Autokameran asennus – Miten kojelautakamera asennetaan oikein?

Autokamera asennetaan yleensä auton tuulilasiin matkustajan puolelle. Jotkin mallit voi asentaa myös auton kojelautaan, mutta useimmat autokamerat kiinnitetään tuulilasiin joko imukupin tai staattisen tarran avulla. Autokameran asennus tulee toteuttaa siten, että kamera tai johdot eivät ole kuskin näkyvyyden tiellä.

Moni ensimmäisen autokameran ostanut voi miettiä, miten autokameran asennus kannattaa suorittaa. Tässä artikkelissa käydään autokameran kiinnitys läpi vaihe vaiheelta, jotta työvaiheet olisivat selkeästi hahmotettavissa. Asennus voi tosin vaihdella kamerasta riippuen, sillä kaikki autokamerat eivät ole samanlaisia. Tässä artikkelissa asennetaan tyypillinen autokamera, joka tulee imukupilla kiinni auton tuulilasiin.

Autokameran asennus on helppoa, mutta muutama vinkki kannattaa pitää mielessä.

Jos olet etsimässä sopivaa kojelautakameraa autoosi, niin autokamera vertailusta saattaa olla hyötyä valinnan tekemisessä. Olen kirjoittanut pienen oppaan autokameran valintaan, jossa vertaillaan samalla kymmentä eri kojelautakameraa. Voit lukea vertailun alla olevasta linkistä.

Lue myös: Autokamera vertailu – 10 parasta kojelautakameraa

Autokameran asennuksen vaiheet

Autokameran asennus kannattaa aloittaa tutustumalla kameran pakkaukseen ja sen mukana tulleisiin ohjeisiin. Ohjekirjasta voi löytyä paljon tietoa, jota et ehkä tiennyt kameraa ostaessasi. Monien verkkokauppojen tuotekuvaukset ovat kameroiden suhteen puutteelliset. 

Autokameran mukana tulee yleensä perustarvikkeet asennukseen. Itse kamera, latauskaapeli ja imukuppi tai staattinen tarra.

Puhdista kohta, johon aiot kiinnittää kojelautakameran. Kamerassa oleva imukuppi tai staattinen kiinnitystarra kiinnittyy helpommin paikalleen, kun asennuskohta on puhdas. Tuulilasissa on usein likaa, joka haittaa imukupin tai tarran kiinnittymistä.

Tuulilasin puhdistaminen kannattaa, kun kameraa asennetaan.

Kameraan asennetaan ensin imukuppi, jos sellainen on tullut pakkauksen mukana. Jotkin kojelautakamerat kiinnitetään tuulilasiin imukupilla, ja toiset kamerat asennetaan staattisen tarran avulla. Kun imukuppi tai tarra on kiinni kamerassa, poista imukupin tai tarran suojamuovi, jotta kameran voisi kiinnittää tuulilasiin.

Imukuppitelineessä tai staattisessa tarrassa on yleensä suojamuovi.

Aseta kamera matkustajan puolelle auton tuulilasin yläkulmaan, jotta se ei olisi näkyvyyden tiellä. Kamera kannattaa suunnata mahdollisimman hyvään kulmaan jo tässä vaiheessa, jotta mahdolliset kuvakulman säädöt jäisivät pieniksi. Staattisella tarralla varustettu kamera painetaan kiinni lasiin.

Jos kamerassa on imukuppi, niin imukuppi painetaan lassin ja samalla väännetään kupissa olevasta kahvasta. Kahvan malli voi riippua kameran valmistajasta, mutta sen toimintaperiaate on sama kaikissa kameroissa. Mekanismi imee ilman imukupin ja lasin välistä, jolloin kiinnityksestä tulee pitävä.

Imukuppi kiinnitetään tuulilasiin mekasnismin avulla.

Kun autokamera on tukevasti kiinni lasissa hyvässä paikassa, voidaan laittaa paikalleen kameran virtajohto. Johto on varustettu yleensä USB-päällä, ja kaapelin toisessa päässä on auton tupakansytyttimeen sopiva pää. USB-johto asennetaan kiinni kameran USB-porttiin.

USB-portti löytyy yleensä kameran kyljestä.

Kaapeli kannattaa vetää auton sisällä siten, että johto ei tule kuljettajan näkyvyyden tielle. Kaapelin voi myös piilottaa kätevästi auton sisätilan muovien sekä tiivisteiden rakoihin. Tällä tavalla lopputulos näyttää hyvältä, eikä johtoja roiku ympäriinsä.

Kaapeli kannattaa vetää siten, että se ei ole kuljettajan tai matkustajan tiellä.

Kun johto on vedetty matkustajan puolen jalkatilaan asti, kaapelin toinen pää kiinnitetään auton tupakansytyttimeen. Jos sinulla on useampi laite, jotka pitäisi kytkeä autosi tupakansytyttimeen, kannattaa harkita tupakansytytinhaaroittimen hankkimista, kuten kuvassa.

Kojelautakamera saa virtansa auton tupakansytyttimen kautta.

Johdon ollessa paikoillaan, autossa kannattaa laittaa virrat päälle, jotta pääset tarkistamaan kameran kuvakulman. Kameran pitäisi käynnistyä automaattisesti, kun autossa laitetaan virrat päälle. Jos autokamera ei kuitenkaan käynnisty, paina kameran power-nappia.

Jos kameran kuvakulma on huono, eli autokamera ei esimerkiksi kuvaa koko tien leveydeltä, säädä kameraa kääntämällä sitä sivuille. Jos kamera osoittaa liian ylhäälle tai alhaalle, säädä kameraa pystysuunnassa. Imukupilla kiinnitettyä kameraa liikutetaan siten, että koko kamera liikkuu. Staattisella tarralla kiinnitettyssä kojelautakamerassa kameran linssiä voi liikuttaa sivulle ja ylös, jolloin koko autokameraa ei tarvitse liikutella.

Kun kameran kuvakulma on kunnossa, voit asentaa muistikortin autokameran sisään. Joidenkin kameroiden ohjeessa kerrotaan, että kamera täytyy sammuttaa ennen muistikortin asettamista. Tee kuten ohjeessa pyydetään. Muistikortti asennetaan pieneen koloon kojelautakameran kyljessä. Yleensä kolon vieressä lukee TF, memory card tai jotain muuta. Kannattaa tarkistaa kameran ohjeista, miten suuren kortin liikennekameraan voi asentaa, useimmissa kameroissa yläraja on 64GB tai 128GB.

Muistikortti työnnetään kameran kyljessä olevaan aukkoon. Työnnä korttia, kunnes kuulet pienen naksahduksen ja se lukittuu.

Muistikortin asentamisen jälkeen kannattaa mennä autokameran valikkoon ja setuksiin, jotta voit säätää kameran asetukset mieleisiksi. Samalla kameran aikaleima kannattaa asettaa oikein, koska kaikissa kojelautakameran kuvaamissa videoissa näkyy päivämäärä ja aika. Aikaleima on tarpeellinen tieto esimerkiksi kolaritilanteessa.

Aika ja päivämäärä on hyvä asettaa oikeiksi, kun kameran kuvakulma ja asennus on kunnossa.

Kun asetukset ovat kunnossa, kannattaa lähteä testaamaan kameraa. Ensimmäisen ajon jälkeen on hyvä katsoa autokameran muistista, että kamera tallentaa videoita. Monissa kameroissa on galleria (englanniksi Gallery), josta voit katsella nauhoitettuja videoita ja otettuja kuvia. Jos et ole varma, tallentaako kamera videota, muistikortti kannattaa ottaa irti ja laittaa kiinni tietokoneeseen.

Kojelautakameroissa on pieniä eroja, sillä joissain kameroissa on WiFi- tai Bluetooth-yhteys, jonka avulla videot voi siirtää tietokoneelle tai puhelimelle langattomasti. Monissa kameroissa on myös ominaisuus, jonka avulla autokamera voi tallentaa uutta videota vanhan päälle. Tällä tavoin muistikortti ei pääse täyttymään.

Autokameran asennus on siis loppujen lopuksi todella yksinkertainen toimenpide, mutta muutama tärkeä asia kannattaa pitää mielessä asennuksen aikana.

Muista autokameran asennuksessa

 • Puhdista kiinnityskohta
 • Aseta kamera hyvään kohtaan
 • Älä asenna kameraa tai johtoa näkyvyyden tielle
 • Autokameran kaapeli kannattaa asentaa piiloon, jos mahdollista
 • Hanki oikean kokoinen muistikortti
 • Varmista, että kamera on tukevasti kiinni
 • Tarkista, että kamera nauhoittaa

Jos pakkaukseen sisältyy myös peruutuskamera, niin sen asentaminen kannattaa hoitaa viimeisenä. Peruutuskameran kaapeli kannattaa kiinnittää ensin autokameraan, jotta kaapelin pituus ei lopu vahingossa kesken. Kuten kojelautakameran kaapeli, myös peruutuskameran johto kannattaa piilottaa joko auton muovien alle tai tiivisteisiin siten, että se ei ole matkustajien tai kuljettajan tiellä.

Jotkin peruutuskamerat kiinnitetään tarralla auton takalasiin, ja toiset kamerat taas ruuvataan kiinni auton kattoon. Monissa liikennekameroiden mukana tulevissa peruutuskameroissa on molemmat kiinnitysmahdollisuudet. Tarkasta peruutuskameran kuvakulma jälkikäteen samalla tapaa kuin kojelautakamerasta.

Mikä muistikortti autokameraan?

Autokameraan kannattaa hankkia suurin mahdollinen muistikortti, jos kojelautakamera tukee vain 128GB muistikorttia tai sitä pienempää. Jos kamera kuvaa 4K-videota, niin muistikortin tallennustila voi täyttyä yllättävän nopeasti. Tilaa kannattaa siis olla ennemmin liian paljon kuin liian vähän. Jos kamera tukee isoa 256GB muistikorttia, niin 128GB kortillakin pärjää hyvin, jos haluat hankkia halvemman muistikortin.

Kuvan 8GB muistikortti olisi aivan liian pieni autokameraan. 64GB tai 128GB kokoinen kortti on parempi valinta, jos kamera tukee niin suuria kortteja.

Monissa autokameroissa on ominaisuus, joka nauhoittaa vanhan videon päälle uutta videota. Jos haluat säästää tilaa esimerkiksi pienestä 32GB muistikortista, niin kyseinen ominaisuus kannattaa laittaa päälle.

Myös muistikortin nopeusluokkaan kannattaa kiinnittää huomiota, sillä huonoimmat nopeusluokat eivät välttämättä tue hyvälaatuista videokuvaa.

Halpa vai kallis kojelautakamera?

Autokameran hinta saattaa mietityttää, kun valitset sopivaa kojelautakameraa autoosi. Halvan ja kalliin kojelaudan välillä on eroja yleensä kuvanlaadun välillä. Mutta eroja on muitakin, sillä kalliissa kameroissa on yleensä enemmän ominaisuuksia kuin halvoissa autokameroissa. Yleensä WiFi-yhteys nostaa kameran hintaa, mutta esimerkiksi kameran äkkinäisiä liikkeitä seuraava G-sensori löytyy yleensä myös halvemmista liikennekameroista.

Liikennekameroiden ominaisuuksissa ja toiminnassa on eroja.

Kalliimman hintaluokan kameroissa on myös usein GPS-paikannin, joka kertoo auton sijainnin. Aikaleiman lisäksi GPS-paikannus on erinomainen lisätieto, jos kuljettaja joutuu kolariin. GPS-paikannuksen avulla autokamera voi kertoa auton sijainnin, kun kolari tapahtui ja aikaleima näyttää tapahtumien ajan videolla. Molemmat tiedot voivat olla tarpeellisia esimerkiksi vakuutusyhtiölle.

Jos olet etsimässä halpaa tai hintavampaa autokameraa, niin kannattaa lukea Projektiloodan autokameravertailu, jossa vertaillaan 10 eri hintaista kojelautakameraa. Linkki artikkeliin löytyy alta.

Lue myös: Autokamera vertailu – 10 parasta kojelautakameraa

Yhteenveto autokameran asennuksesta

Yhteenvetona voisi todeta, että autokameran asentaminen on helppoa. Tapauksesta riippuen kojelautakameran asennus saattaa olla myös nopeaa, mutta itselläni Thieye-kameran asentamiseen meni noin 30 minuuttia. Aikaan sisältyy myös asetusten muuttaminen haluamakseni sekä kameran suuntaaminen oikein.

Oikein asennettuna kojelautakamera on erinomainen lisävaruste autoon.

Tärkeintä autokameran asennuksessa on, että kuljettajan näkyvyys ei huonone kameran takia. Monet kojelautakamerat tulevat kiinni tuulilasiin ja jotkin harvat kiinnitetään kojelautaan. Niin kutsutut älypeilit ovat oma luokkansa. Älykäs taustapeili kiinnitetään auton taustapeiliin, ja yleensä laitteessa on myös autokamera, joka kuvaa ajoa. Älytaustapeliin yhdistetään usein myös peruutuskamera.

Autokameroiden tyypit

 • Tuulilasiin kiinnitettävä kamera
 • Kojelautaan kiinnitettävä kamera
 • Älykäs taustapeili

Peruutuskameran saa asennettua myös moneen perinteiseen autokameraan. Jos haluat peruutuskameralla varustetun autokameran, niin kannattaa hankkia pakkaus, jossa peruutuskamera tulee kojelautakameran mukana. Tällä tavalla voit olla varma, että kamerat ovat yhteensopivia.

Toivottavasti autokameran asennukseen liittyvistä vinkeistä oli hyötyä! Jos haluat lukea jatkossakin tämän kaltaisia artikkeleita, niin kannattaa miettiä Projektiloodan uutiskirjeen tilaamista. Tilaus on ilmaista ja sen voi peruuttaa koska tahansa. Syötä vain alla olevaan laatikkoon sähköpostiosoitteesi.

Mukavaa ja turvallista ajonautintoa!

Lue myös: Mikä on paras autovaha? Vertailussa 8 hyvää autovahaa

Lue myös: Miten GPS-paikannin toimii?

Lue myös: Raitisilmasuodattimen vaihto – Miten auton sisäilmansuodatin vaihdetaan?

4 kommenttia artikkeliin ”Autokameran asennus – Miten kojelautakamera asennetaan oikein?

 1. Paluuviite: Mikä on paras autovaha? Vertailussa 8 hyvää autovahaa | Projektiloota

 2. Paluuviite: Miten suojata auton katalysaattori varkauksilta? | Projektiloota

 3. Paluuviite: Autokamera vertailu – 10 parasta kojelautakameraa | Projektiloota

 4. Paluuviite: Raitisilmasuodattimen vaihto – Miten auton sisäilmasuodatin vaihdetaan? | Projektiloota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s