Varjopuolena on se, että sähköpotkulauta on myös iso saalis varkaalle.

Lue myös: Onko sähköpotkulauta kannattava hankinta?

Sähköpotkulauta ei ole mikään halpa laite, ja ne voivat maksaa jopa lähemmäs 1000 euroa.

Sähköpotkulaudan suojaaminen varkauksilta

Kaupunkilaudoissa, kuten Tierissä ja VOI:ssa on aina varashälytin sekä GPS-paikannusjärjestelmä. Näiden toimintojen avulla sähköpotkulautayritykset voivat tarkkailla potkulautojensa sijaintia. Jos lauta kulkeutuu epäilyttävään paikkaan, tai jos sen GPS-moduulia koittaa irrottaa, niin lauta antaa hälytyksen valvontakeskukseen. Tällä tavoin yritykset ovat varautuneet näpistelijöitä vastaan.

Yksityisessä sähköpotkulaudassa ei kuitenkaan välttämättä ole GPS-paikannusjärjestelmää. Joissain laudoissa sellainen toki on, ja paikannuksen avulla mahdollinen varas on helppo saada kiinni. Paras tapa ehkäistä varkauksia on kuitenkin hankkia jämerä lukko sähköpotkulautaan. Moni varas jättää potkulaudan sikseen, kun huomaavat joko jämäkän tavallisen lukon tai hälytyksen antavan elektronisen lukon.

Toinen hyvä keino ehkäistä sähköpotkulautavarkauksia on ottaa potkulauta aina mukaan, minne menetkin. Tämä ei kuitenkaan aina ole mahdollista, ja isomman kokoisia sähköpotkulautoja on hankala kantaa mukana. Häkkivarastot, pyörävarastot ja ulkosäilytys ovat kaikki riskialtiitta tapoja säilyttää arvokasta laitetta. Taiteltava sähköpotkulauta on aina helpompi ottaa säilytykseen kerrostaloasuntoon tai parvekkeelle. Joskus kuitenkin tulee vastaan päivä, jolloin joudut jättämään laudan ulos kaupan eteen tai harrastuspaikan pihaan yksin. Niinpä hyvä lukko on aina kannattava sijoitus sähköpotkulaudan hankkijalle.

Sähköpotkulaudat ovat haluttua tavaraa varkaiden keskuudessa. Hyvä lukko voi kuitenkin saada pitkäkyntisen toisiin ajatuksiin.

Erilaiset lukkotyypit sähköpotkulaudalle

Parhaan lukon löytäminen sähköpotkulaudan lukitsemiseen on yllättävän helppoa. Lukkoja on monenlaisia, ja jokaisessa on omat hyvät ja huonot puolensa. Karu totuus on, että halvin lukko on yleensä helpoin murtaa, joten halvin vaihtoehto ei välttämättä ole aina paras. Jämerä lukko saakin monesti varkaan perääntymään jo ennen kuin hän edes yrittää varastaa sähköpotkulautaa.

Nykyään on kuitenkin myös elektronisia lukkoja, jotka antavat äänihälytyksen, jos joku yrittää varastaa polkupyörääsi tai sähköpotkulautaasi. Pelkkä vahva rakenne ei siis ole lukkojen ainoa ratkaiseva ominaisuus nykypäivänä.

Perinteinen munalukko ja ketju sähköpotkulaudalle

Vanha kunnon *munalukko on ihan toimiva keino, kun haluat lukita sähköpotkulaudan. Munalukon kaveriksi tarvitset kuitenkin myös vahvaa ketjua, joten ihan kevyimmästä päästä tämä lukkosysteemi ei ole. Vahva ketju ja isokokoinen lukko saavat monen varkaan kääntymään kannoillaan, koska ketjun leikkaaminen poikki olisi aikaa vievä työ ja siitä aiheutuisi myös paljon ääntä. Ei siis houkutteleva kohde varkaalle, joka ei osaa tiirikoida.

Munalukkojen tiirikoiminen on kuitenkin varmaan kaikista lukkotyypeistä helpointa, joten taidokkaimmat varkaat pystyisivät teoriassa avaamaan jämeränkin munalukon suhteellisen äänettömästi. Tällaisilla varkailla on yleensä kyllä muita kohteita, joihin yrittävät murtautua.

Munalukko ja ketju on siis ihan toimiva yhdistelmä, mutta ei paras mahdollinen. Iso paino sekä kookas ulkomuoto tekevät tästä lukkotyypistä hankalan ja raskaan kuljettaa mukana. Lisäksi, taidokkain varas pystyy kyllä halutessaan avaamaan lukon.

Hyvän lukon löydät esimerkiksi Staypron verkkokaupasta. Kolmirullainen munalukko mahdollistaa oman avauskoodin asettamisen, jolloin sinun ei tarvitse kantaa avaimia mukanasi. Lukko on myös kestävä mutta kevyt kantaa mukana.

*Staypro: ABUS yhdistelmälukko 16 euroa

Perinteinen munalukko ketjulla voi toimia, vaikka se onkin raskas kantaa mukana.

Vaijerilukko sähköpotkulaudan lukitsemiseen

Sähköpotkulaudan lukitsemiseen voi käyttää myös *vaijerilukkoa, joka on hyvin yleinen väline polkupyörän lukitsemiseen. Vaijerilukkoja näkee kaupungilla kulkiessa joka puolella, ja niiden laatu vaihtelee hyvinkin paljon. Halvimmat kiinan vaijerilukot on tehty ohuesta vaijerista, joten varkaan on helppo leikata ne poikki. Jämerämmät vaijerilukot maksavat hieman enemmän, mutta ne ovat kannatta hankinta, etenkin jos haluat suojata arvokkaan sähköpotkulaudan.

Vaijerilukkojen hyvä puoli on se, että voit kuljettaa niitä helposti mukanasi, esimerkiksi repussa. Vaijerilukko on pienikokoinen, ja se ei paina paljoa. Lukitseminen ja lukon poistaminen käy myös näppärästi, sillä sinun ei tarvitse puuhata ylimääräisen ketjun kanssa. Vaijerilukko onkin siis nopea ja helppo väline, jolla lukitset sähköpotkulaudan.

Joissain vaijerilukoissa on myös elektroninen hälytin. Eli kun vaijeri yritetään katkaista, niin lukossa oleva kaiutin alkaa hälyttää. Tällaiset vaijerilukot ovat toki hieman kalliimpia kuin tavalliset, mutta niillä on suuri vaikutus, jos varas on leikkaamassa lukkoa poikki. Kukaan ei nimittäin halua jäädä housut kintuissa kiinni potkulautavarkaudesta. Kuuluva äänimerkki saakin varkaat yleensä jättämään homman sikseen, jos pääsivät edes niin pitkälle. Kalliin hinnan lisäksi toinen huomioitava seikka on paristojen vaihtaminen, ne täytyy nimittäin vaihtaa ennen kuin niistä loppuu virta.

Vaijerilukko onkin siis käypä väline, jolla lukitset sähköpotkulautasi. Se on kevyt ja kulkee helposti mukana, mutta tämän lisäksi se toimii myös erittäin hyvin ja on helppokäyttöinen. Ihan halvinta mallia ei kuitenkaan kannata hommata, sillä ne ovat liian rimpuloita. Pahimmassa tapauksessa halpa vaijerilukko voi kerätä sisäänsä vettä ja ruostua poikki. Kannattava ostos siis, jos hankkii hyvän vaijerilukon.

Näppärän ja edullisen vaijerinlukon voit hankkia esimerkiksi E-Wheelsin verkkokaupasta, joka on erikoistunut sähköpotkulautoihin sekä niiden tarvikkeisiin.

*E-Wheels: Zovii ketjulukko varashälyttimellä 49 euroa

Tavallinen vaijerilukko voi olla helppo ja näppärä tapa lukita sähköpotkulauta, mutta edistyneemmissä malleissa on hälytin.

Sähköpotkulauta ja U-lukko

Yksi jämerä mutta suhteellisen helppo tapa lukita sähköpotkulauta on U-lukko. Tällaisilla lukoilla moni tykkää lukita polkupyöränsä. U-lukon saa laitettua sähköpotkulaudan vanteen reiästä läpi samaan tapaan kuin vaijerilukon. U-lukon ja vaijerilukon ero on vain se, että U-lukko on rakenteeltaan järeämpi kuin vaijerilukko. U-lukossa ei ole vaijeria, joka menisi sähköpotkulaudan vanteen reiän läpi, vaan metallinen U-mallinen koukku. Tämän metallisen ja kestävän U-koukun avulla sähköpotkulauta pysyy paikallaan.

U-lukon vahvuuksia ovat jämäkkä ulkomuoto ja helppo käytettävyys. Kuten vaijerilukossa, myös U-lukossa voi olla elektroninen hälytysärjestelmä, joka laukeaa jos lukkoa yrittää murtaa tai liikuttaa. Varjopuolena U-lukoissa on iso koko sekä paino. U-mallinen lukko ei siis ole yhtä kevyt ja helppo kuljettaa mukana kuin muun mallinen lukko, mutta U-lukko on silti todella hyvä valinta sähköpotkulaudan lukitsemiseen.

Varashälyttimellä varustetun U-lukon voit löytää esimerkiksi E-Wheelsiltä.

*E-Wheels: Zovii sähköpotkulaudan U-lukko varashälyttimellä 69 euroa

Myös U-lukko on helppokäyttöinen, mutta rakenteeltaan jämerämpi.

Levyjarrulukko sähköpotkulautaan

Sähköpotkulaudan voi lukita myös *levyjarrulukon avulla, jos potkulaudassasi on levyjarrut. Levyjarrulukko kiinnitetään sähköpotkulaudan levyjarrun levyyn, tällöin estetään renkaan liikkuminen eteenpäin, jotta sähköpotkulaudalla ei pystyisi ajamaan.

Levyjarrulukko koostuu kahdesta metallisesta palasta, joiden välissä on metallitappi. Metallitappi liikkuu palasten välissä, niin että se voi laittaa sähköpotkulaudan levyjarrun levyn reiästä läpi. Levujarrulukko siis estää potkulaudalla ajon, mutta et voi kiinnittää potkulautaa esimerkiksi pyörätelineeseen.

Levyjarrulukon hyviä puolia ovat kevyt ja pieni rakenne. Pienimmät levyjarrulukot mahtuvat jopa taskuun, joten ne ovat helppoja mukana kannettavia lukkoja. Tässäkin lukossa on mahdollisuus löytää jostain elektroninen versio, joka alkaa hälyttämään, jos sitä yritetään murtaa tai siirtää.

Edullisen ja kestävän levyjarrulukon voi löytää myös E-Wheelsin verkkokaupasta, linkki lukkoon alhaalla.

*E-Wheels: Zovii levyjarrulukko varashälyttimellä 48 euroa

Levyjarrulukko saattaa olla yksi kätevimmistä tavoista lukita sähköpotkulauta.

Hyvä ottaa huomioon sähköpotkulaudan lukitsemisessa

Sähköpotkulaudat lukitaan yleensä vanteessa olevan reiän läpi. Tässä on kuitenkin se ongelma, että sähköpotkulaudan rengas on suhteellisen helppo irrottaa, varkaat tarvitsevat vain oikean kokoisen hylsyn tai kiintoavaimen. Rengas on yleensä kiinni ainoastaan kahdella tai yhdellä mutterilla, joten taitavalta varkaalta ei mene pitkään renkaan irrottamisessa. Toinen hyvä keino on lukita lauta etuhaarukan läpi, jos vain mahdollista. Etuhaarukan läpi menevässä lukossa on kuitenkin sama ongelma kuin vanteen reiän läpi menevässä, renkaa irrottamalla varas voi ottaa laudan mukaansa.

Tämän vuoksi onkin kannattavaa, että käytät tässä artikkelissa esiteltyjä lukkotyyppejä ainoastaan lyhytaikaiseen säilytykseen. Elektroninen lukko on myös erittäin hyvä valinta sähköpotkulaudalle, sillä se alkaa hälyttää kun sitä liikutellaan.

Jotkin varkaat menevät niin pitkälle, että irrottavat lukitun renkaan skuutista. Siksi sähköpotkulauta olisikin hyvä lukita rungosta, jos vain suinkin mahdollista. Renkaan lukitseminen kuitenkin hidastaa varkaita paljon.

Sähköpotkulautaa kannattaakin säilyttää ensisijaisesti turvallisessa paikassa, mieluiten lukkojen takana. Pyörävarastot eivät ole parhaita paikkoja potkulaudan säilytykseen, sillä ulkopuoliset pääsevät niihin suhteellisen helposti. Häkkivarasto voi olla toimiva paikka, jos pystyt lukitsemaan häkkivaraston oven sekä laudan sen sisällä. Yksi keino vähentää varkaiden intoa on vuorata häkkivaraston seinät esimerkiksi pahvilla, jolloin varkaat eivät näe, mitä varaston sisällä on.

Toinen hyvä paikka, ja oikeastaan paras paikka, säilyttää sähköpotkulautaa on oma asunto, jos vain suinkin mahdollista. Se on varmin ja turvallisin vaihtoehto.

Lue myös: Miten sähköpotkulauta toimii? Laudan tekniikka ja osat

Lue myös: Voiko sähköpotkulaudalla ajaa talvella? Vinkit talviajoon

4 kommenttia artikkeliin ”Miten sähköpotkulauta lukitaan? Paras lukkotyyppi ja vertailu

  1. Paluuviite: Onko sähköpotkulauta kannattava hankinta? | Projektiloota

  2. Paluuviite: Onko sähköpotkulaudan ostaminen halvempaa kuin vuokraaminen? | Projektiloota

  3. Paluuviite: Mitä sähköpotkulaudalla saa tehdä? Kysymyksiä ja vastauksia | Projektiloota

  4. Paluuviite: Onko sähköpotkulaudan ostaminen ekologisempaa kuin vuokraaminen? | Projektiloota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s