Miten vähentää bensan kulutusta? Auton kulutuksen pienentäminen

Auton bensan kulutusta voi vähentää oikealla ajotyylillä sekä ennakoivalla liikennekäyttäytymisellä. Muita keinoja vähentää bensan kulutusta ovat rengaspaineiden tarkistaminen ja säännöllinen auton huoltaminen. On kuitenkin muitakin keinoja vähentää kulutusta, sillä auton polttoaineen kulutus riippuu monista syistä.

Moni suomalainen haluaakin nyt ajaa säästeliäästi, sillä bensan hinta ja polttoaineiden hinta ylipäätään on noussut reippaasti. Bensan kulutuksen vähentäminen on toki lompakolle hyväksi aina, oli bensan tai dieselin hinta sitten mitä tahansa. Toisille rahan säästäminen toimii kannustimena vähemmän kuluttavaan ajoon, ja toisille ympäristöasiat ovat suurempi kannustin. Toki monille kuskeille molemmat asiat ovat tärkeitä. Molemmissa tapauksissa herää kysymys, miten bensan kulutusta sitten voi vähentää?

Moni asia vaikuttaa bensan ja dieselin kulutukseen, esimerkiksi ajotyyli.

Lue myös: Miksi bensan hinta nousee ja mikä vaikuttaa hintaan?

Tässä artikkelissa käydään läpi 10 keinoa, joilla pystyt vähentämään autosi bensiinin tai dieselin kulutusta. Jotkin vinkeistä toimivat toki muihinkin kulkupeleihin, kuten mopoihin ja moottoripyöriin. Kannattaakin siis lukea artikkeli ja mahdollisesti etsiä tietoa muualtakin, koska polttoaineen säästämiseen ei ole yhtä ja ainoaa oikeaa tapaa.

Jos tämänkaltaiset artikkelit kiinnostavat sinua, niin kannattaa tilata Projektiloodan uutiskirje. Tilaaminen ei maksa mitään, ja saat jatkossa ilmoituksen uusista mielenkiintoisista artikkeleista sähköpostiisi. Kirjoitat vain sähköpostisi alla olevaan kenttä, ja painat Tilaa-nappia. Tämän jälkeen saat vahvistusviestin sähköpostiisi.

Seuraavaksi artikkelissa keskitytään kuitenkin itse keinoihin, miten vähentää bensan kulutusta.

1. Säästeliäs ajotyyli vähentää bensan kulutusta

Helpoin ja samalla tehokkain tapa vähentää bensan kulutusta on ajotyyli. Nopeat kiihdytykset ja pysähdykset kuluttavat enemmän polttoainetta, joten ajamisessa kannattaa pyrkiä pehmeyteen. Siispä manuaalisella autolla ajettaessa vaihteita kannattaa vaihtaa, kun auto on saavuttanut oikeat kierrosluvut. Vaihdetta ei kannata vaihtaa liian aikaisin tai myöhään.

Ykkösvaihteelta kannattaa vaihtaa seuraavalle mahdollisimman pian liikkeellelähdön jälkeen. Joskus se ei kuitenkaan ole mahdollista, jos joutuu ajamaan esimerkiksi toisen auton perässä hidasta vauhtia. Nyrkkisääntö on, että kun kierrosluvut nousevat 2500 kierroksen tuntumaan, niin vaihdetta kannattaa vaihtaa isompaan pykälään. Silloin vaihdosta tulee pehmeä ja sujuva.

Jos vaihdetta vaihtaa liian aikaisin, esimerkiksi alle 2000 kierroksessa, niin auto alkaa herkästi nykiä, jolloin kuljettaja joutuu painamaan lisää kaasua. Muuten auto sammuu, jos kaasua ei paina lisää. Liian aikaisin vaihtaminen suuremmalle vaihteelle syö siis enemmän polttoainetta.

Kun vaihdetta pistetään suuremmalle pykälälle liian myöhään, niin silloin päädytään samaan lopputulokseen. Jos kaasua painaa liian paljon turhaan, niin bensaakin kuluu turhan paljon. Moottorin kierroslukua ei tarvitse nostaa yli 3000 kierroksen ennen isommalle vaihteelle vaihtamista. Suuremmille kierrosluvuille mennään yleensä silloin, kun autolla ajetaan jyrkkiin ylämäkiin. Tällöin vääntöä tarvitaan enemmän, ja pienellä vaihteella kannattaa painaa enemmän kaasua.

Kierrosluku kannattaa pitää maltillisena, kun halutaan maksimoida bensan tai dieselin säästö.

2. Ennakointi säästää polttoainetta

Ennakointi vähentää bensan kulutusta, mutta se lisää myös turvallisuutta. Kannattaa aina keskittyä oman tekemisen lisäksi myös siihen, mitä muut tiellä liikkujat ovat tekemässä. Ennakointi vaatii sitä, että kuljettaja tarkastelee liikennettä pitkällä tähtäimellä. Eli autoilija miettii myös seuraavaa liikettään, minkä tekee liikenteessä.

Ennakoinnin ansiosta nopeat kiihdytykset ja pysähdykset vähenevät, joten kuljettajan täytyy kaasutella vähemmän. Esimerkiksi liikennevaloihin kannattaa hidastaa hyvissä ajoin, jotta mahdollisen pysähdyksen voisi välttää. Tyhjällä tiellä tämä on paljon helpompaa, sillä kuljettajan ei täydy reagoida edessä ajavan tekemisiin.

Kaiken kaikkiaan turhia pysähdyksiä kannattaa välttää, sillä liikkeelle lähteminen kuluttaa enemmän polttoainetta.

Ennakointi kannattaa liikenteessä aina, mutta se myös säästää polttoainetta.

3. Tarpeettomia jarrutuksia kannattaa välttää

Turhien pysähdysten lisäksi tarpeettomia jarrutuksia kannattaa myös välttää. Jarrutukset itsessään eivät aina kuluta polttoainetta, mutta niiden jälkeinen kiihdytys syö jälleen bensaa enemmän kuin olisi suotavaa.

Esimerkiksi turha jarruttaminen mutkiin kannattaa jättää pois, sillä kaarteen jälkeen täytyy kuitenkin kiihdyttää jälleen. Paras tapa ajaa kaarteisiin olisikin siis pitää vauhti tasaisena ja antaa vauhdin hidastua jo etukäteen ennen kaarteeseen ajoa.

Tarpeetonta jarrupolkimen käyttöä kannattaa välttää, jos haluaa vähentää bensan kulutusta.

4. Tasainen nopeus pienentää ilmanvastusta ja säästää bensaa

Maantieajossa tasainen ajonopeus vähentää bensan kulutusta. Jos keskinopeuden pystyy pitämään matkalla mahdollisimman tasaisena, niin polttoainetta säästyy. Nopeus vaikuttaa myös ilmanvastukseen, joten mitä nopeammin ajat sitä suurempi ilmanvastus autoon kohdistuu. Suurempi ilmanvastus taas puolestaan tarkoittaa suurempaa polttoaineen kulutusta.

Joskus kuulee sanottavan, että ilmanvastus pienenee kun ajaa tarpeeksi lähellä edellä ajavaa autoa. Se on toki totta, mutta turvavälin pitäminen on paljon arvokkaampaa kuin muutaman sentin säästäminen bensakuluissa. Kun ajaa liian lähellä edellä ajavaa autoa, liikenneonnettomuuden riski kasvaa. Samalla on myös suurempi mahdollisuus, että tuulilasiin ja auton keulaan lentää niitä vahingoittavia kiviä.

Tasainen ajonopeus vähentää polttoaineen kulutusta.

5. Renkaiden luokitus vaikuttaa kulutukseen

Auton renkaissa on aina ilmoitettu energiatehokkuusluokka, joka kuvaa vierintävastusta. Vierintävastus tarkoittaa sitä, miten paljon rengas tarvitsee energiaa rullatakseen eteenpäin. Vastukseen vaikuttavat muun muassa renkaan koostumus sekä sen muotoilu.

Renkaiden energiatehokkuusluokat ovat A, B, C, E, F ja G. Tällä asteikolla A-luokkaan kuuluva rengas omaa pienimmän vierintävastuksen ja näin ollen se myös kuluttaa vähiten polttoainetta. G-luokkaan kuuluva rengas puolestaan kuluttaa polttoainetta jo 0,63 litraa enemmän 100 kilometriä kohden kuin A-luokan rengas.

Paremman energiatehokkuusluokan rengas kuluttaa vähemmän polttoainetta.

Lue myös: Mitä auton renkaiden merkinnät tarkoittavat?

6. Oikeat rengaspaineet säästävät polttoainetta

Liian tyhjät renkaat lisäävät auton renkaiden vierintävastusta. Littana kumi tarvitsee enemmän energiaa rullatakseen tiellä, ja lisäksi renkaat myös kuluvat nopeammin. Rengaspaineet onkin siis syytä tarkistaa säännöllisesti, jotta päästäisiin mahdollisimman pieneen kulutukseen.

Jokaisella automallilla on omat suositellut rengaspaineensa. Suositellut paineet löytyvät aina auton ohjekirjasta, mutta ne voivat löytyä myös auton ovikotelosta tai bensaluukun sisäpuolelta.

Rengaspaineilla on oma vaikutuksensa auton polttoaineen kulutukseen.

7. Säännölliset huollot pitävät auton taloudellisena

Auton moottoria kannattaa huoltaa säännöllisesti, jotta polttoaineen kulutus pysyisi mahdollisimman pienenä. Huono ilmansaanti tai sytytys näkyy lähes poikkeuksetta myös bensan kulutuksessa. Esimerkiksi vanhat sytytystulpat eivät toimi enää yhtä hyvin kuin uudet, joten energiaa menee hukkaan huonon sytytyksen takia.

Moottoriöljyt ja öljynsuodatin on myös syytä uusia huolto-ohjeiden mukaisesti. Säännöllisellä öljynvaihdolla varmistetaan, että moottori toimii sulavasti ja joutuisasti ilman turhaa kitkaa. Polttoainesuodatin kannattaa myös vaihtaa huolto-ohjelman mukaisesti, jotta auto pystyy säätelemään ilman ja polttoaineen määrää optimaalisesti sylinterissä.

Tästä syystä myös moottorin ilmansuodatin on syytä vaihtaa säännöllisesti, tai ainakin puhdistaa, jotta suurimmat roskat eivät haittaa moottorin ilmansaantia.

Säännölliset huollot vähentävät auton bensan tai dieselin kulutusta.

Varaosat autoihin kannattaakin hankkia luotettavasta paikasta, jotta saat sitä mitä tilaat. Trodo.fi on pitkään toiminut verkkokauppa, joka myy osia lähes kaikkiin autoihin. Sopivien osien hakeminen nettisivuilta on helppoa, sillä sinun täytyy vain kirjoittaa autosi rekisterinumero hakuun, ja saat listan autoosi sopivista osista.

Trodon nettikauppaan pääset tutustumaan alla olevasta linkistä. Heiltä löytyy muun muassa laaja valikoima erilaisia suodattimia, joiden vaihdon ansiosta voi tehdä autostasi vähemmän polttoainetta kuluttavan.

Trodo.fi: Auton osat ja tarvikkeet Trodon verkkokaupasta

8. Pienempi auton paino vähentää bensan kulutusta

Mitä vähemmän autossa on turhaa painoa sitä vähemmän polttoainetta kuluu. Ei siis kannata kuljettaa autossa mukana mitään painavia esineitä, joita et tarvitse. Lisäkilot voivat viedä yllättävän suuren osan polttoainetta, etenkin kun autolla ajetaan pidempiä matkoja ja pysähtymisiä esimerkiksi liikennevaloihin tulee paljon.

Talvella ylimääräisen lumen pudottaminen auton katolta pienentää kokonaispainoa. Lumi voi olla painavaa etenkin suojakelillä, kun lämpötila menee plussan puolelle. Katolla oleva lumi vaikuttaa myös ilmanvastukseen, jolloin auto on vähemmän aerodynaaminen.

Turhasta painosta on hyvä hankkiutua eroon. Esimerkiksi vara-akku painaa jo monta kiloa, vaikka voikin olla talvella tarpeellinen.

9. Sähkölaitteiden sammuttaminen pienentää kulutusta

Bensan tai dieselin kulutusta voi laskea myös sammuttamalla turhia sähkölaitteita autosta ajon aikana. Esimerkiksi ilmastointilaite kuluttaa paljon sähköä ja samalla myös polttoainetta. Radiota voi pitää myös pois päältä, kun et halua kuunnella mitään. Radio kuluttaa kuitenkin huomattavasti vähemmän sähköä kuin ilmastointi, joten vaikutus jää pienemmäksi.

Ilmastointi kuluttaa yllättävän paljon sähköä, joten se kannattaa sammutta silloin kun sitä ei tarvita.

10. Seuraa polttoaineen kulutusta säännöllisesti

Kun alat muuttamaan ajotyyliäsi säästävämpään suuntaan tai teet muita muutoksia ajotapoihisi, niin bensan tai dieselin kulutusta kannattaa seurata säännöllisesti. Kannattaa seurata kulutusta jonkin aikaa ennen kuin teet muutoksia autoon tai ajotapoihin, jotta mahdollisten muutosten jälkeen näet oliko toimenpiteillä vaikutusta.

Säännöllinen seuraaminen auttaakin siis sinua pääsemään kärryille siitä, miten paljon autosi kuluttaa polttoainetta 100 kilometriä kohden. Monista uudemmista autoista tieto löytyykin aika helposti kojelaudan näytöltä, mutta vanhemmissa autoissa kulutuksen seuraaminen saattaa olla vähän hankalampaa. 

Polttoaineen kulutuksen seuraaminen on kuitenkin mahdollista myös vanhemman auton kanssa, sillä on olemassa monia OBD-lukijoita, joiden avulla kulutusta pystyy seuraamaan. Ennen vuotta 1996 valmistettuihin autoihin tarvitaan kuitenkin OBD-adapteri, sillä nykyään laajasti käytössä oleva OBD2-portti ei ollut vielä ennen kyseistä vuotta pakollinen kaikissa autoissa.

Esimerkiksi Tramigon OBD-lukija pystyy seuraamaan polttoaineen kulutusta hyvinkin tarkasti. Lukijassa on myös paljon muita ominaisuuksia, jotka voivat auttaa ajotyylin muuttamisessa säästävämpään suuntaan.

Lue myös: Mikä on Tramigon OBD-lukija ja miten se toimii?

Tutustu OBD-lukijaan Tramigon sivuilla: Tramigo Premium OBD-lukija

Vanhan auton polttoaineen kulutusta pystyy seuraamaan myös trippimittarin avulla, kunhan vain tiedät, miten paljon bensaa tai dieseliä olet tankannut autoon. Kannattaakin siis ajaa tankki ensin tyhjäksi ja mennä sen jälkeen tankkaamaan huoltoasemalle jokin tietty määrä polttoainetta.

Kulutusta kannattaa seurata. Hyvä OBD-lukija voi olla hyödyllinen väline seurannan toteutukseen. Esimerkiksi kuvan Tramigo-vikakoodinlukija.

Moottorin koko vaikuttaa bensan kulutukseen

On ilmiselvää, että isompi moottori syö enemmän polttoainetta. Jos siis olet hankkimassa uutta autoa, niin moottorin tilavuutta kannattaa miettiä. Pieniruokaisen menopelin haluavalle pienempi moottori on aina parempi kuin suurempi.

Ollaan nyt kuitenkin rehellisiä – Autoa ei yleensä valita pelkän moottorin koon perusteella, joten listalla mainitut muut keinot ovat parempia vaihtoehtoja, kun haluat vähentää polttoaineen kulutusta. Sitä paitsi, moni rakennustyömaalla tai haastavissa olosuhteissa kulkeva työläinen tarvitsee auton tehokkaammalla moottorilla. Mutaan tai metsätielle ei nimittäin ole mukava jäädä jumiin.

Isommalla moottorilla varustetut autot ovat usein myös hauskoja ajaa, etenkin kun teho-paino -suhde on kohdillaan. Mutta nopeammat ja kevyemmät autot ovat usein harrastuskäyttöön suunniteltuja, eivät päivittäiseen työmatka-ajoon.

Pienempi moottori kuluttaa aina vähemmän polttoainetta. Aina ei ole kuitenkaan mahdollista vaihtaa autoon, jossa on pienempi moottori.

Yhteenveto siitä, miten vähentää bensan kulutusta

Bensan kulutusta voi vähentää monella eri konstilla. Pieniä keinoja löytyy paljon, ja kun niitä kaikkia soveltaa samaan aikaan, niin säästöä voi tulla mukavasti. Turvallisuudesta ei saa kuitenkaan ikinä tinkiä polttoainekulujen varjolla, vaan esimerkiksi turvaväli edellä ajavaan täytyy aina säilyttää.

Polttoaineen kulutusta voi vähentää

 • Säästävällä ajotyylillä
 • Ennakoivalla ajolla
 • Välttämällä tarpeettomia jarrutuksia
 • Tasaisella nopeudella
 • Renkaiden luokitus
 • Oikeilla rengaspaineilla
 • Säännöllisillä huolloilla
 • Vähentämällä painoa
 • Sammuttamalla sähkölaitteita
 • Seuraamalla auton kulutusta

Mielestäni lista on aika kattava, vaikka muutama asia taisi jäädä mainitsematta. Esimerkiksi talvella auton moottorin lämmittäminen ennen ajoon lähtöä vähentää polttoaineen kulutusta paljon. Mikään listan keinoista ei ole ihmeitä tekevä, mutta niistä on jonkin verran apua.

Lue myös: Miksi bensan hinta nousee ja mikä vaikuttaa hintaan?

Yksi kommentti artikkeliin ”Miten vähentää bensan kulutusta? Auton kulutuksen pienentäminen

 1. Paluuviite: Mikä on Tramigo OBD-lukija ja miten se toimii? | Projektiloota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s