Miten robottiruohonleikkuri toimii? – Robottileikkurin toiminta

Robottiruohonleikkuri toimii useimmiten rajakaapelin avulla. Kaapeli asennetaan leikkuualueen reunoille, jotta robottiruohonleikkuri tietäisi, mistä leikata. Robottileikkurissa on yleensä kaksi vetävää pyörää, joiden avulla ruohonleikkuri liikkuu ympäriinsä. Robottiruohonleikkuri saa virtansa akusta, jonka avulla vetävien renkaiden moottorit toimivat ja leikkuuterä pyörii.

Näppärä robottiruohonleikkuri voi säästää paljon aikaa kesäisin, kun nurmikkoa täytyy leikata muutaman viikon välein. Halpa robottiruohonleikkuri sopii hyvin pienemmän nurmikon siistimiseen, mutta kookkaammat nurmikot vaativat hieman tehokkaamman ja ison leikkurin. Usein kalliimmissa leikkureissa on isompi akku ja pidempi akkukesto, joten myös leikattava alue on isompi.

Robottiruohonleikkuri toimii yllättävän yksinkertaisesti. Sensoreilla ja rajakaapeleilla on tärkeä tehtävä.

Hyvän robottiruohonleikkurin löytäminen saattaa olla haasteellista, koska valinnanvaraa on paljon. Toisaalta laaja valikoima takaa myös sen, että jokaisen pihan tarpeeseen löytyy sopiva leikkuri. Voit käydä tutustumassa Projektiloodan robottiruohonleikkuri vertailuun, jossa kerrotaan kaikki oleellinen 10 eri hintaluokan leikkurista.

Lue myös: Robottiruohonleikkuri vertailu – 10 parasta robottileikkuria

Robottiruohonleikkurin toiminta

Robottiruohonleikkurissa on sisäänrakennettu akku, jonka leikkuri käy lataamassa latausasemassa. Leikkurin akun jännite voi olla mitä tahansa 18 voltin ja 25 voltin väliltä, käyttöjännite riippuu valmistajasta ja mallista. Akun koko vaihtelee 3000mAh ja 9000mAh välillä.

Latausaseman voi asentaa pihalle sopivaan paikkaan, jonne leikkurilla on vapaa pääsy. Aseman lähellä olisi myös hyvä olla pistorasia, jotta latauspisteen voisi kytkeä siihen kiinni ilman jatkojohdon käyttämistä. Robottiruohonleikkuri tunnistaa, milloin akku alkaa olla tyhjä ja palaa latausasemalle. Tämän ansiosta leikkuria ei tarvitse hakea lataukseen aina, kun akku on tyhjä. Laite hoitaa latauksen itse.

Robottileikkuri tunnistaa nurmikon reunat rajakaapelin avulla.

Useimmat leikkurit toimivat rajakaapelin avulla, joten kaapeli täytyy asettaa leikattavan alueen reunoille. Robottiruohonleikkuri tunnistaa kaapelin, kun leikkuri ajaa sen läheltä. Tällöin robottileikkuri vaihtaa suuntaa, ja lähtee ajamaan muualle.

Ennen robottiruohonleikkurin käyttämistä kannattaa lukea käyttöohjeet huolella. Leikkurin asentaminen vaihtelee valmistajan ja mallin mukaan, mutta yleensä omistajan täytyy tehdä kaksi asiaa ennen leikkurin käyttämistä ensimmäisen kerran.

Robottiruohonleikkuri täytyy ladata ensin täyteen ja rajakaapeli täytyy asentaa. Kun nämä kaksi asiaa on tehty, robottileikkuri on valmis käytettäväksi.

Robottiruohonleikkurin osat

Robottiruohonleikkuri on varsin yksinkertainen laite. Se kulkee ympäri rajattua aluetta ja leikkaa ruohikkoa leikkuuterän avulla. Monimutkaisin osa leikkurissa on ehkä tunnistusanturit, jotka huomaavat, kun robottileikkuri on liian lähellä leikattavan nurmikon reunaa.

Kaikkein tärkein osa robottiruohonleikkurissa on ohjausyksikkö, jonka kautta kaikki viestit menevät leikkurin moottoreille. Sensorit kommunikoivat ohjausyksikön kanssa, jolloin yksikkö tietää, mihin suuntaan liikuttaa ruohonleikkurin renkaita. Yleensä robottiruohonleikkurissa on kaksi rengasta, joiden avulla leikkuri pystyy muuttamaan suuntaa tai vaikka kääntymään paikallaan.

Virtansa robottiruohonleikkuri saa akusta, jonka koko ja jännite vaihtelevat valmistajan ja mallin mukaan. Yleensä kalliimman hintaluokan robottiruohonleikkureissa on isompi akku, joten ne pystyvät leikkaamaan suuremman alueen kerrallaan. 

Robottiruohonleikkurin tärkeimmät osat yhdessä kuvassa.

Robottileikkurin tärkeimmät komponentit

 • Renkaat
 • Leikkuuterä
 • Moottorit renkaille ja terille
 • Akku
 • Ohjausyksikkö
 • Sensorit
 • Näyttö ja näppäimet
 • Latausasema
 • Rajakaapeli

Robottileikkurin ominaisuudet

Eri robottiruohonleikkureissa on erilaisia ominaisuuksia. Pääsääntö on, että mitä hienommat ominaisuudet sitä enemmän hintaa leikkurilla on. Useimmat leikkurit toimivat rajakaapelin avulla, jonka ansiosta ruohonleikkuri tietää, minne kulkea. Jotkin robottiruohonleikkurit pystyvät kuitenkin myös suunnistamaan ilman rajakaapelia. Sellaiset leikkurit ovat kuitenkin vielä harvinaisuus.

Ilman rajakaapelia toimivat leikkurit ovat kuitenkin usein kalliita, ja jotkin mallit voivat olla hieman kömpelöitä. Jos ilman rajakaapelia kulkeva leikkuri ei toimi kunnolla, tuloksena voi olla karkaileva ruohonleikkuri, joka ei pysy omalla alueellaan. Siksi moni leikkuri käyttää rajakaapelia, mutta tekniikka kehittyy koko ajan.

Eri valmistajien ja eri mallien robottiruohonleikkureissa on erilaisia ominaisuuksia.

Jotkin robottiruohonleikkurit pystyvät kulkemaan tiettyä kuviota, mutta toiset sinkoilevat vähän sinne tänne sen mukaan, missä on vapaata tilaa. Järjestelmällistä kuviota ajava leikkuri on hieman kalliimpi, mutta toisaalta se on tehokkaampi. Järjestelmällinen leikkausreitti kuluttaa vähemmän akkua, ja nurmikko leikkaantuu nopeammin, kun robottiruohonleikkuri ei leikkaa moneen kertaan samaa kohtaa.

Perusominaisuuksien lisäksi robottileikkurissa on erilaisia turvaominaisuuksia, jotka estävät vaaratilanteiden syntymistä. Leikkurissa olevat sensori tunnistavat, jos robotti törmää esteeseen. Jotkin robottileikkurit pysäyttävät leikkuuterän, jos leikkurin renkaat esimerkiksi nousevat ilmaan. Pieniä lapsia tai lemmikkejä ei kannata kuitenkaan jättää yksin samalle pihalle leikkurin kanssa, sillä ikinä ei voi olla liian turvallinen.

Joissakin robottiruohonleikkureissa on lisäominaisuuksia, jotka auttavat nurmikon hoidossa. Esimerkiksi lämpötila-anturi voi mitata ulkolämpötilaa, jolloin leikkuri tietää, millainen sää on. Jotkin leikkurit eivät leikkaa nurmikkoa pakkasella, koska se saattaa vaurioittaa nurmikkoa.

Monet robottiruohonleikkurit pystyy myös yhdistämään älypuhelimeen, jotta omistaja tietäisi, miten leikkurin työ sujuu. Tilannetta pystyy siis valvomaan, vaikka ei itse olisi paikalla.

Miten pitkä toiminta-aika robottileikkurissa on?

Robottiruohonleikkurien toiminta-aika vaihtelee akun koon mukaan. Yleensä leikkuri pystyy ajamaan nurmikkoa noin 60-90 minuuttia valmistajasta ja mallista riippuen. Robottileikkurin akun lataaminen täyteen voi kestää aina 65 minuutista 120 minuuttiin. Latausaika vaihtelee siis enemmän kuin itse toiminta-aika.

Robottiruohonleikkurin akku

Robottiruohonleikkuri käyttää yleensä Li-Ion -akkua. Litiumioniakut ovat tehokkaita ja suhteellisen pienikokoisia, joten niissä on paljon hyviä ominaisuuksia. Huono puoli on kuitenkin se, että väärin ladattuna ne saattavat menettää tehonsa. Li-Ion akkua ei saisi päästää ikinä täysin tyhjäksi, ja akku pitäisi ladata aina täyteen asti, kun sitä aiotaan ladata.

Tätä ongelmaa ei kuitenkaan ole robottiruohonleikkurin kanssa, sillä leikkuri lataa yleensä itse itsensä. Laite tunnistaa, milloin akku on sopivan tyhjä lataukseen. Samalla robottiruohonleikkuri huomaa, milloin akku on ladattu täyteen. 

Robottiruohonleikkureiden akut ja akkujen tilavuus vaihtelevat mallin mukaan.

Mitä, jos joku varastaa leikkurin pihaltani?

Robottiruohonleikkurit on suojattu PIN-koodilla. Jos joku varastaa leikkurisi, hän ei pysty käyttämään sitä ilman oikeaa PIN-koodia. Leikkureissa on pieni LCD-näyttö sekä näppäimet, joiden avulla koodin voi asettaa ja koodin voi syöttää, kun leikkuri haluaa PIN-koodin.

Monissa leikkureissa on myös hälytin, joka alkaa piippaamaan, jos ruohonleikkuri poistuu sille merkityltä alueelta ihmisen kantamana.

Halpa robottiruohonleikkuri vs kallis robottileikkuri

Halpa ei välttämättä tarkoita aina huonoa. Moni halvemman hintaluokan robottiruohonleikkuri on hyvä valinta pienemmän nurmikon leikkaamiseen. Kalliimmassa ruohonleikkurissa puolestaan on enemmän ominaisuuksia ja pidempi leikkuuaika. Isolle pihalle kalliimpi leikkuri voi siis olla parempi valinta.

Robottiruohonleikkuria hankkiessa täytyy myös kiinnittää huomiota siihen, miten haastava nurmikko on leikata. Onko esimerkiksi nurmikon muoto epätavallinen? Onko nurmikossa paljon isoja kallistuskulmia, joissa leikkuri voi kaatua? Tai onko jotain muuta, mikä saattaa tuottaa haasteita robottileikkurille?

Grouw-robottiruonleikkuri on yksi halvimmista robottileikkureista.

Grouw-leikkuri voi olla hyvä valinta halpaa robottiruohonleikkuria etsivälle. Robottileikkuri pystyy ajamaan 600 neliömetrin kokoista aluetta, ja siinä on älypuhelinsovellus. Pystyt siis seuraamaan leikkurin työtä puhelimestasi. Grouw-ruohonleikkuri selviää 35% kaltevista rinteistä.

Laite maksaa 469 euroa, joten se on yksi markkinoiden halvimmista robottiruohonleikkureista. Voit käydä tutustumassa Grouw-leikkuriin Robottiekspertin sivuilla alla olevasta linkistä.

*Robottiekspertti: Grouw-robottiruohonleikkuri

Kalliimpaa robottiruohonleikkuria etsivälle Gardena SILENO Life 1500 voi olla hyvä valinta. Gardenan paras robottiruohonleikkuri pystyy ajamaan jopa 1500 neliömetrin aluetta. Leikkuri on varustettu tekoälyllä ja sitä pystyy luonnollisesti ohjaamaan älypuhelimella. Voit esimerkiksi valita tietyt päivät, jolloin leikkuri tekee työnsä.

Gardena SILENO Life 1500 on yksi kalleimmista robottileikkureista.

Gardena SILENO Life 1500 -robottileikkuri suoriutuu 35% kaltevista rinteistä, joten pieni maaston vaihtelu ei haittaa kalliimpaakaan laitetta. Leikkurissa on myös pakkastunnistin, joten se jättää nurmikon rauhaan pakkasella, jotta nurmikko ei vaurioituisi.

Hintaa Gardenan luksusmallilla onkin sitten hieman enemmän. 1799 euron hinta tarkoittaa sitä, että kyseessä on yksi kalleimmista Suomessa myynnissä olevista robottileikkureista. Voit käydä vilkaisemassa tätä robottileikkurien Ferraria Robottiekspertin nettikaupassa.

*Robottiekspertti: Gardena SILENO Life 1500 -robottiruohonleikkuri 

Lue myös: Mikä halpa robottiruohonleikkuri pitäisi ostaa? 10 halvinta robottileikkuria

Yhteenveto robottiruohonleikkureista

Robottiruohonleikkuri on erinomainen apuväline, jos sinulla ei ole aikaa ajaa nurmikkoasi. Jotkut käyttävät robottiruohonleikkuria myös pieniin pihan hoito-operaatioihin ja tekevät isommat leikkuut tavallisella ruohonleikkurilla. Robottileikkuri voi olla hyvä väline, jonka avulla nurmikko pysyy siistinä isompien leikkausten välissä. Se sopii kuitenkin myös koko nurmikon ajamiseen.

Jos tavoitteena on leikata isompi alue useaan kertaan kesän aikana pelkän robottiruohonleikkurin avulla, niin kannattaa hankkia hyvä leikkuri. Halvat mallit eivät välttämättä pysty ajamaan isoa aluetta päivässä ja voivat joutua liian suurelle rasitukselle.

Robottiruohonleikkuri kannattaa valita sen mukaan, miten vaativa nurmikkosi on leikata. Esimerkiksi koko ja rinteet vaikuttavat haastavuuteen.

Yksi asia, mitä kannattaa ottaa huomioon robottiruohonleikkurin hankinnassa on pihan vaikeus leikkurille. Isot rinteet ja vaikeat esteet havaita voivat tehdä nurmikosta haastavan leikata. Kannattaakin siis valita juuri omaan pihaan sopiva robottiruohonleikkuri ja tutustua niiden eri ominaisuuksiin.

Toiminnaltaan robottiruohonleikkurit ovat yksinkertaisia, joten ne eivät todellakaan ole monimutkaisia laitteita. Robottimaisuus ja lukuisat tekniset toiminnot voivat saada ne näyttämään monimutkaisilta laitteilta, mutta pohjimmiltaan ne ovat samankaltaisia kuin robottipölynimurit.

Jos olet siis aikeissa hankkia robottiruohonleikkurin, kannattaa tutustua eri vaihtoehtoihin ja miettiä, millainen leikkuri pystyy hoitamaan juuri sinun nurmikkosi. Projektiloodan robottiruohonleikkuri vertailu saattaa olla hyvä apuväline, joten voit halutessasi käydä lukemassa kyseisen artikkelin.

Mukavaa nurmikon leikkaamista ja kesää!

Lue myös: Robottiruohonleikkuri vertailu – 10 parasta robottileikkuria

Lue myös: Mikä halpa robottiruohonleikkuri pitäisi ostaa? 10 halvinta robottileikkuria

2 kommenttia artikkeliin ”Miten robottiruohonleikkuri toimii? – Robottileikkurin toiminta

 1. Paluuviite: Robottiruohonleikkuri vertailu – 10 parasta robottileikkuria | Projektiloota

 2. Paluuviite: Mikä halpa robottiruohonleikkuri pitäisi ostaa? 10 halvinta robottileikkuria | Projektiloota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s