Miten ilmastointilaite toimii? Ilmanviilentimen osat ja toiminta

Ilmastointilaite toimii sen sisällä olevan kylmäaineen avulla. Ilmastointilaitteen sisällä on höyrystin, jonka sisällä kylmäaine virtaa. Lämmin huoneilma puhalletaan höyrystimen läpi, jolloin ilma kylmenee.

Ilmastointilaitteen toimintaperiaate on siis melko yksinkertainen. Ilmanjäähdytin tai ilmanviilennintä kannattaa kuitenkin käyttää oikealla tavalla, jotta saisit siitä kaiken hyödyn irti. Kylmäaine viilentää huoneilmaa, mutta viilennyksen jälkeen aine muuttuu lämpimäksi kaasuksi. Kaasu ohjataan ilmastointilaitteen putkistossa laitteen perälle lauhduttimeen, jossa se viilennetään uudestaan nestemäiseen muotoon.

Miten ilmastointilaite toimii ja mitkä ovat sen tärkeimmät osat?
Ilmastointilaite toimii sen sisällä virtaavan kylmäaineen avulla.

Kylmäaineen viilennys tapahtuu samalla tavalla kuin huoneilman viilennys. Tällä kertaa vain ulos puhallettavasta ilmasta tulee lämmintä, koska itse kylmäainekin on lämmintä. Nestemäinen ja uudelleen kylmennyt kylmäaine ohjataan uudelle kierrokselle ilmastointilaitteen sisällä, jotta se voisi kylmentää huoneilmaa uudelleen.

Ilmastointilaitteen toiminta

 1. Kylmäaine ohjataan höyrystimeen
 2. Puhallin viilentää höyrystimen läpi puhallettavaa ilmaa
 3. Kylmäaine sitoo lämpöä ja muuttuu kaasuksi
 4. Kylmäaine ohjataan lauhduttimeen
 5. Puhallin puhaltaa ilmaa lauhduttimen läpi viilentäen kylmäaineen
 6. Lämmin ilma puhalletaan putken kautta pois
 7. Kylmäaine jatkaa matkaansa uudelle kierrokselle

Ilmastointilaite toimii siis kiertävän kylmäaineen avulla. Laitteen toimintaan vaikuttavat kuitenkin olennaisesti myös puhaltimet ja kompressori. Alla on lueteltu ilmastointilaitteen tärkeimmät komponentit.

Ilmastointilaitteen osat

 1. Höyrystin ja puhallin
 2. Kompressori
 3. Lauhdutin ja puhallin
 4. Kuivuri
 5. Ohjauskeskus
 6. Vesisäiliö kondensiovedelle
 7. Poistoputki lämpimälle ilmalle
Ilmastointilaitteen tärkeimmät osat.

Ilmanviilentimen rakenne on siis todella yksinkertainen, ja laitteen käyttäminen on myös todella helppoa. Seuraavissa kappaleissa luodaan katsaus ilmastointilaitteen hyötyihin sekä huonoihin puoliin. Lopuksi artikkelissa annetaan vinkkejä ilmastointilaitteen tehokkaaseen käyttöön sekä huoltoon.

Lue myös: Paras ilmastointilaite kerrostaloon – Ilmastointilaite vertailu

Ilmastointilaitteen hyödyt

Ilmastointilaite toimii sähköllä, joten sen voi hankkia mihin tahansa asuinrakennukseen tai oleskelutilaan, jossa on sähköä saatavilla. Ilmanviilennin on myös helppokäyttöinen, koska se laitetaan vain napista päälle ja huoneeseen puhallettavan ilman lämpötila valitaan sopivaksi.

Ilmastointilaite on erinomainen keino viilentää huone, koska laite poistaa lämmintä ilmaa sisätiloista ja samaan aikaan puhaltaa kylmennettyä ilmaa sisälle. Laite kannattaa valita sen mukaan, miten ison huoneen haluat pitää viileänä, koska pienimmät ilmastointilaitteet eivät välttämättä ole tarpeeksi tehokkaita isommille huoneille.

Ilmastointilaite on todella tehokas viilennin kesähelteillä.

Ilmanviilennin on tehokkuudestaan huolimatta myös todella hiljainen. Puhaltimet eivät ole nykyaikaisissa ilmastointilaitteissa äänekkäitä, joten pystyt helposti tekemään töitä tai katsomaan televisiota samaan aikaan, kun ilmanviilennin puhaltaa raitista ja viileää ilmaa asuntoon.

Tukalalla kesähelteellä ilmanviilennin onkin siis oiva apu, jotta kerrostalossa tai omakotitalossa olisi viileämpää. Tehokas ilmastointilaite pystyy viilentämään huoneen parhaimmillaan jo kymmenessä minuutissa.

Ilmastointilaitteen haittapuolet

Vaikka ilmastointilaite onkin erinomainen väline ilman viilentämiseen ja tukalan kesähelteen helpottamiseen, laitteella on myös muutama haittapuoli. Mistään suuresta haitasta ei kuitenkaan ole kyse, ja kaikki haitat on minimoitavissa.

Ilmastointilaite kuluttaa sähköä, joten ilmanviilentimen käyttö saattaa näkyä sähkölaskussa. Viilennintä ei tarvitse kuitenkaan pitää päällä koko ajan ja sen voimakkuutta voi säätää pienemmäksi, jotta sähkön kulutus vähenisi.

Toinen huonopuoli on se, että ilmastointilaite puhaltaa lämmintä ilmaa ulos toisesta päästään. Tämä asia on kuitenkin ratkaistu siten, että useimmissa ilmastointilaitteissa on poistoputki, jonka voi suunnata ulos esimerkiksi ikkunasta tai parvekkeen ovesta.

Viimeinen haittapuoli on kosteus. Kun ilmastointilaitteen kylmäaine viilennetään uudestaan höyrystimessä, sivutuotteena syntyy kosteutta. Ilmassa oleva kosteus kondensoituu höyrystimen pinnalle. Tämäkin ongelma on ratkaistu fiksun suunnittelun avulla, sillä kaikissa ilmastointilaitteissa on vesisäiliö, jonka pystyy helposti tyhjentämään.

Vinkit ilmastointilaitteen tehokkaaseen käyttöön

Ilmastointilaitteesta saa parhaan hyödyn irti, kun se on sijoitettu ikkunan tai oven läheisyyteen. Ilmanviilentimen poistoputki täytyy asettaa siten, että sen pää osoittaa ikkunasta tai ovesta ulos. Putken sisällä kulkee lämmintä ilmaa, joten mitä pienempi osa putkesta on huoneen sisäpuolella sitä enemmän lämpöä pääsee ulos. Huonosti suunnattu poistoputki voi puhaltaa lämmintä ilmaa takaisin huoneeseen.

Ilmastointilaitteen poistoputki kannattaa suunnata siten, että lämmin ilma pääsee ulos asunnosta.

Poistoputki kannattaakin siis suunnata hyvin, jotta lämmin ilma pääsee poistumaan tehokkaasti. Ilmastointilaite kannattaa sijoittaa siten, että putki on helppo ohjata ulos asunnosta. Paikka kannattaa myös valita siten, että sähköjohto on helppo kytkeä pistorasiaan. Lisäksi ilmanviilentimellä täytyy olla vapaata tilaa edessä, jotta se pystyy puhaltamaan kylmää ilmaa tehokkaasti huoneeseen. Laitetta ei kannata laittaa esimerkiksi verhon taakse, ihan turvallisuudenkin takia.

Kun ilmastointilaite on tehnyt töitä täydellä teholla muutaman päivän ajan, vesisäiliö alkaa jo todennäköisesti täyttymään. Tyhjennystä varten laite kannattaa viedä esimerkiksi pesuhuoneeseen, jotta asunnon lattialle ei pääsisi vettä.

Ilmastointilaitteen osat ja niiden toiminta

Ilmastointilaitetta ohjataan ohjauskeskuksen avulla. Monissa nykyaikaisissa ilmastointilaitteissa tai ilmanviilentimissä on digitaalinen kosketusnäyttö tai jokin muu helppo tapa ohjata laitteen toimintoja ja huoneilman lämpötilaa.

Ilma viilennetään laitteen sisällä höyrystimellä, jonka sisällä kylmäaine virtaa. Puhallin puhaltaa ilmaa höyrystimen läpi, jolloin ilma viilenee ja kylmäaine kaasuuntuu laitteen sisällä. Laitteen toisella puolella oleva lauhdutin toimii samalla periaatteella, mutta sen tehtävä on jäähdyttää kylmäaine takaisin nestemäiseen muotoon.

Ilmastointilaitetta ohjataan yleensä laitteessa olevista napeista. Joissakin malleissa on myös kaukosäädin.

Kompressori hoitaa tätä koko prosessia pitämällä kylmäaineen liikkeessä ilmastointilaitteen sisällä. Kompressori onkin siis tärkeä osa ilmanviilentimen toiminnassa, koska ilman sitä uutta kylmäainetta ei pääsisi virtaamaan höyrystimen ja lauhduttimen välillä.

Poistoputki hoitaa lämpimän ilman poistamisen järjestelmästä. Putken pituus ja koko saattaa riippua valmistajan ja mallin mukaan, mutta jokainen ilmastointilaitteen valmistaja pyrkii tekemään putkesta mahdollisimman helpon asettaa paikalleen. Monissa malleissa se on taipuisa ja säädettävä.

Vesisäiliö kondensiovedelle pitää huolen siitä, että lauhduttimessa kondensoitunut vesi kerääntyy yhteen paikkaan tyhjennystä varten. Vesisäiliön koko vaikuttaa siihen, miten usein ilmastointilaitteen säiliö täytyy tyhjentää. Ison vesisäiliön tyhjennysväli voi olla jopa muutaman päivän, jos ilmastointilaite ei ole päällä koko ajan. Jos ilmanviilennintä käytetään koko päivä, säiliön voi joutua tyhjentämään päivittäin.

Ilmastointilaitteen huolto

Ilmastointilaitteen huolto on yksinkertainen prosessi. Laitetta voi huoltaa esimerkiksi puhdistamalla ilmanviilentimen ilmansuodattimet. Jossain vaiheessa suodattimet kannattaa myös vaihtaa, joten on hyvä tutustua siihen, onko ilmastointilaitteeseen saatavilla paljon varaosia.

Ilmanviilentimen voi huoltaa esimerkiksi vaihtamalla siihen kuuluvat ilmansuodattimet.

Jos aiot vaihtaa kylmäaineen ilmastointilaitteeseen, sinun täytyy kääntyä ammattilaisen puoleen. Kylmäaineen vaihto vaatii aina koulutuksen, jotta se onnistuisi turvallisesti ja oikeaoppisesti. Jos kylmäaineen vaihto on ajankohtainen, kannattaa kääntyä lähimmän kodinkoneita huoltavan yrityksen puoleen.

Yhteenveto siitä, miten ilmastointilaite toimii

Ilmastointilaite toimii todella yksinkertaisella periaatteella, sillä kylmäaine ja puhaltimet hoitavat suurimman osan työstä. Joillekin saattaa tulla yllätyksenä, että ilmastointilaitteen sisällä syntyy vettä kondensioilmiön seurauksena. Voitaisiin siis todeta, että ilmastointilaite myös kuivaa huoneilmaa. Tämä on erittäin hyvä ominaisuus etenkin, kun kesällä on hiostava helle.

Kovassa käytössä ollut ilmastointilaite kannattaa tarkistaa silloin tällöin, jotta mahdollinen huolto voitaisiin tehdä ajallaan. Puhtaat ilmansuodattimet parantavat ilmanviilentimen puhallutehoa ja näin ollen myös huone viilentyy nopeammin.

Miten ilmastointilaite toimii ja mitkä ovat sen tärkeimmät osat?
Ilmanviilennin toimii yksinkertaisella periaatteella ja sen käyttö on helppoa.

Ehkäpä ratkaisevinta ilmastointilaitteen käytössä on se, miten sijoitat laitteen asuntoosi. Laitteen edessä ei saa olla esteitä, jotta viileä ilma pääsee puhaltamaan asuntoon vapaasti. Myös poistoputki kannattaa suunnata siten, että mahdollisimman vähän lämmintä ilmaa pääsee huoneeseen takaisin sisälle.

Vesisäiliön tyhjennys kannattaa tehdä siten, että vettä ei pääse valumaan lattialle ja vedellä on vapaa pääsy esimerkiksi viemäriin. Itse olen tyhjentänyt oman ilmastointilaitteeni vesisäiliön suihkuhuoneessa, jotta minun ei tarvitsisi käyttää erillistä tyhjennysastiaa. Avaan vain tulpan, ja vesi pääsee laskemaan viemäriin.

Toivottavasti artikkelista oli hyötyä ja sait tietoa siitä, miten ilmastointilaite toimii!

Lue myös: Paras ilmastointilaite kerrostaloon – Ilmastointilaite vertailu

Lue myös: Miten aggregaatti toimii ja miten se kytketään?

Yksi kommentti artikkeliin ”Miten ilmastointilaite toimii? Ilmanviilentimen osat ja toiminta

 1. Paluuviite: Miten aggregaatti toimii ja miten se kytketään? | Projektiloota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s