Miten aggregaatti toimii ja miten se kytketään?

Aggregaatti toimii polttomoottorin ja generaattorin avulla. Ensin polttomoottori tuottaa mekaanista energiaa polttamalla joko bensiiniä tai dieseliä, minkä jälkeen generaattori muuttaa aggregaatin männän tuottaman mekaanisen energian sähköksi. Jos aggregaatti kytketään omakotitalon sähköverkkoon, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.

Laadukas aggregaatti saattaa olla tarpeellinen hankinta, jos sähköä tarvitaan jossakin, missä suoraa yhteyttä sähköverkkoon ei ole saatavilla. Aggregaatti on myös hyvä hankinta sähkökatkojen varalle, esimerkiksi jos pakasteet täytyy pitää kylmänä.

Aggregaatti jauhaa sähköä polttomoottorin ja sähkögeneraattorin avulla.

Aggregaattia valitessa ja kytkettäessä täytyy kuitenkin olla tarkkana, koska liian pieni aggregaatti ei välttämättä riitä sille suunniteltuun käyttötarkoitukseen. Omakotitalon sähköverkkoon tehtävät kytkennät voivat puolestaan olla vaarallisia, ja niissä kannattaa turvautua lähes aina ammattilaisen apuun.

Lue myös: Paras aggregaatti – Vertailussa 10 hyvää varavirtageneraattoria

Aggregaatin toiminta selitettynä lyhyesti

Aggregaatin yksi tärkeimmistä osista on polttomoottori, joka toimii bensiinin tai dieselin voimalla. Polttomoottori tuottaa mekaanista energiaa, kun moottorin mäntä liikkuu edestakaisin polttomoottorin sylinterissä. Moottorin akseli muuntaa männän edestakaisen liikkeen pyöriväksi, jolloin akseli pyörittää aggregaatin generaattoria. Generaattori muuttaa liikkeen sähköksi, tarkemmin sanottuna vaihtovirraksi.

Joissakin aggregaateissa on muuntaja, joka muuntaa vaihtovirran tasavirraksi, ei kuitenkaan kaikissa. Yleensä aggregaatin tuottama sähkö on siis vaihtovirtaa, samanlaista sähköä, mitä tavallisesta töpselistä tulee. Aggregaatista riippuen, laitteessa voi kuitenkin olla 1-vaihe, 2-vaihe tai 3-vaihepistoke.

Aggregaatti voidaan käynnistää joko käsin tai sähköstartin avulla. Sähköstartti voi olla kätevä, jos et halua riuhtoa laitetta käyntiin vaikeissa oloissa, esimerkiksi kovalla pakkasella. Kylmä ilma saattaa tehdä käynnistämisestä vaikeaa, jolloin sähköstartti on erinomainen apu. Jos aggregaatti halutaan vaikkapa kesämökille virtalähteeksi, niin pelkkä käsistartti saattaa olla riittävä.

Aggregaatin osat ja rakenne

Aggregaatin tärkeimmät osat ovat polttomoottori ja generaattori. Muita keskeisiä osia ovat sähköliittimet, joiden avulla aggregaatti kytketään laitteeseen, jota halutaan käyttää. Tärkeitä osia ovat myös kaasutin ja aggregaatin runko. Kaasutin antaa polttomoottorille sen tarvitseman polttoaineen, ja aggregaatin runko pitää koko laitteen kasassa. Joissakin aggregaateissa on renkaat, jotka helpottavat laitteen kuljettamista paikasta toiseen.

Aggregaatti on loppujen lopuksi yksinkertainen mutta todella hyödyllinen laite.

Aggregaatin keskeiset osat

  • Polttomoottori
  • Generaattori
  • Pistorasiat ja liittimet
  • Polttoainetankki
  • Kaasutin

Polttomoottorin koko määrittää pitkälti sen, miten paljon sähköä aggregaatti pystyy tuottamaan käymisen aikana. Polttoainesäiliön koko vaikuttaa siihen, miten pitkään aggregaattia pystyy käyttämään ilman tankkaamista. Alla on havainnollistava kuva kaikista aggregaatin keskeisistä osista.

Miten varavirtageneraattoria käytetään?

Aggregaatin käyttäminen on helppoa, sillä sinun täytyy vain täyttää polttoainesäiliö joko bensalla tai dieselillä riippuen siitä, millainen moottori varavirtageneraattorissa on. Tämän jälkeen kaasuttimen ryyppy täytyy kääntää päälle, jotta moottori saisi riittävästi polttoainetta käynnistykseen. Kun ryyppy on päällä, käynnistä aggregaatti joko vetämällä starttikahvasta tai sähköstartilla.

Aggregaatti käynnistetään joko käsin tai sähköstartilla.

Kun aggregaatti on ollut hetken käynnissä, käännä ryyppy pois päältä. Varmista, että sähkönsyöttö on kytketty On/Off-napista pois. Anna aggregaatin käydä, ja kytke haluamasi laite kiinni aggregaatin pistorasiaan. Kun laite on kytketty aggregaattiin, voit laittaa sähkönsyötön päälle pistorasioiden lähettyvillä olevasta napista.

Kun haluat sammuttaa aggregaatin, käännä laitteen sytytysvirta pois päältä. Sytytysvirran katketessa aggregaatti sammuu. Nämä käyttöohjeet ovat kuitenkin yleiset ohjeet, joten kannattaa perehtyä oman aggregaattisi toimintaan tarkemmin. Lue aina laitteen omat käyttöohjeet ennen aggregaatin käyttämistä.

Miten aggregaatti kytketään?

Sähkölaite kannattaa kytkeä aggregaattiin siten, että aggregaatin virransyöttö on pois päältä. Myös itse laitteen virta kannattaa olla kytkettynä pois päältä, koska tällä tavalla estetään äkillinen käynnistyminen. Äkillinen virransyöttö käytettävään sähkölaitteeseen voi myös aiheuttaa laitteen vaurioitumisen.

Jos olet aikeissa kytkeä varavirtageneraattorin talon tai mökin sähköverkkoon, niin kannattaa olla yhteydessä sähköalan ammattilaiseen. Sähkötauluun täytyy tehdä oma kytkentä aggregaatille, joten työ vaatii työskentelyä suurten jännitteiden kanssa.

Caruna: Ohjeet varavirran käyttöön sähköverkossa

Aggregaatin ominaisuudet

Eri hintaiset ja eri kokoiset aggregaatit voivat erota toisistaan monella tavalla. Aggregaatin tuottama energia on yksi ominaisuus, mikä vaihtelee paljon ja vaikuttaa aggregaatin hintaan. Samoin aggregaatin kytkennät ja liitännät vaikuttavat siihen, minkälaiseen käyttöön laite soveltuu. Yksi tärkeä ominaisuus on myös käynnistystapa. Joissakin varavirtageneraattoreissa on sähkökäynnistys, ja yleensä halvemmissa laitteissa on käsikäynnistys.

Varavirtageneraattorien ominaisuudet vaihtelevat paljon. Esimerkiksi moottorin koko ja polttoainetankin tilavuus vaikuttavat aggregaatin käyttöaikaan yhdellä tankillisella.

Aggregaatin runko on myös yksi asia, joka vaikuttaa laitteen käytettävyyteen. Joissakin aggregaateissa on renkaat, joiden avulla laitteen työntäminen paikasta toiseen on helppoa. Pieniä aggregaatteja on myös helpompi siirrellä kuin suuria, koska isot aggregaatit saattavat painaa jopa satoja kiloja.

Mihin aggregaatti riittää?

Pieni 2-5kW:n tehon tuottava aggregaatti riittää hyvin pakastimen, vesipumpun, tuulettimen, lämmittimen tai vaikkapa pölynimurin käyttämiseen. Noin 3kW:n aggregaattia pystyy käyttämään myös esimerkiksi työmaalla valojen virtalähteenä. Joillakin aggregaateilla pystyy myös käyttämään 12 voltin laitteita tai lataamaan puhelinta suoraan USB-portista. Yksi tällainen aggregaatti on esimerkiksi Timco 1000i, josta löytyy kaksi USB-porttia, 12 voltin ulostulo sekä oma ulostulonsa valojen käyttöön.

*Virtasenkauppa: Timco 1000i -aggregaatti 399 euroa

Timcon 1000i digitaalinen aggregaatti on yksi halvimmista saatavilla olevista varavirtageneraattoreista.

Jos aikeenasi on tuottaa virtaa suurempaan kulutuskohteeseen, kuten esimerkiksi omakotitaloon tai mökkiin, niin suurempi aggregaatti voi olla parempi valinta. 6-10kW:n aggregaatin pitäisi olla riittävä sähkölaitteiden määrästä ja laadusta riippuen. Tällainen aggregaatti on esimerkiksi SDMO Perform 7500T, joka tuottaa 6,5kW:n tehon. Laitteessa on 230V ja 400V ulostulot.

*Virtasenkauppa: SDMO Perform 7500T -aggregaatti 2580 euroa

Perform 7500T on astetta suurempi aggregaattori vaativampaan käyttöön.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikka aggregaatti olisikin todella tehokas, esimerkiksi yli 10kW tehoinen, niin talon tai mökin sähkölämmitys vie paljon energiaa. Vaikka käytössä olisikin tehokas aggregaatti, sähkönkulutus täytyy kuitenkin pitää alhaalla. Jos tarvitset aggregaatin mökin tai talon lämmittämiseen, niin kannattaa hankkia isokokoinen auton perässä vedettävä aggregaattori.

Paljonko varavirtageneraattori kuluttaa polttoainetta?

Aggregaatin polttoaineen kulutus riippuu pitkälti siitä, miten iso moottori laitteessa on ja miten suuri sähköntarve on. Pieni 2kW aggregaatti kuluttaa noin litran polttoainetta tunnissa. Iso 10kW aggregaatti voi kuluttaa tunnissa jopa 5 litraa. Isokokoisissa aggregaateissa on tietenkin aina suurempi polttoainetankki, jotta laitetta ei tarvitsisi tankata koko ajan.

Lähes kaikissa nykyaikaisissa aggregaateissa on säädin, joka ohjaa moottorin käyntinopeutta virrankulutuksen mukaan. Jos et siis käytä montaa laitetta yhtä aikaa, niin aggregaatti saattaa kuluttaa ilmoitettua vähemmän polttoainetta.

Voidaan siis todeta, että aggregaatin polttoaineen kulutus riippuu hyvin pitkälti moottorin koosta sekä käytettävien laitteiden virrankulutuksesta.

Dieselaggregaatti vai bensiiniaggregaatti?

Kannattaako sitten hankkia bensiini- vai dieselaggregaatti? Valinta riippuu pitkälti siitä, mihin käyttöön aggregaattia halutaan sijoittaa. Jos haluat työmaalle valot ja kahvinkeittimen, niin bensiinillä toimiva aggregaatti on täysin riittävä. Bensiini aggregaatit sopivat siis hyvin yksittäisten sähkölaitteiden käyttämiseen.

Jos taas haluat paljon energiaa ja haluat tuottaa esimerkiksi koko talon tai muun rakennuksen sähkön aggregaatin voimalla, niin dieselaggregaatti on parempi ja taloudellisempi vaihtoehto.  Tällaisissa tapauksissa aggregaatilla alkaa kuitenkin olla jo kokoa, ja yleensä dieselaggregaatteja liikutellaan auton avulla. Dieselaggregaatti on siis yleensä peräkärryä muistuttava laite, jossa on myös avattava suojakuomu päällä.

Isot dieselaggregaatit ovat yleensä peräkärryn mallisia, jotta niitä voisi kuljettaa helposti auton perässä työmaalta toiselle.

Todella isoja dieselaggregaatteja käytetään yleensä tärkeissä rakennuksissa, kuten sairaaloissa. Tällä tavalla sähkön saanti varmistetaan myös tilanteessa, jossa sähköverkko olisi vaurioitunut. Siihen käyttöön tarkoitetut aggregaatit eivät ole kuitenkaan liikuteltavia, vaan ne on yleensä sijoitettu rakennusten kellarikerroksiin.

Halpa vai kallis varavirtageneraattori?

Aggregaatin hinta voi olla mitä tahansa 300 ja tuhansien eurojen väliltä. Aggregaatin hinta riippuu pitkälti siitä, miten paljon tehoa haluat siitä ulos. Pienet 2kW:n aggregaatit maksavat noin 300 euroa, mutta isot 6-10kW:n aggregaatit voivat maksaa jo tuhansia euroja. 

Halvoissa varavirtageneraattoreissa ei yleensä ole esimerkiksi 3- tai 4-vaihepistokkeita, joten niistä löytyy useimmiten tavallinen pistorasia ja USB-portteja älylaitteiden lataamiseen. Näillä pistokkeilla voi päästä jo pitkälle, jos ei ole tarvetta isompien laitteiden käyttöön.

Kalliimmissa aggregaateissa on useimmiten myös 3-vaihepistoke, jonka avulla voi käyttää isompia sähkölaitteita, jotka tarvitsevat 400 voltin virtaa.

Virtasenkaupasta löytyy paljon erilaisia varavirtageneraattoreita, jotka sopivat monenlaiseen tarpeeseen. Kannattaa käydä katsomassa *Virtasenkaupan verkkosivuilla, sillä valikoimaa riittää ja monet tuotteet ovat alennuksessa.

Yhteenveto siitä, miten aggregaatti toimii

Aggregaatin toimintaperiaate ei ole monimutkainen, ja laitetta on aika helppo käyttää. Virran ja jännitteen kanssa kannattaa olla silti tarkkana, koska liian suuri jännite saattaa vahingoittaa sähkölaitteita. Suurten jännitteiden kanssa touhuaminen voi myös olla vaarallista ihmisille.

Kannattaa siis olla varovainen, kun kytket erilaisia laitteita aggregaattiin. Herkät sähkölaitteet on hyvä kytkeä aggregaattiin, jossa on digitaalinen invertteri. Digitaalinen invertteri parantaa aggregaatista tulevan sähkön laatua, jotta se sopisi paremmin herkille laitteille, kuten televisioille ja tietokoneille.

Aggregaatteja on monenlaisia ja monen kokoisia. Hintaan vaikuttaa yleensä koko ja ominaisuuksien määrä.

Jos siis haluat saada sähköä paikassa, missä ei ole pääsyä sähköverkkoon, niin aggregaatti on paras ja ainoa keino siihen kannettavan matka-akun lisäksi. Aggregaatti onkin yleinen näky työmailla ja joskus myös erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa, joiden järjestyspaikalla ei pääse sähköverkkoon.

Etsitkö sopivaa aggregaattia työmaalle tai johonkin muuhun tarkoitukseen? Siinä tapauksessa sinun kannattaa lukea Projektiloodan aggregaatti vertailu, jossa esitellään 10 erilaista varavirtageneraattoria.

Sähköntäyteisiä hetkiä!

Lue myös: Paras aggregaatti – Vertailussa 10 hyvää varavirtageneraattoria

Lue myös: Miten apukäynnistin toimii ja miten sitä käytetään?

Lue myös: Miten ilmastointilaite toimii? Ilmanviilentimen osat ja toiminta

3 kommenttia artikkeliin ”Miten aggregaatti toimii ja miten se kytketään?

  1. Paluuviite: Paras aggregaatti – 10 varavirtageneraattorin vertailu | Projektiloota

  2. Paluuviite: Miten sähköperämoottori toimii? | Projektiloota

  3. Paluuviite: Miten ilmastointilaite toimii? Ilmanviilentimen osat ja toiminta | Projektiloota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s