Onko sähköpotkulaudan ostaminen ekologisempaa kuin vuokraaminen?

Monesti oman sähköpotkulaudan hankkiminen on ympäristölle parempi vaihtoehto kuin skuutin vuokraaminen. Keskiverto vuokrattava sähköpotkulauta kestää käytössä vain muutamia kuukausia, kun taas omaan käyttöön ostettu sähköpotkulauta kestää ajamista monta vuotta.

Moni sähköpotkulautailija elää siinä luulossa, että sähköpotkulaudan vuokraaminen on ympäristöystävällistä. Totuus ei ole kuitenkaan niin ruusuinen kuin voisi kuvitella, sillä sähköpotkulautojen vuokraamiseen liittyy monia ongelmia.

Monesti sähköpotkulaudan ostaminen voi olla parempi vaihtoehto kuin vuokraaminen.

Vuokrafirmojen sähköpotkulautoja päätyy ongelmajätteeksi uskomattoman nopeaa tahtia, ja joskus skuutit joutuvat jopa sellaisiin paikkoihin, mihin niiden ei pitäisi ikinä joutua.

Tässä artikkelissa käydäänkin läpi muutamia ongelmia, mitä sähköpotkulaudan vuokraamiseen liittyy. Käyn myös läpi seikkoja, joiden valossa oman sähköpotkulaudan hankkiminen voi olla kannattavampaa kuin vuokrafirmojen lautojen käyttäminen.

Vuokrattava sähköpotkulauta kestää käytössä noin vuoden

Ennen kuin aloin tutkimaan asiaa, olin kuvitellut, että vuokrattavat sähköpotkulaudat kestävät käytössä monia vuosia. Totuus on kuitenkin toinen, sillä sähköpotkulautoja vuokraavat firmat lupaavat skuuttien käyttöiäksi kaikkea 6-18 kuukauden väliltä.

Iltasanomien artikkelissa sähköpotkulautojen vuokraajat paljastavat, miten pitkään heidän laitteensa kestävät kaupunkikäytössä. Tier lupaa laitteiden käyttöiäksi 6-7 kuukautta, mutta yrityksen uusien lautojen pitäisi kestää noin 12 kuukautta. VOI kertoo, että sen skuutit kestävät noin 12-18 kuukautta. Hoopin mukaan sen laudat kestävät käyttöä 10-12 kuukautta. Uutinen on kirjoitettu vuonna 2019, joten tilanne on saattanut kehittyä parempaan suuntaan.

Sähköpotkulautojen kesto vuonna 2019

  • Tier: 6-7 kuukautta (uudet laudat 12 kuukautta)
  • VOI: 12-18 kuukautta
  • Hoop: 10-12 kuukautta

Haastattelun perusteella voidaankin siis päätellä, että yksi vuokrattava sähköpotkulauta kestää käytössä noin vuoden päivät. Huomattavasti vähemmän aikaa kuin yksityiskäyttöön hankittu sähköpotkulauta, joka voi kestää useita vuosia yhden henkilön tai kotitalouden käytössä.

Täytyy toki muistaa, että vuokrattavilla skuuteilla ajetaan lyhyessä ajassa paljon enemmän kuin yksityisessä käytössä olevilla laudoilla. On kuitenkin myös muita syitä, miksi vuokrattava sähköpotkulauta kestää vähemmän aikaa kuin oma lauta.

Vuokrattava skuutti voi olla helppo ratkaisu, kun haluat liikkua kaupungissa nopeasti. Oma sähköpotkulauta saattaa kuitenkin olla parempi ratkaisu säännölliseen käyttöön.

Vuokrattavia sähköpotkulautoja kohdellaan usein huonosti

Yksi vuokrattavien sähköpotkulautojen varjopuolista on se, että niitä kohdellaan yleensä huonommin kuin yksityiskäytössä olevia skuutteja. Kaupungilla kulkiessasi olet varmasti huomannut, miten sähköpotkulautoja lojuu siellä sun täällä, joskus jopa tukkimassa kulkuväylän.

Väkisinkin mieleen tulee ajatus: Miksi ihmiset jättävät laudat lojumaan näin?

Selitys on varsin yksinkertainen. Syynä on se, että he eivät omista lainaamiaan lautoja. Joskus sähköpotkulautailijalle saattaa tulla kiire kauppaan tai yliopiston luennolle. Silloin lauta jätetään sinne, minne sen voi jättää. Moni ei vaivaudu etsimään lähintä sähköpotkulaudoille tarkoitettua parkkipaikkaa.

Jos jokaisella olisi oma sähköpotkulautansa, niin lautoja tuskin jätettäisiin lojumaan pitkin poikin katua. Ainakin jos itse omistaisin 500 euron sähköpotkulaudan, pitäisin siitä todella hyvää huolta. Jättäisin sen aina turvalliseen paikkaa, jotta kukaan ei törmäisi siihen tai tekisi tuhojaan. Hankkisin myös todella hyvän lukon, jotta kukaan ei voisi varastaa arvokasta lautaa.

Lue myös: Miten sähköpotkulauta lukitaan? Eri lukkotyypit

Sähköpotkulautoja jätetään lojumaan kaduille, mutta pahempaakin on sattunut. Ulkomailla, kuten Yhdysvalloissa, sähköpotkulautoja on poltettu ja tuhottu tahallaan. Netissä on jopa videoita, kun ihmiset heittelevät niitä alas sillalta. En tiedä, miksi vuokralautoja tuhotaan sillä tavalla, ehkä ne ärsyttävät ihmisiä.

Joskus vuokralaudat jätetään lojumaan miten sattuu. Pahimmassa tapauksessa laudat voivat tukkia kulkuväylän.

Vuokrattavat sähköpotkulaudat hautautuvat lumeen

Monesti vuokrattavien sähköpotkulautojen elinikää lyhentää se, että ne ovat jatkuvasti sään armoilla. Kaikki vuokrafirmojen laudat ovat vedenkestäviä, mutta ei niitäkään voi jättää oman onnensa nojaan. Katos tai muu suojaisa paikka on aina parempi paikka säilyttää skuuttia.

Talvisin osa sähköpotkulaudoista jää lumen alle, mikä tietää ongelmia auraajille. Aura-autojen kuljettajat tietävät, että lumen alla saattaa olla polkupyöriä tai muita unohdettuja esineitä. Sähköpotkulaudat ovat kuitenkin uusi ilmiö, ja joskus laudat jäävät huomaamatta. Talven tullen skuutteja näkyy kaikkialla jäätyneenä ja hautautuneena lumeen.

Lumi ja jää eivät ole sähköpotkulaudan parhaimpia ystäviä, ja lumen alle unohtuneet skuutit tuhoutuvat lähes poikkeuksetta. Tai vähintäänkin ne vaativat perusteellista huoltoa ennen uudelleen käyttöä. 

Lue myös: Voiko sähköpotkulaudalla ajaa talvella? Vinkit talviajoon

Lumeen hautautuneet skuutit ovat rumannäköisiä, mutta niistä voi olla myös haittaa ympäristölle. Aura-auton alle jäänyt lauta voi rikkoutua ja siitä voi jäädä muoviosia ympäristöön. Pahimmassa tapauksessa skuutin elektroniikka hajoaa, jolloin ympäristölle aiheutunut haitta voi olla suurempi.

Talvisin katujen varsille jääneet skuutit hautautuvat lumeen ja saattavat jäädä aura-auton alle.

Vuokrattavat sähköpotkulaudat päätyvät vesistöihin

Pahimmassa tapauksessa vuokrattava skuutti saattaa päätyä veteen, joko mereen tai järveen. Esimerkiksi Helsingissä kaduilta aurattu lumi kaadetaan rekoilla mereen. Kun iso kuorma-autollinen lunta puretaan mereen, on mahdollista että lumen seassa on muutama sähköpotkulauta. Sähköpotkulautoja on päätynyt mereen kyseisellä tavalla Helsingissä, mikä on valitettavaa.

Toinen syy, miksi sähköpotkulauta voi päätyä veteen on ilkivalta. Joillakin ihmisillä on halvat huvit, ja he saattavat heitellä skuutteja veteen paremman tekemisen puutteessa. Osa saa näinkin loistavan idean matkalla baarista kotiin.

Esimerkiksi Tampereella Tammerkosken pohjasta on löytynyt monia sähköpotkulautoja. On vaikea kuvitella, että laudat olisivat päätyneet koskeen vahingossa, sillä jokea ympäröi aita lähes koko matkalta. Ihmiset vain saavat joskus huonoja ideoita kännipäissään tai muuten vain.

Kaikissa sähköpotkulaudoissa käytetään litium-pohjaisia akkuja, joiden joutuminen veteen ei ole ikinä hyvä asia. Litium-akuista irtoaa yhdisteitä, jotka ovat haitallisia eläimille sekä vedenlaadulle. Onneksi sähköpotkulautoja ei päädy veteen massoittain, mutta vahinko se on pienikin vahinko.

Kukaan ei varmasti heittäisi omaa, itse ostettua, sähköpotkulautaansa lammikkoon.

Vuokrattavissa sähköpotkulaudoissa on rajoituksia

Kun valitset vuokrattavan sähköpotkulauda, ajamasi lauta on aina eri yksilö kuin se mitä viimeksi ajoit. Et voi tehdä haluamiasi muutoksia lautaan, ja et voi ahaa laudalla milloin haluat. Esimerkiksi myöhään illalla ajaminen on kiellettyä aikarajoitusten vuoksi.

Omaa sähköpotkulautaa voi myös muokata haluamallaan tavalla. Voi asentaa erilaisia arkea helpottavia lisävarusteita, kuten tavaratelineitä tai koreja. Tällä tavalla saat enemmän kuljetustilaa, ja tavaroiden kanssa ajaminen sujuu näppärästi sekä turvallisesti.

Yksityiskäyttöön tarkoitetulla sähköpotkulaudalla pääset myös ajamaan mihin aikaan itse haluat. Lähintä potkulautaa ei tarvitse etsiä kadun varresta, vaan tiedät mistä löydät lautasi. Voit olla myös varma siitä, että laudan akku on täynnä ennen kuin lähdet ajamaan.

Tiedät myös laudan kunnon täsmälleen, sillä se on sinun omasi ja tiedät mitä sillä on tehty. Yllätyksiä kunnon tai toiminnan suhteen ei siis pitäisi tulla, ja pystyt huoltamaan laudan milloin haluat ja koet tarpeelliseksi.

Oman sähköpotkulaudan omistaminen tuleekin paitsi ympäristöystävällisemmäksi, myös monessa tilanteessa käteväksi.

Vuokrattavissa sähköpotkulaudoissa voi olla rajoituksia, kuten rajattu toiminta-alue sekä rajoitettu käyttöaika.

Yhteenveto sähköpotkulautojen ympäristöystävällisyydestä

Monet vuokrattavat sähköpotkulaudat eivät kestä käytössä edes kahta vuotta, ja ne vaihdetaankin uusin aika tiuhaan tahtiin. Itse hankittu sähköpotkulauta voi kuitenkin kestää käytössä useita vuosia, sillä niistä pidetään yleensä parempaa huolta. Eikä skuutin omistajalle tulisi mieleenkään heittää sähköpotkulautaansa jokeen.

Yksityiskäytössä olevat laudat eivät myöskään loju kaduilla hajallaan, toisin kuin vuokrattavat skuutit. Kadut olisivatkin siis paljon paremman näköisiä ja helpompia kulkea, jos useampi hankkisi oman laudan. Itse ainakin käytän omaa lautaani paljon mieluummin kuin vuokrattavaa laitetta.

Vuokrattavien sähköpotkulautojen puolustukseksi täytyy kuitenkin sanoa se, että niillä ajetaan huomattavasti enemmän kuin yksityisillä laudoilla. Suurempi kuluminen on siis luonnollista, mutta alle kahden vuoden käyttöikä on kuitenkin aika lyhyt.

Oma lauta on kuitenkin hyvä valinta, sillä sinulla on paljon päätäntävaltaa, mitä teet laudallasi. Pystyt myös huolehtimaan omasta skuutista paremmin kuin mitä vuokrattavista laudoista huolehditaan. En siis keksikään yhtään vaihtoehtoa, miksei oman sähköpotkulaudan hankkiminen kannattaisi. Jos lauta on päivittäisessä käytössä, niin se sitä paitsi maksaa itsensä takaisin suhteellisen nopeasti.

Oma sähköpotkulauta voi olla todella kannattava hankinta, koska voit päättää itse missä ajat. Pystyt myös itse huolehtimaan siitä, että lauta on parhaassa kunnossa.

Hyvän sähköpotkulaudan voi hankkia esimerkiksi E-Wheelsin verkkokaupasta. Kyseessä on norjalainen kauppa, joka toimittaa skuutteja myös Suomeen nopealla aikataululla. Voin suositella kyseistä kauppiasta.

*Tässä muutama hyvä sähköpotkulauta E-Wheelsiltä

Toivottavasti kirjoituksesta oli apua ja löysit etsimäsi. Itse näen, että omassa sähköpotkulaudassa on niin monta hyvää puolta, että sen hankkiminen kannattaa. Toki joidenkin mielestä vuokrattava skuutti on parempi, mutta se on heidän päätöksensä.

Turvallista ajamista, huristelit sitten omalla tai vuokratulla menopelillä!

Lue myös: Onko sähköpotkulauta kannattava hankinta?

Lue myös: Miten sähköpotkulauta toimii? Laudan tekniikka ja osat

Yksi kommentti artikkeliin ”Onko sähköpotkulaudan ostaminen ekologisempaa kuin vuokraaminen?

  1. Paluuviite: Miten Tier, Voi ja Lime sähköpotkulauta toimii? | Projektiloota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s