Mitä sähköpotkulaudalla saa tehdä? Kysymyksiä ja vastauksia

Sähköpotkulautoja on näkynyt Suomen katukuvassa jo muutaman vuoden ajan, mutta välillä skuuttien säännöt saattavat herättää kysymyksiä. Saako sähköpotkulaudalla ajaa jalkakäytävällä tai kaksi päällä? Tästä artikkelista löydät kysymyksiä ja vastauksia siihen, mitä sähköpotkulaudalla saa ja ei saa tehdä.

Jotkin artikkelissa mainituista asioista ovat selvempiä kuin toiset, mutta jotkin asiat sekä säännöt saattavat tulla sähköpotkulautailijalle yllätyksenä. Esimerkiksi moni luulee, että sähköpotkulaudalla saa ajaa humalassa, mutta totuus on hieman erilainen. Entä saako sähköpotkulaudan ottaa mukaan kauppaan tai bussiin? Tästä artikkelista löytyy vastaus siihenkin.

Sähköpotkulautojen säännöt saattavat olla silloin tällöin hieman epäselvät.

Lue myös: Onko sähköpotkulaudan ostaminen halvempaa kuin vuokraaminen?

Saako sähköpotkulaudalla ajaa jalkakäytävällä?

Sähköpotkulaudalla ei saa ajaa jalkakäytävällä, koska skuutti luokitellaan kevyeksi sähköajoneuvoksi. Kevyellä sähköajoneuvolla saa ajaa pyörätiellä, ja sähköpotkulautaa koskevat samat liikennesäännöt kuin polkupyöräilijöitä. Mikäli pyörätietä ei ole tarjolla, niin sähköpotkulaudan paikka on ajoradan sivussa, kuten polkupyörän.

Saako sähköpotkulaudalla ajaa pyörätiellä?

Sähköpotkulaudalla saa ajaa pyörätiellä, sillä sähköpotkulautoihin soevveletaan samaa lainsäädäntöä kuin polkupyöriin. Skuutti luokitellaan kevyeksi sähköajoneuvoksi, joten sillä voi ajaa kaikkialla, missä polkupyörilläkin saa ajaa.

Sähköpotkulaudalla saa ajaa pyörätiellä, mutta jalkakäytävällä ei saa ajaa skuutilla.

Saako sähköpotkulaudalla ajaa kaksi päällä?

Sähköpotkulaudalla ei saa poliisin mukaan ajaa kaksi päällä, sillä skuutissa ei ole matkustajalle tarkoitettua istuinta. Tästä syystä sähköpotkulautoja kaupunkikäyttöön tarjoavat yritykset eivät suosittele kakspäällä ajoa. Takana olevalla ei ole mitään, mistä pitää kiinni, joten töyssyssä takana matkustavan ote voi herpaantua helposti.

Toinen ongelma 2 päällä ajamisessa on, että useimmiten skuutin painoraja on noin 150 kiloa, joten kaksi isoa miestä ei välttämättä mahdu kyytiin turvallisesti. Kaupunkikäyttöön sähköpotkulautoja tarjoavat yritykset ovat ilmoittaneet sähköpotkulautojen painorajaksi yleensä 100 kiloa.

Sähköpotkulaudalla kakspäällä ajamisesta voi saada sakkoja.

Saako sähköpotkulaudalla ajaa humalassa?

Sähköpotkulaudalla ei saa ajaa humalassa, koska kuljettaja syyllistyy tällöin tankojuopumukseen. Sähköpotkulautoihin sovelletaan samaa lakia kuin polkupyöriin, joten poliisi voi sakottaa skuutilla kännissä ajavaa, jos toiminnasta aiheutuu vaaraa sivullisille.

Kaupunkikäyttöön sähköpotkulautoja tarjoavat yritykset kuten Tier, VOI ja Lime ovat rajoittaneet skuuttien käyttöaikaa öisin, jotta laudoilla ei ajettaisi humalassa.

Saako sähköpotkulaudalla ajaa talvella?

Sähköpotkulaudalla saa ajaa talvella, mutta talviajossa kannattaa muistaa muutama asia. Esimerkiksi ajotyyliä kannattaa muuttaa rauhallisemmaksi, mutta myös nopeutta kannattaa vähentää. Talvirenkaat eivät myöskään ole pahitteeksi, jos sellaiset löytyvät. Renkaiden ilmanpaineita voi myös alentaa.

Lue myös: Voiko sähköpotkulaudalla ajaa talvella? Vinkit talviajoon

Saako sähköpotkulaudalla ajaa vesisateessa?

Sähköpotkulaudalla saa ajaa vesisateessa, mutta monet sähköpotkulaudat eivät ole vedenkestäviä. Skuuttien valmistajat eivät siis suosittele sateella ajoa, sillä potkulaudoilla ei ole vedenpitävyysluokitusta. Joillakin sähköpotkulaudoilla on IP-luokitus, joten niillä pystyy ajamaan vesisateessa.

Yksi vedenkestävistä sähköpotkulaudoista on E-Wheelsin E2S V2 -sähköpotkulauta, joka on IP56-suojattu. Se tarkoittaa, että lauta kestää suoran vesisuihkun joka suunnasta katsottuna. Tässä onkin siis yksi hyvistä sähköpotkulaudoista Suomen sääoloihin.

*Käy katsomassa E-Wheelsin vedenkestävää sähköpotkulautaa: E-Wheels E2S V2 -sähköpotkulauta

Lue myös: Voiko sähköpotkulaudalla ajaa vesisateessa? Skuutista vedenkestävä

Saako sähköpotkulaudalla ajaa suojatiellä?

Sähköpotkulaudalla saa aja suojatiellä, mutta silloin sähköpotkulautaa koskevat samat väistämissäännöt kuin muuta kevyttä liikennettä. Jos kevyt ajoneuvo on väistämisvelvollinen suojatiellä, niin silloin sähköpotkulautailija väistää. Sähköpotkulautaa taluttavalla on samat oikeudet kuin tavallisella jalankulkijalla.

Sähköpotkulaudalla saa ajaa suojatiellä, mutta silloin väistämissäännöt voivat koskea sähköpotkulautailijaa.

Saako alaikäinen ajaa sähköpotkulaudalla?

Alaikäinen saa ajaa sähköpotkulaudalla, mutta se ei ole leikkikalu. Jos olet hankkimassa alaikäiselle sähköpotkulautaa, niin kannattaa harkita tarkkaan. Sähköpotkulaudalla ajaminen vaatii samalla tavalla taitoa ja totuttelua kuin esimerkiksi polkupyörällä ajo.

Lue myös: Sähköpotkulaudan ikäraja – Kuinka nuori saa ajaa skuutilla?

Saako sähköpotkulaudan viedä kauppaan?

Sähköpotkulaudan saa viedä kauppaan kauppiaan luvalla. Useimmiten sähköpotkulauta on kuitenkin hyvä jättää kaupan ulkopuolelle ja lukita asianmukaisesti, jotta varkaat eivät pääsisi käsiksi skuuttiin. Pieneen kauppaan sähköpotkulautaa ei kannata ottaa mukaan, mutta esimerkiksi ostoskeskukseen laudan voi joissain tapauksissa viedä.

Sähköpotkulaudan taluttaminen liukuportaissa saattaa olla hankalaa, joten taitettava lauta on kätevämpi kantaa mukana. Monesti yksinkertaisin vaihtoehto onkin siis jättää skuutti kaupan ulkopuolelle lukittuna.

Sähköpotkulaudalla ei saa milloinkaan ajaa kaupan tai ostoskeskuksen sisällä.

Lue myös: Miten sähköpotkulaudat lukitaan? Erilaiset lukkotyypit

Saako sähköpotkulaudan ottaa bussiin?

Sähköpotkulaudan saa ottaa bussiin, mutta käytännöt vaihtelevat hieman kaupungista riippuen. Helsingissä sähköpotkulaudan saa ottaa bussiin mukaan, kunhan sitä kannetaan kainalaossa ja sillä ei kolhita muita matkustajia. Tampereella sähköpotkulaudan saa ottaa bussiin tilanteesta riippuen, ja kuljettaja tekee lopullisen päätöksen.

Pitkillä bussimatkoilla sähköpotkulaudan voi sijoittaa muiden tavaroiden kanssa linja-auton tavaratilaan matkustamon alle. Kannattaa kuitenkin varmistaa tilanne vielä erikseen liikennöijän nettisivuilta. Esimerkiksi OnniBus sallii sähköpotkulaudan tai polkupyörän kuljettamisen OnniBus Flex -vuoroilla.

Saako sähköpotkulaudassa olla istuin tai satula?

Sähköpotkulaudassa saa olla istuin tai satula, jos laite on tarkoitettu liikuntarajoitteisen henkilön käyttöön. Muussa tapauksessa yleisellä tiellä ajettavassa sähköpotkulaudassa ei saa olla istuinta.

Yhteenveto siitä, mikä on sallittua ja ei ole sallittua sähköpotkulaudalla

Moni asia, minkä luulin olevan sallittua sähköpotkulaudalla onkin kiellettyä ja toisinpäin. Pieni asioiden tutkiskelu kannattaa, kun selvittää esimerkiksi, voiko sähköpotkulaudan ottaa bussiin tai kauppaan mukaan. Se saattaa nimittäin riippua tilanteesta ja eri paikkojen erilaisista käytännöistä.

Turvallisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota, missä ikinä sähköpotkulautailetkaan.

Se tuli minulle yllätyksenä, että istuinta saa käyttää sähköpotkulaudassa vain, jos on liikuntarajoitteinen. Olen aina kuvitellut, että istuimen saa asentaa sähköpotkulautaan, jos siltä tuntuu. Mielenkiintoinen sääntö, sillä istuimesta huolimatta sähköpotkulauta täytyy tasapainottaa kuljettajan omalla liikkeellä. Moni liikuntarajoitteinen ei siis voi käyttää sähköpotkulautaa edes, jos siinä on istuin.

Toivottavasti artikkelista oli hyötyä. Turvallista ajamista!

Lue myös: Miten sähköpotkulauta toimii? Skuutin osat ja toiminta

Yksi kommentti artikkeliin ”Mitä sähköpotkulaudalla saa tehdä? Kysymyksiä ja vastauksia

  1. Paluuviite: Miten Tier, Voi ja Lime sähköpotkulauta toimii? | Projektiloota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s