Miksi Pariisi kieltää sähköpotkulaudat? Entä kielletäänkö ne myös Suomessa?

Pariisi kieltää sähköpotkulaudat, koska kaupunkilaiset äänestivät huhtikuussa 2023 kieltämisen puolesta. Äänestäneistä lähes 90 prosenttia oli kieltämisen kannalla. Kieltoa perustellaan muun muassa liikenteen turvallisuuden parantamisella, ja kielto tulee voimaan syksyllä 2023.

Pariisista tuli päätöksen myötä ensimmäinen eurooppalainen pääkaupunki, joka on kieltänyt sähköpotkulaudat kaupungin rajojen sisällä. Kielto koskee ainoastaan vuokrattavia sähköpotkulautoja, kuten Tier-, Voi-, ja Lime-skuutteja. Yksityishenkilöiden omistamia sähköpotkulautoja ei kielletä.

Pariisi kieltää sähköpotkulaudat vedoten liikenneturvallisuuteen. Kielto koskee ainoastaan vuokrattavia skuutteja.

Aiemmin muun muassa Kööpenhaminassa on kielletty vuokrattavien sähköpotkulautojen käyttö. Skuutteja ei kuitenkaan kielletty lopullisesti, vaan ne otettiin uudestaan käyttöön tiukemmilla rajoituksilla vuonna 2021.

Kanadan Montreal ja Toronto ovat ottaneet huomattavasti tiukemman kannan sähköpotkulautoihin, koska esimerkiksi Montrealissa yksityisomisteiset ja vuokrattavat skuutit kiellettiin. Tällä hetkellä yksityiset sähköpotkulaudat ovat kuitenkin sallittuja kaupungissa ja vuokralautojen paluusta keskustellaan.

Sen sijaan Torontossa kaikki sähköpotkulaudat on toistaiseksi kielletty, ainakin tähänastisten tietojen mukaan.

Syyt sähköpotkulautojen kieltämiselle Pariisissa

Syitä sähköpotkulautojen kieltämiselle Pariisissa on useita. Turvallisuushuolet ovat kuitenkin yksi keskeisimmistä syistä sähköpotkulautojen kieltämiselle. Skuutteja käyttävät henkilöt ajavat päihtyneenä, eivät käytä kypärää tarpeeksi usein ja ahtaassa kaupungissa sähköpotkulautailijat ovat alttiina onnettomuuksille.

Yksi ongelma on myös se, että hylättyjä sähköpotkulautoja jätetään keskelle katua. Skuutteja vuokraavat yritykset ovat yrittäneet puuttua ongelmaan antamalla miinuspisteitä skuuttinsa huonosti jättäville asiakkaille. Samanlaista ongelmaa ei ole kuitenkaan yksityisten sähköpotkulautojen kanssa, koska kukaan ei halua jättää arvokasta skuuttiaan keskelle katua.

Kielletäänkö sähköpotkulaudat Suomessa?

Tällä hetkellä mikään ei viittaa siihen, että sähköpotkulaudat oltaisiin kieltämässä Suomessa. Tiukennukset skuuttien pysäköimisen ja kuljettajien promillerajan suhteen ovat kuitenkin olleet esillä, joten jonkinlaisia säännöksiä saattaa tulla lisää.

Vuokrattavien sähköpotkulautojen kieltämisestä ei ole toistaiseksi puhuttu vakavasti Suomessa.

Täytyy myös huomioida se, että suomalaisten kaupunkien rakenne eroaa huomattavasti ahtaista Keski-Euroopan kaupungeista. Suomessa risteykset ovat usein avoimia ja liikennettä on helppo havainnoida. Myös kevyenliikenteenväylät ovat yleensä mukavan tilavia.

Voisi siis sanoa, että sähköpotkulaudat sopivat paremmin pohjoismaalaisiin kaupunkeihin kuin eurooppalaisiin. Meillä on enemmän tilaa, joten sähköpotkulaudat on yleensä helpompi huomata.

Tilanne voi kuitenkin muuttua, jos skuuttien kanssa alkaa tapahtua liikaa onnettomuuksia. Tämän takia olisikin hyvä käyttää kypärää aina sähköpotkulaudalla liikkuessa. Kannattaa myös noudattaa erityistä varovaisuutta, koska pientä ja hiljaista sähköpotkulautaa voi olla vaikea huomata liikenteessä. Nopeasti lähestyvä skuutti voi tulla täytenä yllätyksenä jalankulkijalle tai autoilijalle.

Sähköpotkulautojen tulevaisuus kieltouhan alla

Monissa kaupungeissa sähköpotkulautojen kieltäminen on koskenut ainoastaan vuokrattavia skuutteja. Jos trendi leviää laajemmalle maailmalla, yksityisistä sähköpotkulaudoista voi tulla yhä tärkeämpi liikkumisen muoto.

Varmaa on kuitenkin se, että helpolle ja nopealle tavalle liikkua on yhä enemmän kysyntää kaupungeissa ja taajama-alueilla. Sähköpotkulautojen totaalikielto tuskin siis palvelisi kenenkään etua.

Tulevaisuus näyttää tullessaan, minkälaiset säännöt sähköpotkulautoilijoita koskevat. 

Lähteet: Yle – Pariisilaiset äänestivät sähköpotkulautojen kieltämisen puolesta

Lue myös: Parhaat sähköpotkulaudat 2023 – Vertailu ja hinnat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s