Mikä on Tramigo OBD-lukija ja miten se toimii?

Tramigo OBD-lukija on auton OBD-porttiin kiinnitettävä testeri, jonka avulla voit lukea vikakoodeja sekä saada muuta tarpeellista tietoa autostasi. Vikakoodien lukeminen on tarpeellista, koska koodien avulla voit selvittää, mikä autossasi on vikana.

Joskus koodit syntyvät vain hetkellisen vian takia, tällaisissa tapauksissa koodit voi vain nollata. Myös koodien nollaaminen onnistuu Tramigo OBD-lukijalla. Kaikki vikakoodit eivät siis automaattisesti tarkoita, että autossa olisi jotain vikaa. Tarkkana kannattaa kuitenkin olla, sillä pelkkä vikakoodien nollaaminen ei korjaa autossa olevaa vikaa.

Tramigon OBD-lukijasta on monenlaista hyötyä auton omistajalle.

Vikakoodien lukemisen ja nollaamisen lisäksi Tramigon OBD-lukijassa on muitakin omianisuuksia. OBD-testeri poikkeaa siinä mielessä muista samanlaisista laitteista, että siinä sisäänrakennettu korkeusanturi, joka havaitsee jos autoa aletaan tunkkaamaan kun se on parkissa. Kyseinen ominaisuus on loistava turva katalysaattorivarkauksia vastaan.

Lue myös: Miten katalysaattorivarkauden voi estää OBD-lukijan avulla?

Lukija lähettää hälytyksen auton omistajan puhelimeen, jos jotakin arveluttavaa tapahtuu autolle. Puhelinsovellus onkin todella keskeisessä osassa, kun Tramigon OBD-lukijaa käytetään. Sovelluksen avulla käyttäjä voi valita, mitä ominaisuuksia hyödyntää lukijasta ja millä tavalla.

Tramigo OBD-lukijan ominaisuudet

OBD-lukijassa on paljon erilaisia ominaisuuksia korkeusanturin lisäksi. Korkeuden mittaaminen todella kätevä autovarkaita vastaan, mutta Tramigo OBD-lukijassa on myös todella tarkka jäljitystoiminto.

Jäljitystoiminnon avulla voit nähdä auton sijainnin kartalla metrien tarkkuudella. Testasin itse OBD-lukijaa jonkin aikaa sitten, ja sen tarkkuus yllätti minut. Toinen yllättävä tekijä oli se, että toimintoja on vaikka muille jakaa. Alla pieni lista toiminnoista antamaan kokonaiskuvaa.

Tramigo OBD-lukijan ominaisuudet:

 • Varoittaa, jos autoa liikutetaan tai tunkataan ylös
 • Vikakoodien ja huoltovalon nollaus
 • GEO-aidat: Voit valita alueen, jolle auto ei saa mennä
 • Nopeushälytys: Saat ilmoituksen, jos auto ajaa liian lujaa
 • Liiallinen joutokäyntitunnistus
 • Käynnistys- ja pysäytysraportointi
 • Rankan ajotavan valvonta
 • Kolarin havaitseminen
 • Päästöjen valvonta
 • Polttoaineen ja ilman mittaaminen
 • Jarrut- ja veto-ohjaus
 • Korin järjestelmät
 • DTC-nollaus
 • Moottorin kunnon valvonta
 • Akun jännitteen mittaus
 • Jäähdytysnesteen lämpötila

Toimintoja siis riittää lukijassa, ja se selittääkin osittain sen, miksi laite on niin sopiva moneen erilaiseen tarkoitukseen. Monet käyttötarkoitukset avaavat mahdollisuuksia erilaisissa käyttökohteissa.

Tramigon sovelluksessa on paljon eri ominaisuuksia.

Kenelle Tramigon OBD-lukija sopii?

Tramigon OBD-lukijasta on hyötyä yksityisautoilijoille, yrityksille ja autokouluille. Laajat ominaisuudet takaavat sen, että jokaiselle löytyy jotakin Tramigon OBD-lukijan puhelinsovelluksesta.

Tavalliset autoilijat voivat hyötyä Tramigon OBD-lukijasta monella tavalla, sillä laitteen avulla voi vahtia autoa sekä lukea vikakoodeja. Jos autosi joutuu varastetuksi tai joku yrittää viedä katalysaattorisi, laite antaa ilmoituksen puhelimeesi. Tällä tavalla varkaat voi yllättää itse teossa. Voit myös jäljittää menopelisi sijainnin todella tarkasti sovelluksen kartalta.

Auton sijainnin vahtimisen lisäksi OBD-lukija huomaa, jos jarrutat tai kaasutat liian voimakkaasti. Tällä tavalla voit kiinnittää huomiota ajotyyliisi ja muuttaa tyyliäsi säästeliäämmäksi. Tramigo OBD-lukija auttaa siis kehittymään paremmaksi ajajaksi.

Lukija lähettää hälytyksen puhelinsovellukseen, jos autoa tunkataan ylös.

Yritykset voivat hyötyä Tramigon OBD-testeristä, sillä lukijoita on mahdollista kytkeä monta samaan aikaan eri ajoneuvoihin. OBD-lukijoiden avulla pystyy siis seuraamaan montaa autoa samaan aikaan, ja tähän tarkoitukseen soveltuu hyvin Tramigo Cloud -palvelu.

Sijainnin lisäksi yritys pystyy kuitenkin myös tarkkailemaan ajoneuvojen polttoaineenkulutusta sekä ajotyyliä. Tällä tavalla yritys pystyy säästämään pitkän pennin kannustamalla työntekijöitä taloudellisempaan ajoon. Tramigo Cloud -palvelusta pystyy myös lataamaan laajoja raportteja yrityksen käyttöön.

Lue myös: Miten vähentää bensan kulutusta? Auton kulutuksen pienentäminen

Autokoulut pystyvät hyödyntämään Tramigo OBD-lukijaa opetuksessaan. Monet tuoreet kuskit haluavat oppia ajamaan taloudellisesti ja turvallisesti, joten OBD-lukijan tarjoama yksityiskohtainen data auttaa saavuttamaan tavoitteet. 

Miten Tramigo OBD-lukija asennetaan?

OBD-lukija asennetaan auton OBD-porttiin, joka löytyy yleensä ohjauspyörän alta. Portissa on 16 pinniä, jotka välittävät tietoa auton ohjausyksiköistä OBD-lukijaan. Lukijassa alkaa vilkkua vihreä valo, kun se on kytketty autoon.

Lukijan kytkemisen jälkeen voit ladata puhelimeesi Tramigon puhelinsovelluksen. Kun OBD-lukija on kytketty ajoneuvoon, voit avata puhelinsovelluksen ja tarkastella auton tietoja sieltä. Autolla kannattaa kuitenkin ajaa pieni lenkki ennen kuin puhelinsovellusta alkaa käyttämään, sillä lukijan heräämiseen menee pieni hetki. Näin ainakin oli omalla kohdallani, kun testasin laitetta.

Paketin mukana tulee myös jatkojohto, jonka avulla lukijan voi piilottaa pois näkösältä. Joissakin autoissa OBD-portti saattaa olla vaikeassa paikassa, joten OBD-jatkojohto auttaa lukijan asentamisessa.

Itse sovelluksessa voi valita, lukeeko vikakoodit, tarkasteleeko auton paikkaa kartalta vai tarkasteleeko auton sen hetkistä nopeutta ja muuta dataa. Kohdassa “Alerts” voit valita, milloin lukija lähettää hälytyksen puhelimeesi. Sieltä voi valita joko ilmoituksen puhelimeen tai sähköpostiin, tai molemmat.

OBD-lukija kiinnitetään auton OBD-porttiin ratin alle.

Paljonko Tramigo OBD-lukija maksaa, ja mistä lukijan voi hankkia?

Tramigon OBD-lukijan löytää yrityksen omasta nettikaupasta. OBD-lukijan lisäksi pakettiin sisältyy vuoden kestävä lisenssi. *Lukija ja vuoden lisenssi maksavat yhteensä 99 euroa, ensimmäisen käyttövuoden jälkeen lisenssi maksaa 38 euroa yhdelle laitteelle. Useamman laitteen voi saada halvempaan yhteishintaan. Lukijan voi kuitenkin hankkia itselleen myös *kahden vuoden lisenssillä hintaan 119 euroa.

*Tramigo.fi: Tramigo Premium OBD-diagnostiikka ja GPS-jäljitys 1 vuosi

Toisin kuin monissa muissa OBD-lukijoissa, Tramigon lukija ei vaadi erillisiä maksuja. Joskus voi käydä niin, että OBD-lukijan käytön kerrotaan olevan ilmaista, mutta todellisuudessa lisäominaisuudet maksavat. Tramigon OBD-lukijan kanssa tilanne ei ole tämän näköinen, vaan kaikki ominaisuudet ovat käytössä niin kauan kuin lisenssi on voimassa.

Hinta on mielestäni kohtuullinen, kun ottaa huomioon miten paljon ominaisuuksia laitteessa on. Samalla sovelluksella pystyy käyttämään montaa eri laitetta samaan aikaan, ja jos esimerkiksi yritys tarvitsee useamman kappaleen laitteita, niin hintaa voi saada alaspäin.

Tramigolla on myös muita mielenkiintoisia tuotteita. Esimerkiksi Tramigo Asset Tracker, joka on tehokas GPS-paikannin vaativiin tehtäviin. Voit tutustua Tramigon monipuoliseen GPS-jäljittimeen toisessa artikkelissa.

Lue myös: Paras GPS-paikannin autoon tai peräkärryyn – Tramigo Asset Tracker

Pakkauksessa tulee mukana lukijan lisäksi jatkokaapeli sekä ohjekirja.

Yhteenveto Tramigon OBD-lukijasta

Tramigon OBD-lukija on erinomainen laite, jos haluat vahtia autoasi hieman tarkemmin. Sen korkeusanturi huomaa, jos autolle ollaan tekemässä jotakin ilman omistajan lupaa. Samalla se myös jäljittää auton, ja näyttää menopelin sijainnin kartalla todella tarkasti.

Lukijasta ei ole kuitenkaan ainoastaan hyötyä auton vahtimisessa, vaan OBD-testerin avulla voi kehittyä paremmaksi kuljettajaksi. Taloudellinen ajaminen ja rauhallisuus ovat hyviä ominaisuuksia liikenteessä, ja Tramigo OBD-lukija pystyy auttamaan taitojen kehittämisessä. Yksityiskohtainen ajodata sekä puhelimeen saatavat huomautukset auttavat tavoitteiden saavuttamisessa, kun haluat kehittyä kuljettajana.

Puhelinsovellus on todella monipuolinen, sillä siinä on monenlaisia ominaisuuksia. Sovellus tarjoaa paljon erilaisia mahdollisuuksia auton suojaamiseen varkauksilta sekä oman ajotyylin silmällä pitämiseen. Laite pystyy muun muassa kertomaan bensan kulutuksen ajomatkalla sekä ilmoittamaan äkillisistä jarrutuksista ja kiihdytyksistä.

Lukija sekä puhelinsovellus ovat molemmat helppoja käyttää, joskin sovellus vaatii hieman totuttelua sen laajuuden vuoksi. Eri ominaisuuksia oppii kuitenkin käyttämään nopeasti, ja kun niitä osaa käyttää, niin lukijalla pystyy tekemään todella paljon. Myös itse OBD-testerin käyttäminen on helppoa, vaikka lukija vaatiikin hieman lämmittelyä ennen kuin se alkaa näyttämään kaikkia tietoja. Pieni koeajo lukijan kanssa tulee siis tarpeeseen.

Tramigon OBD-lukija on monipuolinen laite.

Kokonaisuudessaan Tramigon OBD-lukija on miellyttävä laite, jonka avulla voi saada monenlaista uutta tietoa autosta sekä ajotyylistä. Katalysaattorivarkauksia ehkäisevä toiminto on todella näppärä, sillä sitä ei löydy jokaisesta lukijasta. Monipuoliset toiminnot takaavat sen, että jokaiselle löytyy jotakin sopivaa tämän laitteen toiminnoista.

Eikun siis vaan testailemaan! Tämän laitteen kanssa voi oppia paljon uutta.

Lue myös: Miten katalysaattorivarkauden voi estää OBD-lukijan avulla?

Lue myös: Miksi bensan hinta nousee ja mikä vaikuttaa hintaan?

Lue myös: Miten suojata auton katalysaattori varkauksilta?

3 kommenttia artikkeliin ”Mikä on Tramigo OBD-lukija ja miten se toimii?

 1. Paluuviite: Miten vähentää bensan kulutusta? Auton kulutuksen pienentäminen | Projektiloota

 2. Paluuviite: Paras GPS-paikannin autoon tai peräkärryyn – Tramigo Asset Tracker | Projektiloota

 3. Tojoroju hybridistäni varastettiin kahdesti katalysaattori, reilun kuukauden sai uusi katti olla paikallaan kun taas varastettiin! Pakko noille rosvoille on jotain tehdä. Kojelautakamera on ja sille varavirtalähde hanskalokerossa, olin aikeissa ostaa isomman muistikortin, varkaat ehti ensin. OBD-lukija voisi tunkatessa laukaista auton hälytyksen? Olisiko tuotekehittelyn paikka?

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s