Onko sähköpotkulaudan ostaminen halvempaa kuin vuokraaminen?

Jos ajat satunnaisesti vain muutaman kerran vuodessa sähköpotkulaudalla, niin silloin skuutin vuokraaminen voi tulla halvemmaksi. Jos kuitenkin ajat joka päivä sähköpotkulaudalla, niin oma potkulauta maksaa itsensä takaisin muutamassa kuukaudessa. Aktiiviselle sähköpotkulautailijalle oman sähköpotkulaudan ostaminen on halvempaa kuin vuokraaminen.

Moni huristelee vuokrattavalla sähköpotkulaudalla päivittäin kouluun, töihin tai harrastuksiin. Se ei ole mikään ihme, sillä vuokrattava skuutti on kätevä ja nopea tapa liikkua kaupungissa. Harva kuitenkin laskee sähköpotkulaudan vuokraamisesta koituvia kuluja, sehän maksaa vain muutaman euron matkaa kohden.

Jokapäiväisessä ajossa oma sähköpotkulauta tulee todennäköisesti halvemmaksi kuin vuokrattava skuutti.

Skuutin vuokraaminen voi kuitenkin olla iso kuluerä kuukaudessa, etenkin jos käytät sähköpotkulautaa joka päivä muutaman kuukauden aikana. Pienistä muutaman euron maksuista kasvaa merkittävä summa kuukauden tai jopa vuoden aikana.

Tässä artikkelissa otetaan pieni katsaus siihen, milloin oman sähköpotkulaudan hankkiminen saattaa tulla tarpeeseen. 

Milloin oma sähköpotkulauta tulee halvemmaksi?

Itse hankittu sähköpotkulauta tulee halvemmaksi kuin vuokrattu potkulauta, kun ajoa kertyy 4-5 päivänä viikossa. Noin 400 euron sähköpotkulauta maksaa itsensä takaisin neljässä kuukaudessa, mikä on yllättävän lyhyt aika. Esimerkiksi laadukas *E-Wheels E2S V2 -skuutti maksaa noin 450 euroa.

Tier, Voi ja Lime laskuttavat sähköpotkulaudan käyttäjiä ajan mukaan, potkulautoja vuokraavat yritykset eivät siis laskuta esimerkiksi kilometrien perusteella. Vuokrahinta on noin 20-30 senttiä minuutilta, ja yritykset voivat muuttaa hintoja muutaman kuukauden välein.

Minuuttimaksun lisäksi vuokrattavissa skuuteissa on kuitenkin myös yhden euron aloitusmaksu, joka peritään jokaisen matkan alussa. Jos siis oletetaan, että maksu minuuttia kohden on 20 senttiä, niin kymmenen minuutin matkalle tulisi hintaa kolme euroa. 

Jos ajat esimerkiksi kouluun, töihin tai harrastuksiin vuokrattavalla sähköpotkulaudalla 10 minuutin matkan kaksi kertaa päivässä, eli ensin haluamaasi kohteeseen ja sitten takaisin kotiin, niin molemmille matkoille tulee hintaa yhteensä kuusi euroa.

Kuusi euroa päivässä ei kuulosta kovin paljolta, mutta jos ajat saman matkan esimerkiksi neljä kertaa viikon aikana, niin hintaa vuokrattavalle laudalle tulee jo 24 euroa viikkoa kohden. Oletetaan, että teet saman määrän matkoja koko kuukauden ajan. Siinä tapauksessa laskua kertyykin jo 96 euroa kuukaudessa. Tässä vaiheessa puhutaan jo aika merkittävästä kuukausikulusta.

Pitkällä aikavälillä vuokrattava skuutti voi tulla yllättävän kalliiksi.

Jos ajat vuokrattavalla skuutilla esimerkiksi neljä kuukautta vuoden aikana, sanotaan vaikka toukokuun alusta elokuun loppuun, niin hintaa matkoille tulisi yhteensä 384 euroa. Markkinoiden halvimmat sähköpotkulaudat maksavat saman verran ja ovat laadultaan samankaltaisia vuokrattavien lautojen kanssa.

Esimerkin kaltaisessa tilanteessa noin 400 euron sähköpotkulaudan hankkiminen onkin siis varsin kannattavaa, sillä se maksaa itsensä takaisin neljässä kuukaudessa, jos lataamisesta aiheutuvia sähkökuluja ei oteta huomioon. Mutta skuuttien sähkönkulutus on joka tapauksessa aika pieni.

Oma sähköpotkulauta maksaa itsensä takaisin melko nopeasti, tietenkin skuutin hinnasta riippuen.

Vuokrattavan sähköpotkulaudan hyvät puolet

Itse hankittu sähköpotkulauta tulee halvemmaksi säännöllisessä ajossa, mutta vuokrattavassa laudassa on kuitenkin omat hyvät puolensa. Jos et aja kovin paljoa kesäkuukausien aikana, niin vuokrattava skuutti on hyvä hankinta. Säästät hieman vaivaa, kun sinun ei tarvitse huoltaa tai ladata sähköpotkulautaa itse.

Sinun ei myöskään tarvitse hankkia lukkoa sähköpotkulaudalle, sillä vuokrattavaa lautaa ei voi varastaa. Ilkivalta ja muu kiusanteko eivät myöskään haittaa, koska lauta on vuokrattu etkä ole vastuussa siitä muuta kuin silloin kun ajat sillä.

Lue myös: Miten sähköpotkulaudat lukitaan? Erilaiset lukkotyypit

Vähemmän aktiiviselle sähköpotkulautailijalle vuokrattava skuutti onkin siis hyvä valinta. Lataamiseenkaan ei mene sähköä tai rahaa, vaikka sähköpotkulaudan akku ei paljoa sähköä kulutakaan. Kyseessä on siis halpa menopeli ajella.

Vuokrattavissa sähköpotkulaudoissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Joskus ne esimerkiksi jätetään lojumaan, miten sattuu.

Oman sähköpotkulaudan hyvät puolet

Oma sähköpotkulauta on siitä hyvä valinta, että voit ajaa minne haluat mihin aikaan vain. Vuokrattavissa laudoissa on usein rajoituksia, joiden takia et voi ajella joka puolella kaupunkia. Vuokrattavissa skuuteissa on myös aikarajoituksia, joiden takia ne saattavat olla hitaampia tai kokonaan poissa käytöstä yöllä.

Kuten jo aiemmin tässä artikkelissa todettiin, niin aktiivisessa ajossa itse hankittu sähköpotkulauta tulee halvemmaksi. Siksipä oma sähköpotkulauta on todennäköisesti myös taloudellisesti kannattava hankinta, yhdelle matkalle tulee vähemmän hintaa.

Oma sähköpotkulauta tekee ajamisesta paljon vapaampaa, koska laite on täysin sinun omistuksessasi.

Omaan sähköpotkulautaan pystyt myös tekemään omia muutoksia ja asentamaan esimerkiksi puhelintelineen ja muita käteviä lisävarusteita. Puhelinteline voi auttaa navigoinnissa, sillä voit avata karttasovelluksen näppärästi puhelimesi näytöllä. Voit myös asentaa tavaratelineen sähköpotkulaudan takaosaan, jolloin isompien tavaroiden ja laukkujen kuljettamisesta tulee helpompaa.

*E-Wheels: Puhelinteline sähköpotkulaudalle

Kaiken lisäksi pystyt myös tekemään muokkauksia omaan lautaan. Voit esimerkiksi asentaa jykevämmät renkaat omaan skuuttiisi, jos haluat ja laudan runko soveltuu siihen. Muita muokkauksia voivat olla esimerkiksi leveät lokasuojat, jotka auttavat ajamista sadekelillä ja talvella.

Alle on listattu lisää hyviä puolia, joita oman sähköpotkulaudan hankkimisessa on.

Oman sähköpotkulaudan hyvät puolet

 • Voit ajaa minne vain
 • Voit ajaa mihin aikaan haluat
 • Saat jättää laudan itsellesi sopivaan paikkaan
 • Pystyt tuunaamaan lautaa mieleiseksesi
 • Lataaminen on edullista
 • Voit pitää laudan itse hyvässä kunnossa
 • Tiedät, millaisessa käytössä lauta on ollut
 • Saat tehdä huoltoja itse
 • Halvempi vaihtoehto aktiiviseen ajoon

Parhaat sähköpotkulaudat kaupunkikäyttöön

Jos tulet siihen tulokseen, että oma sähköpotkulauta on sinulle paras ja halvin vaihtoehto, niin seuraavaksi vastaan tulee potkulaudan valitseminen. Kannattaa miettiä, minkälaisia ominaisuuksia pidät tärkeänä. Toiset voivat haluta mahdollisimman kevyen sähköpotkulaudan pienellä akulla, kun taas toiset haluavat ehdottomasti isolla akulla varustetun skuutin.

On hyvä miettiä myös maastoa, jossa sähköpotkulaudalla ajetaan. Jos skuutilla huristellaan muuallakin kuin kaupungissa, niin kannattaa hankkia sähköpotkulauta, jossa on isomman kokoluokan renkaat. Yleensä haastavampaan maastoon suunnitellut skuutit on varustettu myös paremmalla jousituksella.

Alle on listattu viisi hyvää sähköpotkulautaa, joilla pääset pitkälle. Neljä erinomaista sähköpotkulautaa kaupunkikäyttöön ja yksi hieman järeämpi skuutti maastoajoon ja haastaviin olosuhteisiin.

Kaikki potkulaudat ovat myynnissä *E-Wheels -verkkokaupassa. E-Wheels on norjalainen sähköpotkulautoja myyvä yritys, joka on erikoistunut pohjoisen olosuhteisiin soveltuviin skuutteihin. Heillä on nopeat toimitusajat myös Suomeen.

1. E-Wheels E2S V2 -sähköpotkulauta

E-Wheels E2S V2 on edullinen ja suorituskykyinen valinta kaupunkiin.

E-Wheelsin E2S V2 -sähköpotkulauta on erinomainen hankinta kaupunkiajoon, sillä tämä kevyt mutta hyvän kokoisella akulla varustettu skuutti on näppärä menopeli kaupungissa. IP56-vedenkestävä sähköpotkulauta kulkee enimmillään 25km/h -nopeutta, joten nopeutta on myös riittävästi.

10Ah akku riittää mukavasti päivittäiseen ajoon, ja tehokas moottori pitää huolen, että tehoa löytyy riittävästi tarvittaessa. Hintakin on varsin kohtuullinen, hieman alle 450 euroa.

Voit käydä katsomassa E2S V2 -skuuttia E-Wheelsin sivuilla.

*E-Wheels: E-Wheels E2S V2 -sähköpotkulauta

2. E-Wheels By Joyor F-sarjan sähköpotkulauta

F-sarjan skuutti on hieman tehokkaampi valinta päivittäiseen ajoon.

Joyor F-sarjan sähköpotkulaudassa riittää puhtia hieman pidemmällekin matkalle, sillä tässä laudassa on vakiona 13Ah akku. Kookas akkukapasiteetti varmistaa sen, että skuutilla pääsee yhdellä latauksella noin 40 kilometrin matkan. Tässä onkin siis hyvä valinta esimerkiksi työmatkoille tai ajoon koulun ja kodin välillä.

F-sarjan skuuttiin voit käydä tutustumassa myös E-Wheelsin nettisivuilla.

*E-Wheels: E-Wheels By Joyor F-sarjan sähköpotkulauta

3. Zero 8 -sähköpotkulauta

Zero 8 on näppärä skuutti 45 kilometrin optimaalisella kantamalla.

Kun haluat hieman jykevämmän skuutin päivittäiseen ajoon, niin Zero 8 -sähköpotkulauta on varteen otettava valinta. 13Ah kokoisella akulla laudan kantama on noin 45 kilometriä. Kantama on vaikuttava, sillä tässä skuutissa on todella tehokas moottori, mikä tekee Zero 8 -laudasta hyvän valinnan reitille, jossa on paljon ylämäkiä.

Zero 8 -skuutista löydät tarkemmat tiedot E-Wheelsin verkkokaupasta.

*E-Wheels: Zero 8 -sähköpotkulauta

4. Zero 9 -sähköpotkulauta

Zero 9 -skuutista löytyy hieman enemmän tehoa.

Zero 9 -sähköpotkulauta on skuutti, josta löytyy hieman enemmän tehoa kuin tavallisesta laudasta. Tässä kalliimman hintaluokan sähköpotkulaudassa on kaksi 600W teholla varustettua moottoria, joten tehoa löytyy lähes kaksi kertaa enemmän kuin normaaleista laudoista. Hintaa laudalla on jo melkein 800 euroa, joten kyseessä on hieman kalliimpi sijoitus.

Zero 9 -skuutista löydät tarkemmat tiedot E-Wheelsin sivuilta.

*E-Wheels: Zero 9 -sähköpotkulauta

5. E-Wheels E8 – sähköpotkulauta maastoon

E-Wheels E8 soveltuu myös maastoajoon.

Tässä onkin vähän ärjympi menopeli! E-Wheels E8 -sähköpotkulauta on hyvä valinta silloin, kun etsit skuuttia parhailla maasto-ominaisuuksilla. Tällä laitteella ei tarvitse tyytyä pelkkään kaupunkiajoon, sillä se on varustettu kestävillä maastorenkailla. Jykevä jousitus puolestaan pitää huolen, että meno on pehmeintä mahdollista. 26Ah kokoinen akku antaa laudalle jopa 120 kilometrin kantaman.

E8 -mallin skuuttia voi käydä katselemassa E-Wheelsin nettikaupassa.

*E-Wheels: E-Wheels E8 -sähköpotkulauta

Yhteenveto siitä, onko oman sähköpotkulaudan hankkiminen halvempaa

Jos ajaisin joka päivä sähköpotkulaudalla, niin todennäköisesti hankkisin oman laudan. Vuokraaminen voi tulla kalliiksi pidemmän päälle, ja omaan lautaan voi asentaa parannuksia ja lisäosia niin paljon kuin haluaa. Oman skuutin hankkiminen on kannattavaa etenkin käyttäjille, jotka tykkäävät puuhata itse asioita elektroniikan kanssa.

Oma sähköpotkulauta on kannattava hankinta monessa tapauksessa. Ostamista kannattaa kuitenkin harkita tarkkaan.

Toisaalta sähköpotkulauta on hyvä hankinta myös niille, jotka eivät halua huoltaa menopeliään itse. Monista kaupungeista löytyy huoltopisteitä, joissa osataan vaihtaa akkuja ja muita osia sähköpotkulautoihin. Jos skuutteihin erikoistunutta liikettä ei löydy, niin kannattaa kysyä paikalliselta korjaamolta, joka huoltaa sähköpyöriä. Tekniikka on jokseenkin samanlaista molemmissa laitteissa.

Lue myös: Miten sähköpyörä toimii? Sähköpolkupyörän osat ja toiminta

Itse olen siis vahvasti oman skuutin hankkimisen kannalla. Vaikka se onkin isohko sijoitus, niin se maksaa itsensä takaisin parhaimmillaan jo yhden kesän aikana. Mahdollisesti vieläkin nopeammin, jos olet niin hurja kuski, että ajat myös talvella. Siihenkin löytyy omia vinkkejään. Kypärä ja muut suojat on hyvä muistaa, mutta muitakin neuvoja löytyy.

Lue myös: Voiko sähköpotkulaudalla ajaa talvella? Vinkit talviajoon

Skuutin ostamisessa ei kannata kuitenkaan hätäillä. Selvitä ensin, onko sähköpotkulaudan ostaminen kannattavaa sinulle. Jos tulit siihen tulokseen, että skuutin hankkiminen kannattaa, niin pohdi mahdollisia säilytyspaikkoja laudalle. Muutkin käytännön asiat kannattaa miettiä valmiiksi.

Jos olet jo tehnyt päätöksen sähköpotkulaudan hankinnasta, niin toivotan mukavaa ostosreissua. Muussa tapauksessa turvallista matkaa, kuljit sitten pyörillä tai jalan!

Lue myös: Sähköpotkulauta ja sen hinta – Miten paljon skuutti maksaa?

Lue myös: Voiko sähköpotkulaudalla ajaa hiekalla tai maastossa?

4 kommenttia artikkeliin ”Onko sähköpotkulaudan ostaminen halvempaa kuin vuokraaminen?

 1. Paluuviite: Miten Tier, Voi ja Lime sähköpotkulauta toimii? | Projektiloota

 2. Paluuviite: Mitä sähköpotkulaudalla saa tehdä? Kysymyksiä ja vastauksia | Projektiloota

 3. Paluuviite: Voiko sähköpotkulaudalla ajaa hiekalla tai maastossa? | Projektiloota

 4. Paluuviite: Sähköpotkulauta ja sen hinta – Miten paljon skuutti maksaa? | Projektiloota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s