Raitisilmasuodattimen vaihto – Miten auton sisäilmasuodatin vaihdetaan?

Auton raitisilmasuodatin vaihdetaan avaamalla suodattimen luukku, joka sijaitsee yleensä hansikaslokeron takana. Vanha sisäilmasuodatin vedetään ulos, ja uusi raitisilmasuodatin työnnetään sisään samassa suunnassa kuin vanha suodatin oli. Raitisilmasuodattimen vaihto tapahtuu jokaisessa autossa hieman eri tavalla.

Yleinen suositus on, että auton raitisilmasuodatin kannattaa vaihtaa noin kuuden kuukauden tai 15 000 ajokilometrin välein. Käytännössä sisäilmasuodatin vaihdetaan kuitenkin paljon harvemmin. Matkustamon ilmansuodattimen kunto vaikuttaa kuitenkin sisäilman laatuun autossa, joten suodatin on hyvä vaihtaa silloin tällöin.

Raitisilmasuodatin kannattaa vaihtaa silloin tällöin, koska vanha suodatin on yleensä huonossa hapessa.

Tässä artikkelissa vaihdetaan auton raitisilmasuodatin Nissan Primeraan, jossa ilmansuodatin sijaitsee hansikaslokeron takana. Suodattimen vaihtaminen on kuitenkin hieman erilainen toimenpide jokaisessa autossa, sillä suodatin ei aina sijaitse hanskalokeron takana. Sisäilmansuodattimen luukku avataan myös hieman eri tavalla autosta riippuen, joten työn helppous vaihtelee.

Lue myös: Autokameran asennus – Miten kojelautakamera asennetaan oikein?

Miksi raitisilmasuodatin kannattaa vaihtaa säännöllisesti?

Auton raitisilmasuodatin kannattaa vaihtaa säännöllisesti, koska puhdas sisäilmasuodatin on hyväksi terveydelle ja ilmastoinnin toimivuudelle. Tukkoisen suodattimen läpi ei virtaa ilma yhtä helposti kuin puhtaan ja uuden suodattimen läpi. Raitisilmasuodattimen kunto vaikuttaa siis myös siihen, miten nopeasti tuoretta ilmaa kulkeutuu auton ohjaamoon.

Puhtaan raitisilmasuodattimen hyödyt

  • Parantaa auton matkustamon ilman laatua
  • Takaa ilmastoinnin toimivuuden
  • Estää epäterveellisten kaasujen ja pölyjen pääsyn auton sisään
  • Tehostaa matkustamon ilman vaihtuvuutta

Joskus vanha sisäilmasuodatin saattaa olla niin huonossa kunnossa, että se on täysin tukossa. Pahimmillaan homeitiöt saattavat alkaa kasvaa suodattimessa. Ilman mukana kulkeutuu aina myös kosteutta, joten suodatin kastuu aina välillä hieman.

Auton raitisilmasuodattimen vaihdon vaiheet

Ennen raitisilmasuodattimen vaihtoa kannattaa tarkistaa, missä suodatin sijaitsee. Yleensä ilmansuodatin on hansikaslokeron takana, mutta joissain autoissa se saattaa olla myös muualla. Googlen kautta löytää yllättävän hyvin tietoa, kunhan vain tiedät autosi mallin ja valmistusvuoden.

Yleensä hansikaslokero täytyy irrottaa ennen raitisilmasuodattimen vaihtamista.

Vuosimallin 2003 Nissan Primerassa raitisilmasuodatin sijaitsee hanskalokeron takana, joten lokero täytyy irrottaa ensin. Irrottaminen aloitetaan avaamalla hanskalokero, jolloin lokeron matkustajan puoleisella kyljellä näkyy kiinnitysruuvi. Ruuvi avataan, jolloin lokeron tukivarsi irtoaa paikaltaan.

Hansikaslokeron tukivarsi on kiinni torx-ruuvilla.
Tukivarren ruuvi täytyy avata ennen hanskalokeron irrottamista.

Kun tukivarsi on irti, hanskalokero suljetaan. Tällä tavalla lokeron alla on enemmän tilaa seuraavaa työvaihetta varten. Lokeron alla on nimittäin kaksi muovista saranaa, joissa on pieni uloke niiden vetämistä varten. Vedä muovista saranaa paikaltaan kohti hanskalokeron keskikohtaa, jotta sarana irtoaisi paikaltaan. Tee sama myös toisella puolella olevalle saranalle.

Hansikaslokeron muovisia saranoita täytyy liikuttaa kohti lokeron keskusta.

Kun saranat on irrotettu, ota tukeva ote hanskalokerosta ja avaa se. Lokero tippuu nyt itsestään pois paikoiltaan, sillä mikään ei pidä sitä kiinni. Lokeron takaa paljastuu musta luukku, jonka takana raitisilmasuodatin on.

Raitisilmasuodattimen lokero paljastuu hansikaslokeron takaa.

Luukku avataan kahdesta kiinnityskohdasta, jotka sijaitsevat luukun alareunassa. Vedä muovisia kiinnityskappaleita itseesi päin, ja luukku avautuu. Luukun takana on raitisilmasuodatin, joka on todennäköisesti täynnä roskaa, jos suodatinta ei ole vaihdettu muutamaan vuoteen.

Vanha sisäilmasuodatin on todennäköisesti täynnä roskaa ja tomua.
Nissanin vanha ilmansuodatin oli huonossa kunnossa.

Vedä vanha suodatin ulos, ja kiinnitä samalla huomiota suodattimen asentoon, jotta voit laittaa uuden suodattimen paikalleen samalla tavalla. Joissakin raitisilmasuodattimissa on virtaussuunta, joka on merkitty nuolella. Jos sisäilmasuodattimessa on nuoli, aseta suodatin paikalleen nuoli alas päin. Se suodattimen puoli, jossa on tekstiä ja nuoli, tulee yleensä matkustajan penkkiä kohti.

Työnnä uusi raitisilmasuodatin paikoilleen samalla tavalla kuin vanah suodatin oli.

Puhdista mahdolliset roskat suodattimen kotelosta käsin tai imurilla. Tämän jälkeen voit työntää uuden suodattimen paikalleen. Paina suodattimen luukku takaisin paikalleen, ja suodatin on nyt toimintavalmis.

Varmista, että uusi suodatin menee lokeron pohjaan asti.

Asenna lopuksi hanskalokero takaisin paikalleen. Lokeron saa yleensä paikalleen helposti, sillä voit vain vääntää lokeron kahvasta ja laittaa sen paikalleen. Hanskalokero pysyy paikallaan ilman saranoita ja ruuvia, sillä lokeron avausmekansimi pitää sen kiinni asennuksen aikana. Työnnä kaksi muovista saranaa takaisin paikalleen, jotta voit avata lokeron viimeisen ruuvin kiinnittämistä varten.

Työnnä muoviset saranat takaisin reikiinsä.

Avaa hanskalokero ja ruuvaa tukivarsi takaisin paikalleen. Kun tukivarsi on kiinni, hansikaslokero on taas kokonaan asennettu. 

Lopuksi torx-ruuvi ruuvataan takaisin paikoilleen, jotta lokero pysyisi tukevasti paikallaan.

Auton raitisilmasuodattimen vaihto on siis helppo toimenpide, mutta joiden osien kanssa voi tulla hankalia hetkiä. Esimerkiksi hanskalokeron saranat voivat olla hankalia irrottaa, koska ne ovat saattaneet kääntyä siten, että ulokkeet ovat piilossa. Samoin raitisilmasuodattimen luukku saattaa olla hankala avata, ja saatat joutua käyttämään tasapääruuvaria kiinnitysklipsujen avaamiseen.

Mistä sisäilmasuodatin autoon?

Raitisilmasuodattimia saa lähes kaikista auton varaosia myyvistä liikkeistä sekä tavarataloista. Sisäilmasuodattimien laaduissa on eroja, ja kaikki suodattimet eivät sovi kaikkiin autoihin. Auton malli ja valmistusvuosi täytyy siis olla tiedossa, kun valitset oikeaa raitisilmasuodatinta autoon.

Yleismallinen raitisilmasuodatin on yleensä riittävä moniin autoihin, mutta jos haluat parasta laatua, voit aina hankkia hieman kalliimman suodattimen. Jos esimerkiksi ajat työksesi autoa ja vietät matkustamossa paljon aikaa, niin hyvä suodatin saattaa olla kannattava hankinta.

Yksi halpoja raitisilmasuodattimia myyvistä kaupoista on Trodo, joka toimii Latviassa. Heillä on nopeat, vain muutaman päivän toimitusajat Suomeen, joten asiointi on sujuvaa. Voit mennä joko suoraan Trodon verkkokauppaan alla olevasta linkistä tai selata listaa eri autojen raitisilmasuodattimista.

*Trodo.fi: Trodon verkkokauppa

Mallikohtaiset raitisilmasuodattimet eri autoille

*Audi

*BMW

*Ford

*Mercedes-Benz

*Nissan

*Opel

*Skoda

*Toyota

*Volkswagen

*Volvo

*Tesla

Yhteenveto auton raitisilmasuodattimen vaihdosta

Auton raitisilmasuodattimen vaihto ei ole vaikea toimenpide, ja sen pystyy tekemään myös kotona. Kannattaa vain aluksi selvittää, missä suodatin sijaitsee, jotta välttyisi pitkältä pähkäilyltä. Hanskalokeron irrottaminen ei ole aina helppoa ja nopeaa, joten sitä ei kannata irrottaa turhaan, vain huomataksesi, että suodatin sijaitsee jossain muualla.

Kaikki osat ja luukut eivät ole myöskään aina helppoja avata, joten niiden kanssa voi joutua näkemään hieman vaivaa. Tasapääruuvarilla voi aina hieman auttaa muoviosia liikkumaan paikaltaan, mutta kannattaa olla varovainen, että mitään ei mene rikki. 

Ero uuden ja vanhan ilmansuodattimen välillä on huomattava.

Vaihtamalla auton raitisilmasuodattimen itse säästät hieman rahaa, koska korjaamolla suodattimen vaihtaminen on aina kalliimpaa. Voit kuitenkin aina hankkia suodattimen valmiiksi ja ajaa auton korjaamolle, jos raitisilmasuodattimen vaihto ei jostain syystä onnistu kotioloissa. Tässä artikkelissa aiemmin mainittu lista voi auttaa auton sisäilmasuodattimen valinnassa.

Kuten artikkelissa jo mainittiin aiemmin, yleinen suositus on, että raitisilmasuodatin vaihdetaan noin vuoden välein. Todellisuudessa se vaihdetaan kuitenkin paljon harvemmin. Omasta mielestäni hyvä vaihtoväli on noin kaksi vuotta. Siinä ajassa suodatin ei ehdi tulla liian likaiseksi. Tietty suodattimen likaisuus riippuu myös siitä, ajatko esimerkiksi paljon tomuisilla hiekkateillä. Kaupungissa puolestaan ilman saasteet ovat riesana, mikä saattaa saada suodattimen tummumaan.

Kannattaa siis vaihtaa suodatin niin usein kuin koet tarpeelliseksi. Voit myös miettiä raitisilmasuodattimen hintaa ja laatua sen mukaan, miten hyvän suodattimen haluat autoosi asentaa.

Puhtaita ja raikkaita kilometrejä!

Lue myös: Autokamera vertailu – 10 parasta kojelautakameraa

3 kommenttia artikkeliin ”Raitisilmasuodattimen vaihto – Miten auton sisäilmasuodatin vaihdetaan?

  1. Paluuviite: Autokameran asennus – Miten kojelautakamera asennetaan oikein? | Projektiloota

  2. Paluuviite: Autokamera vertailu – 10 parasta kojelautakameraa | Projektiloota

  3. Paluuviite: Miten apukäynnistin toimii ja miten sitä käytetään? | Projektiloota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s