Miten sähköpyörä ladataan? Ohjeet sähköpolkupyörän lataamiseen

Sähköpyörä ladataan pyörän mukana tulevan laturin avulla. Sähköpolkupyörässä on useimmiten litiumioniakku, joka kannattaa ladata aina täyteen. Pyörän akkua ei saa myöskään yliladata, koska silloin akku voi kuumentua ja sen teho saattaa heikentyä. Useimmissa latureissa on kuitenkin ylilataussuoja.

Sähköpyörä on erinomainen liikkumisväline, joka on yhä suositumpi tapa liikkua Suomessa. Se on ympäristöystävällinen ja edullinen laite liikkua lyhyitä matkoja, ja se sopii hyvin niin kaupunki- kuin maaseutuympäristöihin. Tässä artikkelissa käymme läpi, miten sähköpyörä ladataan. Luomme katsauksen myös  lataamiseen liittyviin huomioihin sekä annamme vinkkejä sähköpolkupyörän lataamiseen.

Sähköpyörän lataaminen onnistuu pyörän mukana tulevan laturin avulla.

Alla on lueteltu muutama vinkki sähköpyörän lataukseen. Jos haluat tarkempaa tietoa akun latauksesta, kannattaa lukea koko artikkeli läpi.

Vinkit sähköpyörän lataamiseen

  • Älä ylilataa akkua
  • Älä päästä akkua täysin tyhjäksi
  • Valitse latauspaikka huolella
  • Käytä ainoastaan polkupyörän omaa laturia

Sitten itse asiaan, eli asiaa sähköpyörän akun lataamisesta!

Sähköpolkupyörän lataaminen pyörän omalla laturilla

Sähköpyörä ladataan yleensä polkupyörän mukana tulleen laturin avulla. Laturin toinen pistoke kiinnitetään tavalliseen sähköpistokkeeseen ja toinen pää liitetään polkupyörän latausporttiin. Pyörän lataamiseen kannattaa käyttää aina sähköpyörän omaa laturia, koska väärä laturi ei välttämättä lataa pyörän akkua täyteen. Vääränlainen laturi saattaa myös ylikuumentua.

Sähköpyörän lataamiseen tulisi käyttää aina pyörän alkuperäistä laturia.

Jos sähköpolkupyörän mukana tullut laturi on päässyt hukkumaan tai rikkoutumaan, kannattaa ottaa yhteyttä pyörän myyneeseen tahoon. Heidän kautta voi olla mahdollista saada uusi laturi, joka sopii sähköpyörääsi.

Miten pitkään sähköpyörän lataus kestää?

Sähköpyörän latauksen kesto riippuu siitä, miten tehokas laturi sinulla on ja miten suuri sähköpolkupyörän akku on. Sähköpolkupyörän latausajan voi arvioida jakamalla akun koon laturin teholla. Jos käytössäsi on esimerkiksi 3A tehoinen laturi ja polkupyörän akku on kooltaan 10Ah, lataamiseen menisi noin kolme tuntia ja 20 minuuttia.

Alla laskutapa ja esimerkkejä.

10Ah/3A = 3,3

30Ah/3A = 10

Jos akun koko olisi vastaavasti 30Ah ja käytössä olisi sama 3A tehoinen laturi, lataamiseen menisi 10 tuntia. Sähköpolkupyörän latausaika riippuu siis hyvin paljon siitä, miten tehokas laturi sinulla on käytössä. Polkupyörän lataamiseen voi kulua 3-20 tuntia riippuen täysin siitä, millainen sähköpolkupyörä on kyseessä.

Missä sähköpolkupyörä kannattaa ladata?

Sähköpolkupyörä kannattaa ladata sisätiloissa, koska ulkona mahdollinen vesisade saattaa aiheuttaa vaurioita akkuun tai laturiin. Kuumalla kesäkelillä laturi ja akku saattavat ylikuumentua auringon paisteessa.

Siksi sähköpyörää onkin hyvä ladata sisällä, esimerkiksi autotallissa tai eteisessä. Joissakin pyörämalleissa saattaa olla irrotettava akku, mikä helpottaa latausta. Silloin akun voi irrottaa kätevästi ja ladata hyvässä paikassa, eikä koko sähköpyörää tarvitse viedä latauspaikkaan.

Pyörä kannattaa ladata kuivassa ja suojaisessa paikassa, esimerkiksi autotallissa.

Sähköpyörän akkua kannattaa myös vahtia lataamisen aikana, jotta mahdollinen ylikuumeneminen huomattaisiin. Latautuvaa akkua ei saisi jättää ilman valvontaa, jotta mahdolliset ongelmat huomattaisiin ajoissa. Lataamiseen kannattaa siis valita paikka, joka on näkökentässäsi tai pystyt käymään katsomassa akkua tasaisin väliajoin.

Sähköpyörän akun turvallinen käyttäminen

Lähes kaikki sähköpyörien akut ovat litiumioniakkuja, koska kyseinen akkutyyppi on tehokas mutta samaan aikaan kooltaan pieni. Li-Ion -akkuja täytyy aina käyttää laitteen käyttöohjeiden mukaisesti. Vahingoittunutta akkua ei saa ikinä käyttää tai ladata, eikä litiumioniakkua saa laittaa kiinni vaurioituneeseen laitteeseen.

Akkuja täytyy ladata aina sopivassa lämpötilassa ja sisätiloissa. Ladattavan akun lähellä ei saa myöskään olla palavaa materiaalia, koska akku saattaa kuumentua lataamisen aikana.

Löydät lisää tietoa litiumioniakuista Tukesin nettisivuilta. Heillä on todella kattavat ohjeet, miten Li-Ion -akkujen kanssa kuuluu toimia.

Tukes: Litiumioniakkujen turvallinen käyttäminen

Sähköpyörän akun käyttöiän pidentäminen

Sähköpyörän akun käyttöikää voi pidentää muutamalla helpolla keinolla. Litiumioniakkua ei saisi päästää koskaan täysin tyhjäksi, koska se lyhentää akun käyttöikää. Akkua kannattaa ladata täyteen siis viimeistään, kun latausta on jäljellä 5-10 prosenttia. 

Sähköpyörän litiumioniakkua ei kannata ladata pakkasessa, koska akku saattaa vaurioitua.

Samalla tavalla ylilataaminen heikentää akun käyttöikää. Monissa latureissa on ylilataussuoja, mutta sähköpyörän akkua ei kannata siltikään pitää liian kauaa latauksessa. Jos sähköpolkupyörä on useamman kuukauden käyttämättä esimerkiksi talvisäilytyksessä, akkua kannattaa ladata silloin tällöin, jotta se ei pääsisi tyhjenemään kokonaan.

Li-Ion -akkua ei kannata myöskään ladata pakkasessa, koska se heikentää akun kuntoa, Paras lämpötila ladata akku on huoneenlämmössä. Sähköpyörää olisikin siis hyvä säilyttää lämpimässä paikassa myös talven yli.

Yhteenveto sähköpyörän lataamisesta

Sähköpyörän lataaminen on yksinkertaista, mutta on hyvä pitää mielessä muutama asia, joiden avulla lataus onnistuu näppärästi. Akkua ei kannata yliladata, sitä ei saa päästää kokonaan tyhjäksi, latauspaikka kannattaa valita huolella ja lataamiseen pitäisi käyttää ainoastaan sähköpyörän alkuperäistä laturia.

Pyörän akku pysyy hyvässä kunnossa, kun lataaminen suoritetaan oikein.

Noudattamalla ohjeita litiumioniakun lataamiseen onnistut sähköpyörän akun lataamisessa, ja pidennät samalla akun käyttöikää. Akusta kannattaa pitää hyvää huolta, koska se on yksi pyörän kalleimmista osista. Akun vaihtaminen maksaa paljon ja sähköpyörän joutuu mahdollisesti viemään huoltoon akun vaihdon takia. Joissakin sähköpyörissä on sisään rakennettu akku, jota ei pysty vaihtamaan kotona.

Pitämällä huolta sähköpyörän akusta säästät siis paljon aikaa ja rahaa. 

Myös latauspaikka kannattaa valita huolella, jotta akun lataamista pystyisi valvomaan helposti. Akkua kannattaa nimittäin pitää silmällä ylikuumenemisen varalta. Akun läheisyydessä ei saisi myöskään olla palavia esineitä tai pölyä latauksen aikana.

Sähköpolkupyörän akun lataamiseen kannattaa käyttää aina polkupyörän alkuperäistä laturia, koska poikkeava laturi voi aiheuttaa ylikuumentumisen tai ylilatauksen. Jos sähköpyörän oma laturi on päässyt hukkumaan tai menemään rikki, kannattaa tiedustella uutta laturia liikkeestä, joka myi sähköpyörän sinulle.

Rikkinäistä akkua ei saa ladata, koska siitä voi syntyä tulipalon vaara. Sama pätee vahingoittuneeseen laturiin, joka saattaa myöskin aiheuttaa vaaran latauksen aikana. Nyrkkisääntö on, että vahingoittuneita laitteita ei saa käyttää.

Toivottavasti artikkelista oli hyötyä!

Lue myös: Miten sähköpyörä toimii? Sähköpolkupyörän osat ja toiminta

Lue myös: Miten sähköpyörällä ajetaan? Ohjeet sähköpolkupyörällä ajamiseen

Lue myös: Voiko sähköpyörällä ajaa talvella? Sähköpyörä ja talviajo

Yksi kommentti artikkeliin ”Miten sähköpyörä ladataan? Ohjeet sähköpolkupyörän lataamiseen

  1. Paluuviite: Miten sähköpyörällä ajetaan? Ohjeet sähköpolkupyörällä ajamiseen | Projektiloota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s