Miten sähköpyörällä ajetaan? Ohjeet sähköpolkupyörällä ajamiseen

Sähköpyörällä ajetaan samaan tapaan kuin tavallisella polkupyörällä. Ero sähköpolkupyörällä ja tavallisella pyörällä ajamisen välillä on kuitenkin se, että sähköpyörässä on kaasukahva, jonka avulla ajaja voi säädellä pyörässä olevan sähkömoottorin nopeutta.

Sähköpyörät ovat suosittuja liikkumisvälineitä, jotka ovat nousseet yhä suositummaksi viime vuosina. Niillä ajaminen on yksinkertaista, ja sähköpolkupyörät tarjoavat etuja perinteisiin pyöriin verrattuna. Tässä artikkelissa käsittelemme perusasioita siitä, miten sähköpyörällä ajetaan.

Sähköpyörällä poljetaan samaan tapaan kuin normaalilla polkupyörällä, mutta polkemista avustaa sähkömoottori.

Valmistelut ennen sähköpyörällä ajoa

Ennen kuin aloitat sähköpyörällä ajamisen, sinun on varmistettava, että pyörä on asianmukaisesti säädetty ja että pyörän akku on ladattu täyteen. Vajaallakin akulla voi lähteä ajamaan, mutta periaatteessa akku kannattaa ladata aina täyteen ajon jälkeen.

Huollot kannattaa tehdä ajallaan ja tarvittaessa, jotta sähköpyörä pysyisi ajokunnossa ja käyttökelpoisena pitkään. Renkaiden ilmanpaine kannattaa tarkistaa, etenkin jos viime ajokerrasta on pitkä aika. Ketjujen ja rattaisen öljytilanne kannattaa myös tarkistaa, jotta voimansiirto toimisi täydellisesti. Jos sähköpyörässä on nestejarrut, jarrunesteen määrää kannattaa pitää aika ajoin silmällä.

Sähköpolkupyörän jarrut kannattaa tarkistaa silloin tällöin.

Sähköpyörällä ajaessa täytyy myös käyttää pyöräilykypärää. Kun olet valmis, voit laittaa virrat päälle sähköpyörään käyttämällä sen avainlukkoa tai painamalla virtanappia, riippuen siitä, millainen virtanappi pyörässä on.

Miten sähköpolkupyörällä ajetaan ja kiihdytetään?

Kun olet laittanut sähköpyörän virrat päälle, voit aloittaa ajamisen polkemalla tai käyttämällä kaasua. Sähköpyörässä on yleensä kolme eri ajotilaa: polkemisavustus, moottoriajo ja manuaalinen tila. Polkemisavustus auttaa sinua polkemisessa, jolloin voit käyttää vähemmän voimaa poljinten polkemiseen. Sähköpolkupyörän moottori avustaa tällöin ajamisessa.

Moottoriajossa sähköpolkupyörän moottori tekee kaiken työn, joten sinun ei tarvitse polkea ollenkaan. Polkupyörän renkaaseen tai keskiosaan asennettu sähkömoottori vie pylrää tällöin eteenpäin. Hyvä puoli on se, että säästät voimiasi. Huono puoli moottoriajossa puolestaan on se, että pyörän akku kuluu loppuun nopeammin.

Sähköpolkupyörän säädettävää moottiavustusta kannattaa hyödyntää maaston mukaan.

Manuaalitilassa sähkömoottori ei auta sinua ollenkaan, joten sinun täytyy liikuttaa pyörää itse polkemalla. Manuaalitila onkin siis erinomainen valinta, jos ajat sähköpyörällä alamäkeen tai jos pyörän akku on päässyt kulumaan loppuun.

Sähköpyörän ajotilat:

  • Avustettu polkeminen
  • Moottoriajo
  • Manuaalinen ajo

Kaikissa ajotiloissa on siis omat hyvät ja huonot puolensa. Sähköpolkupyörän ajotilat voivat vaihdella mallista ja valmistajasta riippuen, joten ennen sähköpyörän hankkimista kannattaa tutustua pyörän ominaisuuksiin. Joissakin pyörissä voi olla enemmän ajotiloja kuin toisissa, esimerkiksi oma ajotila maastoajoon tai urheilulliseen ajoon.

Sähköpyörän vaihteet

Joissakin sähköpyörissä on samanlaiset mekaaniset ratasvaihteet kuin perinteisissä polkupyörissä. Toisissa sähköpyörissä voi puolestaan olla pelkkä moottoriavustuksen säätö. Jos sähköpolkupyörässä on sekä mekaaniset vaihteet että moottoriavustuksen säätö, molempia ominaisuuksia kannattaa opetella käyttämään siten, että ne auttavat toisiaan ajossa.

Jos esimerkiksi vaihdat isommalle mekaaniselle vaihteelle, voit samalla nostaa moottorin avustustasoa. Tällä tavalla poljet isommalla vaihteella, mutta samaan aikaan sähkömoottori auttaa myös sopivasti polkemisessa. Joissakin sähköpyörissä on automatiikka, joka tunnistaa, miten kovaa pyörällä poljetaan. Tällöin pyörä säätää moottoriavustusta itse. Kannattaa siis tutustua oman sähköpyöräsi ominaisuuksiin, jotta tiedät, mitä pyörällä pystyy tekemään.

Sähköpolkupyörässä voi olla säädettävän moottoriavustuksen lisäksi mekaaniset ratasvaihteet.

Jarrutus sähköisellä polkupyörällä

Sähköpyörien jarrut ovat yleensä samanlaisia kuin tavallisissa polkupyörissä. Voit käyttää jarruja joko polkemalla taaksepäin tai painamalla käsijarrua. Joissakin malleissa on myös sähköinen jarrutusjärjestelmä, joka auttaa hidastamaan pyörää automaattisesti.

Etujarrun kanssa kannattaa olla tarkkana, koska äkkinäinen jarrutus voi nostaa takarenkaan maasta. Takarenkaan noustessa maasta, pyörä voi pahimmassa tapauksessa kaatua tangon kautta ympäri.

Sähköpyörän ajotekniikka

Sähköpyörällä ajamisen perustekniikka on samanlainen kuin tavallisella polkupyörällä ajamisen. Sinun tulee aina pitää katseesi edessäpäin ja välttää nopeita käännöksiä ja liikkeitä. Sähköpolkupyörällä ajettaessa kannattaa muistaa myös, että sähköpyörä on raskaampi kuin tavallinen pyörä, joten se vaatii hieman enemmän tasapainoa ja hallintaa.

Kannattaa säätää pyörän nopeutta ympäristön mukaan ja pyöräillä aina liikennesääntöjen mukaisesti. Moottoriavustusta ja vaihteita kannattaa säätää aina maaston mukaan. Jos ajat ylämäkeen, vaihdetta kannattaa muuttaa pienemmäksi, kuten tavallisella polkupyörällä ajaessa. Sähköpyörässä on kuitenkin moottoriavustus, jota kannattaa säätää suuremmalle ylämäkeen ajaessa.

Alamäkeen ajaessa kannattaa pienentää moottoriavustusta ja vaihtaa isommalle vaihteelle tai lopettaa polkeminen kokonaan. Moottoriavustuksen säätäminen pienemmäksi säästää akkua, joten voit ajaa yhdellä latauksella pidempään, kun käytät sähkömoottoria vain tarvittaessa.

Sähköpotkulaudalla et pääse paksussa lumessa eteenpäin, mutta sähköpyörällä on edes hieman mahdollisuuksia.

Moottoriavustuksen säädön ansiosta sähköpyörä on erinomainen hankinta hieman pidemmille matkoille. Voi siis ajaa pidemmälle ja haastavammassa maastossa kuin esimerkiksi sähköpotkulaudalla.

Yhteenveto sähköpyörällä ajamisesta

Sähköpyörällä ajaminen on helppoa ja yksinkertaista, mutta muutama asia kannattaa silti ottaa huomioon. Kun aloitat, muista varmistaa, että pyörä on asianmukaisesti säädetty ja että akku on ladattu. Kannattaa myös käyttää oikeaa ajotilaa, hallita pyörän nopeutta, ajaa turvallisesti ja huoltaa pyörä säännöllisesti. Akku kannattaa myös ladata aina täyteen ja kuluttaa melkein tyhjäksi ajon aikana. Näin litium-ioniakku säilyy pitkään hyvänä.

Sähköpolkupyörä on hyvä hankinta pitkille matkoille, koska sähkömoottorilla varustetulla pyörällä pääsee pidemmän matkan väsymättä kuin tavallisella polkupyörällä pääsisi. Sähköpyörän mallista ja valmistajasta riippuen pyörässä voi olla erilaisia ajo-ominaisuuksia, jotka helpottavat matkantekoa.

Markkinoilla on pilvin pimein erilaisia sähköpolkupyöriä vaihtelevin hinnoin.

Pyöräilykypärää tulisi aina käyttää sähköpyörällä ajettaessa. Kannattaa pukeutua myös kelin mukaisesti, jotta mahdollinen viima ja märkä keli eivät haittaisi niin paljon menoa. Kengännauhat on myös hyvä tarkistaa ennen ajoa, koska löysät nauhat saattavat takertua polkimiin ja aiheuttaa vaaratilanteen.

Sähköiseen polkupyörään kannattaa myös tutustua kunnolla ennen sen hankkimista. Erilaiset kätevät ominaisuudet voivat olla toiselle pyöräilijälle tarpeellisempia kuin toiset. Kannattaakin siis valita juuri omiin tarpeisiin sopiva sähköpolkupyörä. Markkinoilla on lukemattomia vaihtoehtoja eri hintaluokissa.

Toivottavasti artikkelista oli apua sähköpyöräilyn aloittamiseen! Voit tutustua Projektiloodan muihin kirjoituksiin aiheesta alla olevista linkeistä.

Lue myös: Miten sähköpyörä toimii? Sähköpolkupyörän osat ja toiminta

Lue myös: Voiko sähköpyörällä ajaa talvella? Sähköpyörä ja talviajo

Lue myös: Miten sähköpyörä ladataan? Ohjeet sähköpolkupyörän lataamiseen

3 kommenttia artikkeliin ”Miten sähköpyörällä ajetaan? Ohjeet sähköpolkupyörällä ajamiseen

  1. Paluuviite: Miten sähköpyörä ladataan? Ohjeet sähköpolkupyörän lataamiseen | Projektiloota

  2. Paluuviite: Miten sähköpyörä toimii? Sähköpolkupyörän osat ja toiminta | Projektiloota

  3. Paluuviite: Parhaat sähköpyörät 2023 – Sähköpolkupyörät vertailussa | Projektiloota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s