Sähköperämoottori vs perämoottori – Hyvät ja huonot puolet

Sähköperämoottori vs perämoottori on yleinen kysymys veneilijälle. Sähköperämoottori on hiljainen ja kevyt, mutta siinä ei ole yleensä yhtä paljon voimaa kuin polttoaineella toimivassa perämoottorissa. Polttomoottorilla varustettu perämoottori sopii hyvin hieman isompaan veneeseen. Sähköperämoottori puolestaan on hyvä esimerkiksi pieneen kalastusveneeseen.

Veneilijän voi olla joskus vaikea valita, hankkisiko sähköperämoottorin vai polttoaineella toimivan perämoottorin. Molemmissa vaihtoehdoissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Tässä artikkelissa vertaillaan sähköperämoottoria vs normaali perämoottori.

Perinteisellä perämoottorilla ja sähköperämoottorilla on eroavaisuuksia.

Onko normaali perämoottori tehokkaampi kuin sähköperämoottori?

Yleensä normaali polttoaineella toimiva perämoottori on tehokkaampi kuin sähköperämoottori. Perämoottorin teho ilmoitetaan tavallisesti hevosvoimissa, kun taas sähköperämoottorin teho ilmoitetaan watteina. 

Esimerkiksi noin 300 euron hinnalla saa halvimman polttomoottorilla varustetun perämoottorin, jossa tehoa on 1,5 hevosvoimaa. Samalla hinnalla saa 12 voltin akulla toimivan perämoottorin, jonka lisäksi täytyy ostaa perämoottoriin sopiva akku. Halvin sähköperämoottori ja 60 ampeerin akku maksavat yhteensä saman verran, noin 300 euroa.

12 voltin jännitteellä ja 60 ampeerin kokoisella akulla toimivan sähköperämoottorin teho on noin 720 wattia. Teho saadaan, kun toimintajännite kerrotaan ampeerien lukumäärällä. Yksi hevosvoima vastaa noin 735 wattia, joten 300 euron hintaluokan perämoottori on tehokkaampi kuin sähköperämoottori. Ero pysyy jotakuinkin samana, kun siirrytään kalliimpiin ja tehokkaampiin perämoottoreihin.

Lue myös: Sähköperämoottorin akku – Parhaat akut perämoottoriin

Edulliset sähköperämoottorit

Halpaa sähköperämoottoria etsivälle löytyy monia vaihtoehtoja, joista yksi on esimerkiksi MotorGuide R3. Hintaa tällä edullisella moottorilla on alle 200 euroa, joten kyseessä on erinomainen budhettivaihtoehto. Voit käydä katsomassa perämoottoria Happy Anglerin nettisivuilla.

*Happy Angler: MotorGuide R3 -sähköperämoottori

Jos etsinnässä on hieman tunnetumpi valmistaja, niin Happy Anglerilta löytyy myös Minn Kota -sähköperämoottoreita. C2-mallilla on hintaa vain 200 euroa, joten suhteellisen pienellä panoksella saa myös perämoottorin tunnetulta valmistajalta. Moottoria voi käydä katsomassa Happy Anglerin verkkosivuilla.

*Happy Angler: Minn Kota C2 -sähköperämoottori

Parhaimman sähköperämoottorin löytää kuitenkin vertailemalla eri malleja keskenään. Alhaalla on linkki kattavaan sähköperämoottorien vertailuun, jossa on yhteensä 10 eri hintaista ja tehoista perämoottoria.

Lue myös: Sähköperämoottori vertailu – Hinta ja ominaisuudet vertailussa

Pieni polttomoottorilla varustettu perämoottori on suurinpiirtein yhtä tehokas kuin sähköperämoottori.

Sähköperämoottori vs perämoottori käytännöllisyys

Polttomoottorilla toimivan perämoottorin ja sähköperämoottorin käytännölisyys riippuu siitä, millaiseen tarkoitukseen etsit perämoottoria. Molemmissa moottoreissa on omat hyvä ja huonot puolensa, ja ne voivat sopia tarkoituksesta riippuen erilaisiin veneisiin.

Sähköperämoottori on kevyt ja helppo käsitellä, joten se sopii erinomaisesti pienikokoiseen veneeseen. Sähköllä toimivaa perämoottoria voi käyttää esimerkiksi soutuveneessä tai kumiveneessä.

Sähköperämoottoria saa käyttää yleensä ainoastaan makeassa vedessä, joten merivedessä sitä ei kannata kokeilla. Suolainen merivesi voi rikkoa sähköperämoottorin tai vahingoittaa liikkuvia osia. Mallista ja valmistajasta riippuen sähköperämoottoria voi kuitenkin käyttää myös suolaisessa vedessä, mutta yleensä valmistajat suosittelevat laitteen puhdistamista makealla vedellä heti veneilyn jälkeen.

Polttoaineella toimiva perämoottori puolestaan sopii hieman isompaankin veneeseen. Polttomoottorilla varustettuja perämoottoreita saa hyvinkin tehokkaine versioina, joissa on jopa satoja hevosvoimia. Tehoa siis löytyy huomattavasti enemmän kuin useimmista sähköperämoottoreista, mutta hinta on toki sitä kalliimpi mitä tehokkaammasta moottorista on kyse.

Sähköperämoottori on kevyempi rakenteeltaan, mutta hintavammat perämoottorit ovat yleensä tehokkaampia.

Bensalla toimiva perämoottori on myös rakenteeltaan isompi ja raskaampi kuin sähköperämoottori. Veneeseen tulee siis paljon painoa moottorin takia. Hyvä puoli on kuitenkin se, että polttomoottori ei tarvitse erillistä akkua, toisin kuin sähköperämoottori.

Perinteinen perämoottori sopii siis mainiosti hieman isompaan tai painavampaan veneeseen. Bensiinimoottorissa on yleensä enemmän voimaa, eikä akku pyöri jaloissa veneilyn aikana.

Sähköperämoottori vs perämoottori käyttötarkoitus

Sähköperämoottori siis sopii todella hyvin pieniin veneisiin, joilla ajetaan makeassa vesistössä, esimerkiksi järvellä. Toinen sähköperämoottorin etu on sen hiljaisuus. Harjaton sähkömoottori on todella hiljainen, joten sähköperämoottori sopii täydellisesti kalastukseen.

Pystyt siis ajamaan veneellä lähelle kaloja ilman, että ne säikähtävät. Sähköinen perämoottori on kevyen rakenteensa ja hiljaisen toimintansa ansiosta selvä etu, mitä tulee kalastukseen. Yhtä hiljaiseen menoon pääsee soutamalla, mutta sähköperämoottorin kanssa sinun ei tarvitse käyttää voimia veneen soutamiseen.

Sähköisyys tuo myös muita etuja kalastukseen. Joissakin sähköperämoottoreissa on laajoja ominaisuuksia, kuten kalatutka. Pystyt siis kaikuluotaamaan järven pohjaa samaan aikaan, kun ajat veneellä etsien kalapaikkoja. Moottorin hiljaisuus yhdistettynä teknisiin ominaisuuksiin tekee sähköperämoottorista sopivan kalastukseen.

Hiljainen sähköperämoottori on hyvä valinta kalastukseen tai vapaa-ajan veneilyyn.

Bensiinimoottorilla varustettu perinteinen perämoottori sopii puolestaan hyvin pitkille matkoille ja isokokoisiin veneisiin. Voimakas moottori pitää enemmän ääntä kuin sähköperämoottori ja on myös rakenteeltaan raskaampi.

Perinteinen perämoottori ei myöskään ole yhtä altis sähkövioille kuin sähköperämoottori. Polttomoottorilla varustettu perämoottori sopiikin siis veneisiin, joita ei ole mahdollista soutaa eteenpäin. Pitkä toimintamatka antaa myös mukavasti pelivaraa, jos reitti on pidempi. Perämoottori sopiikin siis hyvin veneilijän käyttöön, kun tarkoituksena on päästä varmasti paikasta A paikkaan B.

Sähköperämoottorin hinta vs perämoottori

Sähköperämoottori on hinnaltaan halvempi kuin perinteinen perämoottori. Halvimmat sähköperämoottorit maksavat vain noin 150 euroa, joten alkuun pääsee suhteellisen pienellä summalla. Kalleimmat sähköperämoottorit maksavat puolestaan lähemmäs 2000 euroa.

Kalliimman luokan sähköperämoottoreissa on luonnollisesti tehokkaampi moottori, mutta niissä voi olla myös muita ominaisuuksia, jotka tekevät niistä kalliimpia. Hintavissa sähköperämoottoreissa voi olla esimerkiksi kaikuluotain kalojen etsintään tai GPS-paikannus. Kalatutka on hyvä apu kalastuksessa, ja GPS-paikantimen avulla moottori tietää veneen sijainnin.

Jotkin sähköperämoottorit voi jopa säätää niin, että ne ajavat tiettyä reittiä automaattisesti. Tämän lisäksi laitteista löytyy monia nopeuteen ja ohjattavuuteen liittyviä säätöjä. Jos perämoottorissa on GPS-paikannus, niin laitteessa voi olla myös ankkuriominaisuus. Ankkuritoiminnon avulla sähköperämoottori voi pitää veneen paikallaan aivan kuin ankkuroituna. GPS-paikannin tietää veneen tarkan paikan, ja pitää veneen samassa paikassa koko ajan.

Perussähköperämoottorin saa siis alle 200 eurolla ilman akkua, mutta jos kaipaat enemmän ominaisuuksia, niin silloin hintaa tulee hieman enemmän. Hinta voi nousta aina tuhansiin euroihin asti, joten maksimihinta on oikeastaan kiinni siitä, miten paljon tehoa ja ominaisuuksia haluat.

Perinteinen polttoaineella toimiva perämoottori maksaa halvimmillaan noin 300 euroa, ja hinnalla saa noin 1,5 hevosvoiman moottorin. Polttomoottorilla varustettu perämoottori voi maksaa miten paljon tahansa aina yli 10 000 euroon asti.

Perämoottorin hinta riippuu käytännössä polttomoottorin tehokkuudesta ja hevosvoimista. Isompi moottori tuottaa suuremman tehon, koska sylinterit ovat isompia tai niitä voi olla enemmän kuin yksi. Isompi moottori puolestaan tarvitsee jämerämmän rakenteen ja suuremman bensatankin, joten tehokkaampi perämoottori vaatii enemmän materiaaleja ja osia.

Sähköperämoottori on hinnaltaan edullisempi kuin perämoottori, mutta akku täytyy hankkia erikseen.

Sähköperämoottori vs perämoottori käyttökustannukset

Käyttökustannukset vaikuttavat siihen, kumpi on kannattavampi hankinta, sähköperämoottori vai perinteinen perämoottori? Käyttökustannusten laskeminen ei ole aina helppoa, sillä kustannukset riippuvat paljon perämoottorin käytöstä. Jotkut käyttävät perämoottoria vain muutaman kerran kesässä, toiset taas päivittäin.

Sähköperämoottorin käyttökustannukset ovat kuitenkin lähes aina pienemmät kuin polttomoorilla varustetun perämoottorin. Sähköllä toimiva perämoottori ei kuluta bensaa, joten polttoaineet eivät aiheuta lisäkustannuksia. Akun lataaminen maksaa toki jonkin verran, mutta sähkön hinta on kuitenkin pienempi kuin bensan hinta.

Sähköperämoottorin käyttö on yleensä havlempaa kuin tavallisella perämoottorilla ajaminen.

Sähköisessä veneen perämoottorissa on myös vähemmän liikkuvia osia kuin polttoaineella toimivassa perämoottorissa. Sähköperämoottoriin ei tarvitse myöskään vaihtaa öljyjä tai sytytystulppia, joten vaihdettavia osia on vähemmän. Akku voi kuitenkin olla kallis sijoitus, sillä ne voivat maksaa mitä tahansa 50 eurosta 80 euroon. Kalliimpia ja halvempiakin toki löytyy myyntipaikoista ja tarjouksista  riippuen.

Sähköperämoottorin akku kestää kuitenkin varsin pitkään, eikä sitä tarvitse vaihtaa usein. Jos akusta pitää hyvää huolta ja se ei ole kovan kuormituksen kohteena koko ajan, se voi kestää käytössä yli neljä vuotta. Auton akut kestävät käytössä noin 4-6 vuotta, ja sama pätee sähköperämoottorin 12 voltin yleisakkuun.

Sähköperämoottori vai perämoottori?

Kumpi sitten pitäisi valita, sähköperämoottori vai perinteinen perämoottori?

Oikea valinta riippuu siitä, millaista perämoottoria olet etsimässä ja millaista tarvitset. Toimintavarma bensalla toimiva perämoottori on paras valinta pitkille matkoille. Sähköperämoottori ei pysty työntämään isoa venettä eteenpäin, joten bensalla toimiva perämoottori on oikea valinta, jos kyseessä on iso ja painava vene.

Sähköperämoottorien valmistaja ilmoittaa aina tietyn työntövoiman moottorille. Se voi olla mitä tahansa 20 kilosta ylöspäin, joten moottori kannattaa valita sen mukaan miten paljon työntövoimaa haluat.

Oikeanlaiset perämoottorin valinta riippuu siitä, minkälaiseeen käyttöön perämoottori ollaan hankkimassa.

Kalastukseen sähköperämoottori sopii kuin se olisi siihen luotu, koska sähkömoottori on todella hiljainen. Sähköperämoottori voikin siis olla hyvä valinta järviveneeseen airojen tueksi. Sähköperämoottori sopii erinomaisesti myös kumiveneisiin ja muihin kevyisiin vesikulkuneuvoihin.

Toivottavasti artikkeli avasi hieman sähköperämoottorin ja tavallisen perämoottorin eroavaisuuksia ja hyviä puolia. Turvallista veneilyä!

Lue myös: Miten sähköperämoottori toimii?

4 kommenttia artikkeliin ”Sähköperämoottori vs perämoottori – Hyvät ja huonot puolet

  1. Paluuviite: Miten sähköperämoottori toimii? | Projektiloota

  2. Paluuviite: Sähköperämoottori vertailu – Hinta ja ominaisuudet vertailussa | Projektiloota

  3. Paluuviite: Sähköperämoottorin akku – Parhaat akut perämoottoriin | Projektiloota

  4. Kiitos hyvästä artikkelista! Nyt osaan valita paremmin itselleni sopivan perämoottorin. Uskon että päädyn bensakäyttöiseen Hondaan. Perämoottorihuollot täytyy myös muistaa veneilykauden alussa, jotta voi nauttia veneilystä koko kesän ajan.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s