Creality CR10 S4 -kokemuksia – Testissä iso 400x400x400mm 3D-tulostin

Omat kokemukseni Creality CR-10 S4 3D-tulostimesta ovat todella positiiviset. CR-10 S4 on 3D-tulostin hieman isommasta kokoluokasta, sillä tulostuspinta-ala on mukavat 400 millimetriä joka suuntaan. Tulostin on helppo säätää ja koota heti laatikon avaamisen jälkeen. Suurin osa tulostimesta on valmiiksi asennettu, joten ensimmäisen printtauksen pääsee tekemään vajaan tunnin kuluttua asennuksen aloittamisesta.

CR-10 4S saapui perinteisessä pahvisessa pakkauksessa. Tulostin on tilattu Suomesta, joten tullimaksujen kanssa ei tarvinnut puuhailla, eikä pakkausta oltu kääritty mustaan muovisäkkiin, kuten kiinalaisilla kaupoilla on tapana tehdä. Mutta pakkauksen ulkonäkö on sivuseikka, se mitä paketin sisältä löytyy kiinnostaa enemmän.

CR10 S4 on mukavan kokoinen 3D-tulostin, mutta se vaatii tilavan pöydän.

Mitä Creality CR-10 pakkaus sisältää?

Itse tulostin toimitetaan kahdessa osassa, tulostimen ala- ja yläosa toisistaan erillään. Oikeastaan CR-10 S4 tulee neljässä isommassa osassa, jos mukaan lasketaan myös ohjausyksikkö sekä lasinen tulostusalusta.

Tärkeimpien komponenttien lisäksi tulostimen mukana tulee paljon erilaisia varaosia sekä kaikki kokoamiseen tarvittavat työkalut. Pakkauksessa mukana olleet sivuleikkurit tosin hajosivat muutamassa päivässä, vaikka leikkasin niillä ainoastaan muovia. Varaosien ja työkalujen lisäksi paketista löytyy tietenkin myös 200 grammaa valkoista tulostuslankaa, jotta laitetta pääsee heti testaamaan. 

200 grammaa ei tietenkään riitä kovin pitkäksi aikaa, etenkään näin kookkaalle tulostimelle. Mutta tulostimen mukana tulevan filamentin laatu on hyvä, eli sillä kelpaa kyllä tulostella.

Edellä mainittujen esineiden lisäksi mukana tulee kaksi isoa liimattavaa teippipalaa, jotka voi asettaa tulostimen lasipedin päälle. Teippien avulla tulostusalustasta saadaan hieman karheampi, jolloin tulostuksen ensimmäinen kerros tarttuu hyvin kiinni.

Pakkausken mukana tulee kaikki tarvittava ja hieman enemmänkin, sillä varaosia on laitettu mukaan runsaasti.

Miten Creality CR10 S4 -tulostin kootaan?

Tulostimen kokoaminen oli todella helppoa, sillä käytännössä runko on jo valmiiksi koottu. Runko toimitetaan kahdessa isossa osassa, joten molemmat osat täytyy vain yhdistää toisiinsa. Yhdistäminen tapahtuu neljällä kuusiokolopultilla, jotka ruuvataan tulostimen pohjaan kiinni. Tällä tavoin palkit kiinnittyvät toisiinsa tukevasti.

Rungon kokoamisen jälkeen voidaan kiinnittää johdot paikalleen. Johtojenkaan kiinnittämiseen ei mene paljoa aikaa, sillä jokainen niistä on merkattu selkeästi. Jokaiselle askelmoottorille menee oma kaapelinsa ja akselien kytkimille omansa.

Lopuksi paikalleen täytyy asettaa vain lasinen tulostuspeti, joka kiinnitetään lämpöalustaan muutamalla klipsulla. Tämän helpommaksi 3D-tulsotimen kasaaminen ei oikeastaan voi mennä, sillä osat täytyy vain liittää toisiinsa ilman sen kummempaa suunnittelua.

Tulostusalusta tulee runkoineen valmiiksi asennettuna. Alustan runkoon asennetaan tulostimen toinen puolisko, ja sen jälkeen tulostin onkin jo melkein valmis.

Tilanne oli täysin toinen Tronxy X1 3D-tulostimen kanssa, sillä vaikka tulostin olikin pieni, niin se piti käytännössä kasata alusta loppuun itse. Jopa piirilevyt piti kytkeä itse. Kyseessä oli itse asiassa paljon monimutkaisempi projekti, vaikka Tronxy X1 onkin kooltaan paljon pienempi ja siinä on vähemmän ominaisuuksia.

Lue myös: Halpa 3D-tulostin – Tronxy X1 -kokemuksia

Creality CR10 S4 3D-tulostimen alustan säätö

Alustan säätö toimii Creality CR10 S4 tulostimessa samaan tapaan kuin useimmissa muissakin 3D-printtereissä. Tulostusalustan alla on neljä ruuvia, joita säätämällä alustaa pystyy laskemaan ja nostamaan joka kulmasta. Tällä tavalla alustan saa haluamalleen korkeudelle ja tasaiseksi joka puolelta.

Tulostimen alustan säätäminen osoittautui kuitenkin hieman haastavaksi, sillä tulostusalusta vaikuttaa olevan hitusen kaareva keskeltä. Alusta notkahtaa alaspäin keskikohdasta, joten väänsin peltistä alustaa varovasti keskeltä ylös. Tämän jälkeen tulostamisesta tuli helpompaa, sillä alusta on tasainen joka puolelta. Peltialustaa taivutellessa täytyy kuitenkin olla varovainen, sillä alustan alla on lämpöelementti, jota ei kannata vahingoittaa.

Lopuksi päällystin lasisen tulostusalustan maalarinteipillä, jotta pintaan tulisi enemmän pitoa. Tämä osoittautui hyväksi ratkaisuksi, vaikka monet 3D-tulostimen omistajat suosivatkin esimerkiksi tulostusalustalle suihkutettavia pitoaineita. 

Ensimmäiset tulostukset CR10 4S -tulostimella

Kello alkoi olemaan jo paljon siinä vaiheessa, kun sain tulostimen koottua ja tulostusvalmiuteen. Päätin tulostaa pienen esineen aluksi, jotta printteri ei joutuisi olemaan koko yötä päällä. Ensimmäinen tulostettu kappale oli tietenkin 3D Benchy, joka on varsin perinteinen ensimmäinen tulostettava kappale. Skaalasin 3D-mallin hieman pienemmäksi, jotta tulostamiseen ei menisi paljoa aikaa. Tuloksena oli varsin hyvän näköinen pieni vene.

Benchy ei onnistunut kovin hyvin, mutta minimaalinen koko saattoi vaikuttaa tulosteen laatuun.

Seuraavana päivänä tulostin sammakon valkoisella PLA-muovilla, jota sain tulostimen mukana. Lopputulos on todella hyvän näköinen, ja sammakko sai yllättävän tasaisen pinnan. Yleensä tulostimien mukana tulevat filamentit eivät ole kovin laadukkaita, mutta tässä tapauksessa tulostuslangan laatu on yllättävän hyvä.

Sammakon tulostaminen onnistui paremmin, mutta pinnassa on pientä rosoisuutta.

Ensimmäinen hyödyllinen 3D-tulostus, minkä tein Crealityn CR10 S4 -tulostimella oli polkupyörän etukorin pidike. Vaimoni tarvitsi pienen kiinnikkeen polkupyörän korille, sillä korin mukana tullut kiinnitysosa ei sopinut toivotulla tavalla pyörään kiinni. Maalasin osan vihreäksi, minkä jälkeen kiinnitin sen muutamalla pultilla pyörään. Tähän asti mustasta PLA-muovista tulostettu pidike on kestänyt hyvin.

Polkupyörän etukorin pidike on kestänyt käytössä hyvin.

Toinen hyödyllinen tuloste oli vanhan auton oviin tehdyt korjauspalat. Isäni työskentelee hieman vanhemman auton kanssa, ja muutama oven muoviosa oli kulunut pois. Tulostin siis uudet muoviosat auton oviin, ja tähän asti nekin ovat kestäneet.

Auton oveen tulostettu pieni muoviosa onnistui todella hyvin.

Vähemmän hyödyllinen tuloste ovat rattaat, jotka tulostin muutamaa testiä varten. Rattaiden kestävyydestä teen varmaan tulevaisuudessa jonkinlaisen pienen artikkelin, sillä ainakin itseäni kiinnostaa tietää, miten hyvin 3D-tulostetut rattaat kestävät.

Rattaat ovat laadultaan kohtuullisen hyvät, mutta kestävyydestä ei ole vielä tarkempaa tietoa.

Lue myös: Hyödylliset 3D-tulostukset – Onko sellaisiakin?

Yhteenveto Creality CR10 S4 -tulostimesta

Kokonaisuudessaan Crealityn CR10 S4 3D-tulostin on todella toimiva laite, joka on helppo ja nopea laittaa kokoon sekä käyttää. Luulin aluksi, että kyseessä olisi hieman monimutkaisempi tulostin, mutta S4 on toiminnaltaan todella yksinkertainen. Mitään suurta osaamista tulostimen käyttäjä ei siis tarvitse.

Toisaalta, jos olet ihminen, joka tykkää rakennella kaikenlaista, niin CR10 S4 ei välttämättä ole paras valinta. Tulostimessa ei tosiaan ole paljoa rakennettavia osia, joten jos haluat rakentaa tulostimesi itse, niin Crealityn CR10 S4 voi olla hieman tylsä projekti.

Tulostin sopii todella hyvin niille, jotka haluavat päästä tulostamaan mahdollisimman nopeasti. Suuri 400x400x400mm tulostusalue mahdollistaa isojen esineiden tekemisen, joten laite sopii hyvin isompiinkin projekteihin. Voisi siis sanoa, että kyseessä on todella hyödyllinen tulostin helpon käytettävyyden ja monien tulostusmahdollisuuksien ansiosta.

Alla on pieni lista ja yhteenveto Creality CR10 S4 -tulostimen hyvistä ja huonoista ominaisuuksista.

Creality CR10 S4 3D-tulostimen hyvät puolet

  • + Helppo käytettävyys
  • + Selkeä käyttöliittymä
  • + Suuri 400x400x400mm tulostusalue
  • + Nopea ja helppo koota

Creality CR10 S4 3D-tulostimen huonot puolet

  • – Vähän rakentamista (jos sitä miinuksesi voi sanoa)
  • – Vie paljon tilaa
  • – Aika äänekäs ilman pehmennettyä alustaa
  • – Tulostusalustan säätö vie aikaa

Listasin yläpuolella olevaan listaan myös muutaman huono ominaisuuden rehellisyyden nimissä, vaikka omasta mielestäni tulostimessa ei oikeastaan ole huonoja puolia. Se on kuitenkin fakta, että iso tulostin vie paljon tilaa. Täytyy siis olla suuri pöytä, jonka päälle sijoittaa tulostin.

Lopuksi voisin siis todeta, että CR10 S4 on todella kannattava hankinta. Tällä laitteella pystyy tekemään hieman vaativampiakin projekteja, koska tulostusalue tosiaan riittää hieman isompienkin kohteiden tulostamiseen. 

Creality CR10 S4 on laadultaan erinomainen tulostin, mutta laite vaatii ison pöydän tai muun alustan.

Lämmitettävä alusta puolestaan mahdollistaa sen, että myös ABS-muovin tulostaminen onnistuu. Materiaalejakin pystyy siis tulostamaan paljon laajemmalla valikoimalla kuin esimerkiksi aiemman tulostimeni Tronxy X1 kanssa. Tronxyssäkin on tietty omat hyvät puolensa, mutta se on myös toiminnaltaan erilainen 3D-tulostin.

Suosittelenkin CR10 S4 -tulostinta kaikille, jotka haluavat paljon tulostuspinta-alaa kohtuulliseen hintaan. Kyseissä Crealityn tulostimessa on kaikki pidemmälle kehittyneen 3D-tulostimen ominaisuudet, mutta perusrakenne on kuitenkin pidetty yksinkertaisena. Tämän ansiosta tulostin on todennäköisesti helppo korjata, jos ongelmia tulee. Itselleni mitään ongelmaa ei ole vielä tullut kahdeksan kuukauden käytön jälkeen. 

Toivottavasti artikkelista oli hyötyä, ja sait tietoa siitä, minkälainen 3D-tulostin sopii juuri sinun käyttöösi!

Lue myös: Halpa 3D-tulostin – Tronxy X1 -kokemuksia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s